Βάλλουν κατά Κυβέρνησης ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ για τα μέτρα για ακρίβεια-«Κατάφορη πρόκληση»

Την έντονη αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης προκάλεσαν οι αναφορές, ότι η Κυβέρνηση προσανατολίζεται στο να βάλει φρένο στα μέτρα στήριξης των πολιτών, αναφορικά με τις τιμές των καυσίμων και του ηλεκτρικού ρεύματος.

Συγκεκριμένα, τόσο ο Δημοκρατικός Συναγερμός, όσο και το ΑΚΕΛ, σε ανακοινώσεις που εξέδωσαν αναφορικά με το συγκεκριμένο θέμα, κατακεραυνώνουν την Κυβέρνηση, αναφέροντας πως αποτελεί πρόκληση για ολόκληρη την κοινωνία.

Ο ΔΗΣΥ, στη δική του ανακοίνωση αναφέρει πως «δημοσιεύματα που αναφέρονται στην πρόθεση της κυβέρνησης για απότομη και εξ ολοκλήρου διακοπή των έκτακτων μέτρων στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων μας ανησυχούν και εκφράζουμε τη διαφωνία μας. Εάν τούτο ισχύσει, από 1η Ιουλίου οι τιμές των καυσίμων θα αυξηθούν κατά 8.3 σεντ, ενώ σημαντική αύξηση θα καταγραφεί και στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα».

Το κόμμα της Πινδάρου προσθέτει, στην ανακοίνωσή του, ότι «το γεγονός πως οι τιμές των καυσίμων μειώθηκαν δεν μπορεί να είναι το μοναδικό κριτήριο καθότι αυτό που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη είναι το συνολικό κόστος ζωής, το οποίο συνεχίζει να αυξάνεται. Αλλά και, όσο αφορά το ηλεκτρικό ρεύμα, είναι αυτή τη -θερινή- περίοδο που απαιτείται η στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων».

Καταλήγοντας, ο ΔΗΣΥ τόνισε πως «έχοντας υπόψη την πορεία των δημοσίων οικονομικών και του κόστους ζωής θέση μας είναι ότι και τα δύο μέτρα πρέπει να παραταθούν ως έχουν τουλάχιστον μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2023. Άλλωστε, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε πρόσφατη Σύστασή της αναφέρει ότι τα εν λόγω μέτρα επιτρέπεται να παραταθούν μέχρι το τέλος του έτους. Δεν μπορούμε, επίσης, παρά να επισημάνουμε ότι κατά τη θέσπιση των μέτρων αυτών το περασμένο έτος, τα νυν συγκυβερνώντα κόμματα θεωρούσαν τα μέτρα ανεπαρκή και ζητούσαν περισσότερα».

Από πλευράς του, το ΑΚΕΛ στη δική του ανακοίνωση, σημείωσε πως «η απόφαση της Κυβέρνησης για κατάργηση των δυο μέτρων αντιμετώπισης της ακρίβειας -της μείωσης του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα και της επιδότησης του ηλεκτρικού ρεύματος- συνιστά κατάφορη πρόκληση για ολόκληρη την κοινωνία».

Το κόμμα της Αριστεράς τόνισε ότι «πρώτο, φορτώνει με ακόμα περισσότερο βάρος τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που έχουν γονατίσει από την ακρίβεια, την ώρα που τα δημόσια ταμεία γεμίζουν με υπερκέρδη από τα αυξημένα έσοδα από το ΦΠΑ και τους φόρους κατανάλωσης».

Δεύτερο, προτίθεται στην ανακοίνωση, «παρά την αποκλιμάκωση των τιμών στα καύσιμα οι αυξήσεις σε τιμές, επιτόκια και κόστος στέγασης ήρθαν για να μείνουν. Η απόφαση για κατάργηση των μέτρων στέλνει το μήνυμα ότι η Κυβέρνηση αδιαφορεί για την πραγματική κατάσταση των οικογενειακών προϋπολογισμών».

Τρίτο, τονίζει το ΑΚΕΛ, «η Κυβέρνηση Χριστοδουλίδη, πιστή στην πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης Αναστασιάδη, ούτε θέλει ούτε μπορεί να αντιμετωπίσει την ακρίβεια, ακολουθώντας πιστά τις εντολές του ΔΝΤ για άρση των μέτρων στήριξης της κοινωνίας».

Δειτε Επισης

Το όραμα της ανέλυσε η υποψήφια ευρωβουλευτής Μαίρη Λάμπρου σε συγκέντρωση γυναικών
Νεκρός 79χρονος σε δυστήχημα-Προσπαθούσε να ακινητοποιήσει το τρακτέρ του
Παράνομη επίσκεψη στο Βαρώσι έκαναν βουλευτές από Τουρκία και Αζερμπαϊτζάν
Δυναμική διαδικασία χαρακτηρίζει τα ελληνοτουρκικά ο Φιντάν μετά τις επαφές Ερντογάν-Μητσοτάκη
Μπορούμε να φέρουμε εις πέρας το «τιτάνιο έργο», δηλώνει ο Γιάννης Τσουλόφτας
Κατηγορεί την Ολγκίν ότι προσπάθησε να «παρασύρει» σε συνομιλίες ο Τατάρ-«Δεν υπάρχει κοινό έδαφος»
Αισιοδοξία Καρογιάν ότι η ΔΗΠΑ-Συνεργασία θα πετύχει ποσοστό 7,5%+ και θα εκλέξει Ευρωβουλευτή
Στήριξη Ουκρανίας και Ένωση Κεφαλαιαγορών συζήτησε στις Βρυξέλλες ο Κεραυνός
Την τελική έγκριση των 27 έλαβε το νέο πλαίσιο της ΕΕ για τη μετανάστευση
Επιμένει στο δεδικασμένο η πλευρά των μοναχών-«Σφάλμα και λάθος εκτίμηση του Ησαΐα»