Τελειώνει η έρευνα για τη διαρροή δεδομένων στο Dark Web-Περιμένει το πόρισμα η Λοϊζίδου

Στην τελική ευθεία φαίνεται ότι βρίσκεται η αυτεπάγγελτη έρευνα της Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, Ειρήνης Λοϊζίδου Νικολαΐδου, σε σχέση με τις κυβερνοεπιθέσεις που έλαβαν χώρα στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, από την οποία διέρρευσαν προσωπικά δεδομένα μελών στο σκοτεινό διαδίκτυο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επανήλθε η σελίδα των χάκερ του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου-Στο dark web τα δεδομένα

Η Επίτροπος, είχε διατάξει την έρευνα τον περασμένο Απρίλη, μετά τη δημοσιοποίηση των προσωπικών δεδομένων και η οποία όπως ανέφερε στον REPORTER, βρίσκεται πλέον προς τα τελικά της στάδια, ώστε να διαφανούν τα ενδεχόμενα κενά και παραλείψεις που προέκυψαν με αποτέλεσμα να διαρρεύσουν τα ευαίσθητα δεδομένα στο διαδίκτυο.

Μέσα από την έρευνα, ανέφερε η κ. Νικολαΐδου, «θα δουν μέσα από την εικόνα που θα μας δοθεί αν υπάρχουν κενά στην ασφάλεια, για να εκδώσουμε τις συστάσεις, αλλά και ενδεχόμενο πρόστιμο για την υπόθεση». Ως εκ τούτου, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να προκύψουν εξελίξεις, γύρω από το θέμα των Κυβερνοεπιθέσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το ντόμινο κυβερνοεπιθέσεων, τα τρύπια μέτρα και τα σενάρια για τα πραγματικά κίνητρα

Κάλεσμα σε θύματα να καταγγέλλουν

Την ίδια ώρα, η κ. Νικολαΐδου επανέλαβε τη θέση της ότι τα θύματα της Κυβερνοεπίθεσης, που είδαν τα προσωπικά τους δεδομένα να δημοσιεύονται στο σκοτεινό διαδίκτυο, καλό θα ήταν να προχωρήσουν σε καταγγελία στο γραφείο της, ώστε να μελετηθεί και να προσμετρήσει στην απόφασή της.

Παρόλα αυτά, όπως εξήγησε, «δεν χάνουν το δικαίωμα τους να υποβάλουν παράπονο, όμως δεν έχει μεγάλη διαφορά για μας. Αν υποβάλουν θα προσμετρήσει, αλλά ούτως ή άλλως θα ληφθεί υπόψιν».

Τόνισε μάλιστα ότι έχουν καταγγελίες για πιθανές παραβιάσεις, οι οποίες έγιναν πριν τη διαρροή των προσωπικών δεδομένων. «Τώρα που είναι σε θέση να τους πουν εάν διέρρευσα ή όχι προσωπικά τους δεδομένα, πρέπει να πάνε στο Πανεπιστήμιο να ρωτήσουν εάν είναι στη λίστα εκείνων που παραβιάστηκαν τα προσωπικά τους δεδομένα και στη συνέχεια να απευθυνθούν κοντά μας».

Ξεκαθάρισε πάντως ότι διερευνούν έτσι κι αλλιώς την γνωστοποίηση των δεδομένων και δεν περιορίζει την έρευνα εάν κάποιος καταγγείλει ή όχι στο γραφείο της τη διαρροή. «Εάν κάποιος καταγγείλει θα βάλω ότι υπάρχουν συγκεκριμένα παράπονα».

Υπενθυμίζεται ότι η Επίτροπος μπορεί να προχωρήσει με συστάσεις, παρατηρήσεις ή ακόμα και πρόστιμα για υποθέσεις διαρροής προσωπικών δεδομένων. σύμφωνα με τον κανονισμό, τα οποία υπό προϋποθέσεις μπορεί να αγγίξουν τα είκοσι εκατομμύρια ευρώ και το 4% του προϋπολογισμού της περασμένης χρονιάς ή δέκα εκατομμύρια ευρώ και το 2% του προϋπολογισμού. Τέτοια πρόστιμα είναι ωστόσο τεράστια και θεωρείται απομακρυσμένο σενάριο να φθάσουν σε τόσο υψηλά επίπεδα, εάν και εφόσον αποφασιστεί η επιβολή προστίμου.

H Kυβερνοεπίθεση στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Κύπρου σημειώθηκε στις 28 Μαρτίου και ακολούθησε της επίθεσης στο Κτηματολόγιο, με τους χάκερ να ζητούν ένα ποσό της τάξης των 100 χιλιάδων ευρώ, ώστε να μην διαρρεύσουν προσωπικά δεδομένα μελών του ιδρύματος, στο σκοτεινό διαδίκτυο.

Με την πάροδο του χρόνου που δόθηκε για να καταβληθούν τα λύτρα και αφού το Πανεπιστήμιο δεν υπέκυψε στις απειλές των χάκερ, έδωσαν στη δημοσιότητα τα στοιχεία που κατάφεραν να υποκλέψουν από την Κυβερνοεπίθεση.

Οι επιθέσεις σε κρατικούς οργανισμούς οδήγησαν το κράτος να μελετήσει εάν προκύπτουν κενά ασφάλειας, ώστε να εξεύρει τρόπους να τα επιλύσει. Μάλιστα, σε δηλώσεις του, ο Υφυπουργός Έρευνας και Καινοτομίας Φίλιππος Χατζηζαχαρίας, είχε τονίσει πως το Υφυπουργείο έχει θέσει ως στόχο την εφαρμογή συστημάτων για την ψηφιακή πολιτική, κάποια από τα οποία ήδη τρέχουν, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλα στο εγγύς μέλλον, κάτι που, όπως είπε, συζητήθηκε και στη συνάντηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ησυμμορία χάκερ που κτύπησε το Ανοικτό Πανεπιστήμιο και τα λύτρα που ζητά

Δειτε Επισης

Απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία το αίτημα για αναστολή ποινής στον 82χρονο-Διαφώνησε ο πρόεδρος του Εφετείου
Ένοχος ο αστυνομικός για το θάνατο του 22χρονου Ιάσονα-Του επιβλήθηκε ποινή τριών ετών
Η πρώτη αντίδραση Οδυσσέα στο αίτημα για παύση-«Από σήμερα θα μιλούν οι μάρτυρες, τα στοιχεία και τα έγγραφα»
Καταχωρείται στις 12 το μεσημέρι η αίτηση για παύση Οδυσσέα-Θέλει να δικαστεί η ουσία η πλευρά του Ελεγκτή
Στήριξη Οικολόγων σε Γενικό Ελεγκτή-«Τα κόμματα κάνουν συνειδητά πλάτες στο βαθύ κράτος»
Δύσκολη εξίσωση η απόδειξη ανάρμοστης συμπεριφοράς-«Δεν ορίζεται από το Σύνταγμα, πολύ ψηλός ο πήχης»
Ανακοίνωσε την αποχώρηση του από την ΕΔΕΚ, κατακεραυνώνει Σιζόπουλο ο Βαρνάβα-«Μετέτρεψαν το κόμμα σε μικρομάγαζό τους»
Αναμένουν να δουν στην πράξη την εργοδότηση αλλοδαπών οι επιχειρήσεις-«Μύθος» για φθηνή λύση
«Βεντέτα» πίσω από τη ρατσιστική συμπεριφορά και τις ύβρεις στο Tik Tok-Παραπέμφθηκε σε δίκη ο 62χρονος
Τι προνοεί το Σύνταγμα για παύση κρατικού αξιωματούχου και η απόφαση Τρύφωνος που θα βρεθεί στο επίκεντρο