Δεν έκαναν πίσω οι φυσιοθεραπευτές-Διαμαρτύρονται έξω από τον ΟΑΥ

Ούτε η καλή διάθεση που έδειξε ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) για την έναρξη νέων μεταξύ τους διαβουλεύσεων, ούτε η έκκληση της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ) για να τεθούν επί τάπητος τα προβλήματα που τους απασχολούν προς όφελος των ασθενών, στάθηκαν ικανά ώστε οι φυσιοθεραπευτές να κάνουν πίσω και να ανακαλέσουν την εξαγγελθείσα διαμαρτυρία. Ως εκ τούτου, τα μέλη του Παγκύπριου Συλλόγου Φυσιοθεραπευτών προχωρούν κανονικά σε ολοήμερη στάση εργασίας, ενώ στις 10:00 το πρωί θα πραγματοποιήσουν εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το κτήριο που στεγάζονται τα γραφεία του ΟΑΥ, ώστε να διαμαρτυρηθούν για τα σωρεία ζητημάτων που τους απασχολούν.

Οι σχέσεις ανάμεσα σε ΟΑΥ και φυσιοθεραπευτές έχουν χαλάσει εδώ και καιρό, αφού οι δύο πλευρές διαπίστωσαν πως προσεγγίζουν διαφορετικά τον υπολογισμό των αναγκαίων μονάδων που θα πρέπει να προσμετρούνται ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες των δικαιούχων του Γενικού Συστήματος Υγείας, αλλά και του κλάδου των φυσιοθεραπευτών. Η απόφαση των φυσιοθεραπευτών να προχωρήσουν σε διαμαρτυρία, ήταν αυτή που είχε κινητοποιήσει τους αρμόδιους, ακόμη της υπουργού Υγείας, Πόπης Κανάρη, η οποία φαίνεται να στήριξε τις θέσεις των φυσιοθεραπευτών.

Παρόλα αυτά, οι αμετάκλητες θέσεις που εκφράζουν ο ΟΑΥ και οι φυσιοθεραπευτές, δεν άφησε άλλα περιθώρια με τους μεν να κρατούν ανοικτή την πόρτα ώστε να παρακαθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου και τους δε, να θεωρούν πως η στάση που υπέδειξε το τελευταίο διάστημα ο Οργανισμός δεν αφήνει άλλους τρόπους επικοινωνίας, πέραν του να δείξουν την αντίθεσή τους με την λήψη μέτρων αντίδρασης.

Ακόμη και στην τελευταία ανακοίνωσή του, ο ΟΑΥ ασκεί κριτική προς τους φυσιοθεραπευτές, οι οποίοι όπως αναφέρει, επέλεξαν τον δρόμο της αντιπαράθεσης χωρίς να δεσμεύονται για συνεργασία και για ταυτόχρονη λήψη συγκεκριμένων μέτρων και τον περαιτέρω έλεγχο των διαδικασιών. Η άποψη αυτή, ξένισε και προβλημάτισε τους φυσιοθεραπευτές, οι οποίοι θεωρούν πως τα μέτρα και ο έλεγχος τα οποία επικαλείται ο ΟΑΥ, δεν βασίζονται σε κάποια μελέτη ή προγραμματισμό. Μιλώντας στον REPORTER η πρόεδρος του Παγκύπριου Συλλόγου Φυσιοθεραπευτών, Ειρήνη Ζανέττου ανέφερε πως ο ΟΑΥ κάνει αυθαίρετες κινήσεις και λειτουργεί εναντίον των ασθενών, ώστε να μειώσει τις φυσιοθεραπείες. «Σε καμία περίπτωση ο στόχος του Οργανισμού δεν είναι να καλύψει τις πραγματικές ανάγκες του πληθυσμού και αυτό είναι κάτι που μας προβληματίζει. Το σύστημα υγείας ενός κράτους θα έπρεπε να έχει ως επίκεντρο τις ανάγκες των παρόχων και των ασθενών. Κάτι που δεν πράττει ο ΟΑΥ. Ο σεβασμός στους ασθενείς είναι θεμελιώδη για το σύστημα υγείας».

Επίσης, η κα Ζαννέττου θέλησε να ξεκαθαρίσει ότι, δεν έχουν ως στόχο, ούτε τα επικοινωνιακά παιχνίδια, ούτε να λαϊκίσουν, αλλά αντιθέτως οι φυσιοθεραπευτές θέλουν να κάνουν ορθά τη δουλειά τους κοιτάζονται τις ανάγκες που έχουν οι ασθενείς τους οποίους εξυπηρετούν. «Είμαστε θεραπευτές. Κάνουμε τη δουλειά μας ορθά και ζητάμε να πληρωνόμαστε ορθά για αυτό που προσφέρουμε στους ασθενείς. Το όλο ζήτημα πλέον, δεν έχει να κάνει με τον προϋπολογισμό και την κάλυψη των αναγκών των δικαιούχων, αλλά με το επίπεδο και την ποιότητα του επαγγέλματός μας εντός του Γενικού Συστήματος Υγείας. Φαίνεται πως αυτό δεν απασχολεί καθόλου τον ΟΑΥ».

Σημειώνεται πως οι φυσιοθεραπευτές, είναι οι πρώτοι επαγγελματίες υγείας που προχωρούν σε εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία του ΟΑΥ, αφού κανείς από τους επαγγελματίες που κατά καιρούς ήρθε σε ρήξη ή αντιπαράθεση με τον Οργανισμό, δεν επέλεξε ένα τέτοιο δυναμικό μέτρο αντίδρασης παρά τις μεταξύ τους διαφορές.

Δειτε Επισης

ΒΙΝΤΕΟ: Έφθασαν στην Αρχιεπισκοπή οι Μοναχοί–Παραδίδουν υπόμνημα με τις θέσεις τους
Μέσω εφαρμογής στα κινητά θα ενημερώνονται οι πολίτες για τα δρώμενα στην επαρχία Αμμοχώστου
Ψεκασμοί κατά των κουνουπιών-Ενημερώνει τους κατοίκους για το Aedes aegypti το Υπουργείο Υγείας
Επιστρέφει η σκόνη στην ατμόσφαιρα-Στους 31 βαθμούς η θερμοκρασία
Ανοίγει η συζήτηση για αναγνώριση της τουρκικής ως επίσημη γλώσσα-«Είναι εφαρμογή του Συντάγματος»
Έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στις υπεραγορές το Πάσχα οι καταναλωτές-Σε φυσιολογικά επίπεδα οι τιμές
Πάνω από είκοσι επικίνδυνα προϊόντα στην αγορά-Οι συστάσεις της Υπηρεσίας Καταναλωτών
Το 4,3% των μαθητών στα σχολεία ασκεί bullying-Χαμηλά τα ποσοστά σε σχέση με την ΕΕ
Τα κατεχόμενα συμμετέχουν σε τουριστική έκθεση στο Ντουμπάι
Με παρέμβαση Παναγιώτου αίρονται τα απεργιακά μέτρα στο λιμάνι Λάρνακας