Οι σημαντικότεροι σταθμοί στην πολιτική σταδιοδρομία του Ερντογάν

Από δήμαρχος Κωνσταντινούπολης στην φυλακή και από εκεί στο τιμόνι της Τουρκίας. Oι νίκες του σε πέντε βουλευτικές εκλογές, δύο προεδρικές, τρία δημοψηφίσματα και η αποτροπή ενός πραξικοπήματος, έχουν καταστήσει τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον μακροβιότερο ηγέτη του τουρκικού κράτους, αφού μετράει 20 χρόνια στα ανώτερα αξιώματα.

Ακολουθούν οι σημαντικότερες στιγμές της σταδιοδρομίας του από την εκλογή του στην δημαρχία της Κωνσταντινούπολης, μέχρι και σήμερα, ημέρα των κρισιμότερων εκλογών με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπος ο ίδιος, αλλά και η Τουρκία.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΔΩ

Μάρτιος 1994

Ο Ερντογάν εκλέγεται δήμαρχος Κωνσταντινούπολης με το Ισλαμιστικό Κόμμα της Ευημερίας του Νετσμετίν Ερμπακάν.

Απρίλιος 1998

Παραιτείται από την δημαρχία μετά την καταδίκη του για υποκίνηση θρησκευτικού μίσους, όταν διάβασε δημόσια ένα ποίημα που παρομοίαζε τα τζαμιά με στρατώνες, τους μιναρέδες με ξιφολόγχες και τους μουσουλμάνους με στρατιώτες. Θα παραμείνει στην φυλακή για 4 μήνες, από τον Μάρτιο του 1999 έως τον Ιούλιο του ίδιου έτους.

erdogan1

Αύγουστος 2001

Ιδρύει το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης(AKP) αφού τα κόμματα στα οποία συμμετείχε νωρίτερα απαγορευόνται επειδή παραβίαζαν τις κοσμικές αρχές του κεμαλικού κράτους.  Εκλέγεται πρόεδρός του.

Νοέμβριος 2002

Το AKP  κερδίζει τις εκλογές μετά από την χειρότερη οικονομική ύφεση που έζησε η χώρα από το 1970. Υποσχόμενο να έρθει σε ρήξη με το παρελθόν και την κακοδιαχείριση των μέχρι τότε κυβερνώντων, λαμβάνει σχεδόν το 35% των ψήφων. O Ερντογάν, λόγω της καταδίκης του δεν μπορεί να διεκδικήσει την πρωθυπουργία, απόφαση που αναιρείται τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους.

Μάιος 2003

Ο Ερντογάν αναλαμβάνει την πρωθυπουργία της χώρας δίνοντας το έναυσμα για μία δεκαετία οικονομικής ανάπτυξης, βελτίωσης του βιωτικού επιπέδου, “έκρηξης” των έργων στις υποδομές και ξένων επενδύσεων. Από τις πρώτες ημέρες, ο Ερντογάν ξεκινάει “περιοδεία” σε Ευρώπη και ΗΠΑ προκειμένου να να προωθήσει τις θέσεις του κόμματός του αλλά και την υποψηφιότητα της Τουρκίας για ένταξη στην ΕΕ.

erdogan2

Οκτώβριος 2007

Μετά από δημοψήφισμα αποφασίζεται η εκλογή του προέδρου απευθείας από τον λαό.

Φεβρουάριος 2008

Υπερψηφίζεται από το κοινοβούλιο νομοσχέδιο του ΑKP και του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης(ΜHP) για την άρση της απαγόρευσης της μαντίλας στα πανεπιστήμια.

Σεπτέμβριος 2010

Σε νέο δημοψήφισμα εγκρίνονται οι μεταρρυθμίσεις που προωθεί ο Ερντογάν προκειμένου το τουρκικό σύνταγμα να ευθυγραμμιστεί με τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Η υποψηφιότητα της Τουρκίας για ένταξη στην ΕΕ θα παραμείνει στον πάγο για σειρά θεμάτων, μεταξύ των οποίων, το Κυπριακό.

erdogan3

Μάιος 2013

Η λαϊκή οργή κατά του Ερντογάν για τα πλάνα του για το πάρκο Γκεζί της Πόλης παίρνει μεγάλες διαστάσεις και μετατρέπεται σε αντίδραση κατά του αυταρχισμού του επί δεκαετία πρωθυπουργού. Ο ίδιος αποκαλεί τους διαδηλωτές “αλήτες” και “βάνδαλους”. Στις διαδηλώσεις κατά του Ερντογάν θα χάσει την ζωή του χτυπημένος από δακρυγόνο ο 15χρονος  Μπερκίν Ελβάν και επτά ακόμη διαδηλωτές. Κάπου εκεί εντοπίζεται και η απαρχή της κόντρας του με τον Φετουλάχ Γκιουλέν.

gezi

Δεκέμβριος 2013

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται αντιμέτωπος με μεγάλη δικαστική έρευνα για διαφθορά στην οποία εμπλέκονται μέλη του υπουργικού συμβουλίου. Κάνει λόγο για δικαστικό πραξικόπημα και δείχνει ως υπεύθυνο τον Γκιουλέν.

Αύγουστος 2014

Με μία τέταρτη πρωθυπουργική θητεία να μην επιτρέπεται, ο Ερντογάν διεκδικεί και κερδίζει την τουρκική προεδρία στις πρώτες τέτοιες εκλογές και θέτει ζήτημα συνταγματικής αλλαγής προκειμένου να ενισχύσει τις προεδρικές αρμοδιότητες.

Νοέμβριος 2015

Το AKP κερδίζει κοινοβουλευτική πλειοψηφία σε πρόωρες εκλογές. Είχε προηγηθεί η αδυναμία να σχηματιστει κυβέρνηση στις εκλόγές του Ιουνίου.

Ιούλιος 2016

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Τουρκία μετά την απόπειρα πραξικοπήματος κατά του Ερντογάν. 250 άνθρωποι χάνουν την ζωή τους, ενώ κυβερνητικά κτίρια δέχονται επιθέσεις. Ο Ερντογάν κατηγορεί το δίκτυο του Γκιουλέν και αρχίζει ένα πογκρόμ σε βάρος φερόμενων ως μέλη της FETO στο στράτευμα αλλά και στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Κατηγορίες κατά του Ερντογάν ότι χρησιμοποίησε το πραξικόπημα ως άλλοθι για τις εκκαθαρίσεις που ακολούθησαν.

coup

Αύγουστος 2016

Ο Ερντογάν δίνει το πράσινο φως για επέμβαση στη Συρία, την πρώτη των τουρκικών δυνάμεων σε άλλη χώρα και την πρώτη από τις τέσσερις συνολικά σε συριακό έδαφος.

Απρίλιος 2017

Νέο δημοψήφισμα δίνει τεράστιες εξουσίες στον πρόεδρο.

Ιούνιος 2018

Νίκη στις εκλογές για τον Ερντογάν και τους εθνικιστές συμμάχους του.

Μάρτιος 2019

Πρώτη ήττα για τον Ερντογάν στις δημοτικές εκλογές μετά από 2 δεκαετίας. Το κεμαλικό ρεπουμπλικανικό κόμμα κερδίζει τον έλεγχο σε Άγκυρα και Κωνσταντινούπολη, μεταξύ άλλων.

Νοέμβριος 2019

Την σφοδρή αντίδραση της Ελλάδας προκαλεί η υπογραφή του παράνομου τουρκο-λιβυκού μνημονίου εν μέσω σύρραξης στην Λιβύη. Η Τουρκία στέλνει στρατιωτικούς συμβούλους και εκπαιδευτές.

imamoglou

Φεβρουάριος 2020

Ένταση στις σχέσεις Μόσχας-Άγκυρας μετά τον θάνατο Τούρκων στρατιωτών σε αεροπορική επιδρομή στο Ιντλίμπ της Συρίας.

Η Άγκυρα δηλώνει ότι δεν θα εμποδίζει πλέον τους πρόσφυγες από την Συρία να εισέλθουν σε ευρωπαϊκό έδαφος, κατά παράβαση της συμφωνίας του 2016.

Δεκέμβριος 2020

Κυρώσεις από τις ΗΠΑ στην Τουρκία μετά την αγορά ρωσικών S-400. Σε ιστορικό χαμηλό οι σχέσεις των δύο χωρών.

Δεκέμβριος 2021

Η τουρκική οικονομία πλήττεται, η λίρα καταρρέει και ο πληθωρισμός φτάνει στα υψηλότερα, μέχρι τότε, επίπεδα της εποχής Ερντογάν. Τα ποσοστά αποδοχής του βυθίζονται.

Ιούλιος 2022

Με παρέμβαση της Τουρκίας επιτυγχάνεται συμφωνία για την εξαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία, πέντε μήνες μετά την ρωσική εισβολή.

Φεβρουάριος 2023

Ο φονικότερος σεισμός στην σύγχρονη ιστορία της Τουρκίας αφήνει πίσω του περισσότερες από 50.000 νεκρούς και ολόκληρες πόλεις ισοπεδώνονται. Οργή για την καθυστερημένη ανταπόκριση των αρχών και την διαφθορά στον κατασκευαστικό τομέα.

earthquake

Μάιος 2023

Η ήττα φαντάζει πιθανότερη από ποτέ για τον Ερντογάν, σε μία εκλογική διαδικασία στην οποία παίζεται το μέλλον της Τουρκίας.

Πηγή: News247

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΔΩ

Δειτε Επισης

Η κυβέρνηση της Ισπανίας αρνήθηκε να δώσει άδεια ελλιμενισμού σε πλοίο που μετέφερε όπλα στο Ισραήλ
ΝΑΤΟ: Αυξήθηκαν κατά 20% το πρώτο τρίμηνο του 2024 οι αποστολές μαχητικών για την αναχαίτιση ρωσικών αεροσκαφών
Οργή στη Νιγηρία για τον ομαδικό γάμο 100 κοριτσιών και νεαρών γυναικών
Η Λετονία συνέλαβε δύο υπόπτους για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας
ΒΙΝΤΕΟ: «Είστε προδότες... ζήτω η Ουκρανία» φώναζε ο Τσιντούλα σε αντικυβερνητική διαδήλωση στη Σλοβακία
Οι Χούτι απειλούν με νέες επιθέσεις σε όλα τα πλοία που έχουν προορισμό το Ισραήλ
Διχάζει την Ευρώπη η απόφαση 28χρονης Ολλανδής να υποβληθεί σε ευθανασία λόγω ψυχικής ασθένειας
Αεροσκάφος έκανε αναγκαστική προσγείωση στο Άμστερνταμ λόγω καπνών στο πιλοτήριο
Καταγγελίες για συνομωσία μαφιόζων, δικαστικών και αστυνομίας κατά της κυβέρνησης Ερντογάν
Ο Μαχμούντ Αμπάς κατηγορεί τη Χαμάς ότι έδωσε προσχήματα στο Ισραήλ για να επιτεθεί στη Γάζα