Η συμμορία χάκερ που κτύπησε το Ανοικτό Πανεπιστήμιο και τα λύτρα που ζητά

Συμμορία χάκερ, με την ονομασία Ransomware Medusa βρίσκεται πίσω από την κυβερνοεπίθεση στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, η οποία μάλιστα ζήτησε 100.000 δολάρια λύτρα και έδωσε διορία δεκατεσσάρων ημερών.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Bleeping Computer, η κυβερνοεπίθεση σημειώθηκε την Τρίτη 28 Μαρτίου και οι χάκερ δημοσίευσαν την περίπτωση του του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου.

Οι επιτήδειοι έχουν θέσει την ίδια τιμή για τα δύο σενάρια, όπως είναι η διαγραφή των δεδομένων, καθώς επίσης και για να τα πουλήσουν σε κάποιο που ενδιαφέρεται. Οι χάκερ αναφέρουν πως θα καθυστερήσουν την δημοσιοποίηση των δεδομένων, για μία ημέρα, αν λάβουν 10,000 δολάρια.

Όπως αναφέρεται στο συγκεκριμένο δημοσίευμα, κάποια δείγματα των δεδομένων έχουν δημοσιευτεί, για να αποδείξουν οι επιτήδειοι ότι όσα ισχυρίζονται είναι αλήθεια. Οι φάκελοι περιέχουν λίστες φοιτητών, με στοιχεία προσωπικής ταυτοποίησης, οικονομικά στοιχεία αναδόχων έρευνας και πολλά άλλα.

Σε αντίθεση με άλλα κακόβουλα συστήματα, το Medusa δεν θεωρεί ότι τα εκπαιδευτικά είναι εκτός ορίων για επιθέσεις. Στις αρχές Μαρτίου, η συμμορία είχε χτυπήσει την περιοχή Δημόσιων Σχολείων της Μινεάπολης, ζητώντας 1 εκατομμύριο δολάρια.

medusa

Καμία πρόθεση να δώσουν λύτρα

Πάντως, σε δηλώσεις του στο Αντ1 ο Πρύτανης του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου, Πέτρος Πασιαρδής, δεν υπάρχει καμία πρόθεση να δοθούν λύτρα στους χάκερς, αφού όπως εξήγησε το Πανεπιστήμιο είναι σε επαφή με την επίτροπο Προσωπικών Δεδομένων και με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

«Τουλάχιστον έχει αποκαλυφθεί ποιος βρίσκεται πίσω από την επίθεση. Οι υπηρεσίες μας διαχειρίζονται την κατάσταση και τα αρχεία μας δεν είναι κλειδωμένα. Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Αυτά που υποστηρίζουν ότι έχουν, δεν είναι ευαίσθητα δεδομένα, αλλά είναι αρχεία τα οποία μπορούσε να είναι δημοσιοποιήσιμα Κατά την εκτίμησή μας δεν πήραν απόρρητα δεδομένα του Πανεπιστημίου. Τα επικίνδυνο θα ήταν να ήταν κλειδωμένα τα αρχεία μας και να μην είχαμε πρόσβαση σε αυτά» ανέφερε ο κ. Πασιαρδής.

Η Κύπρος υπό «κυβερνοπίεση»

Σημειώνεται πως στο ίδιο άρθρο αναφέρεται πως το νησί μας υποφέρει από σειρά κυβερνοεπιθέσεων, που έχουν μεγάλο αντίχτυπο στην ομαλή λειτουργία διαφόρων υπηρεσιών, από τις αρχές του 2023, με τη μεγαλύτερη να είναι η καταστροφική, όπως την χαρακτηρίζει, επίθεση στο Κτηματολόγιο, στις 8 Μαρτίου.

Η συγκεκριμένη επίθεση πάγωσε εγγραφές ύψους 150 εκατομμυρίων ευρώ και ανάγκασε τον κρατικό οργανισμό να διακόψει τη λειτουργία του, για εκτεταμένη περίοδο. Όπως αναφέρεται στο σχετικό άρθρο, η κρίση θα μπορούσε να επιλυθεί μόνο με την κατασκευή μιας νέας πύλης σε διαφορετική διεύθυνση, η οποία δημιουργήθηκε με περιορισμένη λειτουργικότητα περισσότερο από δύο εβδομάδες αργότερα.

Σε κλειστό επίπεδο εξετάζεται το θέμα της κυβερνοασφάλειας στο Υφυπουργείο Έρευνας

Παράλληλα, για το ίδιο θέμα, ο Υφυπουργός Έρευνας, Φίλιππος Χατζηζαχαρία, ανέφερε πως το θέμα της κυβερνοασφάλειας εξετάζεται σε «πολύ κλειστό επίπεδο».

Ο κ. Χατζηζαχαρίας απαντούσε σε ερώτηση για τις προτεραιότητες που τίθενται δεδομένης και της αναταραχής που προκάλεσε η κυβερνοεπίθεση που δέχθηκε η ιστοσελίδα του Κτηματολογίου πριν από ένα μήνα περίπου, στο περιθώριο συνάντησης που είχε στα κεντρικά γραφεία της ΕΔΕΚ, με τον Πρόεδρο, Μαρίνο Σιζόπουλο, και στελέχη του κόμματος.

Η κυβερνοασφάλεια, ανέφερε, «είναι ένα φλέγον θέμα, το οποίο συζητούμε σε πολύ κλειστό επίπεδο, γιατί είναι ένα λεπτό θέμα».

Παράλληλα, όπως ανέφερε ο κ. Χατζηζαχαρίας, το Υφυπουργείο έχει θέσει ως στόχο την εφαρμογή συστημάτων για την ψηφιακή πολιτική, κάποια από τα οποία ήδη τρέχουν, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλα στο εγγύς μέλλον, κάτι που, όπως είπε, συζητήθηκε και στη συνάντηση.

Δειτε Επισης

Ο Ερντογάν εγκαινίασε τη Μονή της Χώρας ως τζαμί-«Μια ακόμα ένδειξη της ευαισθησίας μας»
Χειροπέδες στους αναζητούμενους και σε άλλους δύο για την επίθεση με κροτίδες σε οικία στο Κίτι
Το Ισραήλ βομβαρδίζει σε περιοχές που διέταξε εκκένωση-«Πρόβα επέμβασης στη Ράφα»
Ρίψη πυροβολισμών έξω από οικία νωρίς το απόγευμα στη Λεμεσό
Νέο σοκ στην Ελλάδα-Δεκατετράχρονη κατήγγειλε τον πατριό της για σεξουαλική κακοποίηση
Η πρώτη αντίδραση της Χαμάς για την εντολή εκκένωσης συνοικιών της Ραφάς-«Επικίνδυνη κλιμάκωση»
Πάνω από 1,200 οι συμμετοχές για το e-κοφίνι-Κάθε Δευτέρα και Πέμπτη ανακοινώνονται οι τιμές
Σκληρό πρέσινγκ υπεράσπισης και μαραθώνια διαδικασία για υπόπτους για «Δημητρούι»-Σε εξέλιξη εδώ και οκτώ ώρες
ΒΙΝΤΕΟ: Η στιγμή που ένοπλος εισβάλλει σε εκκλησία και προσπαθεί να πυροβολήσει ιερέα
Δύο πυροσβεστικά ελικόπτερα και δεκαοκτώ μέλη έστειλε στην Κύπρο η Ιορδανία