H μανία του για την καθαριότητα οδήγησε στη φονική πυρκαγιά-Τον υποψιάζονταν οι συγχωριανοί του

Η μανία του για την καθαριότητα και το γεγονός πως «δεν μπορούσε να βλέπει ούτε χορτούι» στο περιβόλι του, φαίνεται να ήταν ο λόγος που άναψε φωτιά ο 67χρονος που κρίθηκε ένοχος από το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λεμεσού για την φωτιά στον Αρακαπά, η οποία επεκτάθηκε σε παρακείμενες κοινότητες και ήταν η αφορμή για να χάσουν τη ζωή τους με το πιο φρικτό τρόπο, τέσσερις συνάνθρωποι μας, οι οποίοι προσπαθούσαν να γλιτώσουν από την πύρινη λαίλαπα.

Σύμφωνα με τα όσα καταγράφει η απόφαση, οι υποψίες στον κατηγορούμενο στράφηκαν εξαρχής από διάφορους κάτοικους, ενώ τον είχαν δει πρόσωπα στο σημείο που λίγα λεπτά αργότερα ξέσπασε η φωτιά, με τον ίδιο ωστόσο να πηγαίνει για καφέ, παρά το γεγονός πως ολόκληρο το χωριό ήταν στο πόδι.

Στην πολυσέλιδη του απόφαση, η οποία απαριθμεί 88 σελίδες, το Κακουργιοδικείο απορρίπτει τη θέση του κατηγορούμενου, ο οποίος αρνήθηκε ενοχή, ενώ με βάση τα όσα τέθηκαν ενώπιον του, σημείωσε πως όχι μόνο προκύπτει το συμπέρασμα ότι ο κατηγορούμενος έθεσε την επίδικη φωτιά, αλλά είναι και το μόνο συμπέρασμα το οποίο προκύπτει στη βάση όλων των ευρημάτων.

«Δεν έχουν τεθεί ενώπιον του δικαστηρίου στοιχεία μαρτυρικού υλικού τα οποία να μπορούσαν να δημιουργήσουν λογική αμφιβολία. Οι όποιες διαζευκτικές εκδοχές επιχειρήθηκαν από την υπεράσπιση να προβληθούν κατά την αντεξέταση των μαρτύρων, όπως ότι πιθανόν η φωτιά να προκλήθηκε από σπινθήρισμα των συρμάτων της ΑΗΚ ή από την οικία στην απέναντι πλευρά του ποταμού και/ή ενδεχομένως από κάποιο τρίτο πρόσωπο καταρρίφθηκαν».

Δεν ήθελε να βλέπει ούτε χορτούι

Όπως αναφέρεται στην απόφαση, από την περιστατική μαρτυρία που κατατέθηκε, ο κατηγορούμενος είναι το πρόσωπο που έθεσε την επίδικη φωτιά, η οποία έγινε αντιληπτή στις 13.27 από μάρτυρα, σε σημείο πολύ πλησίον της τελευταίας δόμης του χωραφιού του κατηγορούμενου, εντός της κοίτης του ποταμού και ακολούθως από άλλους μάρτυρες.

«Πριν να γίνει αντιληπτή η φωτιά, ο κατηγορούμενος βρισκόταν στο περιβόλι του και έχει προκύψει να κατευθυνόταν προς το αυτοκίνητο του περί τις 13.20. Μπήκε σε αυτό και αναχώρησε μονομιάς από το περιβόλι μεταβαίνοντας στο καφενείο του χωριού Αρακαπά όπου ανάφερε σε συγχωριανό του ότι υπήρχε φωτιά και καίγονταν οι καλαμιώνες. Ενώ κινητοποιήθηκε όλο το χωριό και μεγάλες δυνάμεις πυρόσβεσης της φωτιάς, αυτός έφυγε από το καφενείο περίπτερο του χωριού του και κατευθύνθηκε προς το χωριό Επταγώνια, σε καφενείο για να πιεί εκ νέου καφέ. Η φωτιά τέθηκε κατά πάσα πιθανότητα με γυμνή φλόγα και στο αυτοκίνητο του κατηγορούμενου ανευρέθηκαν δύο αναπτήρες σε λειτουργίσιμη κατάσταση ένας εκ των οποίων τύπου «πυραυλούι» που δεν αντιστεκόταν στον αέρα και τον οποίο πάντοτε χρησιμοποιούσε ο κατηγορούμενος. Ο κατηγορούμενος επίσης ενόσω βρισκόταν στο περιβόλι του είχε κινηθεί πλησίον του σημείου όπου είχε εντοπιστεί η εστία της φωτιάς. Το χρονικό διάστημα μεταξύ της αναχώρησης του κατηγορούμενου από το περιβόλι του και της αντίληψης της φωτιάς είναι μικρό και σε κάθε περίπτωση λαμβάνοντας υπόψη τον τρόπο που ξεκινά να εξελίσσεται μια φωτιά και ότι μέχρι να εξαπλωθεί χρειάζεται κάποιο χρόνο, δεν είναι τέτοιος που μπορεί να αποσυνδέσει τον κατηγορούμενο με τη φωτιά δεδομένης και της υπόλοιπης μαρτυρίας».

Η φωτιά μια εβδομάδα προηγουμένως

Σύμφωνα με τα όσα καταγράφονται στην απόφαση, στις 26 Ιουνίου, οκτώ ημέρες δηλαδή πριν τη μεγάλη πυρκαγιά, εκδηλώθηκε φωτιά στην κοίτη του ίδιου ποταμού, σε σημείο δεξιότερα του περβολιού του κατηγορούμενου. Η φωτιά κατασβέστηκε έγκαιρα από δασοπυροσβέστες, εκ των οποίων ένας κλήθηκε και κατέθεσε ενώπιον του Δικαστηρίου. Μεταξύ άλλων, ο μάρτυρας ανέφερε πως πριν την άφιξη του στο σημείο της φωτιάς, είδε το αυτοκίνητο του κατηγορούμενου σταθμευμένο στον δρόμο.

Μετά την κατάσβεση της πυρκαγιάς, ο 67χρονος πήγε στο σημείο και είπε σε ομάδα δασοπυροσβεστών ότι κοιμόταν και ήρθε να δει τι έγινε, ενώ αυτά ήταν ψέματα διότι ο δασοπυροσβέστης τον είχε δει προηγουμένως στο σημείο, την ώρα που πήγαιναν για να κατασβήσουν τη φωτιά.

Όταν τον ρώτησε γιατί λέει ψέματα, απάντησε «παέις καλά;» και μετά έλεγε συνέχεια, «μα επέλλανες ήμουν δαμέ;». Ακολούθως ο 67χρονος είπε, «σαν τα αφήσετε να καούν ούλλα να καθαρίσει ο ποταμός».

Όταν ο δασοπυροσβέστης του απάντησε πως θα καιγόταν και η δική του περιουσία, αλλά και η περιουσία του κόσμου, ο 67χρονος απάντησε πως, «τα δικά μου εν καθαρά, εν φοούμαι εγώ, να φοούνται τζείνοι που τα αφήκαν τα χωράφκια τους τζαι γεριμώσαν».

Ο ίδιος ο δασοπυροσβέστης, ο οποίος γνώριζε τον κατηγορούμενο, αφού κατά καιρούς εργάστηκε για λογαριασμό του 67χρονου σε διάφορες εργασίες στο χωράφι του, ανέφερε στο Δικαστήριο πως αυτός «είχε ένα αϊπι», δηαδή ήθελε να θωρεί το χωράφι του γυαλί, «ούτε χορτούι να μεν έσιει χαμέ», όπως χαρακτηριστιά ανέφερε.

Τον είδα μάρτυρες στο σημείο της φωτιάς

Σύμφωνα πάντα με τα όσα καταγράφονται στην απόφαση, ο κατηγορούμενος ήταν κατά τους ουσιώδεις χρόνους, ο μόνος που καλλιεργούσε και περιποιείτο το περιβόλι του και στις 3 Ιουλίου 2021, την ημέρα δηλαδή που ξέσπασε η φωτιά, είχε μεταβεί σε αυτό στις δέκα το πρωί για να το ποτίσει και περιμένει εκεί μέχρι να τελειώσει, καθότι κάθε δέκα λεπτά έπρεπε να καθαρίζει το φίλτρο του συστήματος άρδευσης.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε μάρτυρας, γύρω στο μεσημέρι, είδε τον κατηγορούμενο να βρίσκεται στο περιβόλι του και να κατευθύνεται προς το αυτοκίνητο του, το οποίο ήταν παρκαρισμένο στο δρόμο. Μετά από πάροδο 15-20 λεπτών, αντιλήφθηκε «πολλή καπνό να βγαίνει από το περιβόλι του κατηγορούμενου και όταν πήγε για να δει τι γίνεται, διαπίστωσε την ύπαρξη φωτιάς, κάτω από την τελευταία λούρα του περβολιού του κατηγορούμενου, μέσα στον καλαμιώνα».

Επίσης, άλλος μάρτυρας, ανέφερε στο Δικαστήριο, πως κατά τους ουσιώδεις χρόνους, είχε μεταβεί στο χωράφι του, το οποίο βρίσκεται στην απέναντι πλευρά του ποταμού και «είδε τον κατηγορούμενο να εισέρχεται στο όχημα του και απότομα να αποχωρεί από το χωράφι του. Μετά από πάροδο 5-7 λεπτών περίπου, αντιλήφθηκε τη φωτιά».

Επιπρόσθετα, το Δικαστήριο στην απόφαση του αναφέρεται σε μάρτυρα ο οποίος κατέθεσε πως μετά τη φωτιά, ο κατηγορούμενος μετέβη σε περίπτερο που βρίσκεται κοντά στην εκκλησία του Αρακαπά και ήπιε καφέ. Κατά την παραμονή του εκεί, ανέφερε σε κάποιο πρόσωπο που βρισκόταν στο περίπτερο ότι καίγονταν καλαμιώνες και ότι είχε φωτιά. Στη συνέχεια και ενώ υπήρχε φωτιά και καίγονταν περιουσίες, ο κατηγορούμενος μετέβηκε στην Επταγώνια για να πιεί καφέ.

Εντός του περβολιού του κατηγορούμενου διαπιστώθηκε η ύπαρξη φωτιάς και μια καμένη σορός. Από εξετάσεις προέκυψε ότι η εν λόγω σορός ήταν πρόσφατα καμένη, δηλαδή σε χρονική περίοδο που εκτείνεται σε μια εβδομάδα περίπου προηγουμένως. Ο κατηγορούμενος ουδέποτε ζήτησε άδεια για να καψαλίσει στο χωράφι του από το Κοινοτικό Συμβουλίου του Αρακαπά και σύμφωνα με το Νόμο. Επίσης δεν έχει προκύψει να εξέφρασε στον οποιονδήποτε παράπονο για την ύπαρξη της καμένης σορούς στο χωράφι του.

Τον υποψιάζονταν οι συγχωριανοί του

Όπως αναφέρεται στην απόφαση του Δικαστηρίου, ο κοινοτάρχης του Αρακαπά, ανέφερε πως οι συγχωριανοί του υποψιάζονταν τον 67χρονο, αφού ήταν ιδιόρρυθμος, χωρίς όμως πρόσφατα να έχει κάνει κάτι κακό. Και αυτός ο μάρτυράς ανέφερε ότι του άρεσε η καθαριότητα, ενώ ήθελε τα χωράφια του, και το σπίτι του να είναι πάντα καθαρά.

Αναφέρθηκε μάλιστα σε περιστατικό με τον κατηγορούμενο όταν πριν από δύο χρόνια είχε κάνει παράπονα στη γειτονιά όπου διαμένει, για βουκεμβίλια που έπεφταν τα φύλα της από οικία γείτονα στην αυλή του.

Βίντεο κατέγραψε τα αρχικά στάδια της πυρκαγιάς

Σύμφωνα με την απόφαση του Δικαστηρίου, βίντεο κατοίκου του χωριού, κατέγραψε τα αρχικά στάδια της φωτιάς, την κατεύθυνση και την ταχύτητα του ανέμου που ήταν έξι μποφόρ, ενώ σύμφωνα με αναπληρωτή αντιπύραρχο της Πυροσβεστικής, η φωτιά υπολογίζεται ότι εκδηλώθηκε περίπου πέντε με δέκα λεπτά πριν τη λήψη του εν λόγω βίντεο.

Όπως εξήγησε, ο χρόνος αυτός είναι ενδεικτικός διότι δεν ήταν από την αρχή παρών στο σημείο για να γνωρίζει στοιχεία της έντασης του αέρα.

Αποκλείστηκε η εμπλοκή τρίτου

Ήταν η κατάληξη του Κακουργιοδικείου, με βάση τα όσα τέθηκαν ενώπιον του, πως ο κατηγορούμενος ενήργησε «εσκεμμένα και παράνομα», ενώ σημείωσε πως το άναμμα φωτιάς τη δεδομένη στιγμή και εν όψει των καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν και την δύναμη του αέρα, επέφερε το αποτέλεσμα για το οποίο ο κατηγορούμενος κατηγορείται.

«Ήταν υπαρκτός ο κίνδυνος εξάπλωσης της φωτιάς και ο κατηγορούμενος γνώριζε ή όφειλε να γνωρίζει τον κίνδυνο αυτό και παρόλα αυτά έθεσε τη φωτιά απερίσκεπτα και αδιαφορώντας για τον κίνδυνο αυτό», τόνισε το Δικαστήριο.

Παράλληλα σημείωσε πως, «είναι γεγονός ότι δεν έχει προκύψει άμεση μαρτυρία εναντίον του 67χρονου και η Κατηγορούσα Αρχή βάσισε την υπόθεση της καθ΄ ολοκληρία σε περιστατική μαρτυρία. Τέτοιου είδους μαρτυρία όμως, δηλαδή η περιστατική δεν είναι υποδεέστερη μορφή μαρτυρίας και μπορεί υπό συγκεκριμένες περιπτώσεις να οδηγήσει σε καταδίκη.

Ο 67χρονος τέθηκε υπό κράτηση, ενώ ορίστηκε ημερομηνία για τελικές αγορεύσεις και στη συνέχεια αναμένεται να οριστεί ημερομηνία για επιβολή ποινής.

Δειτε Επισης

Βίντεο ντοκουμέντο από τη δολοφονία της Κυριακής-Η στιγμή που ο 39χρονος τραβάει το μαχαίρι
Ανέκοψαν όχημα για έλεγχο και εντόπισαν 120 κροτίδες-Συνελήφθη 22χρονος
ΒΙΝΤΕΟ: Σεισμός 5,6 Ρίχτερ στην Τουρκία-Ιδιαίτερα αισθητός κοντά στην Άγκυρα
Απάντησε στα πυρά του Τουρκικού ΥΠΕΞ για Συμπεράσματα ο Κόμπος-«Επιλογή της άλλης πλευράς αν θα προχωρήσει»
Απαντά για το επίδομα ενοικίου σε διπλωμάτη το ΥΠΕΞ-«Η Εισαγγελία γνωμάτευσε πως δεν στοιχειοθετείται ποινικό αδίκημα»
Εκπέμπει SOS ο Διευθυντής του Νοσοκομείο Τροόδους-«Τριτοκοσμικές οι συνθήκες, αναγκαία η ανακαίνιση του»
Κλείδωσε για τις 13 Μαΐου η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στην Άγκυρα
«Έχουμε δει τα κενά και κάναμε διορθώσεις», απαντούν ΥΠΑΜ και ΕΦ για την έκθεση της Ελεγκτικής
Πώς απαντά η Υπ. Ασθενοφόρων για το περιστατικό με τη λιπόθυμη μαθήτρια-«Δεν ήταν επείγον»
Φρικτό έγκλημα στο Σικάγο-Σκότωσαν 19χρονη έγκυο και της αφαίρεσαν το μωρό