Εν αναμονή αποφάσεων για μέτρα στήριξης για καύσιμα και ρεύμα-Πού δικαιολογείται η κατάργηση

Με το βλέμμα στραμμένο στο Προεδρικό και με την αγωνία στα ύψη βρίσκονται τις τελευταίες ώρες οι πολίτες, μετά τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, σχετικά με την κατάργηση ή όχι των μέτρων στήριξης και επιδότησης του ΦΠΑ σε καύσιμα και ηλεκτρικό ρεύμα. Πάντως, αρμόδιοι σημειώνουν πως οι τιμές που επικρατούν τη δεδομένη στιγμή, δικαιολογούν την κατάργηση των μέτρων, ενώ την ίδια ώρα, το πρόβλημα με τα γεμάτα αυτοκίνητα από τα κατεχόμενα, συνεχίζεται και προκαλεί εκνευρισμό στους πρατηριούχους.

Τις επόμενες ημέρες η Κυβέρνηση καλείται να τοποθετηθεί για το συγκεκριμένο θέμα, μέσα από τις αποφάσεις της, με στόχο να ξεκαθαριστεί η εικόνα και να δοθεί ένα τέλος στην αγωνία των πολιτών, αλλά και στην αντιπαράθεση που ξέσπασε, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Πάντως, οι άμεσα εμπλεκόμενοι στο συγκεκριμένο θέμα, που δεν είναι άλλοι από τους πρατηριούχους, δηλώνουν πως η κατάσταση που επικρατεί τη δεδομένη στιγμή, όσον αφορά στις τιμές των καυσίμων, δικαιολογούν την κατάργηση των μέτρων στήριξης, που εφαρμόζεται τη δεδομένη στιγμή.

«Όταν ξεκίνησε αυτή η κατάσταση, η τιμή ήταν στα 2 ευρώ το λίτρο και τώρα είναι γύρω στο 1,40 ευρώ. Είναι λογικό να προχωρήσουν με την κατάργηση των μέτρων. Η αλλαγή θα είναι άμεση, στις τσέπες των καταναλωτών, όμως δεν είναι τόσο μεγάλες οι αυξήσεις, που να προκαλούν αρκετά προβλήματα», εξήγησε ο εκπρόσωπος τύπου του συνδέσμου πρατηριούχων, Χριστόδουλος Χριστοδούλου.

Η εικόνα στις διεθνείς αγορές, που είναι και εκείνη που καθοδηγεί πάντα την Κυβέρνηση, για τη λήψη οποιασδήποτε απόφασης, σχετικά με τα μέτρα στήριξης των καταναλωτών, όπως διαμορφώνεται τους τελευταίους μήνες, έχει ανοίξει το δρόμο για τερματισμό των μέτρων, δεδομένου πως παρατηρείται μία σταθερότητα.

«Αυτή τη στιγμή είναι σταθερή η τιμή του αργού πετρελαίου, είναι ήσυχες οι καταστάσεις και δεν έχουμε ενδείξεις ότι θα υπάρχουν αυξήσεις. Αυτό παρατηρείται εδώ και δύο μήνες. Είναι μικρές οι αλλαγές είτε πάνω, είτε κάτω, του ύψους του ενός σεντ και είναι λογικό να προχωρήσουν με την κατάργηση των μέτρων».

Συνεχίζονται τα προβλήματα με τα γεμάτα αυτοκίνητα από τα κατεχόμενα

Την ίδια ώρα, αν και είναι σε ισχύ τα μέτρα στήριξης από την Κυβέρνηση προς τους καταναλωτές, εντούτοις συνεχίζονται να παρατηρούνται αυξημένες ροές Ελληνοκυπρίων προς τα κατεχόμενα, για να γεμίσουν με καύσιμα τα οχήματά τους, με το σύνδεσμο πρατηριούχων να εκφράζει εκ νέου την αγανάκτησή του και την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να ανακοινώσει μέτρα αντίδρασης.

«Αν ανέβει η τιμή των καυσίμων, ίσως ο κόσμος να πηγαίνει περισσότερο στα κατεχόμενα. Πιστεύουμε ότι θα μεγαλώσει η ροή προς τα κατεχόμενα. Ακόμη και τώρα, ο κόσμος πηγαίνει συνέχεια και τα 8 σεντ ίσως να είναι ένας παράγοντας για να συνεχίσουν να πηγαίνουν. Την ερχόμενη εβδομάδα θα ανακοινώσουμε κάποια μέτρα που έχουμε λάβει, για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση».

Δεν πρέπει να μείνουν στα ταμεία του κράτους τα λεφτά που θα εξοικονομηθούν

Παράλληλα, την άποψη ότι οι τιμές στη διεθνή αγορά, αναφορικά με τα καύσιμα, δικαιολογούν απόλυτα την απόφαση για κατάργηση των μέτρων στήριξης εκφράζουν και οι καταναλωτές, με τον πρόεδρο του συνδέσμου, Μάριο Δρουσιώτη, να σημειώνει πως έχει αλλάξει αρκετά η κατάσταση από τον Ιούλιο του 2022, όταν λήφθηκε η απόφαση για την εφαρμογή μέτρων στήριξης.

«Είναι δικαιολογημένη η τυχόν κατάργηση στα καύσιμα και ο λόγος που το βλέπουμε ως δικαιολογημένο είναι επειδή από τις 12/7/22, που ήταν οι υψηλότερες τιμές, η βενζίνη έχει πέσει 44,5 σεντ, το πετρέλαιο κίνησης 61 σεντ το λίτρο και το πετρέλαιο θέρμανσης 53 σεντ το λίτρο. Με αυτές τις μειώσεις, θεωρούμε πως εξαλείφονται οι λόγοι για τα μέτρα στήριξης. Όμως, υπάρχει και μία δικλίδα ότι από την κατάργηση, τα έσοδα που θα εξοικονομήσει το κράτος δεν θα μπουν στα ταμεία και θα μείνουν εκεί, αλλά θα διατεθούν στις ομάδες του πληθυσμού, για ενίσχυση των επιδοτήσεων των ομάδων του πληθυσμού που ακόμη χρειάζονται επιπρόσθετη στήριξη».

Ωστόσο, ο σύνδεσμος των καταναλωτών εκφράζει την αντίθεσή του, όσον αφορά στην κατάργηση των μέτρων στήριξης για το ηλεκτρικό ρεύμα, δεδομένου ότι οι τιμές παραμένουν στα ύψη, με τον κ. Δρουσιώτη να επιρρίπτει ευθύνες και στην Κυβέρνηση.

«Δεν δικαιολογείται οποιαδήποτε κατάργηση, για δύο λόγους. Ο ένας είναι επειδή παραμένουν σε πολύ ψηλά επίπεδα οι τιμές του ρεύματος. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι θεωρούμε πως για τις ψηλές τιμές του ρεύματος ευθύνεται διαχρονικά και το κράτος, που λόγω πράξεων, παραλήψεων και χειρισμού του θέματος της ηλεκτρικής ενέργειας τα τελευταία χρόνια, φόρτωσε τους καταναλωτές εκατομμύρια ευρώ, με αποτέλεσμα σήμερα να πληρώνουμε το ρεύμα 30% περισσότερα από ό,τι θα έπρεπε».

Δειτε Επισης

PlantHealth4Life: Η Ευρωπαϊκή εκστρατεία επιστρέφει μεγαλύτερη και σε προσκαλεί να συμμετέχεις
Επίλυση προβλημάτων στελέχωσης σε Δημόσια Νοσηλευτήρια ζητά η ΠΑΣΥΔΥ
Καταδίκη στα κατεχόμενα για υπόθεση φερόμενης επίθεσης σε τζαμί στη Λεμεσό
Στήριξη ΙΣΟΤΗΤΑΣ προς Ένωση Συντακτών Κύπρου για συλλογικές διεκδικήσεις
Τέλος του 2025 θα λειτουργήσει ηλεκτρονική πλατφόρμα για νοσοκομειακές λοιμώξεις
Στους 31 βαθμούς η θερμοκρασία-Η πρόγνωση της Μετεωρολογικής
Κατεβαίνουν στη Βουλή οι συνταξιούχοι-«Δίνουμε μέχρι και 100 ευρώ σε φάρμακα, δεν φθάνει η σύνταξη»
Κενά στην ενημέρωση καρκινοπαθών για θέματα γονιμότητας-Ανοίγει η συζήτηση στη Βουλή
Ημερίδα στη Λεμεσό για τη βία και την παραβατικότητα στα σχολεία
Επ. Περιβάλλοντος: Εφικτά ως το 2030 τα πρότυπα για ποιότητα αέρα