Θετική για διοικητική αυτονόμηση των νοσηλευτηρίων η Κανάρη-Τροχοδρομούνται προσλήψεις εκτελεστικών διευθυντών

Θετικά βλέπει την προοπτική διοικητικής αυτονόμησης των δημόσιων νοσηλευτηρίων η Υπουργός Υγείας Πόπη Κανάρη, ανέφεραν βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας την Πέμπτη.

Η κ. Κανάρη συμμετείχε σε συζήτηση με μέλη της Επιτροπής σχετικά με πρόταση νόμου του ΔΗΚΟ αναφορικά με τον καθορισμό των διευθύνσεων του ΟΚΥπΥ, ώστε να εξασφαλίζεται η εύρυθμη λειτουργία των δημόσιων νοσηλευτηρίων και να λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαιτερότητες και οι ανάγκες της κάθε επαρχίας αναφορικά με τον καθορισμό των διευθύνσεων των δημόσιων νοσηλευτηρίων.

Στις δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίας, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Χαράλαμπος Πάζαρος ανέφερε ότι σύμφωνα και με την τοποθέτηση της Υπουργού, η πρόταση νόμου κινείται προς την ορθή κατεύθυνση, αλλά υπάρχει στην υφιστάμενη νομοθεσία, με το πρόβλημα να εντοπίζεται στη διασφάλιση της εφαρμογής της.

Σημείωσε ότι τα δημόσια νοσηλευτήρια αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του ΓεΣΥ και η προβληματική σημερινή δομή τους επιβάλλει πλέον την αυτονόμησή τους προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις τεράστιες προκλήσεις και να είναι ανταγωνιστικά.

«Αυτή τη στιγμή τα γενικά νοσοκομεία έχουν δικό τους ανεξάρτητο προϋπολογισμό, έχουν δικό τους διοικητικό διευθυντή, οικονομικό διευθυντή και επιστημονικό διευθυντή, δικό τους ιατρικό, νοσηλευτικό, γραμματειακό και τεχνικό προσωπικό, ο εκτελεστικός διευθυντής έχει συντονιστικό ρόλο», συμπλήρωσε ο κ. Πάζαρος, προσθέτοντας πως η αυτονόμηση επιβάλλεται αφού σε τέτοια περίπτωση θα αποσυμφορηθούν οι ευθύνες και θα υπάρξει ευελιξία στους διευθυντές, άρα και καλύτερος έλεγχος.

Είπε επίσης πως σύμφωνα και με την Υπουργό Υγείας έχει τροχοδρομηθεί η πρόσληψη εκτελεστικού διευθυντή για την Πάφο, το Μακάρειο Νοσοκομείο και την Αμμόχωστο, προσθέτοντας πως ο ΔΗΣΥ χαιρετίζει την απόφαση αυτή και θεωρεί πως κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση.

Τόνισε ακόμη πως η αυτονόμηση προνοείται από την νομοθεσία και για αυτόν τον λόγο το κόμμα δεν θεωρεί ότι υπάρχει λόγος τροποποίησης του σχετικού νόμου, εκφράζοντας παράλληλα ετοιμότητα για νέα συζήτηση περί της αυτονόμησης του κάθε νοσηλευτηρίου, νοουμένου ότι η αυτονόμηση θα κινείται προς την κατεύθυνση της ευελιξίας, της λειτουργικότητας και της αποδοτικότητας.

«Στόχος του ΔΗΣΥ παραμένει η καλύτερη ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας και φροντίδας των ασθενών μας και του Κύπριου φορολογούμενου πολίτη», κατέληξε ο κ. Πάζαρος.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρύσανθος Σαββίδης είπε στις δικές του δηλώσεις πως το συγκεκριμένο μοντέλο διοίκησης των δημοσίων νοσηλευτηρίων που εισηγήθηκαν Άγγλοι εμπειρογνώμονες είναι παραδεκτό ότι έχει αποτύχει, με την έννοια ότι τα δημόσια νοσηλευτήρια δεν εκπέμπουν την καλύτερη εικόνα εξαιτίας υποστελέχωσης σε ιατρούς και νοσηλευτές και πεπαλαιωμένων κτιρίων, αναφέροντας ενδεικτικά πως η επιτροπή ενημερώθηκε σήμερα πως στο ΤΑΕΠ Πάφου δεν θα υπάρχει νυκτερινή βάρδια από τις 5 Ιουνίου.

«Μετά από δύο χρόνια προσπαθειών και με την ανάληψη των καθηκόντων της η νέα Υπουργός βλέπει θετικά τη διοικητική αυτονόμηση των νοσηλευτηρίων», τόνισε ο κ. Σαββίδης, προσθέτοντας πως με βάση τη σημερινή δόμηση δεν υπάρχει ένας εκτελεστικός διευθυντής ανά νοσηλευτήριο, αλλά η Πάφος είναι υποκατάστημα της Λεμεσού, η Λάρνακα είναι υποκατάστημα της Αμμοχώστου κ.ο.κ., κάτι που, όπως είπε, δεν έχει λειτουργήσει.

Συμπλήρωσε πως η Υπουργός Υγείας θα έχει τις επόμενες ημέρες συνάντηση με το νέο ΔΣ του ΟΚΥΠΥ, ενώ σε άτυπη συνάντηση ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Οργανισμού μετέφερε στον κ. Σαββίδη ότι βλέπει θετικά την πρόταση.

«Ευελπιστούμε ότι αυτή η διοικητική αυτονόμηση θα μπορέσει να βοηθήσει τα νοσηλευτήρια να αποκτήσουν και την οικονομική αυτονόμηση. Θέλουμε ισχυρά δημόσια νοσηλευτήρια, είναι η ραχοκοκαλιά του ΓεΣΥ που θα βοηθήσει τον απλό πολίτη», τόνισε ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, αναδεικνύοντας παράλληλα και μία παραδοξότητα, όπως τη χαρακτήρισε, σχετικά με την υποβολή συνεχώς νέων αιτήσεων για ιδιωτικά νοσηλευτήρια τη στιγμή που τα δημόσια νοσηλευτήρια εκλιπαρούν τον ΟΚΥπΥ για επιπρόσθετη χρηματοδότηση.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο το πρόβλημα του συστήματος να μην σχετίζεται με την απουσία εκτελεστικών διευθυντών, ο κ. Σαββίδης είπε πως είναι πολύ διαφορετικό ένας διευθυντής να βρίσκεται στον χώρο εργασίας του και να παρακολουθεί από κοντά τα προβλήματα της υπηρεσίας του από το να βρίσκεται σε άλλη επαρχία και να ενημερώνεται κατόπιν.

Πρόσθεσε πως δεν είναι δυνατή η διεύθυνση ενός νοσηλευτηρίου εξ αποστάσεως και πως άπαντες έχουν αντιληφθεί ότι υπάρχει λάθος στη δόμηση διοίκησης των νοσηλευτηρίων και αυτό πρέπει να αλλάξει.

Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ Μιχάλης Γιακουμή είπε από την πλευρά του πως δυστυχώς τα δημόσια νοσηλευτήρια στις επαρχίες δεν διοικούνται αυτόνομα με αποτέλεσμα την ύπαρξη καθυστερήσεων στην εξυπηρέτηση των ασθενών, συμπληρώνοντας πως εν καιρώ πανδημίας, αλλά και μετέπειτα, φάνηκε το κενό της αυτόνομης διοίκησης των νοσηλευτηρίων.

Πρόσθεσε πως επιβάλλεται η διοικητική και οικονομική αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων, έτσι ώστε να επιτυγχάνονται ποιοτικότερες υπηρεσίες υγείας σε εύλογο χρονικό διάστημα.

«Σήμερα το Γενικό Σύστημα Υγείας κλείνει τέσσερα χρόνια ζωής. Τα δημόσια νοσηλευτήρια είναι η ραχοκοκαλιά του ΓεΣΥ, για αυτό και πρέπει να τύχουν της απαραίτητης και απαιτούμενης στήριξης», τόνισε χαρακτηριστικά.

Καταλήγοντας, ευχαρίστησε την Υπουργό Υγείας, καθότι, όπως είπε, ασπάζεται αυτή τη φιλοσοφία, αλλά και για την ευαισθητοποίηση και τις καλές της προθέσεις για το ζήτημα, προσθέτοντας πως αναμένονται τόσο οι αποφάσεις του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, όσο και οι σχετικές οικονομικές ρυθμίσεις από το Υπουργείο Οικονομικών.

Πηγή: KYΠΕ

Δειτε Επισης

Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της ΓΔ Ανάπτυξης διαπιστώνει η Ελεγκτική
BINTEO: Μαθητής συγκινεί... Ξυρίζει το κεφάλι του για να συμπαρασταθεί σε καρκινοπαθή καθηγήτρια
Αναμένει ανακοινώσεις από Υπουργεία για τα ενοίκια σε βιοτεχνικές ζώνες η Επ. Εσωτερικών
Aύξηση κατά 5,5% των υπό κυπριακή σημαία πλοίων ανακοίνωσε η Υφ. Ναυτιλίας
Ζήτησαν άμεσες λύσεις στη νοσηλεία και φροντίδα ασθενών με μεταμόσχευση ήπατος στην Επ. Υγείας
Παρεμβαίνει το Υπουργείο Οικονομικών για να πληρωθούν οι υπάλληλοι του ΡΙΚ
Αυτά είναι τα πέντε μέτρα της Κυβέρνησης για την ακρίβεια-Οριζόντια επιδότηση για ρεύμα, εφάπαξ για καύσιμα
Απαντά στα περί ξηλώματος των δημοσίων νοσοκομείων το Υπ. Υγείας-«Προωθούμε την αναβάθμιση τους»
Με τη συμμετοχή 400 ποδηαλτών/τριών αρχίζει την Παρασκευή το Cyprus Gran Fondo
Έκκληση ΟΣΑΚ για ενεργοποίηση ιατρικού προφίλ στο λογισμικό ΓεΣΥ