Περαιτέρω στήριξη από Πολιτεία ζήτησε από την Επιτροπή Παιδείας το Πανεπιστήμιο Κύπρου

Περαιτέρω στήριξη από την Πολιτεία ειδικότερα σε ό,τι αφορά τη ψήφιση του προϋπολογισμού του Πανεπιστημίου Κύπρου (ΠΚ) αλλά και τον εκσυγχρονισμό του νομοθετικού πλαισίου για τα δημόσια πανεπιστήμια, ζήτησαν από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας οι πρυτανικές αρχές του ΠΚ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου του ΠΚ, οι πρυτανικές αρχές και η αντιπρόεδρος του Συμβουλίου του ΠΚ, Ανδρούλλα Βασιλείου,  είχαν συνάντηση με αντιπροσωπεία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού της Βουλής, την Παρασκευή 23 Ιουνίου στο ΠΚ.

Όπως αναφέρεται, κατά τη συνάντηση, τα μέλη του Πρυτανικού Συμβουλίου και η Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου ενημέρωσαν τα μέλη της Επιτροπής  για τα πρόσφατα πεπραγμένα του ιδρύματος κάνοντας μεταξύ άλλων επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι το ΠΚ συγκαταλέγεται μεταξύ κορυφαίων ιδρυμάτων διεθνώς σε όλες τις κατατάξεις κύρους, τη λειτουργία των Κέντρων Αριστείας του ΠΚ που αποτελούν πυρήνες ανάπτυξης για το οικοσύστημά έρευνας και καινοτομίας, όπως το Κέντρο Aριστείας για Έρευνα και Καινοτομία - «ΚΟΙΟΣ», το Κέντρο Αριστείας για Βιοτράπεζα και Βιοϊατρική Έρευνα, το υπό δημιουργία Κέντρο Αριστείας “PHAETHON”, και το Κέντρο Αριστείας «CYENS», στο οποίο το Πανεπιστήμιο συμμετέχει ως εταίρος, την ερευνητική δραστηριότητα του ΠΚ που αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες ανάπτυξης στο πανεπιστήμιο και βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά την έρευνα οι αρχές του ΠΚ ενημέρωσαν τους βουλευτές ότι από το 2021 μέχρι και σήμερα, το ΠΚ εξασφάλισε πέραν των 68 εκατ. εξωτερική χρηματοδότηση για έρευνα, εκ των οποίων σχεδόν 30 εκατ. χρηματοδότηση προέρχονται από τον Ορίζοντα – Ευρώπη.

Έγινε επίσης αναφορά στην επικείμενη κατασκευή του φωτοβολταϊκού πάρκου «Απόλλων» αρχικής δυναμικότητας 5MW, καθώς τις επόμενες μέρες πρόκειται να προκηρυχθεί ο σχετικός διαγωνισμός, και το οποίο αναμένεται να συμβάλει στην επίτευξη του στόχου να καταστεί η πανεπιστημιούπολη μια πράσινη, βιώσιμη και έξυπνη πόλη, η οποία να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει με ευέλικτο τρόπο, τις μελλοντικές προκλήσεις ανάπτυξης του Πανεπιστημίου.

Στην ανοικτή συζήτηση που ακολούθησε, τέθηκε, όπως αναφέρεται, το ζήτημα της επικείμενης ψήφισης του συμπληρωματικού προϋπολογισμού για το ΠΚ, με τις αρχές του ΠΚ να σημειώνουν ότι «η αναγκαιότητα αύξησης της κρατικής χορηγίας, για την αποκατάσταση της οικονομικής βιωσιμότητας του ιδρύματος είναι απαραίτητη για την διασφάλιση της σταθερής ανοδικής του πορείας» αλλά και να υποδεικνύουν ότι «μεγάλο μέρος του συμπληρωματικού προϋπολογισμού περιλαμβανόταν στον τακτικό προϋπολογισμό αλλά είχε αποκοπεί».

Έγινε επίσης, όπως προστίθεται, εκτενής συζήτηση για τις τρέχουσες δραστηριότητες διεθνοποίησης του ΠΚ και την ανάγκη παροχής ελκυστικών ξενόγλωσσων προπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών, ενώ συζητήθηκε και το αίτημα για εκσυγχρονισμό του νομοθετικού πλαισίου που διέπει τα δημόσια πανεπιστήμια για την παροχή ξενόγλωσσων προπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών, την ίδρυση πανεπιστημιακών κλινικών, την εισδοχή μαθητών από τα ιδιωτικά σχολεία  και την αναθεώρηση του νομοθετικού πλαισίου για τη μετατροπή της επιστημονικής τεχνογνωσίας σε εμπορεύσιμα προϊόντα/υπηρεσίες με τη δημιουργία και λειτουργία τεχνοβλαστών (spin offs).  

Σημειώνεται ότι τα μέλη της Επιτροπής που παρέστησαν ήταν οι βουλευτές Γιώργος Κάρουλλας, Πρόδρομος Αλαμπρίτης, Χρίστος Χριστόφιας και ο αναπληρωτής  πρόεδρος της Επιτροπής Χρύσανθος Σαββίδης.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Ανταλλαγή καλών πρακτικών ΤΝ για πολιτισμό πρότεινε η Κασσιανίδου στις Βρυξέλλες
Τη δημιουργία περαιτέρω υποχρεώσεων για ελέγχους αγοράς εξετάζει η Βουλή
Η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή συστήνει να γίνεται έρευνα για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών
Με δύο αεροσκάφη ενισχύει και φέτος η Κομισιόν την πυροσβεστική ομπρέλα Κύπρου
Δυσαρέσκεια Επιτροπής Γεωργίας για καθυστέρηση στη συζήτηση περί φωτοβολταϊκών
Τον ερχόμενο μήνα το σχέδιο επιδότησης διαμονής σε στέγες ηλικιωμένων
Σε «ειλικρινή διάλογο» για επίλυση προβλημάτων καλεί η Ισότητα τον Προϊστάμενο Υπ. Θήρας
Καταγγέλλει προσπάθεια εκμετάλλευσης με σκοπό την απαξίωση ο Δήμος Πάφου-Η θέση του για τη γιαγιά
Πρόταση νόμου επέκτασης της περιόδου αδειοδότησης ξενοδοχείων-Για αφέλεια μίλησε ο Χατζηγιάννης