Οι νέοι σχεδιασμοί για το φυσικό αέριο και η απόσταση από τις εξαγγελίες στην πράξη

Μπορεί στην Κυβέρνηση όταν καλούνται για να τοποθετηθούν επί των εξελίξεων, σε σχέση με τις ενέργειες που γίνονται για το θέμα των υδρογονανθράκων, να αρνούνται πως πρόκειται για αλλαγή σχεδιασμών, ένας εξωτερικός παρατηρητής, που παρακολουθεί το θέμα, θα καταλήξει εύκολα σε αυτό το συμπέρασμα.

Με τους σχεδιασμούς για την κατασκευή του μεγαλεπήβολου έργου του EastMed να έχουν πάει στράφι και με την επιλογή της μεταφοράς του φυσικού αερίου προς την Αίγυπτο, κάθε μέρα που περνά να χάνει έδαφος, πλέον η Κύπρος, στηρίζεται σε ένα νέο πλάνο, το οποίο αρχικά είχε εκφραστεί ως πρόταση από μια εταιρεία εξόρυξης υδρογονανθράκων, ελληνικών συμφερόντων, η οποία δραστηριοποιείται στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη του Ισραήλ και πλέον, μετά την πρόσφατη επίσκεψη του ίδιου του Προέδρου της Δημοκρατίας, στο Ισραήλ, παρουσιάζεται ως κοινός κυβερνητικός σχεδιασμός των δύο χωρών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στα χέρια της Πηλείδου η πρόταση για επένδυση 2 δισ. στο Βασιλικό

Πρόκειται για την πρόταση για κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού που θα συνδέει την ΑΟΖ του Ισραήλ με το Βασιλικό. Το αέριο θα φτάνει στην Κύπρο, είτε από τα κοιτάσματα του Ισραήλ, είτε από τα κοιτάσματα που έχουν επιβεβαιωθεί στην κυπριακή ΑΟΖ, σε αέρια μορφή μέσω του αγωγού και με την εκμετάλλευση των υφιστάμενων ή των σχεδιαζόμενων υποδομών, το φυσικό αέριο, είτε θα εισάγεται στην Κύπρο για τις ενεργειακές ανάγκες της χώρας, είτε θα μεταφέρεται σε υγροποιημένη μορφή με πλοία προς τις ευρωπαϊκές αγορές.

Για τον σκοπό αυτό, είναι αναγκαία η κατασκευή σταθμού υγροποίησης, FLNG ή Modular τεχνολογίας που θα κατασκευαστεί στο Βασιλικό, με στόχο τις εξαγωγές με πλοία στις αγορές.

Το ζήτημα της κατασκευής ενός τέτοιου αγωγού από τα κοιτάσματα του Ισραήλ προς την Κύπρο, ήταν ένα από τα βασικά θέματα που συζήτησαν ο Νίκος Χριστοδουλίδης, στην πρόσφατη επίσκεψη του στη γειτονική χώρα, με τον Βενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος ήταν κι αυτός που αποκάλυψε τις λεπτομέρειες των σχεδιασμών.

Ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ, ανέφερε πως συμφώνησε με τον Νίκο Χριστοδουλίδη, για την περαιτέρω ανάπτυξη της συμμαχίας του Ισραήλ, της Κύπρου, και της Ελλάδας, των δημοκρατιών της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής. «Το έργο στο οποίο έχουμε επικεντρωθεί είναι η παροχή φυσικού αερίου από το Ισραήλ στην Ευρώπη μέσω ενός αγωγού φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα φυσικού αερίου μας σε ένα εργοστάσιο υγροποίησης φυσικού αερίου που θα κατασκευαστεί στην Κύπρο. Αυτή η σύνδεση θα οδηγήσει την ισραηλινή οικονομία σε ένα νέο επίπεδο και θα ενισχύσει τη θέση του Ισραήλ ως σημαντικός διεθνής προμηθευτής ενέργειας», δήλωσε ο Νετανιάχου

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός τόνισε ότι, κατά τη γνώμη του, η οργάνωση μιας αποτελεσματικής και φθηνής παράδοσης φυσικού αερίου από το Ισραήλ στην Ευρώπη θα ενισχύσει σημαντικά τη θέση της χώρας του.

Υπενθυμίζεται ότι το Ισραήλ, χρησιμοποιεί σήμερα μεγάλο μέρος των κοιτασμάτων του για να ικανοποιεί την εσωτερική ζήτηση της χώρας. Κάποιες άλλες μικρότερές ποσότητες προωθούνται στα τερματικά της Αιγύπτου, ενώ οι πρόσφατες ανακαλύψεις στην ΑΟΖ, της χώρας, προκάλεσαν την ανάγκη για να εξευρεθούν νέες αγορές.

Σε συνδυασμό με το αδιέξοδο που επήλθε στο θέμα του EastMed, αλλά και τις αυξημένες ανάγκες των ευρωπαϊκών χωρών, για να απεξαρτηθούν από το ρωσικό φυσικό αέριο, σε συνάρτηση και με το γεγονός, ότι τόσο η κυπριακή Κυβέρνηση όσο και οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην ΑΟΖ, βρίσκονται σε συζητήσεις, σχετικά με τα πλάνα ανάπτυξης των κοιτασμάτων, με αυτόν τον τρόπο φαίνεται να ικανοποιούνται όλες οι πλευρές.

Βέβαια, με γνώμονα τα όσα έχουν συμβεί στο παρελθόν, κανείς δεν μπορεί να στοιχηματίσει, πως οι σχεδιασμοί που αναπτύσσονται σήμερα, θα υλοποιηθούν κιόλας, αφού το παρελθόν μας δίδαξε πως μέχρι την υλοποίηση, χρειάζεται να υπερπηδηθούν αρκετά και σημαντικά εμπόδια, είτε αυτά έχουν να κάνουν ευρύτερα με την εύθραυστη γεωπολιτική κατάσταση, είτε με τα συμφέροντα των χωρών τη δεδομένη στιγμή, είτε με περιβαλλοντικούς λόγους.

Πάντως, το όλο θέμα θα τύχει περαιτέρω εμβάθυνσης και επισκόπησης μεταξύ των δύο χωρών, κατά τη διάρκεια επίσκεψης που θα πραγματοποιήσει το άμεσα προσεχές διάστημα ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Παπαναστασίου, στο Ισραήλ, όπου θα έχει επαφές με τον Ισραηλινό ομόλογο του, μετά την αρχική συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ των ηγετών των δύο χωρών, την προηγούμενη εβδομάδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κλειδώνει τους σχεδιασμούς με Ισραήλ ο Παπανστασίου-Αγωγός σε 18 μήνες, τερματικό σε δυόμιση χρόνια

Δειτε Επισης

Ξεκαθάρισε πως δεν θα είναι υποψήφια για την αντιπροεδρία του ΔΗΣΥ η Τσιρίδου-«Πάνω απ' όλα χρειάζεται ενότητα»
ΠτΔ: Εάν ανταποκριθεί θετικά η Τουρκία είναι δυνατό να τεθεί το Κυπριακό στις ράγες της διαπραγμάτευσης
Απαντά στους τούρκους το ΥΠΕΞ-«Οι εθνικές επιδιώξεις μας αποτελούν επιδιώξεις της Ε.Ε»
Ν. Χριστοδουλίδης: Να μην επιχειρήσουν άλλα κράτη όπως η Τουρκία να εκμεταλλευτούν το κενό στη Συρία
Α. Δημητρίου: Δεν πρόκειται ποτέ να συμβιβαστούμε με μισή πατρίδα
Επίσκεψη εργασίας σε Ισραήλ και Παλαιστίνη θα πραγματοποιήσει ο Κόμπος-Στο επίκεντρο η κατάσταση στη Μέση Ανατολή
Κανονικά και σύμφωνα με τον σχεδιασμό προχωρά η ΚΔ για το Great Sea Interconnector-«Θα ενημερώσουμε την Ελληνική Κυβέρνηση»
Στο επίκεντρο το Κυπριακό ενόψει της σύγκλησης πολυμερούς διάσκεψης-Επικοινωνία ΠτΔ με Φον ντερ Λάιεν
Ν.Χριστοδουλίδης: Επενδύουμε ουσιαστικά στη νέα προσπάθεια ΓΓ ΟΗΕ για το Κυπριακό
Λαμβάνει μέτρα το τουρκικό ΥΠΑΜ για προστασία του ψευδοκράτους