Ψήνονται αλλαγές στη Μεταρρύθμιση της ΤΑ-Τα ζητήματα που απασχολούν

Σημαντικές εξελίξεις στο κομμάτι των αλλαγών που θα πρέπει να τροχοδρομήσουν για όσο το δυνατό πιο ομαλή μετάβαση στην εφαρμογή της Μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αναμένεται να υπάρξουν το ερχόμενο διάστημα, με την κορύφωση των διαβουλεύσεων, μεταξύ των εμπλεκομένων, για μια σειρά από ζητήματα που βρίσκονται ήδη στο τραπέζι.

Σε αυτό το πλαίσιο την προηγούμενη εβδομάδα, ο υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Ιωάννου, είχε συναντήσεις με εκπροσώπους των κομμάτων, καταγράφοντας τις απόψεις τους σε μια σειρά από τέτοιας φύσεως ζητήματα, που όπως διαφάνηκε εκ των υστέρων, είτε δεν έτυχαν τις απαραίτητης προσοχής, τη στιγμή που έπρεπε πριν τη ψήφιση των Νομοσχεδίων από τη Βουλή, είτε αποδείχθηκε σήμερα, ότι θα έπρεπε να τύχουν διαφορετικού χειρισμού.

Θα πρέπει, ωστόσο, να θεωρείται δεδομένο, πως με κανένα τρόπο δεν θα αλλοιωθεί η φιλοσοφία της Μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Αυτό που αναμένεται να αλλάξει, είναι αλλαγές στο Νόμο σε επιμέρους ζητήματα, που θα έχουν στόχο, είτε την ομαλότερη μετάβαση στην εφαρμογή της Μεταρρύθμισης, είτε την εξοικονόμηση χρημάτων, καθιστώντας τη Μεταρρύθμιση ποιο οικονομική, σε σχέση με όσα υπολογίζονται ότι θα είναι τα έξοδα, εάν ο Νόμος εφαρμοστεί ως έχει σήμερα.

Στόχος της Κυβέρνησης, είναι τα ζητήματα που προέκυψαν να τύχουν μιας σοβαρής, αλλά σύντομης χρονικά διαβούλευσης, έτσι ώστε όλοι να είναι έτοιμοι στην ώρα που πρέπει για την εφαρμογή. Το στοίχημα είναι να πεισθούν και τα κόμματα πως οι όποιες αλλαγές είναι προς την ορθή κατεύθυνση και να εργαστούν σε εποικοδομητικό κλίμα, ώστε οι αλλαγές να γίνουν εντός των χρονικών πλαισίων που έχουν τεθεί.

Υπενθυμίζεται πως ένα από τα θέματα που τέθηκαν από τον ίδιο τον υπουργό Εσωτερικών, τις τελευταίες ημέρες, ήταν αυτό των διπλών εκλογών, αφού οι εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, είναι προγραμματισμένο να διεξαχθούν ταυτόχρονα με τις Ευρωεκλογές, τον Μάιο του 2024. Κατ΄ επέκταση, το ζήτημα των πολλών και διαφορετικών ψηφοδελτίων και καλπών, άρχισε να προκαλεί πονοκέφαλο, αφού αυξάνει τον κίνδυνο να υπάρξει σύγχυση ή ακόμα και λάθη κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας.

Συνεπώς μια από τις σκέψεις που γίνονται, στην προσπάθεια να μειωθούν τα ψηφοδέλτια, είναι η εκλογή των Προέδρων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης (ΕΟΑ) από το δεκαεξαμελές Συμβούλιο κάθε Επαρχίας, αντί από τους ψηφοφόρους.

Ένα άλλο θέμα για το οποίο γίνονται σκέψεις, είναι αν η εκλογή των αντιδημάρχων μπορεί να γίνεται, αντί από τους πολίτες, από το Δημοτικό Συμβούλιο, όπως συμβαίνει και σήμερα. Ειδικότερα, γίνονται σκέψεις για τους Δήμους Πάφου και Στροβόλου, οι οποίοι δεν επηρεάζονται σχεδόν καθόλου από τη Μεταρρύθμιση.

Επιπλέον, μετά από διάφορα δημοσιεύματα, αλλά και υπολογισμούς που έγιναν, διαπιστώθηκε το μεγάλο κόστος που θα καλούνται να πληρώνουν οι δήμοι για τις θέσεις αντιδημάρχων, αφού θα πρέπει να λαμβάνουν, με βάση τον Νόμο που ψηφίστηκε από τη Βουλή, το 70% της αντιμισθίας των Δημάρχων. Σε περιπτώσεις νέων δήμων, που προβλέπεται να συνενωθούν με κοινότητες, οι οποίες αντί κοινοτάρχη θα έχουν πλέον αντιδήμαρχο σε μεγαλύτερο δήμο, το κόστος θα είναι ιδιαίτερα αυξημένο, ειδικά σε περιπτώσεις όπως αυτές του δήμου Πόλεως Χρυσοχούς και του δήμου δυτικής Λεμεσού.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τα κόμματα κλήθηκαν να καταθέσουν τις θέσεις και τις προτάσεις τους, σε σχέση με τις λεπτομέρειες του εκλογικού συστήματος που θα ισχύσει από τις εκλογές του 2024. Συγκεκριμένα θα πρέπει να αποφασιστεί εάν ένας ανεξάρτητος υποψήφιος ή συνδυασμός ανεξάρτητων υποψηφίων, που δεν κατεβάζει υποψήφιους σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα, θα μετέχει ή όχι στη δεύτερη κατανομή εδρών.

Επιπλέον επιμέρους ζητήματα που τα κοινοβουλευτικά κόμματα, θα πρέπει να συζητήσουν και να αποφασίζουν τι μέλλει γενέσθαι, είναι για το όριο θητειών κι αν αυτό θα μπει σε εφαρμογή άμεσα ή το 2029, όπως επίσης και αν η μεταφορά των ΧΥΤΥ και τον ΟΕΔΑ στους ΕΟΑ, θα γίνει άμεσα ή το 2029.

Άλλη μια εξέλιξη που αναμένεται να επηρεάσει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο την προετοιμασία των εμπλεκομένων για την εφαρμογή της Μεταρρύθμισης, είναι η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, σχετικά με την προσφυγή του Δήμου Αγλαντζιάς, ο οποίος δεν συμφωνεί με τις συνένωση του με άλλους δήμους, όπως προβλέπεται στον Νόμο.

Ουσιαστικά ο Δήμος Αγλαντζιάς προσέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο αμφισβητώντας ότι η Νομοθετική εξουσία, έχει δικαίωμα να καθορίζει τα δημοτικά όρια ενός δήμου.

Δειτε Επισης

Προτεραιότητα της Ελλάδας το Κυπριακό-«Εργαζόμαστε για να καθίσουν στο τραπέζι διαλόγου Χριστοδουλίδης και Τατάρ»
Πρόεδρος για υπόθεση Θανάση: «Μας ενδιαφέρει να λάμψει η αλήθεια»
Συνεχίζουν να αγνοούνται 758 Ελληνοκύπριοι από τους 1510-«Οι οικογένειες περιμένουν στωικά»
Πρόεδρος για Γενοκτονία του Πόντου -«Η Κύπρος, θύμα και η ίδια της επεκτατικής πολιτικής της Τουρκίας»
Ενισχύεται η πρωτοβουλία Αμάλθεια-«Εξαιρετικής σημασίας η διεθνής αναγνώριση για τον ρόλο της Κύπρου
Βλέπουν κενά στην πρόταση Παναγιώτου για τους παράνομους οι εργολάβοι-«Δεν φέρουμε ευθύνη»
Έριξαν τις τιμές τους τα «Ζ» λόγω μειωμένης ζήτησης, προσφέρονται από 25 ευρώ ημερησίως
Η απόσταση της πολιτικής από τους νέους, ο παράλληλος κόσμος και η αναμενόμενη αντίδραση
Αναμένουν διευκρινίσεις οι διανομείς για την πρόταση από Υπ. Εργασίας-Μισθός, εξοπλισμός και ασφάλεια
Ευγνωμοσύνη ΟΗΕ για ανθρωπιστικό διάδρομο-«Oı HΠΑ και η Κύπρος αύξησαν την ανθρωπιστική βοήθεια»