Η παραπληροφόρηση, οι αλήθειες και τα ψέματα για τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση παιδιών

Η παραπληροφόρηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όσον αφορά το υλικό το οποίο θα χρησιμοποιείται από τους εκπαιδευτικούς στο μάθημα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης, έθεσε σε κινητοποίηση τις αρμόδιες και εμπλεκόμενες υπηρεσίες εκπόνησης του εγχειριδίου που θα ακολουθηθεί για την εκμάθηση του μαθήματος, μετά την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Κάποιοι φαίνεται πως προσπαθούν, μέσα από ψευδείς αναφορές, να προκαλέσουν αντιδράσεις για την ολική εισαγωγή του μαθήματος σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης και ιδιαίτερα όσον αφορά τα παιδιά μικρότερης ηλικίας, αφού μέσα από τις αναρτήσεις τους αφήνεται να νοηθεί ένα εντελώς διαφορετικό περιεχόμενο υλικού από εκείνο που επεξεργάζεται το Υπουργείο Παιδείας, αλλά και από αυτό που διδάσκεται στα Δημοτικά σχολεία από το 2011. Έτσι, τόσο το αρμόδιο Υπουργείο, όσο και τα μέλη του Συμβουλίου «Φωνή», βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία, με σκοπό να προχωρήσουν σύντομα σε δημοσιογραφική διάσκεψη κατά την οποία θα παρουσιάσουν το υλικό το οποίο θα διδάσκεται στα σχολεία, για να κατευναστούν οι όποιες ανησυχίες έχουν δημιουργηθεί.

Μάλιστα, το Συμβούλιο «Φωνή» βρίσκεται ήδη σε επικοινωνία με τις Αρχές για παράδοση του υλικού παραπληροφόρησης προς την Υπηρεσία Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Αστυνομίας, η οποία θα προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες, δηλαδή είτε οι αναρτήσεις να αφαιρεθούν από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είτε να εντοπιστούν τα πρόσωπα που προχώρησαν στις αναρτήσεις και να καταγγελθούν για διασπορά ψευδών ειδήσεων. Όπως σχολίασε στον REPORTER η πρόεδρος του Συμβουλίου, Αναστασία Παπαδοπούλου, αυτά που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι ψεύδη. «Είναι ψέματα ότι θα μαθαίνουν στα παιδιά ότι θα πρέπει να έχουν σεξουαλικούς συντρόφους από την ηλικία των επτά ετών, ότι θα τους μαθαίνουν να αυνανίζονται και άλλα αισχρά που λέγονται. Παρουσιάζουν παραπλανητικά στοιχεία. Πρέπει να αντιληφθούν όλοι αυτοί, που με τόση ελαφρότητα διασπείρουν ψεύδη, ότι τα πρώτα θύματα και αυτοί που θα πληρώσουν το τίμημα των πράξεων τους, είναι τα ίδια τα παιδιά».

Αυτό που φαίνεται να μην έχει γίνει αντιληπτό είναι πως η νομοθεσία που έχει ψηφιστεί δεν αλλάζει το περιεχόμενο που χρησιμοποιείται ήδη από τους εκπαιδευτικούς στα δημοτικά και πώς σε αυτές τις περιπτώσεις η εκμάθησή του έχει παίξει καθοριστικό ρόλο ακόμη και στην αποκάλυψη σεξουαλικής κακοποίησης παιδιού. Όπως για παράδειγμα, η καταδίκη 74χρονου του 2021 από το Κακουργιοδικείο Πάφου, όπου έγινε αναφορά ότι δόθηκε έναυσμα στην ανήλικη να μιλήσει για την κακοποίησή της μέσα από τη διδαχή του εκπαιδευτικού παραμυθιού «Η Κικό και το χέρι», το οποίο είχε διδαχθεί στο σχολείο όπου φοιτούσε.

Επί της ουσίας, αυτό που αλλάζει με τη νομοθεσία είναι ότι τονίστηκε η υποχρέωση που προϋπήρχε για ολιστική εκμάθηση του μαθήματος για όλους και για σκοπούς προστασίας των παιδιών από την σεξουαλική κακοποίηση. Δηλαδή δεν διαμορφώνεται το εγχειρίδιο που χρησιμοποιείται από τους δασκάλους στα δημοτικά σχολεία εδώ και χρόνια (σ.σ. συμπεριλαμβάνει το παραμύθι «η Κικό και το χέρι» και το κανόνα του εσώρουχου), αλλά θα αλλάξει και θα αναδιαμορφωθεί το υλικό σε Γυμνάσια, Λύκεια και στις Τεχνικές Σχολές. Ήδη το Υπουργείο Παιδείας, σε συνεργασία με το Συμβούλιο «Φωνή», συζητούν το κατά πόσο η εκμάθηση στα παιδιά μεγαλύτερων ηλικιών θα γίνεται μέσω βιωματικών εργαστηρίων, γνωρίζοντας πως αυτά ανταποκρίνονται περισσότερο στους διαδραστικούς τρόπους μάθησης.

Θέλοντας να δώσει περισσότερες πληροφορίες προς τους γονείς που εκφράζουν ανησυχία με αφορμή τα όσα έχουν δει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η κα Παπαδοπούλου εξήγησε πως «το υλικό είναι διαμορφωμένο ειδικά ανά ηλικία. Για κάθε τάξη διαφοροποιείται ανάλογα με την ηλικία των παιδιών. Όταν μιλάμε για μικρά παιδιά, που φοιτούν δηλαδή στις τάξεις της προδημοτικής και της δημοτικής εκπαίδευσης, επικεντρωνόμαστε στον κανόνα του εσώρουχου. Ο κανόνας αυτός δίνει στο παιδί να αντιληφθεί ότι κανείς δεν πρέπει να το αγγίζει στον χώρο που καλύπτεται από το εσώρουχό του, ενώ ταυτόχρονα ότι υπάρχουν «κακά» και «καλά» μυστικά. Εξηγούμε στο παιδί, ότι κανένας ενήλικας δεν θα ζητήσει από ένα παιδί να μη πει κάτι στους γονείς του».

Επίσης, όπως τόνισε, ιδιαίτερα με την εμπλοκή της υπουργού Παιδείας, υπό την ιδιότητά της ως Διευθύντρια του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, είχαν προχωρήσει σε εκπαιδεύσεις δασκάλων και επιθεωρητών Δημοτικής Εκπαίδευσης, για να μπορούν να διαχειριστούν περιστατικά, όπως για παράδειγμα όταν ένα παιδί αποκαλύψει σεξουαλική κακοποίηση από ενήλικα. «Αυτή είναι η ουσία της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στους μαθητές δημοτικών», είπε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Νέες φωνές για τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση-Στην Αστυνομία αναρτήσεις με παραπληροφόρηση

«Βασικό ανθρώπινο δικαίωμα των παιδιών η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση»

Παράλληλα, παραθέτοντας το δικό της σχόλιο σχετικά με το μάθημα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία, το οποίο αναμένεται να ενταχθεί σε όλα τα σχολεία και σε κάθε βαθμίδα εκπαίδευσης, η εκτελεστική Διευθύντρια του Κυπριακού Συνδέσμου Οικογενειακού Προγραμματισμού και επίσης μέλος του Συμβουλίου «Φωνή», Μαρία Επαμεινώνδα, σημείωσε πως αποτελεί βασικό ανθρώπινο δικαίωμα των παιδιών και το κυριότερο μέτρο πρόληψης και προστασίας των παιδιών από την σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση. «Ενδυναμώνει τα παιδιά και τους προσφέρει γνώσεις και δεξιότητες ζωής, κατάλληλα προσαρμοσμένες σύμφωνα με τις ανάγκες τους και το αναπτυξιακό τους επίπεδο, για να είναι σε θέση να αναγνωρίζουν και να δημιουργούν υγιείς σχέσεις ως παιδιά, αλλά και αργότερα ως ενήλικες και να προστατεύονται από τη σεξουαλική κακοποίηση αλλά και από άλλες μορφές βίας».

Πρόσθεσε, δε, πως «το πρόγραμμα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης και το υλικό που αξιοποιείται από το Υπουργείο Παιδείας βασίζεται στις Κατευθυντήριες Γραμμές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και σε άλλους διεθνείς αναγνωρισμένους οργανισμούς, συστάσεις και Συμβάσεις Ευρωπαϊκών Θεσμών όπως το Συμβούλιο της Ευρώπης».

Δειτε Επισης

Βράβευσε τοπικές αρχές, επιχειρήσεις, οργανισμούς για πράσινες δράσεις ο Πρόεδρος
Το Κόμμα για τα Ζώα χαιρετίζει απόφαση Υπουργείου Γεωργίας για πυροτεχνήματα
Στο 83,3% η θνησιμότητα λαγών που απελευθερώθηκαν-Προβληματισμένη η Υπηρεσία Θήρας
Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι
Η Υπουργός Γεωργίας ξεκίνησε συναντήσεις με παραγωγούς, αγρότες και ψαράδες
Συστηματικές αδυναμίες και παραλείψεις στη διαχείριση Natura εντοπίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία
Εγκαινιάστηκε ο αρχαιολογικός χώρος της Πύλης Πάφου στη Λευκωσία
Στην οικοδομική βιομηχανία τα περισσότερα εργατικά ατυχήματα
Βήμα προς την ενίσχυση του κράτους δικαίου η σύσταση Φορέα Καταπολέμησης της Απάτης
Πέντε υποτροφίες σε Κύπριους για σπουδές ανακοίνωσε η Πρεσβεία Μαρόκου