LIVE: Μεγάλη νύχτα για την Τουρκία-«Κολλά» στις ενστάσεις η καταμέτρηση

Το σενάριο της διεξαγωγής δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών πήρε μορφή αργά το βράδυ της Κυριακή στην Τουρκία, που φαίνεται να κρέμεται από την καταμέτρηση των αποτελεσμάτων, τα οποία φέρουν τον απερχόμενο αρχηγό του κράτους Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να δίνει μάχη στήθος με στήθος με τον βασικό αντίπαλό του, τον υποψήφιο έξι παρατάξεων της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. Αφού ξεκίνησε με εντυπωσιακό προβάδισμα την καταμέτρηση, ο Ερντογάν έχανε έδαφος σε κάθε κάλπη που ανοιγόταν, με τη ψαλίδα να κλείνει όσο περνούσε η ώρα.

Τελικά, ο Τούρκος πρόεδρος, 69 ετών, στην εξουσία για είκοσι χρόνια, απώλεσε το προβάδισμα που τού πίστωναν τα δημόσια μέσα ενημέρωσης και έπεσε κάτω από το φράγμα του 50%.

Αν και τα δεδομένα υπόκεινται ακόμη σε μεταβολές, για τον τρίτο των εκλογών αυτών, τον Σινόν Ογάν, διαφωνούντα του ακροδεξιού εθνικιστικού MHP, που πιστώνεται περί το 5% των ψήφων, τα αποτελέσματα της βραδιάς σημαίνουν πως θα διεξαχθεί δεύτερος γύρος την 28η Μαΐου. Κάτι άνευ προηγουμένου για τη σύγχρονη δημοκρατία της Τουρκίας, που συμπληρώνει φέτος τα εκατό της χρόνια. «Θα έχουμε μπροστά μας δεκαπέντε δύσκολες ημέρες σε περίπτωση δεύτερου γύρου», δήλωσε ο ατυχήσας υποψήφιος, χωρίς να ξεκαθαρίσει ποιον θα υποστηρίξει.

Για να αναδειχθεί νικητής οποιοσδήποτε υποψήφιος χρειάζεται να εξασφαλίσει την πλειοψηφία, ή αλλιώς το 50% συν μια ψήφο, με την ενσωμάτωση των αποτελεσμάτων να γίνεται πλέον πολύ αργά, καθώς, σύμφωνα με τον Κιλιντσάρογλου, οι εκπρόσωποι του Ερντογάν φέρουν πολλαπλές ενστάσεις σε εκατοντάδες κάλπες και δεν επιτρέπουν την ολοκλήρωση της καταμέτρησης.

Εν αναμονή των τελικών αποτελεσμάτων, τα στρατόπεδα των δυο βασικών αντιπάλων δίνουν μάχη αριθμών και καλούν τους εκλογικούς αντιπροσώπους τους να παραμείνουν στα εκλογικά κέντρα μέχρι να έχει καταμετρηθεί και η τελευταία ψήφος, «μέχρι τέλους».

Δείτε λεπτό προς λεπτό όλες τις εξελίξεις

Δειτε Επισης

Η κυβέρνηση της Ισπανίας αρνήθηκε να δώσει άδεια ελλιμενισμού σε πλοίο που μετέφερε όπλα στο Ισραήλ
ΝΑΤΟ: Αυξήθηκαν κατά 20% το πρώτο τρίμηνο του 2024 οι αποστολές μαχητικών για την αναχαίτιση ρωσικών αεροσκαφών
Οργή στη Νιγηρία για τον ομαδικό γάμο 100 κοριτσιών και νεαρών γυναικών
Η Λετονία συνέλαβε δύο υπόπτους για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας
ΒΙΝΤΕΟ: «Είστε προδότες... ζήτω η Ουκρανία» φώναζε ο Τσιντούλα σε αντικυβερνητική διαδήλωση στη Σλοβακία
Οι Χούτι απειλούν με νέες επιθέσεις σε όλα τα πλοία που έχουν προορισμό το Ισραήλ
Διχάζει την Ευρώπη η απόφαση 28χρονης Ολλανδής να υποβληθεί σε ευθανασία λόγω ψυχικής ασθένειας
Αεροσκάφος έκανε αναγκαστική προσγείωση στο Άμστερνταμ λόγω καπνών στο πιλοτήριο
Καταγγελίες για συνομωσία μαφιόζων, δικαστικών και αστυνομίας κατά της κυβέρνησης Ερντογάν
Ο Μαχμούντ Αμπάς κατηγορεί τη Χαμάς ότι έδωσε προσχήματα στο Ισραήλ για να επιτεθεί στη Γάζα