Διερευνήθηκαν πάνω από 500 υποθέσεις καταχρήσεων στο ΓεΣΥ σε ένα χρόνο

Προβληματισμό έχει προκαλέσει η σύλληψη του γιατρού που χρέωνε υπηρεσίες ΓεΣΥ ενώ δεν ήταν συμβεβλημένος με το σύστημα, καθώς φέρνει στην επιφάνεια ένα από τα ανοιχτά κεφάλαια για τον ΟΑΥ που ταλανίζουν το Γενικό Σύστημα Υγείας, που δεν είναι άλλο από τις καταχρήσεις από πλευράς γιατρών. Την ίδια ώρα, ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας, ξεκαθαρίζει πως η συγκεκριμένη υπόθεση δεν ήταν από τις εξόφθαλμες περιπτώσεις καταχρήσεων, δεδομένου ότι ο γιατρός είχε τεθεί εκτός ΓεΣΥ από τον Οργανισμό, ενώ διαμηνύει πως η κατάσταση έχει αλλάξει, από την ημέρα που έχει τεθεί σε ισχύ το ΓεΣΥ, λόγω των δικλίδων ασφαλείας και των ελέγχων που γίνονται.

Η περίπτωση του γιατρού, που συνελήφθη από την Αστυνομία πριν από μερικές μέρες, ο οποίος φαίνεται να χρέωνε τους ασθενείς του για υπηρεσίες ΓεΣΥ, ενώ ο ίδιος είχε τεθεί εκτός συστήματος, έχει προκαλέσει αρκετές ανησυχίες στους πολίτες. Και αυτό επειδή δεν είναι η πρώτη φορά που έχει έρθει στην επιφάνεια το θέμα των καταχρήσεων, κάτι που έχει απασχολήσει και τη Βουλή, σε αρκετές διαφορετικές συνεδρίες ενώπιον της Επιτροπής Ελέγχου.

Το κυριότερο ερώτημα που φαίνεται να προκύπτει είναι κατά πόσο οι έλεγχοι που εφαρμόζονται από πλευράς Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας είναι επαρκείς, αλλά και κατά πόσο τα μέτρα που εφαρμόζονται είναι ικανοποιητικά και αποτρεπτικά, ώστε να σταματήσουν οι συγκεκριμένες ενέργειες από πλευράς γιατρών.

«Για το θέμα των καταχρήσεων έχουμε λάβει μέτρα σε μια προσπάθεια να μειώσουμε όσο περισσότερο τις καταχρήσεις. Βλέπουμε αποτελέσματα, αλλά βεβαίως δεν σημαίνει ότι είναι στο 100%. Υπάρχουν επίπεδα ελέγχου, όμως κάποιοι καταφέρνουν να τα αποφεύγουν. Αυτή η πρόσφατη περίπτωση διαφαινόμενης απάτης δεν είναι από τις περιπτώσεις που φαίνεται ξεκάθαρα μέσα από την ανάλυση δεδομένων. Φαίνεται ότι συνεργάστηκε με κάποιο άλλο γιατρό που είναι στο ΓεΣΥ. Θα το εξετάσει η Αστυνομία, θα τρέξουν οι σχετικές ενέργειες και αναλόγως θα κινηθούμε», υπέδειξε στον REPORTER ο Ανδρέας Παπακωνσταντίνου, διευθυντής του ΟΑΥ.

Διερευνήθηκαν πάνω από 500 υποθέσεις από τον Ιούνιο του 2022

Πάντως, η άποψη που επικρατεί είναι πως από την ημέρα που έχει εφαρμοστεί το ΓεΣΥ μέχρι και σήμερα, υπάρχει σημαντική βελτίωση, δεδομένου ότι οι έλεγχοι είναι πιο στοχευμένοι και αποτελεσματικοί, κάτι που επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία που καταγράφει ο ΟΑΥ, αναφορικά με τους ελέγχους που γίνονται μέσω του λογισμικού του Οργανισμού, όπου υπάρχουν καταγεγραμμένες όλες οι ενέργειες των γιατρών που είναι συμβεβλημένοι με το σύστημα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία από τον ΟΑΥ, μέχρι την 1η Ιουνίου 2022 ήταν υπό διερεύνηση 400 υποθέσεις, ενώ από εκείνη την ημέρα μέχρι και σήμερα, ξεκίνησαν άλλες 170 έρευνες. Από τις εν λόγω υποθέσεις, σε μία περίπτωση ο ΟΑΥ τερμάτισε τη σύμβαση με γιατρό, ενώ σε 65 περιπτώσεις έγιναν απόρριψη εγκρίσεων ή ήταν μερικές οι εγκρίσεις. Σε αυτές τις περιπτώσεις, επιβλήθηκαν πάνω από 180,000 ευρώ πρόστιμα, ενώ σε άλλες 50 δόθηκε μία βεβαίωση παράβασης ή σύστασης, που είναι ένα είδος ποινής.

Τα μέτρα που έλαβε ο ΟΑΥ για τις καταχρήσεις

Από την πλευρά του ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας, λαμβάνει συνεχώς μέτρα, ώστε να αποτρέπει τους γιατρούς να προβαίνουν σε καταχρήσεις, οι οποίες στο τέλος ταλαιπωρούν μόνο τους ασθενείς.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου, ετοιμάζονται κατευθυντήριες οδηγίες και πρωτόκολλα, ενώ γίνονται έλεγχοι και ανάλυση δεδομένων ώστε να εντοπιστούν παράξενες συμπεριφορές. Παράλληλα, ο ΟΑΥ βρίσκεται και συνεργασία με πανεπιστήμιο το οποίο αξιολογεί τα παραπεμπτικά από τους προσωπικούς ιατρούς, ενώ την ίδια ώρα, λειτουργούν επιτροπές με ιατρούς που βοηθούν τον Οργανισμό, δίνονται προεγκρίσεις και έχουν τεθεί οριζόντιοι περιορισμοί.

«Γίνονται και άλλα αρκετά πράγματα, όμως αναμφιβόλως υπάρχουν περιθώρια για να βελτιωθεί η κατάσταση. Η κατάσταση δεν είναι η ίδια όπως όταν ξεκίνησε το ΓεΣΥ. Τότε είχαμε πολύ λιγότερα εργαλεία, όμως τώρα αποκτήσαμε κάποια σχετική εμπειρία και μερική εξειδίκευση. Υπενθυμίζω ότι αποβλήθηκε και αριθμός παρόχων, ενδεικτικό ότι είμαστε αποφασισμένοι να σταματήσουμε τις καταχρήσεις. Εκτός αυτού, αρκετοί έχουν λάβει προειδοποιητική επιστολή, για μικρότερες παραβάσεις».

Δειτε Επισης

Υπουργός Υγείας: Προσδοκία στήριξης από διεθνή κοινότητα για λύση στο Κυπριακό
Kατάργηση φορολόγησης εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
Ενέκρινε τον προϋπολογισμό της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας η Ολομέλεια
Ανησυχία Βουλευτών για μείωση του αποθεματικού του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞΕ
Αναμένει υλοποίηση έργων και προειδοποιεί η Συντ. Γονέων Σχολείων του Ύψωνα
Ξεδίπλωσε το πλάνο του για τα πρόστιμα ο Βαφεάδης-Στο τραπέζι η μείωση κατά 50% του εξώδικου υπό προϋποθέσεις
Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της ΓΔ Ανάπτυξης διαπιστώνει η Ελεγκτική
BINTEO: Μαθητής συγκινεί... Ξυρίζει το κεφάλι του για να συμπαρασταθεί σε καρκινοπαθή καθηγήτρια
Αναμένει ανακοινώσεις από Υπουργεία για τα ενοίκια σε βιοτεχνικές ζώνες η Επ. Εσωτερικών
Aύξηση κατά 5,5% των υπό κυπριακή σημαία πλοίων ανακοίνωσε η Υφ. Ναυτιλίας