Τελεσίγραφο νοσηλευτών σε ΟΚΥπΥ για υιοθέτηση συμφωνηθέντων-Αναμονή για συνάντηση

Τελεσίγραφο προς τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) στέλνουν οι νοσηλευτές που βρίσκονται εδώ και μήνες εγκλωβισμένοι και στάσιμοι σε συμφωνίες και υποσχέσεις, που αφορούν τόσο στις συλλογικές συμβάσεις του προσωπικού, όσο και τη στελέχωση, καθώς και άλλα ζητήματα που απασχολούν τα δημόσια νοσηλευτήρια.

Δεν είναι η πρώτη φορά, που οι συντεχνίες των νοσηλευτών τελούν σε αναμονή για εφαρμογή των συμφωνηθέντων, ενώ όσον αφορά τις συλλογικές συμβάσεις, αυτό είναι ένα ζήτημα που αφορά όλες τις συντεχνίες των εργαζομένων (ΠΕΟ, ΣΕΚ, ΔΕΟΚ και ΠΑΣΥΔΥ), αφού το προηγούμενο διάστημα είχαν προχωρήσει σε κινητοποιήσεις.

Ήδη, ο κλάδος νοσηλευτών της ΠΑΣΥΔΥ είχε αποστείλει πριν από δύο βδομάδες σχετική επιστολή και απέστειλε μια δεύτερη αυτή τη βδομάδα, μέσα από την οποία ζητούν από το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού, να υιοθετήσει τη συμφωνία που είχαν καταλήξει σχετικά με την στελέχωση και την ενίσχυση Τμημάτων των νοσηλευτηρίων. Ο Οργανισμός, μόλις χθες και μετά από τις πιέσεις, ανταποκρίθηκε στο αίτημα των νοσηλευτών και αναμένεται να καθοριστεί συνάντηση τις επόμενες ημέρες. Σημειώνεται πως στην επιστολή τους οι νοσηλευτές προειδοποιούσαν τον ΟΚΥπΥ πως, σε περίπτωση που δεν ανταποκριθούν, θα εξετάσουν μέτρα, χωρίς να αποκλείουν την απεργία.

Όπως εξήγησε μιλώντας στον REPORTER ο πρόεδρος του κλάδου νοσηλευτών της ΠΑΣΥΔΥ, Πρόδρομος Αργυρίδης, αυτή τη στιγμή δεν γίνονται αντικαταστάσεις προσωπικού που, είτε έχει αφυπηρετήσει, είτε έχουν μετακινηθεί από τον ΟΚΥπΥ στο Υπουργείο Υγείας. «Το προηγούμενο διάστημα είχαμε προχωρήσει σε συμφωνία με τον Οργανισμό όσον αφορά την ενίσχυση υφιστάμενων τμημάτων των δημόσιων νοσοκομείων, ωστόσο δώσαμε πίστωση χρόνου στο νέο ΔΣ για να ενημερωθούν για τις εκκρεμότητες. Παρόλα αυτά, πλέον θα πρέπει να βρεθεί ο τρόπος για σταδιακή υλοποίηση της συμφωνίας».

Ο κος Αργυρίδης σημείωσε δε, πως εάν δεν εισακουστούν ο Κλάδος νοσηλευτών της ΠΑΣΥΔΥ θα τροχοδρομήσει λήψη μέτρων, χωρίς να αποκλείουν τα απεργιακά, ενώ όσον αφορά τη συλλογική σύμβαση, βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με τις άλλες συντεχνίες των εργαζομένων και εντός των ημερών θα υπάρξει μεταξύ τους συντονισμός.

Στο ίδιο μήκος κύματος, όσον αφορά το σοβαρό θέμα της υποστελέχωσης και τη στάση του ΟΚΥπΥ , βρίσκονται και τα μέλη της συντεχνίας των νοσηλευτών της ΠΑΣΥΝΟ, αφού η συμφωνία δεν έχει μέχρι στιγμής υιοθετηθεί. «Αφορούσε στην πρόσληψη 140 επιπλέον συναδέλφων για να καλυφτούν οι ανάγκες. Παρόλο που είχε συμφωνηθεί, όταν ζητήσαμε από τον ΟΚΥπΥ, να τεθούν χρονοδιαγράμματα μέχρι στιγμής αυτό δεν έγινε, προκαλώντας ανησυχία για το πώς θα κινηθούν όσον αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα. Έχουμε αποστείλει επιστολή και ακόμη είμαστε στο περίμενες», ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΠΑΣΥΝΟ, Θεόδωρο Πετέλης.

Επιπλέον ανέφερε ότι, το θέμα της υποστέλέχωσης είναι ένα σοβαρό ζήτημα και πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα τα όσα έχουν συμφωνηθεί, ενώ την ίδια ώρα δεν απέκλεισε τη λήψη μέτρων αντίδρασης, εάν ο Οργανισμός δεν αλλάξει την στάση του.

Την ίδια ώρα, ο κος Πετέλης θεωρεί ως σοβαρότερο, το ζήτημα που έχει προκύψει με τις συλλογικές συμβάσεις, αφού σε επιστολή που απέστειλαν όλες οι συνδικαλιστικές οργανώσεις προς τον Οργανισμό, σημείωσαν μεταξύ άλλων πως δεν υπάρχουν περιθώρια διαλόγου και πως αναμένουν το αποτέλεσμα της ad hoc επιτροπής που είχε συσταθεί μετά τις απεργίες. «Είμαστε δυσαρεστημένοι από την καθυστέρηση που παρατηρείται και αν δεν προχωρήσουν οι διαδικασίες θα είμαστε αναγκασμένοι να λάβουμε μέτρα», είπε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Διερευνήθηκαν πάνω από 500 υποθέσεις καταχρήσεων στο ΓεΣΥ σε ένα χρόνο

Δειτε Επισης

Οκτώ χρόνια φυλάκισης στον προπονητής στίβου που κακοποιούσε ανήλικες αθλήτριες
Συνελήφθη επιχειρηματίας για τη φωτιά στην Πάφο που προκλήθηκε μετά από ρίψη πυροτεχνημάτων
Διαβεβαιώσεις Αρχής Ηλεκτρονικής Υγεία-«Εντατική εργασία για Α’ φάση Εθνικού Σημείου Επαφής»
Υπό πλήρη έλεγχο η δασική πυρκαγιά στο Κρατικό Δάσος Λεμεσού
Ανακρίθηκε αριθμός ατόμων για την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη
Πέντε νέες κάμερες σε λειτουργία στη Λεμεσό από τη Δευτέρα-Η ανακοίνωση της Αστυνομίας
Ποινική διερεύνηση για θέματα διαιτησίας και χειραγώγησης αγώνων ποδοσφαίρου
Ανάκληση όλων των αδειών για ρίψη πυροτεχνημάτων ζήτησε η Παναγιώτου-Καταζητείται ένα άτομο για τη φωτιά στην Πάφο
Κατασχέθηκαν προϊόντα ελεγχόμενων φαρμακευτικών και ναρκωτικών μετά από έρευνα σε κατάστημα
Ένταλμα σύλληψης εναντίον ενός προσώπου-Προκάλεσε τη φωτιά μετά από ρίψη πυροτεχνημάτων