Στους δήμους το μπαλάκι για κατεδάφιση των ακατάλληλων πολυκατοικιών-Τα επόμενα βήματα

Στο γήπεδο των πέντε δήμων και κοινοτήτων βρίσκεται πλέον το μπαλάκι, για την απόφαση της κατεδάφισης των είκοσι προσφυγικών πολυκατοικιών, που κρίθηκαν ακατάλληλες, έπειτα από έλεγχο που διέπραξε το Υπουργείο Εσωτερικών στο πλαίσιο του σχεδίου «κτίΖΩ», σε συνεργασία με το Τμήμα Πολεοδομίας. Την ίδια ώρα, το Υπουργείο Εσωτερικών δηλώνει έτοιμο να δεχτεί τις αιτήσεις των πολιτών, που θέλουν να συμμετάσχουν στο συγκεκριμένο σχέδιο.

Μετά την ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών, ότι είκοσι από τις 43 πολυκατοικίες που είχαν τεθεί στο μικροσκόπιο, κρίνονται άμεσα κατεδαφιστέες, πλέον τα φώτα στρέφονται στους δήμους και τις κοινότητες, αφού είναι οι καθ’ ύλη αρμόδιοι για εφαρμογή της συγκεκριμένης απόφασης, βάσει νόμου. Ουσιαστικά, οι δημοτικές και κοινοτικές αρχές καλούνται να επικυρώσουν την απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών, ότι κρίνονται ακατάλληλες οι εν λόγω πολυκατοικίες και στη συνέχεια να ενημερώσουν τους δικαιούχους ότι πρέπει να αποχωρήσουν.

Οι δήμοι και οι κοινότητες πρέπει να συνεδριάσουν στο επόμενο διάστημα, για να προχωρήσουν τις διαδικασίες και να αρχίσει η κατεδάφιση των ακατάλληλων πολυκατοικιών, ωστόσο αυτό δεν δίνει τα χέρια στο Υπουργείο Εσωτερικών να προχωρήσει με την ανέγερση των νέων πολυκατοικιών, αφού οι χώροι δεν θα είναι οι ίδιοι. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν και οι περιπτώσεις, που το Υπουργείο Εσωτερικών θα δώσει τη δυνατότητα να εκκενωθούν οι πολυκατοικίες, να κατεδαφιστούν και να ανεγερθούν νέες στους ίδιους χώρους, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμες άλλες περιοχές, σε εκείνους τους δήμους.

Ουσιαστικά, αυτό που ξεκαθαρίζεται από πλευράς Υπουργείου Εσωτερικών είναι ότι ακόμη και αν οι δήμοι και κοινότητες καθυστερήσουν στην επικύρωση της απόφασης για κατεδάφιση, οι πολίτες που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο σχέδιο «κτίΖΩ» μπορούν να αποταθούν στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου και να τους παραδώσουν τα κλειδιά και τα πιστοποιητικά που απαιτούνται και να αποχωρήσουν από το σπίτι.

Μετά την αποχώρηση των πολιτών από το σπίτι, αλλά και την επικύρωση της απόφασης από τις τοπικές αρχές, θα ξεκινήσει η καταβολή και του επιδόματος ενοικίου, που θα λαμβάνουν τα επόμενα δύο χρόνια, όσοι θα παραλάβουν διαμέρισμα, μετά την ανέγερση των πολυκατοικιών, με το Υπουργείο Εσωτερικών να ξεκαθαρίζει ότι δεν χρειάζεται οποιαδήποτε επιβεβαίωση για τον προσωρινό χώρο διαμονής τους, καθώς όλοι όσοι καταβάλουν αίτηση, θα είναι δικαιούχοι.

Το ύψος του επιδόματος ενοικίου, που θα λαμβάνουν οι δικαιούχοι έχει καθοριστεί σε 400 ευρώ για μονάρι, 600 ευρώ για διάρι και 800 για τριάρι, στη βάση του τύπου του διαμερίσματος που ο δικαιούχος κατέχει και αφήνει.

Υπενθυμίζεται πως οι είκοσι πολυκατοικίες που κρίθηκαν ακατάλληλες είναι:

-Στον Δήμο Λατσιών, οι πολυκατοικίες στις Οδούς Μαχαιρά 4, Οδυσσέως 11 και Δωδεκανήσου 13 στον Οικισμό Αγίου Ελευθερίου, καθώς και στις οδούς Τήνου 1 και Τήνου 3 στον Οικισμό Αποστόλου Ανδρέα.

-Στον Δήμο Στροβόλου, οι πολυκατοικίες στις Οδούς Ορέστου 2, Ορέστου 4, Δωδεκανήσου 14, Δωδεκανήσου 16, Δωδεκανήσου 18, Επαμεινώνδα 19 και Επαμεινώνδα 21 στον Οικισμό Στρόβολος ΙΙΙ, καθώς και στη Λεωφόρο Καντάρας 155 και Λεωφόρο Καντάρας 163 στον Οικισμό Κόκκινες.

-Στον Δήμο Αγλαντζιάς, οι πολυκατοικίες στις Οδούς Βουφαβέντο 8 και Πλατεία Καρπασίας 6 στον Οικισμό Πλατύ.

-Στην Κοινότητα Δευτεράς, οι πολυκατοικίες στις Οδούς Χρυσοσπιλιώτισσας 49 και Χρυσοσπιλιώτισσας 50 στον Οικισμό Χρυσοσπιλιώτισσας.

-Στον Δήμο Κάτω Πολεμιδιών, οι πολυκατοικίες στον Αριθμό 4 και Αριθμό 6 στον 95ο Δρόμο στον Οικισμό Αγίου Σπυρίδωνα.

Όσοι θέλουν να συμμετάσχουν στο σχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών, καλούνται να εκφράσουν το ενδιαφέρον τους σε περίοδο έξι μηνών. Ο λόγος που δίνεται το συγκεκριμένο χρονικό περιθώριο είναι ώστε να καταλήξουν στις τελικές τους αποφάσεις, χωρίς οποιαδήποτε πίεση.

Πάντως, σε περίπτωση μη συμμετοχής στο σχέδιο, οι δικαιούχοι θα λάβουν το εφάπαξ ποσό της κρατικής χορηγίας που αντιστοιχεί στον τύπο του διαμερίσματος που κατέχουν στην υφιστάμενη πολυκατοικία, καθώς επίσης και εφάπαξ ποσό που αναλογεί στο εγγεγραμμένο στο όνομά τους μερίδιο στον τίτλο ιδιοκτησίας.

Δειτε Επισης

Παραδίδεται εντός του έτους το Πολιτιστικό Χωριό Λέμπας
Στους προορισμούς κρουαζιέρας στην αν. Μεσόγειο επενδύει το λιμάνι Λάρνακας
Καλλιτεχνική εκδήλωση στη Λεμεσό για τον Μάριο Τόκα
Σούπερ τυχερός στην Κύπρο, έκλεισε πεντάρι στο Τζόκερ-Πόσα κέρδισε
Απροσπέλαστα ιατρεία για ΑμεΑ-Από τα 1447 δηλώνουν προσβάσιμα μόλις 34
Άνοιξαν τα σχολεία, άρχισαν τα περιστατικά βίας-Άμεση ανάγκη για αλλαγή κουλτούρας
Οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Απορρίπτει όσα του καταλογίζει ο ΠΑΣΥΛΕ για e-kalathi ο Παπαναστασίου
Σ. Ιωάννου: Η Κύπρος έχει ανάγκη την ειρήνη, όλοι μαζί να ζήσουμε σε μια πατρίδα με ειρήνη
ΑΗΚ: Απολεσθέντα εισοδήματα €107 εκ. από απόφαση ΡΑΕΚ για διατιμήσεις 2023