Ένα μήνα μετά ανεπηρέαστος στη Μητρόπολη ο τέως Κιτίου-Δεν τίθεται ενώπιον της Συνόδου

Μπορεί να πέρασε πάνω από ένας μήνας από την ημέρα που η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε να θέσει σε αργία τον τέως Μητροπολίτη Κιτίου Χρυσόστομο, ως επίσης και να εξουσιοδοτήσει τον νυν Μητροπολίτη Κιτίου Νεκτάριο να εφαρμόσει όσα προνοούνται για τη μεταστέγασή του στην Μητρόπολη, μετά την καταδίκη του Χρυσόστομου από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας, για υπόθεση άσεμνης επίθεσης σε 16χρονη που συνέβη το 1981, ωστόσο μέχρι στιγμής τα δεδομένα παραμένουν αναλλοίωτα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το μπαλάκι στο Νεκτάριο για τον τέως Κιτίου-«Απογοήτευση για Παγκράτιο και Πιτσιλλίδη»

Εκκλησιαστικές πηγές αναφέρουν ότι ο νυν Μητροπολίτης δεν άσκησε το δικαίωμα του να μετακομίσει στην Μητρόπολη, αναγκάζοντας έτσι τον τέως να μεταστεγαστεί σε άλλο χώρο, όπως αποφάσισε το Ανώτατο όργανο της Εκκλησίας. Οι λόγοι που ο Νεκτάριος δεν προχωρεί με τις δέουσες ενέργειες παραμένουν προς το παρόν άγνωστοι, επισημαίνουν οι ίδιες πηγές.

Μιλώντας στον REPORTER, ο θεολόγος Θεόδωρος Κυριακού, τόνισε πάντως ότι η Ιερά Σύνοδος μπορεί να υποχρεώσει τον Μητροπολίτη να προχωρήσει με τις ενέργειες που εξουσιοδοτήθηκε, ωστόσο υπέδειξε πώς, «δεν ξέρουμε εάν θέλει να το πράξει». Κληθείς ο κ. Κυριακού να απαντήσει ως προς τους λόγους που ενδεχομένως να μην θέλει η Σύνοδος να πιέσει την κατάσταση, επισήμανε ότι «παραμένουν για την ώρα άγνωστοι».

Την ίδια ώρα πάντως, ο τέως Μητροπολίτης Κιτίου αναμένει την εκδίκαση της έφεσης του επί της πρωτόδικης απόφασης, η οποία μπορεί είτε να επικυρώσει την απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου, είτε να αθωώσει τον καταδικασθέντα, στον οποίο επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης δώδεκα μηνών με αναστολή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σε αργία μέχρι την εκδίκαση της Έφεσης ο τέως Κιτίου-Οι αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου

Δεν θα τεθεί ενώπιον της Συνόδου

Πάντως η μη εκτέλεση των όσων είχε αποφασίσει η Σύνοδος τον περασμένο Ιούνιο, δεν αναμένεται να εξεταστούν κατά την Σύνοδο της 13ης Ιουλίου, κατά την οποία η ηγεσία της Εκκλησίας θα εξετάσει διάφορα άλλα ζητήματα.

Ως εκ τούτου, φαίνεται πως η μεταστέγαση του Κιτίου, εν τη απουσία πίεσης από τη Σύνοδο, πιθανότατα δεν θα γίνει άμεσα, εκτός κι αν ο Νεκτάριος έχει διαφορετική άποψη και προχωρήσει στα δέοντα.

Στην ατζέντα της Συνόδου θα τεθούν όπως αναφέρει αρμόδια πηγή τα οικονομικά θέματα, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα εξεταστούν και τα ζητήματα αργίας του Παγκράτιου Μερακλή και αφορισμού του θεολόγου Ανδρέα Πιτσιλλίδη.

Ωστόσο και στην προηγούμενη Σύνοδο, παρά τις πληροφορίες που υπήρχαν ότι η ηγεσία της Εκκλησίας θα έβαζε ένα τέλος στις δύο πολύκροτες υποθέσεις που επηρεάζουν για χρόνια τους κόλπους της, εντούτοις δεν το έπραξε, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις στους πολίτες.

Όσον αφορά στην άρση αργίας του Αρχιμανδρίτη Παγκράτιου Μερακλή, η Ιερά Σύνοδος σημείωσε πως «έγινε εκτενής συζήτηση του θέματος, και επειδή τα νεότερα μέλη της Ιεράς Συνόδου δεν είχαν υπόψη τους τα γεγονότα της επιβολής σε αυτόν της αργίας, ζήτησαν να μελετήσουν το σχετικό αρχείο και να εξετάσουν το θέμα σε επόμενη συνεδρία, αφού καλέσουν προς τούτο και τον ίδιο».

Την ίδια ώρα, σε σχέση στον Ανδρέα Πιτσιλλίδη και την άρση του αφορισμού του, η Ιερά Σύνοδος εξέτασε την επιστολή του, που αποστάλθηκε στο Πενταμελές Συνοδικό Δικαστήριο και αποφασίστηκε να τον καλέσει ενώπιον της, για να απαντήσει στις συγκεκριμένες ερωτήσεις που του είχαν τεθεί, όταν του υπεβλήθη η ποινή του αφορισμού πριν λάβει την απόφαση της.

Πλέον μένει να δούμε εάν το θέμα θα λήξει ή κατά πόσον θα προκύψει νέα παράταση επί των συγκεκριμένων ζητημάτων.

Δειτε Επισης

Η κατάθεση της παιδίατρου στη δίκη της Πισπιρίγκου-«Η Μαλένα ήταν σε άριστη κατάσταση, δεν πίστευα ότι πέθανε»
Εφιάλτης για 17χρονο στη Σπάρτη-Συγγενείς της κοπέλας του τον απήγαγαν και τον ξυλοκόπησαν άγρια
Σκότωσε τη σύζυγο του και πήγε σε ξενοδοχείο να δει ειδήσεις ο 50χρονος στο Μενίδι
Καμπανάκι CPT για τον υπερπληθυσμό στις Φυλακές και κρατητήρια-Όσα καταγράφονται στην έκθεση
Yφ. Τουρισμού: Εντός των στόχων μας τα στατιστικά στοιχεία των αφίξεων
Υπεραμύνεται των αποφάσεων της για Κατσουνωτό η Εισαγγελία-Αντεπιτίθεται στην Αρχή, ενοχλημένη με τις επικρίσεις
H ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας για τα απειλητικά email στα σχολεία
Λοττίδη: Επιζήμιες για ανθρώπινη αξιοπρέπεια oι διακρίσεις σεξουαλικού προσανατολισμού
Οι ημερομηνίες που θα καταβληθεί το επίδομα τέκνου και πολύτεκνης μάνας
Οι αναφορές του Υπουργού Υγείας για τα προβλήματα στα καινοτόμα φάρμακα-«Θα βρεθεί η χρυσή τομή»