«Ναυμαχία» μεταξύ Πυρίλλη και ιδιοκτητών ακτοπλοϊκών στον Πρωταρά-Έφτασαν μέχρι τον Οδυσσέα

Έξω φρενών με τον Δήμαρχο Παραλιμνίου, Θεόδωρο Πυρίλλη, είναι για ακόμη μια φορά τα μέλη της Παγκύπριας Ένωσης Ακτοπλοϊκών, με αφορμή τη στάση του πρώτου απέναντι στους επιχειρηματίες του κλάδου στην περιοχή του Πρωταρά. Παρά το γεγονός πως βρισκόμαστε μια ανάσα από την έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου, τα προβλήματα του κλάδου στην περιοχή παραμένουν ανεπίλυτα, γεγονός που οδήγησε την Ένωση Ακτοπλοϊκών να προχωρήσει σε καταγγελία, εναντίον του Δήμου στην Ελεγκτική Υπηρεσία.

Παράλληλα, η Ένωση απέστειλε επιστολή προς τον κ. Πυριλλή μέσα από την οποία τον καλούν να μην δημιουργεί αχρείαστα προβλήματα στην τουριστική βιομηχανία και στην ακτοπλοΐα, ενώ προειδοποιούν με λήψη δυναμικών μέτρων.

Εξάλλου, στην επιστολή που θα απέστελλαν το βράδυ της Τρίτης, προς τον Γενικό Ελεγκτή, οι ιδιοκτήτες ακτοπλοϊκών, ζητούν από τον ίδιο όπως ελέγξει τη νομιμότητα των εισπράξεων του Δήμου, για το ενοίκιο των γραφείων που τους παραχωρεί, κατά τα έτη 2018 και 2019, την τροποποίηση του Νόμου 52 (Ι) 2022 και την έκδοση εντύπου για την «Άδεια Λειτουργίας Ακτοπλοϊκού». Η Ελεγκτική Υπηρεσία, επιβεβαίωσε στον REPORTER ότι ήρθαν εις γνώσιν της οι αναφορές και θα εξετάσει κατά πόσον μπορεί να προχωρήσει σε σχετικό έλεγχο.

Συγκεκριμένα, όσον αφορά την ενοικίαση των γραφείων της Ένωσης, οι ακτοοπλόοι καταγγέλλουν ότι ενημερώθηκαν από μέλη τους που δραστηριοποιούνται στην περιοχή του Πρωταρά, ότι με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, επιβλήθηκε παράνομο -όπως το χαρακτηρίζουν- τέλος άδειας λειτουργίας σκάφους αναψυχής, σε ακτοπλοϊκά επιβατικά σκάφη. Επίσης καταγελούν ότι η απόφαση αυτή, γίνεται σε συνάρτηση με την άρνησή του Δήμου Παραλιμνίου να δώσει τα κλειδιά των γραφείων, που ενοικιάζουν τα μέλη από το 2011 στην αποβάθρα Νησιώτη.

Παράλληλα, καταγγέλλουν τον κ. Πυριλλή πως απειλεί εκβιαστικά τα μέλη, ότι εάν δεν υποβάλουν το σχετικό έντυπο για έκδοση άδειας λειτουργίας σκάφους αναψυχής υπογεγραμμένο, δεν θα τους παραχωρηθούν από τον Δήμο, για την τουριστική περίοδο 2023 και πως θα τα δώσει σε άλλους επιχειρηματίες. Καταγγέλλουν επίσης ότι, όταν η αποβάθρα λειτούργησε το 2011, το ενοίκιο ορίστηκε σε 400 ευρώ +ΦΠΑ ανά έτος, ωστόσο όπως υποστηρίζουν το 2018 και το 2019 παραβιάστηκε η συμφωνία ενοικίου και εισπάρχθηκαν από κάθε ενοικιαστή 1200-4500 + ΦΠΑ. Αυξήθηκε δηλαδή το ενοίκιο από 200% μέχρι 1100%.

Την ίδια ώρα, η Παγκύπρια Ένωση Ακτοπλοϊκών καταγγέλλει, ότι η τροποποίηση στον Περί Δήμων Νόμων 52 (Ι) 2022, δεν αφορά τα ακτοπλοϊκά αλλά τα σκάφη αναψυχής και ο Δήμος εκδίδει έντυπο για άδεια λειτουργίας ακτοπλοϊκού. Όπως υποστηρίζουν οι ιδιοκτήτες ακτοπλοϊκών, τα επαγγελματικά ακτοπλοϊκά επιβατικά σκάφη δεν είναι σκάφη αναψυχής.

Πάντως ο Δήμος Παραλιμνίου σε ανακοίνωσή του, αντιπαραβάλλει την επιστολή των ακτοπλόων και τους καλεί να συμμορφωθούν με τις πρόνοιες της νομοθεσίας για έκδοση άδειας λειτουργίας σκάφους αναψυχής σε ακτοπλοϊκά. Ο Δήμος αναφέρει ότι «σύμφωνα με τον Περί Δήμων νόμο, οποιοσδήποτε ασκεί επάγγελμα/επιτήδευμα/οικονομική δραστηριότητα εντός του Δήμου έχει υποχρέωση να εκδώσει τις απαραίτητες άδειες σύμφωνα με το νόμο». «Την ίδια στιγμή που καταστηματάρχες, εστιάτορες, φροντιστήρια, ιατροί, δικηγόροι και όλοι οι άλλοι επαγγελματίες εκδίδουν άδειες για να μπορούν να ασκούν τις δραστηριότητες τους, ο συγκεκριμένος κλάδος απαιτεί να αποτελεί εξαίρεση».

Δειτε Επισης

Συνεχίζουν να αγνοούνται 758 Ελληνοκύπριοι από τους 1510-«Οι οικογένειες περιμένουν στωικά»
Δεκάδες νεκρά περιστέρια στο κέντρο της Λευκωσίας (Pics)
Βλέπουν κενά στην πρόταση Παναγιώτου για τους παράνομους οι εργολάβοι-«Δεν φέρουμε ευθύνη»
Η απόσταση της πολιτικής από τους νέους, ο παράλληλος κόσμος και η αναμενόμενη αντίδραση
Αναμένουν διευκρινίσεις οι διανομείς για την πρόταση από Υπ. Εργασίας-Μισθός, εξοπλισμός και ασφάλεια
Σκαρφαλώνει στους 35βαθμούς ο υδράργυρος-Θα παρατηρείται σκόνη στην ατμόσφαιρα
Νέα στοιχεία για τον Τσιντούλα, «έδρασε μόνος του»-Με λουλούδια έξω από το νοσοκομείο οι υποστηρικτές του Φίτσο
Οδηγός έχασε τον έλεγχο του οχήματος και ανατράπηκε-Απεγκλωβίστηκε από την Πυροσβεστική
Σε κρίσιμη κατάσταση παραμένει ο Ρόμπερτ Φίτσο-Υπό κράτηση ο δράστης, του απαγγέλθηκαν κατηγορίες
Οι Χούθι έπληξαν ελληνόκτητο πλοίο με σημαία Παναμά στην Ερυθρά Θάλασσα-Δεν υπάρχουν θύματα