Με διάθεση αυτοκριτικής και πρόθεση για αλλαγές στο Συνέδριο του ΔΗΚΟ ο Νικόλας

Σημαντικές αλλαγές με βασικό στόχο το νοικοκύρεμα στη λειτουργία του κόμματος αλλά και το άνοιγμα του προς την κοινωνία σε επίπεδο παραγωγής πολιτικής, προωθήθηκαν κατά τη διάρκεια του Πολιτικού και Καταστατικού Συνεδρίου του ΔΗΚΟ, που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής.

Τις εργασίες του Συνεδρίου άνοιξε ο πρόεδρος του κόμματος, Νικόλας Παπαδόπουλος, ενώ το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, αλλά και αρκετών υπουργών της Κυβέρνησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αλλάζει το Καταστατικό του το ΔΗΚΟ και ανοίγει τις πόρτες του κόμματος

Το Συνέδριο ξεκίνησε με ομιλία από τον Γενικό Γραμματέα του Δημοκρατικού Κόμματος, Άθω Αντωνιάδη, ο οποίος υπέδειξε πως οι αποφάσεις του συνεδρίου θα ορίσουν την πορεία του κόμματος τα επόμενα χρόνια και θα καθορίσουν τον ρόλο του κόμματος στη νέα εποχή.

«Το ΔΗΚΟ αφουγκράστηκε έγκαιρα τις απαιτήσεις και τα θέλω της κυπριακής κοινωνίας και καθιέρωσε την ουσιαστική συμμετοχή της βάσης του στις σημαντικές αποφάσεις, όπως έκανε και στις πρόσφατες Προεδρικές Εκλογές. Οι αποφάσεις που εσείς θα λάβετε σήμερα, έχουν στόχο τη θεσμοθέτηση οργανωτικών αλλαγών και βελτιώσεων, ώστε η ευρύτερη κοινωνία να συμμετέχει ουσιαστικά στη διαμόρφωση πολιτικών», εξήγησε ο κ. Αντωνιάδης.

Πρόσθεσε πως θα επιχειρηθεί η αξιοποίηση του κάθε πολίτη να συμμετέχει εκεί που νιώθει ότι θα είναι πιο ωφέλιμος και την αποτελεσματική και ενεργό συμμετοχή, ενώ θα απευθυνθεί πρόσκληση σε ανθρώπους που αποστασιοποιήθηκαν για να επιστρέψουν στο κόμμα.

Απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας που παρευρίσκεται στο Συνέδριο, χαρακτήρισε την παρουσία του ως σημαντική. «Σας διαβεβαιώ πως βρίσκεται ανάμεσα σε φίλους και συνοδοιπόρους. Τα μέλη του ΔΗΚΟ σας εμπιστεύθηκαν νωρίς με τη βαρεία ευθύνη και μπήκαν μπροστά στη δύσκολη μάχη της εκλογής σας. Πιστεύουμε και θέλουμε να πετύχετε στο δύσκολο έργο σας, είμαστε έτοιμοι να σας στηρίξουμε και να σας βοηθήσουμε για να είναι επιτυχής η διακυβέρνηση».

Η ομιλία του Νικόλα

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, αφού τίμησε την Κύπρια μάνα, ανήμερα της γιορτής της μητέρας, προέβη σε μια σύντομη αναδρομή στην ιστορία του κόμματος, με αναφορές στους ιστορικούς ηγέτες της παράταξης, Σπύρο Κυπριανού και Τάσσο Παπαδόπουλο, με αφορμή τη γενέθλια ημέρα του κόμματος.

Ο Νικόλας Παπαδόπουλος, στην ομιλία του, προέβη σε μια σύντομη αναδρομή της πορείας του κόμματος τα τελευταία χρόνια, αφού παραδέχθηκε πως, «τα προηγούμενα χρόνια ήταν δύσκολα για το κόμμα μας, η εσωστρέφεια και η μη επικοινωνία με τη βάση, έφεραν ένα κακό εκλογικό αποτέλεσμα. Οι δύσκολες αποφάσεις των τελευταίων ετών, είχαν εκλογικό κόστος και έφεραν φθορά. Μετά τις Βουλευτικές κάναμε την αυτοκριτική μας και θέλω να πιστεύω ότι μάθαμε από τα λάθη μας. Καταλάβαμε μετά από εσωκομματική αξιολόγηση, πως πρέπει να είμαστε πιο αποτελεσματικοί στην παραγωγή πολιτικής και να έχουμε πιο τακτική επικοινωνία με τη βάη. Να είμαστε ανοικτοί σε νέες ιδέες. Να ασχολούμαστε λιγότερο με τον εαυτό μας και περισσότερο με το τι ζητά από εμάς ο κόσμος. Κατανοήσαμε πως πριν αλλάξουμε τη χώρα θα πρέπει να αλλάξουμε τον εαυτό μας».

Και πρόσθεσε: «Το κόμμα μας πρέπει να εκσυχρονιστεί, να εξελιχθεί και να προχωρήσει. Πιστεύουμε ότι πρέπει να δώσουμε λόγο και βήμα στους αποστασιοποιημένους συμπολίτες μας που θέλουν να προσφέρουν αλλά δεν έχουν διάθεση να παλεύουν με κομματικά κατεστημένα και σε απογοητευμένους πολίτες που έχουν προτάσεις αλλά νιώθουν πως δεν εισακούονται».

Συγκεκριμένα εξήγησε πως:

-Μετεξελίσσονται συνεπώς οι ομάδες μελετών του κόμματος και μετατρέπονται σε Πολιτικές Οργανώσεις οι οποίες θα λειτουργούν σε όλες τις επαρχίες και όχι μόνο κεντρικά. 

-Δίνουμε το δικαίωμα σε όποιον ενδιαφέρεται να συμμετέχει σε αυτές τις Πολιτικές Οργανώσεις, να έρθει και να ασχοληθεί με το αντικείμενο που τον ενδιαφέρει, συμμετέχοντας στην παραγωγή πολιτικής, χωρίς να χρειάζεται να περνά μέσα από κομματικές εκλογές ή κομματικές διαδικασίες.

-Εκσυγχρονίζουμε τις επαρχιακές μας επιτροπές.  Αντιμετωπίζουμε οργανωτικά κενά που διαπιστώσαμε σε πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις

-Θεσμοθετούμε τον ρόλο της ΓΟΔΗΚ και της ΝΕΔΗΚ σε επαρχιακό επίπεδο

-Αφομοιώνουμε τα νέα συμπλέγματα της τοπικής αυτοδιοίκησης στις οργανωτικές δομές του κόμματος μας, έτσι ώστε τα συμπλέγματα τοπικής αυτοδιοίκησης να έχουν θεσμική εκπροσώπηση στις επαρχιακές μας επιτροπές

-Θεσμοθετούμε το ασυμβίβαστο πολλαπλών θέσεων και αξιωμάτων στο κόμμα

-Καταργούμε αναχρονιστικά αξιώματα και πολλαπλές αρμοδιότητες.

-Θεσμοθετούμε τη λήψη αποφάσεων μέσω κομματικών δημοψηφισμάτων στα οποία δημοψηφίσματα θα μπορούν να συμμετέχουν όλα τα μέλη μας, αξιοποιώντας την σύγχρονη τεχνολογία.

«Το Δημοκρατικό Κόμμα εκσυγχρονίζεται, γυρίζει σελίδα και δηλώνει παρών, για να συνεχίσει τον ρυθμιστικό και πρωταγωνιστικό του ρόλο στα πολιτικά δρώμενα του τόπου», ανέφερε ο Νικόλας Παπαδόπουλος.

Αναφερόμενος στην αμέσως προηγούμενη των Προεδρικών Εκλογών, περίοδο, ο Νικόλας Παπαδόπουλος ανέφερε πως, «ο δρόμος προς αυτές τις εκλογές όμως δεν ήταν απλός. Όπως έχω ήδη αναφέρει, ξεκινήσαμε αυτή την προσπάθεια με ενδοσκόπηση και περισυλλογή.Μέσα από τον εσωκομματικό διάλογο και τον διάλογο με την ευρύτερη κοινωνία. Αντιληφθήκαμε, πως τα προηγούμενα χρόνια άφησαν ανεπούλωτες πληγές στον λαό και στην κοινωνία».

«Οφείλουμε να είμαστε ειλικρινείς», υπέδειξε ο Νικόλας Παπαδόπουλος. «Τα τελευταία χρόνια, δεν ήταν τα καλύτερα του παραδοσιακού πολιτικού συστήματος. Χρεοκοπίες, κουρέματα, σκάνδαλα, διαπλοκή και διαφθορά, έχουν διαβρώσει την αξιοπιστία των παραδοσιακών κομμάτων.Σημειώνουμε πως δεν είχε σημασία εάν το Δημοκρατικό Κόμμα προειδοποιούσε, διαφωνούσε, ή εάν ήταν έντονο στην αντιπολίτευση του.Δεν είχε σημασία το ότι δεν συμμετείχαμε σε σκάνδαλα διαπλοκής και διαφθοράς, ή ότι διαφωνήσαμε με λανθασμένες αποφάσεις.Στα μάτια του λαού μας, δίκαια ή άδικα «είμασταν όλοι το ίδιο». Μας τσουβάλιαζαν όλους στο ίδιο καλάθι…»

Και πρόσθεσε: «Ο λαός μας είχε παράπονο.  Ο κόσμος ήταν θυμωμένος. Αυτό το κλίμα εισπράξαμε στις βουλευτικές εκλογές. Αυτό ακριβώς το κλίμα διαισθανθήκαμε οδεύοντας προς τις προεδρικές εκλογές.
Για αυτό αυτή τη φορά αποφασίσαμε να λειτουργήσουμε διαφορετικά. Από κάτω προς τα πάνω. Αποφασίσαμε πρώτα να ακούσουμε τον κόσμο και μετά να καταλήξουμε στις επιλογές μας και όχι το αντίθετο, όπως γινόταν στο παρελθόν: να προσπαθούμε να πείσουμε από πάνω προς τα κάτω για τις επιλογές μας, μετά που αυτές λήφθηκαν από την ηγεσία του κόμματος».

 Συνειδητοποιήσαμε, συνέχισε ο Νικόλας Παπαδόπουλος, «πως έπρεπε πρώτα να ακούσουμε, τα «θέλω» και τις προσδοκίες της κοινωνίας, μακριά από προσωπικές ή μικροκομματικές ατζέντες και φιλοδοξίες.Αντιληφθήκαμε πως ο κόσμος είχε κουραστεί από τις συνεχείς άγονες αντιπαραθέσεις.  Τους διαπληκτισμούς που δεν επιλύαν κανένα απολύτως πρόβλημα. Όλα έδειχναν πως έπρεπε να κάνουμε τη δική μας υπέρβαση. Την κομματική, την πολιτική και την κοινωνική υπέρβαση. Αυτή η προσέγγιση τελικά είχε απήχηση. Γιατί αυτό που έψαχνε η κοινωνία, ήταν ένα ανεξάρτητο υποψήφιο που δεν ήταν μέρος του παραδοσιακού πολιτικού συστήματος».

Και είπε για τον Νίκο Χριστοδουλίδη πως πρόκειται, για έναν, «τίμιο άνθρωπο που θα ήταν έτοιμος να ξανακερδίσει και να ανακτήσει, τη χαμένη αξιοπιστία της χώρας μας. νΈναν άνθρωπο, που μπορούσε να επαναφέρει την ελπίδα, να επαναφέρει την ανάπτυξη, να επαναφέρει την κοινωνική δικαιοσύνη. Είμαστε περήφανοι γιατί το Δημοκρατικό Κόμμα, διαδραμάτισε ένα καθοριστικό ρόλο, στην επιλογή, την υποστήριξη αλλά και την εκλογή του Νίκου Χριστοδουλίδη στην προεδρία της Δημοκρατίας».

Απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είπε, «φίλε Νίκο,Εάν δεν έβαζες υποψηφιότητα σε αυτές τις εκλογές, θα έπρεπε να σε είχαμε εφεύρει, γιατί είσαι ο Πρόεδρος που χρειάζεται αυτή τη στιγμή ο τόπος.Υποστηρίξαμε ως Δημοκρατικό Κόμμα τον Νίκο Χριστοδουλίδη γιατί,

(α) αναγνωρίσαμε σε αυτόν ποιοτικά χαρακτηριστικά – εργατικότητα, μεθοδικότητα και ήθος.

(β) τον υποστηρίξαμε γιατί συμφωνούμε με το πρόγραμμα διακυβέρνησης του.  Εξάλλου και εμείς συμβάλαμε στη διαμόρφωση του.

Και πρόσθεσε: «Θεωρούμε σήμερα πως έχει δικαιωθεί η επιλογή του κόμματος μας.

Μέσα σε μόλις 75 μέρες διακυβέρνησης, η Κυβέρνηση Χριστοδουλίδη έχει καταπιαστεί με όλες τις σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα και έχει ήδη να παρουσιάσει ένα αξιοσημείωτο έργο: Αναφέρω μόνο,

-τον μηδενικό ΦΠΑ σε συγκεκριμένα βασικά είδη και αγαθά

-την συμφωνία για την ΑΤΑ αναμεταξύ των εργοδοτικών οργανώσεων και τις συντεχνίες

-το σχέδιο «ΚΤΙΖΩ» κόστους €130 εκ. που αφορά 70 προσφυγικούς συνοικισμούς.  Αποφασίστηκε δε η κατεδάφιση 43 επικίνδυνων οικοδομών και η ανοικοδόμηση τους για να έχουν αξιοπρεπή διαβίωση οι πρόσφυγες μας

-το πρόγραμμα «καλάθι του νοικοκυριού» το οποίο ενημερώνει άμεσα και διαδικτυακά τους καταναλωτές για τις τιμές καταναλώσιμων αγαθών

-το σχέδιο «virtual net metering» που επιτρέπει την μεταπώληση παραγόμενου ηλεκτρισμού από φωτοβολταϊκά στο κεντρικό δίκτυο

-την επίλυση του σοβαρού προβλήματος διοίκησης των κεντρικών φυλακών

«Αυτά είναι μόνο μερικά από τα πρώτα επιτεύγματα μέσα στις πρώτες μόλις μέρες αυτής της διακυβέρνησης. Φυσικά, αναγνωρίζουμε πως ακόμη βρισκόμαστε στην αρχή αυτής της προσπάθειας και πρέπει να γίνουν πολύ περισσότερα. Οι προκλήσεις που ορθώνονται μπροστά μας είναι τεράστιες και οι απαιτήσεις της κοινωνίας επιτακτικές. Για αυτόν ακριβώς το λόγο το Δημοκρατικό Κόμμα είναι έτοιμο να στηρίξει την Κυβέρνηση Χριστοδουλίδη στην υλοποίηση του Κυβερνητικού της Προγράμματος», υπέδειξε ο Νικόλας Παπαδόπουλος.

Δειτε Επισης

Πληροφορίες Ελεγκτικής για υποβολή στοιχείων για διαφημίσεις υποψηφίων στις Εκλογές
Εκλογή Λεόντιου Κωστρίκη και Σωτήρη Καλογήρου στην Ακαδημία Ευρώπης
Κατατέθηκε πρόταση νόμου στην Ολομέλεια για κατάργηση memo στις κατεχόμενες περιοχές
Ανακοίνωσε την αποχώρηση του από την ΕΔΕΚ, κατακεραυνώνει Σιζόπουλο ο Βαρνάβα-«Μετέτρεψαν το κόμμα σε μικρομάγαζό τους»
Ολοκληρώνεται αρχές Μαΐου η προβλήτα στη Γάζα-Ευγνωμοσύνη ΗΠΑ στην Κύπρο
Συνέρχεται σήμερα το Εθνικό Συμβούλιο-Ενημερώνει τους πολιτικούς αρχηγός ο Πρόεδρος
Μια προεκλογική εκστρατεία που δεν είναι σαν τις άλλες μπαίνει στην τελική ευθεία
Κάλεσε την Τουρκία να αρπάξει την ευκαιρία, βλέπει διάθεση από Γερμανία για πιο πρωταγωνιστικό ρόλο ο ΠτΔ
Στεφάνου: Διαχρονική η στήριξη ΑΚΕΛ στα αιτήματα των πολύτεκνων
«Κομβικό» το δημοψήφισμα για σχέδιο Ανάν λέει ο Τατάρ και παραπέμπει στο «όραμα» των δύο κρατών