Ψάχνουν την χρυσή τομή για συνεισφορές των κατοίκων στο «κτίΖΩ» Βουλή και Ιωάννου

Το πρόβλημα της συνεισφοράς, που καλούνται να πληρώσουν οι ένοικοι από τις είκοσι πολυκατοικιών, που κρίθηκαν ακατάλληλες και άμεσα κατεδαφιστέες και θέλουν να συμμετάσχουν στο σχέδιο «κτίΖΩ» και κατά πόσο μπορούν να απαλλαγούν από αυτό, δεδομένου ότι πρόκειται για υπερήλικες, απασχόλησε την Επιτροπή Προσφύγων, η οποία κάλεσε τον Κωνσταντίνο Ιωάννου, για να βρεθεί λύση.

Σε μία κεκλεισμένων των θυρών συνεδρία της Επιτροπής, βουλευτές και υπουργός Εσωτερικών έθεσαν επί τάπητος όλα τα προβλήματα που έχουν καταγράψει από τις επαφές τους με τους πολίτες, οι οποίοι επηρεάζονται άμεσα και είναι προβληματισμένοι ως προς τη συμμετοχή τους στο σχέδιο, με τη μεγαλύτερη ανησυχία που επικρατεί να είναι το θέμα της συνεισφοράς. Ένα θέμα που έχει τεθεί και ενώπιον των λειτουργών του Υπουργείου Εσωτερικών, που έχουν ξεκινήσει ήδη τις επισκέψεις στις πολυκατοικίες και τις επαφές με τους κατοίκους.

Ο Κωνσταντίνος Ιωάννου, κατά την αρχική του τοποθέτηση, όσον αφορά στο συγκεκριμένο θέμα, είχε αναφέρει πως δεν μπορεί το Υπουργείο, αυτή τη στιγμή να κάνει κάτι και θα πρέπει να υπάρχει μία μικρή συνεισφορά από τους ενοίκους, για να είναι και δίκαιο για τους υπόλοιπους πρόσφυγες. Εξήγησε ότι βρίσκονται σε επαφές με τραπεζικούς οργανισμούς, καθώς επίσης και με τον Οργανισμό Χρηματοδότησης Στέγης, ώστε να μπορούν να καταρτίσουν κάποια σχέδια για βοήθεια, ωστόσο αυτή τη στιγμή δεν μπορεί το Υπουργείο να ανακοινώσει οτιδήποτε, δεδομένου ότι δεν έχουν κλειδώσει οι όροι.

Ο υπουργός, συνεχίζοντας, σημείωσε πως οι τράπεζες δεν δίνουν δάνεια σε ηλικιωμένους, ωστόσο ίσως να υπάρχει περιθώριο, αν μπουν εγγυητές τα παιδιά τους, ενώ έφερε παράδειγμα πως μετά από επαφές με ένα οργανισμό αποφασίστηκε πως για ένα διάρι, που χρειάζονται 20,000 ευρώ, η δόση θα είναι 100 ευρώ για 20 χρόνια.

Όσον αφορά στην επιδότηση ενοικίου που θα δίνεται στους ενοίκους, που θα συμμετέχουν στον σχέδιο, ο υπουργός σημείωσε πως έχει ληφθεί απόφαση όπως η επιδότηση αυτή, να γίνεται στη βάση του διαμερίσματος που αφήνουν πίσω τους αυτή τη στιγμή οι ένοικοι και όχι σε αυτό που θα ζητήσουν μετά και εξήγησε πως αν ένα ζευγάρι, αυτή τη στιγμή διαμένει σε ένα διάρι ή τριάρι και μετά την ανέγερση των νέων διαμερισμάτων, ζητήσει μονάρι, η επιδότηση που θα λάβει θα είναι για διάρι ή τριάρι. Όπως σημείωσε, αυτό είναι κάτι που βοηθά αρκετό κόσμο, που θα λαμβάνει ένα επίδομα αυτά τα δύο χρόνια, που θα φύγει από το σπίτι του.

Έθεσαν προτάσεις για το θέμα οι βουλευτές

Για το θέμα της συνεισφοράς των ενοίκων και το ποσό που καλούνται να πληρώσουν, αν αποφασίσουν να συμμετάσχουν στο σχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών «κτίΖΩ», ετοίμασαν προτάσεις οι βουλευτές της Επιτροπής. Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων και βουλευτής του ΑΚΕΛ, Νίκος Κέττηρος, υπήρξε ομόφωνη παρότρυνση των μελών της Επιτροπής προς τον υπουργό, να κοιτάξει ξανά το ζήτημα της συνεισφοράς των δικαιούχων για νέα διαμερίσματα, που θα αποκτήσουν στη βάση του σχεδίου.

«Φαίνεται ότι υπάρχει περιθώριο, επειδή θέσαμε και προτάσεις στον υπουργό, από όλα τα μέλη της Επιτροπής. Εκ μέρους του ΑΚΕΛ καταθέσαμε και συγκεκριμένη πρόταση, για να χρηματοδοτηθεί η συνεισφορά, μέσω του φορέα ισότιμης κατανομής. Εμείς θέλουμε ο υπουργός να μελετήσει τις προτάσεις, τις επόμενες ημέρες, να κάνει τις επαφές του και να ενημερώσει τα μέλη της Επιτροπής, το αμέσως επόμενο διάστημα, στο γραφείο του».

Ο κ. Κέττηρος τόνισε πως οι προτάσεις που έχουν καταθέσει τα κόμματα εδράζονται στη βάση της λογικής και θεωρούν ότι υπάρχει περιθώριο και αισιοδοξία, για να επιλυθεί το ζήτημα.

Άρχισαν οι επαφές με τους ενοίκους

Ο Κωνσταντίνος Ιωάννου, εξάλλου, κατά την εναρκτήρια τοποθέτησή του, σημείωσε πως λειτουργοί του Υπουργείου Εσωτερικών, εδώ και μία εβδομάδα, έχουν αρχίσει επισκέψεις στις πολυκατοικίες, που κρίθηκαν ακατάλληλες και ενημερώνουν τους κατοίκους, για το σχέδιο. Όπως εξήγησε ο υπουργός, αυτή τη στιγμή υπάρχει αρκετή παραπληροφόρηση και θέλουν να αλλάξουν την εικόνα και να ξεκαθαρίσουν τι ισχύει και τι όχι.

Σημείωσε πως με τις επαφές των λειτουργών του Υπουργείου, ενημερώνονται οι επηρεαζόμενοι για τις λεπτομέρειες του «κτίΖΩ», αλλά και τα πρακτικά ζητήματα, όπως που θα χτιστούν οι πολυκατοικίες. Εξήγησε, δε, ότι είναι διατεθειμένοι, ως Υπουργείο, εκεί που δεν υπάρχει διαθέσιμος χώρος για να χτιστούν αλλού οι πολυκατοικίες, να αναγείρουν τα νέα κτίρια στο χώρο της πολυκατοικίας που θα κατεδαφιστεί, αφού αρκετοί ένοικοι θέλουν να μείνουν στις περιοχές τους.

Ο κ. Ιωάννου επεσήμανε, παράλληλα, ότι κάποιοι ένοικοι προσπάθησαν να βρουν χώρο να ενοικιάσουν, ωστόσο είχαν πρόβλημα με τις δόσεις και αποφασίστηκε όπως επιχορηγηθεί και το ποσό της προκαταβολής που πρέπει να δώσουν στα διαμερίσματα που θα ενοικιάσουν. Πάντως, αυτό που τονίζεται από πλευράς Υπουργείου είναι ότι αν κάποιος φύγει από το διαμέρισμά του, πριν την επικύρωση της εισήγησης από το Δήμο, μπορεί να πάρει ενοίκιο και για την περίοδο που μεσολαβεί από τη μέρα που παραδίδει το κλειδί, μέχρι την ημέρα της επικύρωσης.

Εκτός αυτού, το Υπουργείο Εσωτερικών, όπως υπέδειξε ο πολιτικός προϊστάμενός του, είναι έτοιμο να συνδράμει και να βοηθήσει τους κατοίκους που χρειάζονται βοήθεια, όπως ηλικιωμένη ή άτομα με αναπηρία, στην μετακόμιση, καθώς επίσης και να βοηθήσουν στην αποθήκευση προσωπικών αντικειμένων, σε χώρους του Υπουργείου.

Αναφερόμενος στην καταγραφή των συνολικά 358 διαμερισμάτων στις 43 προσφυγικές πολυκατοικίες, ο κ. Ιωάννου είπε ότι σε 20 από αυτές τις πολυκατοικίες, σε 200 διαμερίσματα διαμένουν πρόσφυγες πρώτης, δεύτερης και τρίτης γενιάς, ενώ τα υπόλοιπα μπορεί να είναι πρόσφυγες που έχουν πάρει ήδη βοήθεια ή «αγοραστές που τα πήραν μόνοι τους».

«Το 77% είναι πρώτη κατηγορία ή κληρονόμοι τους», πρόσθεσε και σημείωσε ότι «για την δεύτερη κατηγορία η συνεισφορά θα είναι υψηλότερη γιατί έχουν ήδη λάβει κάποια βοήθεια από το κράτος».  

Οι δηλώσεις των βουλευτών

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία, ο πρόεδρος της Επιτροπής Νίκος Κέττηρος εξήγησε ότι η συνεδρία πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών «για να λεχθούν ελεύθερα κάποια προβλήματα που αφορούν την εξέλιξη του σχεδίου και κατά κύριο λόγο γιατί υπήρχαν θέματα που αφορούν την εκτίμηση του ποσού ανά τετραγωνικό μέτρο για τις προσφορές», προσθέτοντας ότι στην περίπτωση κατά την οποία δημοσιοποιούνταν αυτά τα στοιχεία θα ήταν «σαν να ανοίγαμε τις προσφορές προς τους εργολάβους και να υπήρχε περίπτωση εκμετάλλευσης του ποσού που θα διατεθεί για τον προσφυγικό κόσμο».

Αναφορικά με την επιδότηση των ενοικίων, που αφορά πρόνοια του σχεδίου, ο κ. Κέττηρος είπε ότι «υπάρχει ένα παράθυρο για αναθεώρηση του ύψους της επιδότησης του ενοικίου καθώς έγινε αποδεκτό και από τα μέλη της Επιτροπής και από τον ΥΠΕΣ» ότι είναι διαφορετικές οι τιμές ενοικίων ανά επαρχία και πρόσθεσε ότι επί του προκειμένου πρέπει να γίνει άσκηση εργασίας.   

Επίσης ανέφερε ότι αυτό που θα πρέπει να παλέψουμε είναι το ζήτημα των ανακαινίσεων και των αγορών των διαμερισμάτων που έγιναν μετά το 2020 όταν παραδόθηκε η σχετική μελέτη στον τέως Υπουργό Εσωτερικών Νίκο Νουρή.

«Δεν γίνεται αποδεκτό ότι δεν ήταν ολοκληρωμένη η μελέτη γιατί ο έλεγχος που έγινε τον τελευταίο μήνα από μηχανικούς του ΕΤΕΚ και από το Τμήμα Πολεοδομίας ήταν οπτικός και επομένως ήταν σε μεγάλο βαθμό ολοκληρωμένη η μελέτη που παραδόθηκε στον κ. Νουρή», πρόσθεσε.

Ανέφερε ότι «οι άνθρωποι που έκαναν ανακαινίσεις στα διαμερίσματα τους ή αγόρασαν διαμερίσματα μετά το 2020 έπρεπε να είχαν πληροφορηθεί – και κανένας δεν τους πληροφόρησε - ότι οι κατοικίες στις οποίες διέμεναν ήταν ακατάλληλες και επομένως δεν μπορούν να επωμιστούν αυτό το βάρος επειδή κάποιος αποφάσισε να κρύψει την μελέτη του στο συρτάρι του».

«Πρέπει το κράτος που έχει συνέχεια ανεξαρτήτως Κυβέρνησης να έχει ευθύνη και θα παλέψουμε την ευθύνη αυτή να την αναλάβει το κράτος», πρόσθεσε.

Ο κ. Κέττηρος αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρξει κατανόηση στους προβληματισμούς και στις ανησυχίες των ανθρώπων που διαμένουν σε αυτές τις πολυκατοικίες.

Εξάλλου, ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ Σωτήρης Ιωάννου είπε ότι έχουν εκφραστεί ανησυχίες και προβληματισμοί από όλους τους πολιτικούς χώρους και «θεωρούμε ότι ο Υπουργός και το Υπουργείο τους έχουν αντιληφθεί και θα πράξουν τα δέοντα έτσι ώστε να επιλυθεί».

Ανέφερε ότι πρώτη έγνοια του ΕΛΑΜ σε αυτό το ζήτημα «είναι να ικανοποιηθούν οι ανάγκες των δικαιούχων προσφύγων και όχι να καταντήσουν οι συγκεκριμένοι συνοικισμοί όπως και άλλοι γκετοποιημένες συνοικίες».

Ερωτηθείς τι μπορεί να κάνει ο Υπουργός, ο κ. Ιωάννου είπε ότι αναφορικά με το σχέδιο έχουν εκφραστεί ανησυχίες και προβληματισμοί έτσι ώστε να μπουν ρήτρες, εγγυήσεις και διάφορα άλλα ζητήματα τα οποία να διασφαλίσουν ότι οι ανησυχίες και η έλλειψη εμπιστοσύνη που υπάρχει διαχρονικά από τους πολίτες προς το κράτος δεν θα υπάρξουν και σε αυτή την περίπτωση».

Ανέφερε ότι οι πολίτες αναφέρονται «και σε κακοτεχνίες και σε φθηνοδουλειές που έγιναν σε προηγούμενες περιπτώσεις και κανένας δεν θέλει να επαναληφθούν αυτά τα φαινόμενα στο συγκεκριμένο σχέδιο».

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ – Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων Μιχάλης Γιακουμή είπε ότι «οι εκτοπισθέντες μας αξίζουν την αξιοπρεπή διαβίωση και το Σχέδιο ΚτίΖω αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία ως προς αυτή την κατεύθυνση» και πρόσθεσε ότι αυτό «είναι ζήτημα ασφάλειας και σεβασμού στη ζωή».

«Προβλήματα, σίγουρα, θα υπάρξουν, ωστόσο αντιλαμβανόμαστε τις καλές προθέσεις του Υπουργείου, έτσι ώστε να επιλύονται τα ζητήματα που προκύπτουν», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «στα πολύ σημαντικά του Σχεδίου εντοπίζεται το επίδομα ενοικίου για τους ένοικους των κατεδαφιστέων πολυκατοικιών και φυσικά η κάλυψη των εξόδων των μελετητών».

Ο κ. Γιακουμή κάλεσε το Υπουργείο Εσωτερικών όπως μεριμνήσει για την πολύ προσεκτική υλοποίηση του έργου, έτσι ώστε να μην επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος, όπως είπε, «είτε αυτά αφορούν ζητήματα διαδικασιών, είτε πρακτικά ζητήματα, όπως η ποιότητα των δομικών υλικών ή το χρονικό διάστημα παράδοσης των έργων».

Ανέφερε επίσης πως αναμένεται από το Υπουργείο η τακτική ενημέρωση της πορείας του Σχεδίου, έτσι ώστε «να συμβάλουμε με τις εισηγήσεις μας».

Δειτε Επισης

Η Άσσια πλήρωσε βαρύ τίμημα της εισβολής με 84 αγνοούμενους-«Πότισαν με το αίμα τους τη λατρεμένη γη»
Δωρεά της Γερμανίας ύψους €160.000 στη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους
Καλπάζει ο τουρισμός στην Κύπρο-Ιστορικό ρεκόρ εσόδων τον Αύγουστο
Πρόταση για όριο €10.000 στη χρήση μετρητών για αγορές-Πάνω των120 εκ. ευρώ πέρασαν μέσω του αεροδρομίου
Βελτιώνεται η υγεία των βρεφών στα κατεχόμενα-Παράπονο στην «αστυνομία» εναντίον του «υπουργού υγείας»
Άγγιξαν το 80% οι πληρότητες των ξενοδοχείων τον Οκτώβρη
Γιατί να καθαρίζω εγώ τα σκουπίδια των άλλων; 5+1 ερωτοαπαντήσεις με τον Πάρη Κοσμά, Impact Manager του Let’s Do It! Cyprus 2024
Νέα παράταση στις φορολογικές δηλώσεις αποφάσισε το Υπουργικό
Νομικά καλυμμένοι ιατροί, νοσηλευτές και ασθενείς στην πραγματοποίηση ευθανασίας-Ποια θα είναι η διαδικασία
Γκρίζα σημεία στο νομοσχέδιο για τη βία και παρενόχληση στην εργασία-Νομικά ακάλυπτοι οι... παράνομοι