Νομοθετικό το ζήτημα για ένταξη γιατρών στο ΔΣ του ΟΑΥ-«Εάν αλλάξει η δομή, χαλάει το Σύστημα»
Μύρια Οδυσσέως 06:00 - 17 Ιουνίου 2023
Κόκκινη γραμμή τραβούν οι ασθενείς όσον αφορά την εκπροσώπηση των γιατρών στο Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), μετά την αναφορά του κοινοβουλευτικού εκπρόσωπου του ΔΗΚΟ, Πανίκου Λεωνίδου στην Επιτροπή Υγείας, ότι θα πρέπει να συμμετέχουν στην λήψη αποφάσεων. Ωστόσο οι ασθενείς ξεκαθαρίζουν ότι με την εκπροσώπηση των γιατρών εντός του ΔΣ αλλάζει η δομή και πως εάν οι γιατροί θέλουν να προσφέρουν την επιστημογνωμοσύνη τους, μπορούν να το πράξουν, μέσα από το Επιστημονικό Συμβούλιο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επανάφερε θέμα για συμμετοχή των γιατρών στο ΔΣ του ΟΑΥ το ΔΗΚΟ
Υπενθυμίζεται πως το περασμένο καλοκαίρι, η απόφαση του τότε Υπουργικού Συμβουλίου να διορίσει τον πρόεδρο του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ)Μ, δρ Πέτρο Αγαθαγγέλου, στο ΔΣ του Οργανισμού, είχε προκαλέσει αναστάτωση και σωρεία αντιδράσεων, μέχρι που ο λόγω διορισμός ανακλήθηκε.
Δεν είναι η πρώτη φορά που η άποψη για συμμετοχή των γιατρών στο ΔΣ του ΟΑΥ εκφράζεται δημόσια, ωστόσο το ζήτημα είναι νομοθετικό, αφού η νομοθεσία αναφέρει πως στο ΔΣ του Οργανισμού μετέχουν εκπρόσωποι αυτών που εισφέρουν. Άλλωστε, όπως επανέλαβε μιλώντας στον REPORTER ο πρόεδρος του ΔΣ του ΟΑΥ, Σταύρος Μιχαήλ, την σύνθεση του Συμβουλίου δεν την αποφασίζει ο ΟΑΥ, αλλά η εκτελεστική και νομοθετική εξουσία. «Ο νόμος είναι ξεκάθαρος, ότι στο Διοικητικό Συμβούλιο συμμετέχουν εκπρόσωποι αυτών που εισφέρουν και έδωσε τη δυνατότητα στην Κυβέρνηση να διορίσει δύο άτομα. Εάν η εκτελεστική και νομοθετική εξουσία θέλει να προχωρήσει σε οποιαδήποτε αλλαγή, πιθανόν μετά από διαβουλεύσεις με όλους τους εμπλεκόμενους, θα πρέπει να ξεκαθαρίσει μέσα από τη νομοθεσία».
Εξάλλου αυτή είναι διαχρονική και η πάγια θέση της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ), ότι δηλαδή το Γενικό Σύστημα Υγείας (ΓεΣΥ) έχει μια συγκεκριμένη φιλοσοφία και αυτή πρέπει να παραμείνει. «Η νομοθεσία αναφέρει πως στο ΔΣ εκπροσωπούνται όλοι εκείνοι οι οποίοι λαμβάνουν υπηρεσίες και όχι πάροχοι. Όταν ξεκινήσεις να σπάζεις αυτό το τείχος, αυτό τον φραγμό, τότε θα δημιουργηθούν ερωτήματα όπως για παράδειγμα γιατί να μην εκπροσωπούνται όλοι οι πάροχοι», σχολίασε ο πρόεδρος της ΟΣΑΚ, Χαράλαμπος Παπαδόπουλος.
Η ΟΣΑΚ, δεν επιθυμεί την αντιπαράθεση, ούτε να βρίσκονται συνεχώς στα χαρακώματα, αντιθέτως, θεωρεί πως θα πρέπει να προστατευθεί το Σύστημα από όσους προσπαθούν να βάλουν τρικλοποδιές και πως όλοι θα πρέπει να εργαστούν ώστε το ΓεΣΥ να εξυπηρετεί τον πολίτη. «Όπως δηλαδή το οραματιστήκαμε», είπε ο κος Παπαδόπουλος, ο οποίος πρόσθεσε ότι η ΟΣΑΚ αντιδρά σε τέτοιου είδους αναφορές (σ.σ. όπως του κ. Λεωνιδίου) γιατί ξέρουμε ότι γνωρίζουν τη νομοθεσία και παρόλα αυτά εκφράζουν άλλες θέσεις. Η απάντηση είναι απλή. Εάν χαλάσει η δομή, χαλά ολόκληρο το Σύστημα».
Την ίδια ώρα βέβαια, ο κος Παπαδόπουλος σημειώνει πως εάν οι γιατροί θέλουν να προσφέρουν τις συμβουλές και τις γνώσεις τους, μπορούν να το πράξουν μέσα από το Επιστημονικό Συμβούλιο του Οργανισμού, το οποίο εκκρεμεί. «Σε αυτή την περίπτωση θα πιέσουμε και εμείς να στελεχωθεί ορθά το Επιστημονικό Συμβούλιο. Όχι όμως να αλλάξουμε τη νομοθεσία, για να μπουν και οι γιατροί στο ΔΣ. Εάν ήταν έτσι θα το προέβλεπαν από την αρχή».
«Δεν θα έπρεπε όποιος ασχολείται ή εισηγείται κάτι να προπηλακίζεται»
Πάντως, από πλευράς του ο κος Λεωνίδου, θέλησε να εξηγήσει την τοποθέτησή του ενώπιον της Επιτροπής Υγείας, τονίζοντας πως δεν θα έπρεπε όποιος ασχολείται ή εισηγείται κάτι να προπηλακίζεται ή να θεωρείται επικίνδυνος για το ΓεΣΥ. «Το ΓεΣΥ έχει διάφορα ζητήματα, προβλήματα, κενά, παραλείψεις και αοριστίες. Ως εκ τούτου επιβάλλεται στο πλαίσιο της άρσης των ζητημάτων, η υπουργός Υγείας που έχει την καλή διάθεση, να ακούσει όλα τα ζητήματα που διαπιστώνουμε όλοι οι φορείς σε σχέση με την εξέλιξη και την πορεία του ΓεΣΥ και να συστήσει μια Επιτροπή, η οποία θα αξιολογήσει όλα αυτά τα ζητήματα. Μεταξύ αυτών των προβλημάτων είναι και η συμμετοχή των γιατρών στα θεσμικά όργανα του ΓεΣΥ, δηλαδή στον ΟΑΥ και στον ΟΚΥπΥ», είπε.
Εξήγησε δε, πως θα πρέπει το αντιπροσωπευτικό όργανο των γιατρών να συμμετέχει θετικά. «Υπάρχουν θέματα που συζητούνται, που αφορούν την ζωή, το επάγγελμα και τη δραστηριότητά τους. Δεν σημαίνει ότι επειδή θα συμμετέχουν μέσω του αντιπροσωπευτικού τους οργάνου, ότι θα εξυπηρετούν άλλα συμφέροντα. Οι γιατροί δεν είναι μίασμα. Έχασαν χρόνια από τη ζωή τους για να γίνουν γιατροί και θέλουν να προστατεύσουν το επάγγελμά τους αλλά και τα οικονομικά τους. Σε καμία περίπτωση δεν είναι πρόθεσή μας να αλλάξουμε τη φιλοσοφία του Συστήματος».