Επισκέψεις ΥΠΕΣ στις ακατάλληλες πολυκατοικίες, επαφές με τους κατοίκους για το «κτίΖΩ»

Έπιασαν δουλειά οι λειτουργοί του Υπουργείου Εσωτερικών, όσον αφορά στην εφαρμογή του σχεδίου «κτίΖΩ», αφού άρχισαν τις επισκέψεις στις πολυκατοικίες που κρίθηκαν άμεσα κατεδαφιστέες, ώστε να έχουν επαφή με τους κατοίκους και να τους ενημερώσουν για τις λεπτομέρειες του σχεδίου, με σκοπό να τους βοηθήσουν να λάβουν τις σωστές αποφάσεις.

Λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών, ότι είκοσι από τις 43 πολυκατοικίες, των οποίων η επιδιόρθωση είναι οικονομικά μη βιώσιμη, κρίθηκαν άμεσα κατεδαφιστέες, το Υπουργείο Εσωτερικών ανέλαβε δράση, ώστε να καλύψει έδαφος και να βοηθήσει τους άμεσα επηρεαζόμενους. Έτσι, οι λειτουργοί του έχουν βγει στους δρόμους και επισκέπτονται τις πολυκατοικίες που βρίσκονται στον κατάλογο, για να έχουν επαφές με τους πολίτες.

Συγκεκριμένα, οι λειτουργοί του Υπουργείου Εσωτερικών άρχισαν τις επισκέψεις τους, από την Αγλαντζιά, όπου συναντήθηκαν με τους επηρεαζόμενους ένοικους και τους ενημέρωσαν για τις πρόνοιες του σχεδίου «κτίΖΩ». Την ίδια ώρα, άκουσαν τους προβληματισμούς και τις απορίες των κατοίκων και έδωσαν όσες απαντήσεις μπορούσαν, με στόχο να τους βοηθήσουν να λάβουν τις απαιτούμενες απαντήσεις.

Το συγκεκριμένο πλάνο αναμένεται να συνεχίσει και τις επόμενες εβδομάδες, αφού οι λειτουργοί του Υπουργείου Εσωτερικών, θα επισκεφτούν και τις είκοσι πολυκατοικίες, που χρίζουν άμεσης κατεδάφισης, για να συνομιλήσουν με τους επηρεαζόμενους ενοικιαστές. Πάντως, οι ένοικοι έχουν μέχρι και έξι μήνες περιθώριο, για να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής στο σχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών και να επωφεληθούν από αυτό.

Πάντως, σε περίπτωση μη συμμετοχής στο σχέδιο, οι δικαιούχοι θα λάβουν το εφάπαξ ποσό της κρατικής χορηγίας που αντιστοιχεί στον τύπο του διαμερίσματος που κατέχουν στην υφιστάμενη πολυκατοικία, καθώς επίσης και εφάπαξ ποσό που αναλογεί στο εγγεγραμμένο στο όνομά τους μερίδιο στον τίτλο ιδιοκτησίας.

Υπενθυμίζεται πως οι είκοσι από τις 43 πολυκατοικίες, που είναι άμεσης επικινδυνότητας και πρέπει να εκκενωθούν το ταχύτερο είναι:

-Στον Δήμο Λατσιών, οι πολυκατοικίες στις Οδούς Μαχαιρά 4, Οδυσσέως 11 και Δωδεκανήσου 13 στον Οικισμό Αγίου Ελευθερίου, καθώς και στις οδούς Τήνου 1 και Τήνου 3 στον Οικισμό Αποστόλου Ανδρέα.

-Στον Δήμο Στροβόλου, οι πολυκατοικίες στις Οδούς Ορέστου 2, Ορέστου 4, Δωδεκανήσου 14, Δωδεκανήσου 16, Δωδεκανήσου 18, Επαμεινώνδα 19 και Επαμεινώνδα 21 στον Οικισμό Στρόβολος ΙΙΙ, καθώς και στη Λεωφόρο Καντάρας 155 και Λεωφόρο Καντάρας 163 στον Οικισμό Κόκκινες.

-Στον Δήμο Αγλαντζιάς, οι πολυκατοικίες στις Οδούς Βουφαβέντο 8 και Πλατεία Καρπασίας 6 στον Οικισμό Πλατύ.

-Στην Κοινότητα Δευτεράς, οι πολυκατοικίες στις Οδούς Χρυσοσπιλιώτισσας 49 και Χρυσοσπιλιώτισσας 50 στον Οικισμό Χρυσοσπιλιώτισσας.

-Στον Δήμο Κάτω Πολεμιδιών, οι πολυκατοικίες στον Αριθμό 4 και Αριθμό 6 στον 95ο Δρόμο στον Οικισμό Αγίου Σπυρίδωνα.

Υπενθυμίζεται ότι Σύμφωνα με το Σχέδιο, οι Κατηγορίες Δικαιούχων είναι οι πιο κάτω:

Κατηγορία Α:

Κατηγορία Β: Μεταγενέστεροι αγοραστές, εκτοπισθέντες, οι οποίοι για την αγορά του συγκεκριμένου διαμερίσματος έλαβαν στεγαστική βοήθεια/επιχορήγηση από το Κράτος.

Κατηγορία Γ:

Στο μεταξύ, όσον αφορά στην κατεδάφιση των κτιρίων, την ευθύνη φέρουν πλέον οι δήμοι, οι οποίοι πρέπει να συνεδριάσουν στο επόμενο διάστημα, για να προχωρήσουν τις διαδικασίες και να αρχίσει η κατεδάφιση των ακατάλληλων πολυκατοικιών, ωστόσο αυτό δεν δίνει τα χέρια στο Υπουργείο Εσωτερικών να προχωρήσει με την ανέγερση των νέων πολυκατοικιών, αφού οι χώροι δεν θα είναι οι ίδιοι. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν και οι περιπτώσεις, που το Υπουργείο Εσωτερικών θα δώσει τη δυνατότητα να εκκενωθούν οι πολυκατοικίες, να κατεδαφιστούν και να ανεγερθούν νέες στους ίδιους χώρους, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμες άλλες περιοχές, σε εκείνους τους δήμους.

Δειτε Επισης

Η ανακοίνωση του ΡΙΚ για το θάνατο της Γεωργίας Ψαριά-«Φωτεινός χαρακτήρας»
Έσβησε για πάντα το χαμόγελο της δημοσιογράφου Γεωργίας Ψαριά…
ΒΙΝΤΕΟ: Από το καλοκαίρι στο χειμώνα-Άνοιξαν οι κρουνοί του ουρανού στη Λευκωσία
Μεγάλη η συνεισφορά του αθλητικού τουρισμού-Ρεκόρ συμμετοχών στο τουρνουά Αγίας Νάπας
Με μηνύματα για επανένωση και διεκδικήσεις εργαζομένων η Κύπρος τίμησε την Πρωτομαγιά (pics)
Φλαούνες, πασκιές, κόκκινα αυγά-Τα έθιμα του Πάσχα που αναβιώνουν ξανά
Με εκδηλώσεις και πορείες τιμά την Εργατική Πρωτομαγιά η Κύπρος
Δεν υποχωρεί η σκόνη, βροχές και καταιγίδες στο μενού του καιρού
«Παιδάκι πήρε δώρο ένα παιχνίδι και έτρεχε στον κήπο… Ήταν χαρά και λύπη μαζί»
Γυρίζουν την πλάτη στα ορεινά, πάνε παραλία όσοι θα εκμεταλλευτούν τις εορτές του Πάσχα