Η παραδοχή του Νικόλα, η δίψα του ΔΗΚΟ για εξουσία και τα μετέωρα βήματα της Κυβέρνησης
Μιχάλης Πολυδώρου 06:00 - 17 Μαΐου 2023
Ακριβώς ένα χρόνο πριν από τις Προεδρικές Εκλογές του 2023, στις έξι Φεβρουαρίου του 2022, ο Νικόλας Παπαδόπουλος ανέβαινε στο βήμα του Συνεδρίου, με σαφώς πιο βαρύ βηματισμό σε σχέση με τον βήμα και τον αέρα της περασμένης Κυριακή. Τον Φεβρουάριο του 2022, είχε στις πλάτες του το βάρος της αποτυχίας των Βουλευτικών, ενώ στο εσωτερικό του κόμματος του, είχαν αρχίσει να καταγράφονται απόψεις αμφισβήτησης, τόσο του ιδίου όσων και του στενού κύκλου συνεργατών του.
Σε εκείνο το Συνέδριο, προέβη σε μια δήλωση η οποία, όχι μόνο συζητήθηκε, αλλά έγινε και τίτλος σχεδόν σε όλα τα μέσα. «Το 2023 το ΔΗΚΟ θα είναι ή Κυβέρνηση, ή συγκυβέρνηση». Άλλωστε είναι στο DNA του ΔΗΚΟ να κυβερνά και τα δέκα και πλέον χρόνια μακριά από την πραγματική διακυβέρνηση του τόπου ήταν πολλά. Είναι παραδεκτό γεγονός άλλωστε, πως ένας από τους λόγους που το ΔΗΚΟ, είδε τα ποσοστά του στις βουλευτικές να συρρικνώνονται, είχε να κάνει με το γεγονός, ότι η απουσία του από τα κέντρα εξουσίας, αλλά και η μετωπική σύγκρουση με αυτήν, που επέλεξε ως προεκλογική τακτική το 2021, έκανε μια μερίδα παραδοσιακών ΔΗΚΟϊκών ψηφοφόρων να δυσανασχετήσει και να κάνει άλλες επιλογές.
Οι μήνες πέρασαν, το ΔΗΚΟ εγκατέλειψε την προσπάθεια με το ΑΚΕΛ για εξεύρεση κοινού υποψηφίου και με συνοπτικές διαδικασίες και σχεδόν ομόφωνα, τα κομματικά όργανα του αποφάσισαν να στηρίξουν τον Νίκο Χριστοδουλίδη. Μια απόφαση η οποία αναμφίβολα είχε πολιτικό κόστος, αφού στα μάτια αρκετών φάνηκε ως μια κωλοτούμπα, αφού ουσιαστικά επρόκειτο για υποστήριξη ενός προσώπου που υπήρξε εκ των πιο στενών συνεργατών του Νίκου Αναστασιάδη και μέλους της Κυβέρνησης στο σύνολο σχεδόν των δύο θητειών του. Την Κυβέρνηση Αναστασιάδη, που το ΔΗΚΟ χαρακτήριζε ως την πιο διεφθαρμένη που πέρασε ποτέ από την Κυπριακή Δημοκρατία.
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης κέρδισε τις εκλογές και ο Νικόλας Παπαδόπουλος επιβεβαιώθηκε έναν χρόνο μετά. Το ΔΗΚΟ βρισκόταν στη συγκυβέρνηση και μάλιστα για πρώτη φορά από την εποχή του Σπύρου Κυπριανού, ως το μεγαλύτερο κόμμα της συγκυβέρνησης, αφήνοντας στην αντιπολίτευση ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ.
Πλέον ο Νικόλας Παπαδόπουλος ανέβηκε στο βήμα του Πολιτικού και Καταστατικού Συνεδρίου του κόμματός του με άλλον αέρα. Και δεν δίστασε να προβεί σε μια νέα, τολμηρή δήλωση η οποία και πάλι συζητείται. Απευθυνόμενος στον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, ο κ. Παπαδόπουλος είπε, «αν δεν έβαζες υποψηφιότητα σε αυτές τις εκλογές, θα έπρεπε να σε είχαμε εφεύρει, γιατί είσαι ο Πρόεδρος που χρειάζεται αυτή τη στιγμή ο τόπος».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Με διάθεση αυτοκριτικής και πρόθεση για αλλαγές στο Συνέδριο του ΔΗΚΟ ο Νικόλας
Ένα σχόλιο που μπορεί να γίνει πάνω στη συγκεκριμένη δήλωση, είναι πώς εκ του αποτελέσματος και σε βάθος χρόνου θα διαφανεί αν ο τόπος είχε και έχει ανάγκη την προεδρία του Νίκου Χριστοδουλίδη, εκ του αποτελέσματος. Το σίγουρο είναι πως τη συγκεκριμένη υποψηφιότητα, την είχε ανάγκη το ΔΗΚΟ και ο ίδιος ο Πρόεδρος του, που μέχρι την έναρξη της προεκλογικής περιόδου, για τις Προεδρικές, βρισκόταν σε απομόνωση, με ευθύνη, όπως παραδέχθηκε και ο ίδιος, των λανθασμένων επιλογών που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Συνέδριο του ΔΗΚΟ, ο Νικόλας Παπαδόπουλος, επιχείρησε να στήσει και τείχος προστασίας, γύρω από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η κριτική που ασκείται στην Κυβέρνηση, για μια σειρά από ζητήματα, που ξεκινούν από τους διορισμούς, όχι μόνο της 19χρονης ή του Μιχάλη Μιχαήλ στην ΕΔΥ, αλλά και σε άλλα καίρια κυβερνητικά πόστα και αγγίζουν ζητήματα ασυνεννοησίας, διαφορετικών προσεγγίσεων, ενίοτε και άλλων προτεραιοτήτων, ανάμεσα στους εταίρους. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η πρόθεση του υπουργού Οικονομικών, να αποκόψει το 0,4%, που αφορά την ενίσχυση των προσφύγων.
Είναι άλλωστε κοινώς αποδεκτό, πως πέραν από ελάχιστες εξαιρέσεις κάποιων υπουργών που είχαν πείρα και μπήκαν από νωρίς στα βαθιά, οι περισσότεροι προσπαθούν ακόμη να εγκλιματιστούν και να βρουν τον βηματισμό τους. Ο Νικόλας Παπαδόπουλος, έδειξε πάντως πως διαθέτει υπομονή, αφού έσπευσε να υπερασπιστεί το έργο της Κυβέρνησης και αναφέρθηκε στα κρίσιμα ζητήματα με τα οποία έχει καταπιαστεί και στα οποία ομολογουμένως, κατάφερε να πετύχει σημαντικά αποτελέσματα.
Τέτοια είναι η συμφωνία για την ΑΤΑ, το πρόγραμμα «καλάθι του νοικοκυριού», το μηδενικό ΦΠΑ σε βασικά αγαθά και το σχέδιο «ΚΤΙΖΩ», του Υπουργείου Εσωτερικών. Από εκεί και πέρα, τα ζητήματα είναι τόσα πολλά και κρίσιμα, που ακόμα και η περίοδος χάριτος των 100 ημερών, μοιάζει με πολυτέλεια. Δεδομένου μάλιστα, ότι σε λιγότερο από ένα μήνα, αυτή εκπνέει, είναι αδήριτη ανάγκη, ολόκληρο το οικοδόμημα της Κυβέρνησης, είτε αυτό είναι ο ίδιος ο Πρόεδρος, είτε οι υπουργοί του, είτε τα κόμματα που στηρίζουν, απαιτείται να ανεβάσουν ρυθμούς, να βρουν μια μίνιμουμ συνοχή και να εφαρμόσουν συγκεκριμένους σχεδιασμούς που θα φέρει απτά αποτελέσματα, σε όλα τα επίπεδα.