Ζήτησε ποινή που θα αποτρέψει «το λαϊκό σφαγείο» ο καταδικασθέντας για την φονική πυρκαγιά
06:00 - 01 Ιουνίου 2023
Να επιβληθεί ποινή στον πελάτη του που να του επιτρέπει να δει φως στην άκρη του τούνελ, ήταν το μήνυμα που έστειλε στα τρία μέλη του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λεμεσού, ο συνήγορος υπεράσπισης του 69χρονου που βρέθηκε στις 24 Μαΐου, ένοχος για τη φονική πυρκαγιά στον Αρακαπά, η οποία είχε επεκταθεί και στις παρακείμενες κοινότητες και είχε ως συνέπεια τον τραγικό θάνατο τεσσάρων εργατών στην Οδού, αλλά και τεράστιες οικονομικές ζημιές σε επτά κοινότητες των Επαρχιών Λεμεσού και Λάρνακας.
Κατά τη χθεσινή ακροαματική διαδικασία ενώπιον του Κακουργιοδικείου, ο συνήγορος του 69χρονου, Γιάννης Πολυχρόνης, κατέθεσε μια σειρά από μετριαστικούς παράγοντες, πριν το Δικαστήριο καταλήξει στο ύψος της ποινής που θα του επιβληθεί.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: H μανία του για την καθαριότητα οδήγησε στη φονική πυρκαγιά-Τον υποψιάζονταν οι συγχωριανοί του
Στην αγόρευση του ο κ. Πολυχρόνης επεσήμανε πως ο κατηγορούμενος διαφωνεί με την καταδικαστική απόφαση, την οποία, αναλόγως και του τελικού αποτελέσματος, προτίθεται να προσβάλει. Επιπλέον υπέδειξε πως η ζωή του 69χρονου άλλαξε δραματικά μετά από τα γεγονότα την ημέρα της πυρκαγιάς, κάνοντας λόγο για δύσκολες στιγμές, πρωτόγνωρες για τον ίδιο, ενώ πρόσθεσε πως ο πελάτης του, είναι συγκλονισμένος από τις ζημιές, και τον πόνο που προκλήθηκε, καθώς και αυτός βίωσε τις δραματικές στιγμές όταν η πύρινη λαίλαπα έπληξε το χωριό του.
Επιπλέον ο συνήγορος υπεράσπισης αναφέρθηκε στις προσωπικές περιστάσεις του κατηγορούμενου, την ηλικία, τον τρόπο ζωής του και μια σειρά από δυσκολίες που αντιμετωπίσει, καλώντας το Δικαστήριο «να ασκηθεί με φειδώ και δέοντα προσοχή η διακριτική ευχέρεια του Δικαστηρίου κατά την επιβολή ποινής, η οποία πρέπει να αποτρέψει τον κανιβαλισμό από τα ΜΜΕ, το λαϊκό σφαγείο και την ανθρωποθυσία επί του βωμού της δικαιοσύνης, όπως ο Εσταυρωμένος του Χριστιανισμού για την εκδοχή της θυσίας στον βωμό του ισχύοντος δικαίου, εσταυρώθει μαζί με ληστές».
Ο κ. Πολυχρόνης, επεσήμανε μεταξύ άλλων, ότι «μέσα από, τις προσωπικές περιστάσεις του κατηγορούμενου όπως αυτές προκύπτουν από τα ευρήματα του Δικαστηρίου και ιδιαίτερα την απουσία πρόθεσης για την ζημιά που έχει προκληθεί, τις προσωπικές περιστάσεις του 69χρονου, τον προηγούμενο νομοταγή και νοικοκυρεμένο έντιμο βίο του για 70 σχεδόν χρόνια, καθώς και την εξωδικαστική τιμωρία ή/και ταλαιπωρία που συνιστά για αυτόν η σύλληψη καθώς και ετυμηγορία ενοχή του, μπορεί το Δικαστήριο σας να δείξει την μέγιστη επιείκεια στον κατηγορούμενο. Υπό το φως των ανωτέρω ο Κατηγορούμενος ζητά την μέγιστη δυνατή επιείκεια και κατανόηση στο πρόσωπο του», ανέφερε απευθυνόμενος στην έδρα του Κακουργιοδικείου.
Μάλιστα, αναφέρθηκε ειδικά συγκεκριμένα στις προσωπικές περιστάσεις του κατηγορούμενου, υποδεικνύοντας πως είναι συνταξιούχος, προέρχεται από πολύ φτωχή οικογένεια, εργαζόταν από τα δώδεκα του, ηλικία στην οποία έχασε τον πατέρα του μετά από τροχαίο ατύχημα, αφού τον πάτησε λεωφορείο ενώ ήταν πεζός.
Παράλληλα, αναφέρθηκε στην στρατιωτική του θητεία που ολοκληρωνόταν το 1974, η οποία όμως επεκτάθηκε λόγω της εισβολής, ενώ τα καθήκοντα που του ανατέθηκαν μετά την εισβολή, για να προσέχει αιχμαλώτους, του προκάλεσαν φοβίες και άγχος και ανέπτυξε χρόνιο μετατραυματικό σύνδρομο (post traumatic).
Ο Γιάννης Πολυχρόνης αναφέρθηκε με λεπτομέρειες για τη ζωή του 69χρονου, μετά την πυρκαγιά και τη ραγδαία επιδείνωση των συνθηκών, τόσο για τον ίδιο όσο και για την οικογένεια του. Μετά την σύλληψη του αναγκάστηκε να φύγει από το χωριό Αρακαπάς, λόγω της έχθρας που δημιούργησαν εναντίων του οι χωριανοί του, και μετακόμισε προσωρινά στο σπίτι της κόρης του στην Λεμεσό μέχρι να ολοκληρωθεί η δικαστική διαδικασία.
Μάλιστα ανέφερε πως ο 69χρονος μετά την έναρξη της Δικαστικής διαδικασίας, άρχισε να έχει προβλήματα υγείας, ενώ διαγνώσθηκε πως πάσχει από χοληστερόλη και αρτηριακή υπέρταση πίεση καθώς και χρόνιο άγχος που του προκαλεί αυπνίες και λαμβάνει μόνιμη φαρμακευτική αγωγή για όλα.
Επιπλέον ο κ. Πολυχρόνης υποστήριξε πως, από τη στιγμή της σύλληψης του μέχρι και την καταδίκη του ο πελάτης του, έγινε δέκτης αισχρών και ακραίων χαρακτηρισμών από την λαϊκή γνώμη όπου σχολίαζαν σε διάφορε αναρτήσεις στα ΜΚΔ τον κατηγορούμενο αλλά και στην Κοινότητα του Αρακαπά, με χλεύη και αισχρολογίες. Σε αυτό το πλαίσιο παρέδωσε στο Δικαστήριο φωτοτυπίες από δημοσιεύματα στον ηλεκτρονικό Τύπο με σχόλια και δημοσιεύματα που αφορούν την πυρκαγιά του Αρακαπά. Μάλιστα παρέπεμψε σε προηγούμενη Νομολογία στη βάση της οποίας, το Δικαστήριο έθεσε ως μετριαστικό παράγοντα, τη δημόσια διαπόμπευση.
Σε ότι αφορά την κράτηση του στις Κεντρικές Φυλακές, ο κ. Πολυχρόνης υπέδειξε πως ο 69χρονος υποφέρει και βιώνει ένα μαρτύριο. «Λαμβανομένου υπόψη του προφίλ του, του τρόπου ζωής του και των συνηθειών που είχε μέχρι σήμερα, ζει πολύ καταθλιπτικές στιγμές, καθ’ ότι βρίσκεται με άτομα που δεν συνήθισε να συναναστρέφεται και σε ένα χώρο που νιώθει ότι βιώνει ένα αργό θάνατο. Η καθημερινότητα του σε όλη του τη ζωή ήταν να πήγαινε δουλειά και σπίτι ενώ Σαββατοκύριακα φρόντιζε το περβόλι του και συναναστρεφόταν με την οικογένεια του και πολύ λίγους οικογενειακούς φίλους ενώ τώρα καλείται να συμβιώσει έγκλειστος σε χώρο όπου υπάρχουν πολλά άτομα που έχουν καταδικαστεί για σοβαρές παραβιάσεις του ποινικού κώδικα», ανέφερε ο κ. Πολυχρόνης.
Επιπλέον ο συνήγορος υπεράσπισης, αναφέρθηκε σε ελαφρυντικά που προκύπτουν μέσα από τα ευρήματα της καταδικαστικής απόφασης και τις συνθήκες διάπραξης, ενώ έκανε λόγο και στον παράγοντα της εξωδικαστικής τιμωρίας του κατηγορούμενου, που στη συγκεκριμένη υπόθεση εδράζεται, σύμφωνα με τον κ. Πολυχρόνη σε δύο πυλώνες. Ο πρώτος, όπως εξήγησε, «είναι ο προπηλακισμός του κατηγορούμενου τόσο πριν όσο και μετά την καταδίκη του και ο δεύτερος είναι οι εξωδικαστικές συνέπειες της ποινής φυλάκισης σε σχέση με την ως τώρα υπόληψη του στην κοινωνία, την αντιμετώπιση της οικογένειας του, το μέλλον των κατιόντων του, καθώς και τον πόνο, την αισχρή αντιμετώπιση και τον δημόσιο διασυρμό που ήδη βίωσε ένεκα της ποινικής δίκης που εκκρεμούσε αυτός και όλη του η οικογένεια.
Επιπρόσθετα, ο κ. Πολυχρόνης αναφέρθηκε στο γεγονός ότι είναι άτομο προχωρημένης ηλικίας με λευκό ποινικό μητρώο σημειώνοντας πως η νομολογία έχει κατατάξει σε συγκεκριμένη κατηγορία κατά την δικαστική επιμέτρηση της ποινής αυτού του είδους τους παραβάτες, όπου τους επιδεικνύεται ιδιαίτερη επιείκεια.
Σε αυτό το πλαίσιο, εισηγήθηκε πως ο 69χρονος πρέπει να τύχει παρόμοιας αντιμετώπισης από το Δικαστήριο αφού όπως είπε, «είναι εξαιρετικά μεγάλης ηλικίας με σοβαρότατα προβλήματα υγείας γι’ αυτό και κατά την επιβολή της ποινής πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη το προσδόκιμο ζωής του. Η Ποινή που θα πρέπει να του επιβληθεί θα πρέπει να αφήνει στον κατηγορούμενο μια κρυφή ελπίδα, ένα φως στην άκρη του τούνελ, ότι δεν θα περάσει τα τελευταία του χρόνια στην φυλακή. Ότι κάποια μέρα θα είναι ξανά ελεύθερος να αντικρίσει την οικογένειά του. Η ποινή που θα του επιβληθεί λαμβανομένου υπόψη το μεγάλο της ηλικίας του δεν πρέπει να έχει τον χαρακτήρα ή/και να οδηγεί ουσιαστικά στο συμπέρασμα ότι του επιβάλλεται ποινή φυλάκισης διά βίου», εξήγησε ο κ. Πολυχρόνης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: H μανία του για την καθαριότητα οδήγησε στη φονική πυρκαγιά-Τον υποψιάζονταν οι συγχωριανοί του