Διαφωνούν οι Πρόσφυγες με τη θέση του ΥΠΟΙΚ για αξιοποίηση του 0,4% για τα ΜΕΔ

Την κάθετη διαφωνία της επανέλαβε η Παγκύπρια Επιτροπή Προσφύγων (ΠΕΠ) αναφορικά με την πρόθεση του Υπουργού Οικονομικών να αντλήσει κεφάλαιο από τα έσοδα που προκύπτουν μέσω του τέλους 0,4% επί των πωλήσεων ακινήτων και μετοχών, για εξόφληση Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων, και απαλλαγή τους από τις κυβερνητικές εγγυήσεις.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, σε συνεδρία της την Τετάρτη η Εκτελεστική Γραμματεία της Ένωσης επέμεινε στη θέση ότι το ποσό που κατατίθεται στο ταμείο του Κεντρικού Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών πρέπει να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για τους σκοπούς καταβολής αποζημίωσης για την απώλεια χρήσης των τουρκοκρατούμενων περιουσιών.

Επιπλέον, αναμένει την υλοποίηση της εξαγγελίας του Υπουργού Οικονομικών για έναρξη διαλόγου με στόχο τον καταρτισμό κανονισμών που να καθορίζουν τον τρόπο διαχείρισης του ταμείου και τη μέθοδο κατανομής του κεφαλαίου στους δικαιούχους πρόσφυγες.

Η ΠΕΠ αποφάσισε επίσης να ζητήσει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για συζήτηση των θεμάτων που απασχολούν τον προσφυγικό κόσμο, αλλά και για επισήμανση της υποστελέχωσης και των καθυστερήσεων που παρατηρούνται στην εξέταση και έγκριση αιτήσεων που υποβάλλονται στη Υπηρεσία Μερίμνης ή την Υπηρεσία Διαχείρισης Τουρκοκυπριακών Περιουσιών.

Επιπρόσθετα, η Ένωση χαιρετίζει την προώθηση του σχεδίου «κτίΖΩ» από το Τμήμα Πολεοδομίας και το Υπουργείο Εσωτερικών, για την αναδόμηση και την επιδιόρθωση των επηρεαζόμενων πολυκατοικιών στους προσφυγικούς συνοικισμούς και καλεί τους επηρεαζόμενους ιδιοκτήτες και τους οικείους τους όπως αντικρύσουν το σχέδιο με θετική προσέγγιση και με βούληση για περαιτέρω βελτίωση του καθώς και εξεύρεση λειτουργικών λύσεων προς άμβλυνση της αναπόφευκτης ταλαιπωρίας που θα υποστούν για κάποιο διάστημα.

Γι' αυτό, υιοθετεί εισηγήσεις για τον διορισμό συντονιστικού κυβερνητικού φορέα που να ασχολείται με τα θέματα που θα προκύψουν κατά την υλοποίηση αλλά και αναμένει απτά αποτελέσματα από την προσπάθεια που καταβάλλεται από το κράτος για τη δημιουργία κατάλληλων σχεδίων δανεισμού από τις εμπορικές τράπεζες προς εξυπηρέτηση των ιδιοκτητών που θα κληθούν να καταβάλουν τη συνεισφορά που απαιτείται για τη συμμετοχή τους στο σχέδιο.

"Η Κυβέρνηση θα πρέπει να στηρίξει τις ευάλωτες ομάδες και να παρέχει διευκολύνσεις στην πληρωμή του ποσού αυτού προς αποφυγή στοχοποίησης τους από επιτήδειους", καταλήγει η ΠΕΠ στην ανακοίνωσή της.

Δειτε Επισης

Μη προσβάσιμα τα γήπεδα σε ΑμεΑ, πολλά παράπονα για το στάδιο Άλφαμεγα-Σειρά μέτρων από Λοττίδη
Μεγάλη δεντροφύτευση στη Μοσφιλωτή από την Πράσινη Ασπίδα, μέσο του προγράμματος You Reforest Cyprus
Σε λειτουργία δύο νέα σημεία φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων στη Λευκωσία
Μικρή αύξηση μεριδίου ηλεκτρικών οχημάτων σε Κύπρο
Αγγίζει τους 33 βαθμούς η θερμοκρασία-Ο καιρός μέχρι τη Δευτέρα
Εγκατεστημένες κάμερες στα πλείστα ιδιωτικά νηπιαγωγεία-Ζητά τήρηση νόμου για την παρακολούθηση η Ισότητα
Μέτρα για αντιμετώπιση αδήλωτης εργασίας και Τουρκοκύπριους συζητά το Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα
Επαναδραστηριοποίηση Μηχανισμού Διαβούλευσης με Παιδοβουλή
Πέραν των 4726 παιδιών από αρχές έτους στο ΤΑΕΠ Παίδων του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας
Υπουργείο Εργασίας: Σημαντικά οφέλη για αγορά εργασίας από τη συμμετοχή στην ΕΕ