Κρίνεται στο Ανώτατο η Μεταρρύθμιση της ΤΑ-Η ώρα της απόφασης στην προσφυγή της Αγλαντζιάς

Καθοριστική για την πορεία που θα λάβει η προσπάθεια για τη Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κρίνεται η σημερινή ημέρα, αφού όπως έγινε γνωστό, το Ανώτατο Δικαστήριο, αναμένεται να ανακοινώσει στους ενδιαφερόμενους, την απόφαση του, σε σχέση με την προσφυγή του Δήμου Αγλαντζιάς, ο οποίος ουσιαστικά αμφισβήτησε τη δικαιοδοσία της Βουλής για να καθορίζει τα όρια των δήμων.

Η προσφυγή του Δήμου Αγλαντζιάς βασίστηκε σε δύο βασικά σημεία. Το πρώτο είναι πως υπάρχει σύγκρουση εξουσιών μεταξύ νομοθετικής και εκτελεστικής εξουσίας και το δεύτερο πως η προσβαλλόμενη νομοθεσία παραβιάζει σημαντικότατα άρθρα του Ευρωπαϊκού Χάρτη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ιδιαίτερα το άρθρο 5, που προνοεί διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες ή/και δημοψηφίσματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στο Ανώτατο η Αγλαντζιά για τη μεταρρύθμιση Τ.Α.-Τα δύο νομικά επιχειρήματά της

Αν και τις τελευταίες ημέρες κυκλοφόρησαν σενάρια, ενώ άρχισαν και οι αναλύσεις για το τι θα σημαίνει μια ενδεχόμενη δικαίωση του Δήμου Αγλαντζιάς από το Ανώτατο, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια ποιο θα είναι το αποτέλεσμα, αφού αυτό θα διαφέρει, αναλόγως της απόφασης που θα δώσει στη δημοσιότητα το Ανώτατο Δικαστήριο.

Πάντως, επί της ουσίας τα δύο ζητήματα που καλείται να τοποθετηθεί το Ανώτατο, είναι στο πρώτο το σημείο των συνενώσεων και το δεύτερο το θέμα των δημοψηφισμάτων. Αμφότερα ήταν τα καυτά ζητήματα που απασχόλησαν όσο λίγα τη δημόσια συζήτηση, κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων, πριν κλειδώσει η Μεταρρύθμιση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι παραλογισμοί ενός Νόμου-Έναν αντιδήμαρχο οι Τσιερκέζοι, έναν και η Λεμεσός

Ειδικότερα το πρώτο έγκειται στο ερώτημα για το αν η Βουλή, η οποία προχώρησε σε αλλαγές στην πρόταση που κατέθεσε σε αυτήν το Υπουργείο Εσωτερικών για τις συνενώσεις, έχει αρμοδιότητα να καθορίζει τα όρια των δήμων. Εάν το Ανώτατο δικαιώσει τον Δήμο Αγλανζιάς, τότε αναμφίβολα η συγκεκριμένη απόφαση θα επηρεάζει όλους εκείνους τους δήμους που μετεξελίχθηκαν, μετά τις συζητήσεις και τις τροπολογίες που κατατέθηκαν από τα κόμματα στη Βουλή, την πλειονότητα δηλαδή από τους 20 δήμους. Σε μια τέτοια περίπτωση, πάντως, θα μπορούσε να υπάρξει ένας αρκετά ανώδυνος χειρισμός, εάν το Υπουργείο Εσωτερικών, κατέθετε εκ νέου ως δική του πρόταση, τους 20 νέους Δήμους που συμφώνησε η Βουλή να δημιουργηθούν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αυξάνεται το μισθολογικό κόστος για αιρετούς της ΤΑ-Οι μισθοί πριν και μετά

Το δεύτερο ζήτημα έχει να κάνει με το θέμα των δημοψηφισμάτων και το ερώτημα, εάν θα έπρεπε να προηγηθεί διαβούλευση και να ζητηθεί η άποψη της τοπικής κοινωνίας, πριν ληφθεί η απόφαση από τη Βουλή για συνένωση του Δήμου Αγλαντζιάς με τον Μητροπολιτικό δήμο της Λευκωσίας, όπου προβλέπεται να συνενωθεί, με τον Αγιο Δομέτιο, την Έγκωμη και τον Δήμο Λευκωσίας.

Το δεύτερο ζήτημα, συνεπώς, θεωρείται πέραν για πέραν σημαντικό, αφού σε περίπτωση που το Ανώτατο Δικαστήριο δικαιώσει τον Δήμο Αγλαντζιάς, τότε χωρίς αμφιβολία, το όλο εγχείρημα της Μεταρρύθμισης, μπαίνει σε σημαντικούς μπελάδες και πλέον Εκτελεστική Εξουσία και Βουλή, θα βρεθούν ενώπιον σοβαρών διλημμάτων.

Σε αντίθετη περίπτωση, αν δηλαδή το Δικαστήριο απορρίψει την προσφυγή του Δήμου Αγλαντζιάς, τότε η Μεταρρύθμιση προχωρά κανονικά χωρίς προσκόμματα. Υπενθυμίζεται πως η θέση του Δήμου Αγλαντζιάς, απέναντι στο θέμα των συνενώσεων, ήταν η δημιουργία ενός νέου δήμου, του δήμου Αθαλάσσας, όπου θα συνενώνονταν η Αγλαντζιά, τα Λατσιά και το Γέρι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ψήνονται αλλαγές στη Μεταρρύθμιση της ΤΑ-Τα ζητήματα που απασχολούν

Δειτε Επισης

Εγκαινιάστηκε η πρώτη φάση ανάπλασης ιστορικού κέντρου της Αγίας Φύλας
Προτεραιότητα της Ελλάδας το Κυπριακό-«Εργαζόμαστε για να καθίσουν στο τραπέζι διαλόγου Χριστοδουλίδης και Τατάρ»
Υπ. Γεωργίας: Συνεχής η προσπάθεια της Κυβέρνησης για στήριξη της μελισσοκομίας
Παγκύπρια εκδήλωση διαμαρτυρίας για τον Θανάση-«Η δικαιοσύνη δεν παζαρεύεται»
Πρόεδρος για υπόθεση Θανάση: «Μας ενδιαφέρει να λάμψει η αλήθεια»
Συνεχίζουν να αγνοούνται 758 Ελληνοκύπριοι από τους 1510-«Οι οικογένειες περιμένουν στωικά»
Πρόεδρος για Γενοκτονία του Πόντου -«Η Κύπρος, θύμα και η ίδια της επεκτατικής πολιτικής της Τουρκίας»
Ενισχύεται η πρωτοβουλία Αμάλθεια-«Εξαιρετικής σημασίας η διεθνής αναγνώριση για τον ρόλο της Κύπρου
Δεκάδες νεκρά περιστέρια στο κέντρο της Λευκωσίας (Pics)
Βλέπουν κενά στην πρόταση Παναγιώτου για τους παράνομους οι εργολάβοι-«Δεν φέρουμε ευθύνη»