Το μπαλάκι στο Νεκτάριο για τον τέως Κιτίου-«Απογοήτευση για Παγκράτιο και Πιτσιλλίδη»

Το μπαλάκι στο νυν Μητροπολίτη Κιτίου, πέταξε η Ιερά Σύνοδος, ο οποίος καλείται να λάβει αποφάσεις για τον τέως Μητροπολίτη Κιτίου, που τέθηκε σε αργία, μέχρι την εκδίκαση της έφεσης που κατέθεσε, για την απόφαση του Δικαστηρίου, που τον έκρινε ένοχο για άσεμνη επίθεση σε βάρος 16χρονης, το 1981. Την ίδια ώρα, η απόφαση της Συνόδου για τον Παγκράτιο Μερακλή και τον Ανδρέα Πιτσιλλίδη χαρακτηρίζονται απογοητευτικές, αφού κανείς θα περίμενε πως το θέμα θα όδευε προς ολοκλήρωση, ωστόσο οι δύο τους καλέστηκαν και πάλι ενώπιον της Συνόδου, για να απαντήσουν σε ερωτήσεις.

Μετά την καταδίκη του τέως Μητροπολίτη Κιτίου, για άσεμνη επίθεση σε βάρος της 16χρονης, που είχε διαπραχθεί 42 χρόνια πριν, η Ιερά Σύνοδος κλήθηκε να λάβει αποφάσεις, ως το τι μέλλει γενέσθαι για τον ιερωμένο. Αυτό που ανέμεναν όλοι, ήταν αν θα παρθεί απόφαση για την καθαίρεσή του ή όχι, δεδομένου και της έφεσης που είχε καταθέσει ο τέως Μητροπολίτης, στην απόφαση του Δικαστηρίου που τον έκρινε ένοχο.

Στη σκιά της εν λόγω εξέλιξης, η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε όπως τον θέσει σε αργία μέχρι την εκδίκαση της έφεσης, κάτι που προκάλεσε αντιδράσεις, ειδικά από τα γυναικεία κινήματα που στηρίζουν την παραπονούμενη, που τόνισαν πως η Σύνοδος έπρεπε να λάβει απόφαση για καθαίρεση. Με την απόφαση της Ιεράς Συνόδου, ουσιαστικά, το μπαλάκι βρίσκεται στα χέρια του νυν Μητροπολίτη Κίτιου, Νεκτάριο, ο οποίος θα πρέπει να λάβει αποφάσεις, ως προς το ποια προνόμια θα του αφαιρεθούν.

«Με την απόφαση, ο τέως Μητροπολίτης μπορεί να χάνει το μισό του μισθό, να χάσει οδηγό, να φύγει από τη Μητρόπολη. Εξαρτάται τι αποφάσεις θα λάβει ο νυν Μητροπολίτης Κιτίου, ο οποίος μετά την απόφαση της Ιεράς Συνόδου, καλείται να λάβει αποφάσεις», εξήγησε στον REPORTER ο θεολόγος, Θεόδωρος Κυριακού.

Σύμφωνα με το άρθρο του νέου Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας της Κύπρου, το οποίο επικαλέστηκε η Ιερά Σύνοδος, για την απόφαση για τον τέως Μητροπολίτη Κιτίου, ο Αρχιερεύς που απομακρύνεται λόγω καταδίκης, χωρίς τη στέρηση της ιεροσύνης, λαμβάνει χορηγία από το ταμείο της Επαρχίας, που ορίζεται συνοδικώς, μέχρι του μισού ποσού των εκάστοτε αποδοχών του εν ενεργεία Αρχιερεύς. Στην περίπτωση καθαιρέσεως, η Ιερά Σύνοδος έχει τη διακριτική ευχέρεια να εγκρίνει τη χορήγηση βοηθήματος μέχρι του ανωτέρω ορίου.

Πάντως, θεωρείται σίγουρο ότι ο τέως Μητροπολίτης Κιτίου θα αποχωρήσει από τη Μητρόπολη, όπου και διέμενε, ύστερα και από τοποθέτηση του νυν Μητροπολίτη σε ΜΜΕ, που ανέφερε πως πρέπει να μετακινηθεί. Σημειώνεται πως ο τέως Μητροπολίτης Κιτίου, αν και από το 2019 έχει παραδώσει σκυτάλη στο Νεκτάριο, παρέμενε στο κτίριο της Μητρόπολης, ενώ ο νυν Μητροπολίτης έμενε σε κατάλυμα, στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Κοντού.

«Απογοητευτική η απόφαση για Παγκράτιο και Πιτσιλλίδη»

Στο μεταξύ, πικρή γεύση άφησαν και οι αποφάσεις για Παγκράτιο Μερακλή και Ανδρέα Πιτσιλλίδη, αφού αρκετοί περίμεναν ότι θα έμπαινε ένα τέλος σε δύο πολύκροτες υποθέσεις, που ταλάνιζαν την εκκλησία τα τελευταία χρόνια. Υπενθυμίζεται πως όσον αφορά στην άρση αργίας του Αρχιμανδρίτη Παγκράτιου Μερακλή, η Ιερά Σύνοδος σημείωσε πως «έγινε εκτενής συζήτηση του θέματος, και επειδή τα νεότερα μέλη της Ιεράς Συνόδου δεν είχαν υπόψη τους τα γεγονότα της επιβολής σε αυτόν της αργίας, ζήτησαν να μελετήσουν το σχετικό αρχείο και να εξετάσουν το θέμα σε επόμενη συνεδρία, αφού καλέσουν προς τούτο και τον ίδιο».

Την ίδια ώρα, όσον αφορά στον Ανδρέα Πιτσιλλίδη και την άρση του αφορισμού του, η Ιερά Σύνοδος εξέτασε την επιστολή του, που αποστάλθηκε στο Πενταμελές Συνοδικό Δικαστήριο και αποφασίστηκε να τον καλέσει ενώπιον της, για να απαντήσει στις συγκεκριμένες ερωτήσεις που του είχαν τεθεί, όταν του υπεβλήθη η ποινή του αφορισμού πριν λάβει την απόφαση της.

«Ήταν απογοητευτικό στις αποφάσεις της Συνόδου ότι δεν αποκατέστησε τον Παγκράτιο Μερακλή, με την άρση της αργίας του, ούτε τον Ανδρέα Πιτσιλλίδη με την άρση του αφορισμού του και τους παραπέμπει στη συνέχεια να παρουσιαστούν ενώπιον της και μου θυμίζει αυτή η διαδικασία ως σαν να περάσουν από δίκη. Καλούνται για δεύτερη φορά να απολογηθούν. Αυτό είναι λες και περνούν από δίκη».

Δειτε Επισης

Πτώση στους εργαζόμενους στον Τύπο και συναφή επαγγέλματα στην Κύπρο-Tα στοιχεία της Eurostat
Έπεσε στο 6% η ανεργία τον Μάρτιο στην Κύπρο σύμφωνα με τη Eurostat
Χωρίς ρεύμα περιοχές της Λευκωσίας λόγω βλάβης
Έμειναν με άδειες τις τσέπες το Πάσχα χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχοι-«Τελικά τα €100 έγιναν €50 διότι τα μοίρασαν»
Κραυγή απόγνωσης από τον πατέρα δεκάμηνου βρέφους-«Θα πέθαινε στα χέρια της μάνας του»
Παραδόθηκαν σε 160 οικογένειες κουπόνια και πακέτα με τρόφιμα για το Πάσχα
Τήρησαν και φέτος το έθιμο της αναπαράστασης της μεταφοράς του Σταυρού στον Κάθηκα (pics&vid)
Φράγκος: Από Β’ Παγκόσμιο έχουμε να δούμε τόσους νεκρούς δημοσιογράφους όπως στη Γάζα
Στολίστηκαν με κατάνυξη οι Επιτάφιοι και ξεκίνησε το προσκύνημα των πιστών στις Εκκλησίες (pics)
Φαίδωνος: Σύντομα ολοκληρώνονται οι έξυπνες στάσεις επιβίβασης