Διαδίδουν σε σχολεία υλικό παιδικής πορνογραφίας-Ραγδαία η αύξηση των υποθέσεων

Η υπόθεση παιδικής πορνογραφίας, σεξουαλικής κακοποίησης, παρενοχλητικής παρακολούθησης και απόπειρας άγρας παιδιών από 25χρονο καθηγητή, που συνελήφθη την περασμένη εβδομάδα και εναντίον του προέκυψαν στοιχεία για πέντε υποθέσεις, πάγωσε την κοινή γνώμη και έφερε για άλλη μια φορά στο προσκήνιο την έξαρση που επικρατεί σε τέτοιας φύσεως περιστατικά. Έφερε επίσης στο προσκήνιο και την ανάγκη για λήψη επιπρόσθετων μέτρων, ώστε να διασφαλίζεται το ποιόν των ανθρώπων που εργάζονται σε σχολικούς χώρους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Προσέγγισε πέντε μαθητές του ο καθηγητής που συνελήφθη για παιδική πορνογραφία

Δυστυχώς όμως, όπως φαίνεται από τα στοιχεία που κατέχουν οι Αρχές, αλλά και από τις καταγγελίες που φθάνουν ενώπιόν τους, τα περιστατικά σεξουαλικών αδικημάτων κατά παιδιών εξαπλώνονται σαν ένα μεγάλο καρκίνωμα εντός και εκτός των σχολείων, χωρίς κανένας να μπορεί να προβλέψει μέχρι που μπορούμε να φθάσουμε, αλλά ούτε και εάν υπάρχει τρόπος να αποτραπούν τέτοια ζητήματα.

Το τελευταίο διάστημα, φαίνεται να έχει διαδοθεί ένας τρόπος δημοσίευσης φωτογραφικού υλικού ανηλίκων τόσο στο διαδίκτυο, όσο και εντός των ορίων των σχολικών μονάδων. Μόλις τα θύματα ανακαλύψουν ότι φωτογραφίες τους διαδίδονται χωρίς τη θέλησή τους, προχωρούν σε καταγγελίες στην Αστυνομία, ώστε να συλληφθούν οι υπαίτιοι και να οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Μιλώντας στον REPORTER, ο διευθυντής της Υποδιεύθυνσης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Ανδρέας Αναστασιάδης, τόνισε ότι το τελευταίο διάστημα έχουν καταγγελίες πως σε σχολεία κυκλοφόρησαν γυμνές φωτογραφίες ανήλικων κοριτσιών, με αποτέλεσμα αυτά να προχωρήσουν σε καταγγελίες στην Αστυνομία για να διερευνηθούν.

Αυτό συμβαίνει με δύο τρόπους, όπως εξήγησε. Σε κάποιες περιπτώσεις ανήλικοι ζητούν από ανήλικα κορίτσια γυμνές φωτογραφίες, με τα θύματα να τις αποστέλνουν. Στη συνέχεια οι θύτες τις διαδίδουν στο σχολείο ή τις ανεβάζουν στο διαδίκτυο. Υπάρχουν όμως, όπως εξήγησε και περιπτώσεις όπου ανήλικα κορίτσια αποστέλνουν μόνα τους φωτογραφίες σε άλλους ανήλικους, οι οποίοι επίσης τις διαδίδουν είτε στο διαδίκτυο, είτε σε σχολικές μονάδες.

Μπορεί επίσης φωτογραφίες να στέλνονται και σε άλλα πρόσωπα τα οποία χρησιμοποιούν ψεύτικα προφίλ για να εξαπατήσουν τα θύματά τους, τα οποία επίσης τα αναρτούν στο διαδίκτυο και γίνεται μια τεράστια αναπαραγωγή, η αλυσίδα της οποίας δύσκολα μπορεί να σπάσει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εικοσιπέντε ετών ο καθηγητής που συνελήφθη-«Εμπλέκεται σε άλλες τέσσερις υποθέσεις»

Ραγδαία η αύξηση των υποθέσεων παιδικής πορνογραφίας

Την ίδια ώρα, παρατηρείται ραγδαία αύξηση των υποθέσεων παιδικής πορνογραφίας τα τελευταία χρόνια, η οποία σχετίζεται κυρίως με την πρόσβαση που έχουν οι ανήλικοι στο διαδίκτυο, όπως εκτιμά η Αστυνομία.

Ουσιαστικά την τελευταία πενταετία, παρατηρείται μια συνεχής αύξηση των υποθέσεων που καλείται να διερευνήσει το Ηλεκτρονικό Έγκλημα και αφορούν τέτοιας φύσεως περιστατικά. Πιο συγκεκριμένα, το 2018 οι υποθέσεις που είχε ενώπιον της η Αστυνομία ήταν 133, ενώ κατά την περσινή χρονιά ξεπέρασαν τις 230, γεγονός που δείχνει ότι όσο τα χρόνια περνούν, το καρκίνωμα της παιδικής πορνογραφίας μεγαλώνει σταδιακά.

Το 2019, οι υποθέσεις ανέβηκαν στις 161, ενώ το 2020 έφθασαν τις 190. Το 2021 έσπασε για πρώτη φορά το φράγμα των 200 υποθέσεων, αφού η Αστυνομία κλήθηκε να διερευνήσει συνολικά 214, ενώ πέρυσι έφθασαν στις 237.

Δυστυχώς τα μηνύματα δεν είναι ευοίωνα ούτε φέτος, αφού μόνο το πρώτο εξάμηνο ξεπέρασαν τις 100 και ουσιαστικά οδεύουν προς ένα νέο μαύρο ρεκόρ. Για να επιτευχθεί αναχαίτηση των υποθέσεων θα πρέπει πρώτα απ' όλα οι γονείς να λειτουργούν εποπτικά για να διασφαλίσουν ότι τα παιδιά τους δεν θα πέσουν θύματα είτε σε ψεύτικα προφίλ, είτε σε συνομίληκούς τους, που ενδεχομένως να εκμαιεύσουν τέτοιο υλικό μέσω διαδικτύου, για να το διαδώσουν στη συνέχεια μέσω του σχολείου ή του διαδικτύου.

Το μόνο αντίδοτο σε αυτά τα περιστατικά, είναι η πρόληψη και η έγκαιρη παρέμβαση των γονέων για να προληφθούν τραγικά αποτελέσματα που θα επηρεάσουν τόσο τη ζωή των παιδιών, όσο και του κύκλου τους.

Δειτε Επισης

Παραμένει στα κατεχόμενα η σορός του άτυχου Φώτη Φωτίου-Πήρε εξιτήριο η σύζυγός του
Στο κελί ο 25χρονος που συνελήφθη από τις Αρχές μετά τα επεισόδια-Πιάστηκε με ρόπαλα, σπρέι και κουκούλα
«Ψήφος εμπιστοσύνης στο θεσμικό πλαίσιο Κύπρου η έκθεση Moneyval»-Ικανοποίηση ΕΚΚ για τα ευρήματα
Πρόλαβαν τα χειρότερα από την πυρκαγιά που ξέσπασε στα Λαγουδερά-Ψάχνουν τα αίτια
Άρχισαν να γράφουν οι κάμερες που τοποθετήθηκαν στα δυο σημεία του Στροβόλου
Φωτιές, πέτρες και μολότοφ έξω από το Παπαδόπουλος-Απάντησαν με χρήση δακρυγόνων οι ΜΜΑΔίτες
Aνέκοψαν για έλεγχο 22χρονο στον Άγιο Δομέτιο και βρήκαν στην κατοχή του κοκαΐνη-Χειροπέδες και σε 62χρονο
Τους τσάκωσαν με κάνναβη και χιλιάδες ευρώ στην κατοχή τους-Χειροπέδες σε τέσσερις για εμπορία ναρκωτικών
Έλαβαν κλήση οι μοναχοί και παρουσιάζονται ενώπιον της Εκκλησιαστικής Ανακριτικής Επιτροπής
Στάθηκε στη σύναξη για φαγητό μετά την ενέδρα στο «Δημητρούι» το Εφετείο-Το σκεπτικό της απόφασης