«Δεν μπορούμε να κλονοποιήσουμε γιατρούς»-Αναστατώνεται η εύρυθμη λειτουργία του ΓΝ Πάφου

Για άλλη μια φορά αναστατώνεται η εύρυθμη λειτουργία του Γενικού Νοσοκομείου Πάφου, αφού εδώ και σχεδόν δύο χρόνια δεν βρέθηκε η λύση στο μεγάλο ζήτημα υποστελέχωσης του Τμήματος Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών (ΤΑΕΠ) του νοσοκομείου από γιατρούς, γεγονός που δημιουργεί σωρεία προβλημάτων καθημερινά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Θετική για διοικητική αυτονόμηση των νοσηλευτηρίων η Κανάρη-Τροχοδρομούνται προσλήψεις εκτελεστικών διευθυντών

Μπορεί η συντεχνία των γιατρών να έλαβε διαβεβαιώσεις για πρόσληψη επιπλέον αριθμού γιατρών στο νοσοκομείο, ωστόσο βρίσκονται στο ίδιο έργο θεατές και εξαναγκάζονται να εργάζονται υπερωρίες και να διαχειριστούν δύσκολα περιστατικά. Ως εκ τούτου, όπως αποφασίστηκε από την Παγκύπρια Συντεχνία Κυβερνητικών Ιατρών (ΠΑΣΥΚΙ), από τη Δευτέρα δεν θα υπάρχουν διαθέσιμοι γιατροί στις νυχτερινές βάρδιες του νοσοκομείου, αφού θα εφαρμοστεί το πρόγραμμα όπως επιτρέπουν οι συνθήκες και με τους υφιστάμενους γιατρούς. «Δεν μπορούμε να κλονοποιήσουμε τους γιατρούς», ανέφερε χαρακτηριστηκά μιλώντας στον REPORTER, ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ, Σωτήρης Κούμας.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα, όπως εξηγεί ο κος Κούμας, ήταν πως η κατάσταση στην οποία φτάνει τώρα το νοσοκομείο ήταν προδιαγραμμένη, αφού η συντεχνία εδώ και καιρό φωνάζει για την υποστελέχωση. Οι γιατροί στο νοσοκομείο Πάφου, σύμφωνα με τα όσα προνοούνται θα έπρεπε να είναι δώδεκα και όχι οκτώ, ωστόσο όπως καταγγέλλουν ενώ είναι εις γνώσιν των αρμοδίων τα δεδομένα δεν έγινε τίποτα για να τα αλλάξουν.

Σημειώνεται πως, ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) έχει προχωρήσει στη πρόσληψη τουλάχιστον δύο γιατρών, οι οποίοι αναμένεται να αναλάβουν καθήκοντα τέλος Ιουλίου, κάτι που δεν ικανοποιεί τη συντεχνία, με τον κ. Κούμα να ασκεί κριτική στον Οργανισμό. «Μέχρι τέλος Ιουλίου και αρχές Αυγούστου, θα πρέπει να επικρατεί η ίδια κατάσταση για δύο μήνες. Κάποιοι δεν μπορούν να κάνουν μόνο επικοινωνιακά παιχνίδια. Δεν είναι ορθό να εργάζεται ένας γιατρός σε κάθε βάρδια. Εάν κάποιος γιατρός κάνει το λάθος λόγω υποστελέχωσης ή υπερκόπωσης θα του δοθούν ελαφρυντικά; Πρέπει να ξεκουράζονται, και να λαμβάνουν την άδεια που δικαιούνται από τον εργοδότη τους».

Την ίδια ώρα, ο κος Κούμας εκφράζει την άποψη ότι το μοντέλο που χρησιμοποιεί ο Οργανισμός έχει αποτύχει και θα πρέπει να προχωρήσουν σε ορθές αποφάσεις, αφού θεωρούν ότι εάν συνεχίσουν να ακολουθούνται οι ίδιες διαδικασίες θα καταρρεύσουν τα δημόσια νοσηλευτήρια ή στο χειρότερο σενάριο, θα την πληρώσει κάποιος ασθενής.

Η συντεχνία βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τα μέλη της και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι όποιες αποφάσεις ληφθούν από τον Οργανισμό δεν μπορεί να είναι πρόσκαιρες, μπαλοματικές και εκτός των προδιαγραφών ποιότητας και ασφάλειας. «Ευελπιστούμε το συγκεκριμένο μήνυμα να το αντιληφθούν οι ιθύνοντες και διοικούντες να το αντιληφθούν».

Υπενθυμίζεται πως, τον Απρίλιο οι γιατροί του νοσοκομείου, έχοντας τα ίδια αιτήματα, είχαν προχωρήσει σε στάση εργασίας διαμαρτυρόμενοι για τα προβλήματα που προκαλεί η υποστελέχωση στο ΤΑΕΠ του νοσοκομείου. Μάλιστα, είχαν πάρει διαβεβαιώσεις ότι το θέμα θα λύνονταν μέσα από διάλογο και ο Οργανισμός είχε προχωρήσει σε σχετική εξαγγελία. Από την εξαγγελία, έδειξαν ενδιαφέρον δύο γιατροί, ωστόσο παραμένει άγνωστο πότε θα αναλάβουν καθήκοντα, ειδικότερα δε κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου, όπου οι απαιτήσεις είναι περισσότερες λόγω του τουρισμού στην περιοχή.

Δειτε Επισης

Δέκα πτήσεις στην Κύπρο μετά την επίθεση στο Ισραήλ-Σε ξενοδοχεία και αεροδρόμιο διανυκτέρευσαν πολίτες
Έξι με επτά αφίξεις πλοίων με Ευρωπαίους πολίτες και προσωπικό πρεσβειών φτάνουν καθημερινά στην Κύπρο
Βοήθεια στην Ελλάδα για αντιμετώπιση των πυρκαγιών στο Ξυλόκαστρο απέστειλε η Κύπρος
Βροχές και πτώση της θερμοκρασίας στο μενού του καιρού
Ανοίγει η συζήτηση για τις πισίνες-Θέλει να κλείσει τρύπες το ΥΠΕΣ, οι αλλαγές που προωθούνται
Χαρτογραφεί τα προβλήματα και ψάχνει λύσεις για την έλλειψη οδηγών λεωφορείων η Κυβέρνηση
Φυσιολογική η σεισμική συχνότητα στην Κύπρο-«Πρέπει όμως να είμαστε πάντα έτοιμοι για μέτρα προφύλαξης»
Μ. Ευαγγέλου: Σημαντική η διάσταση του αθλητισμού στην κοινωνική συμπερίληψη
Αυτοί είναι οι αριθμοί που κερδίζουν πάνω από 1 εκατ. ευρώ στο Τζόκερ
Εκτροπή προς Κύπρο για έντεκα πτήσεις με προορισμό το Τελ Αβίβ λόγω της πυραυλικής επίθεσης