Στα χέρια της Πηλείδου η πρόταση για επένδυση 2 δισ. στο Βασιλικό

Στα χέρια της υπουργού Ενέργειας, βρίσκεται η πρόταση τους Energean,για επένυση ύψους δύο δισεκατομμυρίων ευρώ στην Κύπρο για τη δημιουργεία σταθμού που θα υγροποεί φυσικό αέριο στην περιοχή του Βασιλικού. Η πρόταση η οποία προηγουμένως είχε αναπτυχθεί προσφορικά και έλαβε θετικό πρόσημο από την Κυβέρνηση, κατατέθηκε γραπτώς τη Δευτέρα και τις επόμενες ημέρες αναμένεται να τύχει μελέτης.   

Σύμφωνα με την πρόταση, όπως περιγράφεται στον ελλαδικό Τύπο, αν τύχει έγκρισης και ολοκληρωθεί, προβλέπει ότι από το  2026, ο νέος σταθμός που θα κατασκευαστεί στα ανοικτά του Βασιλικού, θα υγροποιεί φυσικό αέριο, μετατρέποντας σε LNG 3,5 δισ. κυβικά μέτρα αερίου το χρόνο, ποσότητα που αντιστοιχεί με το 50% των αναγκών της Ελλάδας. Η πρόταση αφορά κατασκευή αγωγού από το Ισραήλ στην Κύπρο και κατόπιν, κατασκευή FLNG, πλωτής μονάδας υγροποίησης φυσικού αερίου, από την οποία θα μεταφέρεται στην ευρωπαϊκή αγορά και όχι μόνο.

Η δημιουργία FLNG θα γίνει από κοινού με τις εταιρείες Vitol και Golar LNG. Με την κατάθεση της τεχνικής έκθεσης με όλες τι παραμέτρους του έργου, το χρονοδιάγραμμα των επενδύσεων και τις αδειοδοτήσεις που απαιτούνται από το κυπριακό κράτος για την εκκίνηση της επένδυσης, αναμένεται και η έμπρακτη υποστήριξη της κυπριακής πλευράς. Η πρώτη φάση του έργου μέχρι το 2026 αφορά επενδύσεις 1,7 δισ. ευρώ, στην οποία συμπεριλαμβάνεται ο αγωγός 200 χλμ που θα φέρνει το αέριο από τη γεώτρηση μέχρι το Βασιλικό και το δεξαμενόπλοιο της Golar LNG.

Καθοριστικός παράγοντας για την επιτυχία του πρότζεκτ είναι η αίτηση από την κυπριακή κυβέρνηση και ένταξή του στις χρηματοδοτήσεις του RepowerEU. Αξίζει να σημειωθεί ότι ειδική αναφορά στο έργο έκανε πρόσφατα η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντε Λάιεν, από το Νταβός, σημειώνοντας ότι οι εγκαταστάσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου θα δημιουργηθούν στην Ελλάδα, την Κύπρο και την Πολωνία θα αποτελέσουν τον ενεργειακό πυρήνα της Ευρώπης.

Σύμφωνα με το σχέδιο της εταιρείας, στην Κύπρο θα φτάνει φυσικό αέριο από το κοίτασμα «Αθηνά», το οποίο περιέχει ανακτήσιμους όγκους αερίου 8 bcm (283 bcf / (51 mmboe), αφού λάβει πρώτα η εταιρεία από το Ισραήλ άδεια εξαγωγών. Το Athena μπορεί να εμπορευματοποιηθεί βραχυπρόθεσμα μέσω σύνδεσης με το Energean Power FPSO, ενισχύοντας την κερδοφορία της ανάπτυξης Karish-Tanin. Εναλλακτικά, θα μπορούσε να αποτελέσει μέρος μιας νέας ανάπτυξης στην περιοχή του Ολύμπου, σύμφωνα με την Energean.

Σε μια άλλη εξέλιξη η Energean ανακοίνωσσε πως πλέον το FPSO «Energean Power», βρίσκεται ήδη στη θέση στην οποία θα λειτουργήσει στην θάλασσα του Ισραήλ, με στόχο να αναπτύξει ισραηλινά κοιτάσματα της Energean, έχοντας δυνατότητα παραγωγής έως 8 δισεκ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως και όντας το πρώτο FPSO στην ιστορία που θα επιχειρήσει στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το Energean Power μεταφέρθηκε στο Ισραήλ από το ναυπηγείo Admiralty της Sembcorp Marine στη Σιγκαπούρη με δύο ρυμουλκά. Ήταν ένα ταξίδι 5.532 ναυτικών μιλίων που διήρκεσε 35 ημέρες, σε έξι θάλασσες, ενώ πέρασε και από τη Διώρυγα του Σουέζ. Οι αρχές της Διώρυγας δημιούργησαν και ένα εντυπωσιακό βίντεο για το πέρασμα του Energean Power. 

H Energean θα ξεκινήσει άμεσα τις διαδικασίες σύνδεσης με τις γεωτρήσεις και τις δοκιμές λειτουργίες, που συμπεριλαμβάνουν την εγκατάσταση τμημάτων εξοπλισμού (risers, jumpers), καθώς και τη δοκιμαστική λειτουργία του αγωγού φυσικού αερίου.

Ο κ. Μαθιός Ρήγας, Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Energean, εξέφρασε την ικανοποίηση του για τη μεταφορά του Energean Power. «Πρόκειται», είπε, «για ένα σημαντικό βήμα για την έναρξη παραγωγής φυσικού αερίου από το κοίτασμα Karish, η οποία έχει προγραμματιστεί για το τρίτο τρίμηνο του 2022. Προχωρούμε προς το ορόσημο της έναρξης παραγωγής από το Karish καθώς και την εμπορική ανάπτυξη της ‘Περιοχής Ολύμπου’ που προσδιορίσαμε πρόσφατα, συμβάλλοντας στην ενεργειακή ασφάλεια και στον ανταγωνισμό στην προμήθεια αερίου για την ευρύτερη περιοχή».

Η Energean αναμένει οι δοκιμές να  διαρκέσουν τρεις έως τέσσερις μήνες πριν την έναρξη παραγωγής φυσικού αερίου, για την οποία διατηρείται ο προγραμματισμός για το τρίτο τρίμηνο του έτους.

Δειτε Επισης

«Κόμβος αλληλεγγύης για τον κόσμο η Κύπρος»-Τιμήθηκε η επέτειος της ένταξης στην ΕΕ
Χειροπέδες σε τέταρτο άτομο για τα ναρκωτικά στη Λευκωσία
Έσβησε για πάντα το χαμόγελο της δημοσιογράφου Γεωργίας Ψαριά…
Συνεχίζονται οι απάτες με τα email που παριστάνουν την Αστυνομία-Οι συστάσεις προς το κοινό
ΒΙΝΤΕΟ: «Η ένταξη στην ΕΕ η σημαντικότερη πολιτική και διπλωματική επιτυχία»
Τέθηκε σε λειτουργία η υπηρεσία «Τι ψηφίζω»-Όλες οι λεπτομέρειες
ΒΙΝΤΕΟ: Από το καλοκαίρι στο χειμώνα-Άνοιξαν οι κρουνοί του ουρανού στη Λευκωσία
Υπ. Εργασίας: Εργαζόμαστε για καλύτερη ρύθμιση εργασιακών σχέσεων
Επιβεβαίωση της βρετανικής θέσης ως προς τις απευθείας πτήσεις για Τύμπου
Νέα βίντεο από την έφοδο της Αστυνομίας στο πανεπιστήμιο στις ΗΠΑ-Ο απολογισμός των ζημιών