Η αλλαγή σκυτάλης στον ΔΗΣΥ φέρνει στο επίκεντρο τις απαραίτητες αλλαγές

Στο Συνέδριο του ΔΗΣΥ το Σάββατο καταβλήθηκε προσπάθεια η παράταξη να αφήσει πίσω της την κρίση που τη βασανίζει τους τελευταίους μήνες. Αβέρωφ Νεοφύτου και Νίκος Αναστασιάδης δεν τροφοδότησαν την μεταξύ τους αντιπαράθεση περαιτέρω, δίνοντας το πρόσταγμα για μια ήρεμη συζήτηση, μακριά από διχαστικούς λόγους, ενώ το ευρύτερο κλίμα που κύλησε το Συνέδριο χαρακτηρίζεται ως πολύ καλό, σε αντίθεση με τα όσα είχαν προηγηθεί.

Το Παγκύπριο Συνέδριο αποτέλεσε και την πρώτη ευκαιρία για την νέα πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Αννίτα Δημητρίου, να απευθυνθεί σε ένα πολύ μεγάλο Συναγερμικό κοινό και να προσπαθήσει να στείλει τα δικά της πολιτικά μηνύματα. Ως μια τέτοια πρώτη ενέργεια θεωρείται η πρωτοβουλία της να μετατρέψει σε συνεδριακή απόφαση την απόφαση του Πολιτικού Γραφείου που τοποθετεί τον ΔΗΣΥ στην υπεύθυνη αντιπολίτευση. Στόχος της ενέργειας αυτής ήταν να μπει ένα τέλος στη φημολογία που ήθελε το κόμμα να αμφιταλαντεύεται μεταξύ συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης, με στόχο την σταδιακή προσχώρησή του στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Η κίνηση αυτή ενέπιπτε και στην ευρύτερη προσπάθεια που καταβάλλεται για να κλείσει το κεφάλαιο των Προεδρικών Εκλογών στην παράταξη και μαζί του η εσωστρέφεια αλλά και ο διχασμός που παρατηρήθηκε.

Στην πράξη, όμως, είναι στο χέρι της κ. Δημητρίου και της υπόλοιπης ηγεσίας που θα εκλεγεί αυτό το Σάββατο, να προσδώσουν πολιτικό περιεχόμενο στο κείμενο που εγκρίθηκε, το οποίο ήταν σκοπίμως αόριστο κατά τον χρόνο που συντάχθηκε (μεταξύ πρώτου και δεύτερου γύρου των Προεδρικών Εκλογών και κατόπιν συμβιβασμού των δύο αντιμαχόμενων πλευρών) και αποτελεί ένα ιδεολογικό περίγραμμα, παρά ένα καθοδηγητικό χάρτη για την καθημερινή ενάσκηση αντιπολίτευσης. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να προσδιορίσει και να θέσει στην πράξη η νέα ηγεσία, φροντίζοντας να υπάρχει συνοχή στον τρόπο έκφρασης και δράσης.

Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση αναφέρει πως ο ΔΗΣΥ αναλαμβάνει την ευθύνη του ως η υπεύθυνη και δημιουργική αντιπολίτευση του τόπου και πορεύεται αυτόνομος, υπερασπίζεται τις αρχές του και προασπίζεται τις κατακτήσεις και τις προοπτικές του λαού μας. Οι προτεραιότητες που θέτει αποτελούν γενικές θέσεις του κόμματος, ενώ κατά την ομιλία της η κ. Δημητρίου αναφέρθηκε και πάλι γενικά στον έλεγχο της Κυβέρνησης και στην επίδειξη υπευθυνότητας. Το πώς εκφράζονται αυτές οι θέσεις στην πράξη, εντός και εκτός Βουλής, όμως, παραμένει υπό διαμόρφωση και αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα για τη νέα ηγεσία, στην οποία, αναλόγως του ποιοι θα συμμετέχουν, ενδέχεται να υπάρχουν διαφορετικές ερμηνείες.

Υπενθυμίζεται ότι το αξίωμα του αναπληρωτή προέδρου διεκδικούν οι Ευθύμιος Δίπλαρος, Μιχάλης Σοφοκλέους και Σωτήρης Σαμψών. Για τις τρεις θέσεις των αντιπροέδρων έχουν κατατεθεί επτά υποψηφιότητες. Πρόκειται για τους Σάβια Ορφανίδου, Φωτεινή Τσιρίδου, Γιώργο Κάρουλλα, Ξένια Κωνσταντίνου, Μάριο Πελεκάνο, Μιχάλη Μιχαήλ και Ονησίφορο Ιορδάνου. Τέσσερις εκ των διεκδικητών των θέσεων στην ανώτατη ηγεσία είναι βουλευτές (Δίπλαρος, Ορφανίδου, Τσιρίδου, Κάρουλλας), ενώ οι υπόλοιποι δεν είναι μέλη της Βουλής και, ως εκ τούτου, εάν εκλεγούν, σε προσωπικό επίπεδο δεν θα μπορούν να ασκήσουν αντιπολίτευση εντός του Κοινοβουλίου, ένας χώρος που και η κ. Δημητρίου είναι σε γενικές γραμμές κομματικά παροπλισμένη, καθώς προεδρεύει του Σώματος και έχει άλλο θεσμικό ρόλο.

Η στάση του κόμματος όσον αφορά την ενάσκηση αντιπολίτευσης ενδεχομένως να συνδέεται και με την ευρύτερη ιδεολογική του τοποθέτηση. Η Αννίτα Δημητρίου δήλωσε ενώπιον του Συνεδρίου πως πρέπει να σταλεί ένα ηχηρό μήνυμα σε όσους αποφαίνονται ότι ο ΔΗΣΥ είναι σε σύγχυση ταυτότητας και ιδεολογίας και προσβλέπουν είτε στη διάσπασή του, είτε στη ρυμούλκησή του. Ωστόσο, το μήνυμα ενδεχομένως είναι στη βάση που πρέπει να φτάσει. Κυρίως σε όσους γύρισαν την πλάτη στο κόμμα κατά τον πρώτο γύρο των Προεδρικών Εκλογών, κάνοντας άλλες επιλογές. Υπενθυμίζεται πως ο Χάρης Γεωργιάδης στη δική του ομιλία υπέδειξε πως to 26% των ψηφοφόρων του ΔΗΣΥ ψήφισαν τον Νίκο Χριστοδουλίδη και ακόμη 10% άλλους υποψήφιους. Και είναι καλά γνωστό πως πολλοί από αυτούς τεκμηρίωναν την επιλογή τους αναφέροντας την απομάκρυνση του κόμματος από τις αρχές του, την εξυπηρέτηση άλλων συμφερόντων κτλ. Συνεπώς, η νέα ηγεσία, στο πλαίσιο της ευρύτερης προσέγγισης που θα επιχειρήσει να έχει με τη βάση, θα πρέπει να λάβει υπόψη της αυτό το δεδομένο, ακόμη κι αν πιστεύει πως δεν ισχύουν αυτά που λέγονται.

Πέραν τούτου, στο Συνέδριο αναδείχθηκε μια σειρά οργανωτικών ζητημάτων, τα οποία η νέα ηγεσία θα πρέπει να αντιμετωπίσει, με πρώτο και κύριο την ορθότερη επικοινωνία της ηγεσίας με τα μέλη του κόμματος. Ήδη η κ. Δημητρίου προανήγγειλε μία σειρά από αλλαγές, τις οποίες θα πρέπει να θέσει σε εφαρμογή. Μεταξύ άλλων, θα αναβαθμιστεί και θα συγκεκριμενοποιηθεί ο ρόλος και τα καθήκοντα του κάθε αξιωματούχου του κόμματος έναντι της βάσης, θα διασφαλιστεί η τακτική φυσική παρουσία τους σε τοπικό επίπεδο και θα επαναλειτουργήσει η σχολή πολιτικής επιμόρφωσης του ΔΗΣΥ. Όλες αυτές οι ενέργειες θα δείχνουν παρουσία αλλά κυρίως αποσκοπούν στη διασφάλιση των διαύλων επικοινωνίας, που φαίνεται σε κάποιο βαθμό να είχαν γκρεμιστεί τα τελευταία χρόνια.

Είναι σαφές πως υπάρχει αρκετή δουλειά να γίνει στο κόμμα από την ανώτατη ηγεσία, ώστε να επανέλθει πλήρως στον βηματισμό του και να αφήσει πίσω του τη μεγάλη κρίση του προηγούμενου διαστήματος. Ανάμεσα στα ζητήματα που θα απασχολήσουν τους νέους κατοίκους των υψηλών δωμάτων της Πινδάρου είναι και το προσωπικό που θα στελεχώσει το κόμμα τα επόμενα χρόνια. Τη διεύθυνση θα αναλάβει η τέως Υπουργός Ενέργειας Νατάσα Πηλίδου αλλά θα διαφανεί εάν προκύπτουν νέες ανάγκες ή αν υπάρχουν πρόσωπα των οποίων οι υπηρεσίες δεν είναι πλέον αναγκαίες, στο πλαίσιο και του οικονομικού συμμαζέματος που θα επιδιωχθεί. Επίσης θα αποφασιστεί εάν θα παραμείνει ο βουλευτής Ονούφριος Κουλλά στη θέση του Εκπροσώπου Τύπου και ποιοι θα είναι οι στενοί συνεργάτες της προέδρου.

Το ξεκαθάρισμα όλων των πιο πάνω αναμένεται από πολλούς ότι θα επαναφέρει το κόμμα σε συνθήκες ηρεμίας. Ήδη αναγνωρίζεται από όλους ότι ο χρόνος λειτούργησε ευεργετικά ως προς την εκτόνωση της κρίσης και φαίνεται να υπάρχει μια γενικότερη βούληση να γίνει ό,τι είναι δυνατόν για να επικρατήσουν και πάλι συνθήκες ενότητας στο κόμμα, που έχει ενώπιον του το στοίχημα των διπλών εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε ένα χρόνο. Οι αλλαγές που σχετίζονται κυρίως με τη διαχείριση της βάσης αποτελούν και τη ραχοκοκαλιά της προσπάθειας για μια συνολική ανασυγκρότηση, που να έχει τον απλό Συναγερμικό στο επίκεντρο. Όμως η υλοποίησή τους εξαρτάται και από τα πρόσωπα που θα αναδειχθούν στις 6 Μαΐου. Κι αυτός θεωρείται ο τελευταίος σταθμός της παρατεταμένης κατάστασης εσωστρέφειας που επικρατεί στο κόμμα. Μετά τις εκλογές θα πρέπει να επιστρέψουν πλήρως οι ισορροπίες, καθώς, σε αντίθετη περίπτωση, ο ΔΗΣΥ θα βρεθεί αντιμέτωπος με νέους μπελάδες.

Δειτε Επισης

«Εδώ και μία εβδομάδα με παρακολουθεί, θα σας κάψω, απείλησε»-Η δραματική κατάθεση της 40χρονης
Οργή στη Νιγηρία για τον ομαδικό γάμο 100 κοριτσιών και νεαρών γυναικών
Δεκτή η αναπομπή νόμου για τις καινοτόμες επιχειρήσεις
Νόμος δίνει χρόνο σε ξενοδοχεία για συμμόρφωση με διατάξεις για άδεια λειτουργίας
Με γραπτές εξετάσεις οι διορισμοί σε κλίμακες Α9 και Α11-Τι αλλάζει μετά το ψήφισμα της Βουλής
Χριστοδουλίδης: Η στήριξη της υπαίθρου πρωταρχικός στόχος για την Κυβέρνηση
Μετά την Σιλιάνοφσκα προκαλεί και ο Μιτσκόσκι-«Θα αποκαλώ τη χώρα μου Μακεδονία, αν θέλετε, πάμε Χάγη»
Η Λετονία συνέλαβε δύο υπόπτους για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας
Αλλαγές στην νομοθεσία για τις πολιτογραφήσεις αλλοδαπών ενέκρινε η Βουλή
Μεγαλύτερη του αναμενομένου η ανάπτυξη της οικονομίας στα κατεχόμενα το 2023