Υπ. Υγείας στον REPORTER: Όραμα για την υγεία με αλλαγές στα ΤΑΕΠ και οι βελτιώσεις στο ΓεΣΥ

Οι μεγάλες προκλήσεις στον τομέα της υγείας, η ανάγκη για να αλλάξει η απαράδεκτη εικόνα των ΤΑΕΠ, η βελτίωση της παρεχόμενης ποιότητας υπηρεσιών προς τους ασθενείς, αλλά και οι αλλαγές που θα πρέπει να τροχοδρομηθούν για να βελτιωθεί το Γενικό Σύστημα Υγείας, βρίσκονται στο επίκεντρο των προτεραιοτήτων της νέας υπουργού Υγείας, Πόπης Κανάρη.

Η κα. Κανάρη, η οποία, συνδέεται άρρηκτα με τον τομέα της Υγείας, λόγω και της προηγούμενης ιδιότητας της, ως προέδρου στο Διοικητικό Συμβούλιο του Καραϊσκάκειου Ιδρύματος, μιλώντας στον REPORTER, αναγνώρισε τα αρκετά και σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τομέας της υγείας στην Κύπρο και ξεδίπλωσε το πλάνο και το όραμα της, για να γίνουν εκείνες οι βελτιώσεις, που δεν θα κατατάσσουν την χώρα μας στον πάτο της ΕΕ στις παροχές υγείας.

Αφού πραγματοποίησε επισκέψεις και είδε ιδίοις όμμασι, τα χιλιοειπωμένα προβλήματα στα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών (ΤΑΕΠ) των δημόσιων νοσοκομείων, η κα Κανάρη, εντόπισε τα πιο επείγοντα ζητήματα που θα πρέπει να τύχουν χειρισμού, και δηλώνει την ετοιμότητά της για να αλλάξει άρδην η εικόνα των νοσοκομείων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η απότομη προσγείωση στη πραγματικότητα των νοσοκομείων και η ανάγκη για επίλυση των προβλημάτων

Η αλλαγή της εικόνας των ΤΑΕΠ

Τα σοβαρά προβλήματα στα ΤΑΕΠ των δημόσιων νοσοκομείων, χρονίζουν. Βέβαια, τον τελευταίο χρόνο όλο και περισσότερα ζητήματα βλέπουν το φως της δημοσιότητας, με ελλείψεις σε κλίνες, προσωπικό και κακομεταχείριση ασθενών. Η κ. Κανάρη, έχει θέσει ως απόλυτη προτεραιότητα την αναβάθμιση των υπηρεσιών που προσφέρουν τα δημόσια νοσηλευτήρια. Όπως ανέφερε στον REPORTER, «τα δημόσια νοσηλευτήρια, αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του Γενικού Συστήματος Υγείας. Σε αυτό το πλαίσιο θα πράξουμε τα δέοντα προκειμένου τα ΤΑΕΠ των νοσοκομείων, τα οποία αποτελούν ουσιαστικά τη βιτρίνα του νοσοκομείων και του ΓΕΣΥ, να αναβαθμιστούν και να προσφέρουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στους συμπολίτες μας».

«Τα νοσηλευτήρια μας διαθέτουν εξαιρετικούς ιατρούς και νοσηλευτές, όπως και άριστα καταρτισμένο παραϊατρικό προσωπικό και οφείλουμε να διασφαλίσουμε πως εργάζονται κάτω από τις καλύτερες δυνατές συνθήκες. Η γενικότερη εικόνα στα ΤΑΕΠ, αδικεί το έργο και την προσπάθεια που καταβάλλει το προσωπικό των νοσηλευτηρίων, κάτι που δεν πρέπει να επιτρέψουμε να συνεχιστεί. Παράλληλα, θα στηρίξουμε στην πράξη τις προσπάθειες για οικονομική και διοικητική αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων, κάτι το οποίο είναι αλληλένδετο με την βιωσιμότητα του Γενικού Συστήματος Υγείας», σημείωσε.

Και αφού έχει αξιολογηθεί ως αδήριτη ανάγκη ο εκσυγχρονισμός των ΤΑΕΠ των δημόσιων νοσοκομείων, η υπουργός Υγείας, αναφέρει επιγραμματικά τρόπους με τους οποίους οι Πρώτες Βοήθειες μπορούν να αποκτήσουν καλύτερη οργάνωση και εικόνα. «Καταρχάς θα πρέπει να αναδιαμορφωθεί το όλο σύστημα διαχείρισης των περιστατικών, από τα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών και να βελτιωθεί το επίπεδο οργάνωσης και συντονισμού. Παράλληλα, θα πρέπει να ενισχυθούν με ιατρικό, νοσηλευτικό και γραμματειακό προσωπικό, προκειμένου να είναι σε θέση να αντεπεξέρχονται στον ιδιαιτέρως απαιτητικό τους ρόλο»

Σε ότι αφορά τον ΟΚΥπΥ, η κα. Κανάρη εξήγησε πως, προβαίνει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση και προσδοκά ότι σύντομα, θα δούμε τα αποτελέσματα αυτών των ενεργειών. «Θα πρέπει», εξήγησ, «ταυτόχρονα να υιοθετηθεί ένα σύστημα συνεχούς εκπαίδευσης του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Τέλος, επιβάλλεται υπάρξει αναβάθμιση και επέκταση τους, ώστε να καταστεί δυνατή η αύξηση των κλινών και η καλύτερη διαχείριση τους. Πρέπει εδώ να σημειώσω πως η επέκταση των ΤΑΕΠ βρίσκεται στους άμεσους σχεδιασμούς του ΟΚΥπΥ, μέσω της διοχέτευσης κονδυλίων από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας για την περίοδο 2021-2026», είπε.

Γιατροί και πειθαρχικές

Η κακή εικόνα των δημοσίων νοσηλευτηρίων, κορυφώθηκε πρόσφατα με καταγγελίες για περιστατικά κακομεταχείρισης ασθενών. Χαρακτηριστική και πιο πρόσφατη, είναι η περίπτωση με τη φωτογραφία της ηλικιωμένης γυναίκας, που αφέθηκε γυμνή σε κλίνη νοσοκομείου. Ερωτηθείσα εάν σε τέτοιες περιπτώσεις θα πρέπει να επιβάλλονται παραδειγματικές τιμωρίες στο προσωπικό, η κα Κανάρη σημείωσε πως, «οι πειθαρχικές έρευνες θα πρέπει να διεξάγονται με γοργούς ρυθμούς και εκεί όπου εντοπίζονται ευθύνες να απονέμονται άμεσα, προκειμένου να μην έχουμε επανάληψη ανάλογων περιστατικών».

«Με αυτό τον τρόπο», πρόσθεσε, «θα δοθούν τα σωστά μηνύματα, θα ικανοποιηθεί το περί δικαίου αίσθημα του ασθενή και θα στηριχθούν οι ιατροί και νοσηλευτές που επιτελούν με απόλυτο επαγγελματισμό το λειτούργημα τους», κατέληξε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Προσβλέπει σε διόρθωση στρεβλώσεων και ενίσχυση του ΓεΣΥ η Κανάρη

ΓεΣΥ και στρεβλώσεις

«Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές και ειλικρινείς. Σαφώς και χρήζει βελτίωσης ο τομέας της υγείας στην Κύπρο», αφού προχώρησε σε αυτή τη παραδοχή, η υπουργός Υγείας ανέφερε πως, το Γενικό Σύστημα Υγείας αποτελεί μια σπουδαία και αναγκαία Μεταρρύθμιση. «Ωστόσο», είπε, «εφαρμόστηκε κάτω από συνθήκες που δεν επέτρεψαν την υιοθέτηση των ενδεικνυόμενων δικλείδων που θα διασφάλιζαν τη σωστή εποπτεία και παρακολούθηση του συστήματος. Αν βάλουμε δε στην εξίσωση και την πανδημία που ακολούθησε, ήταν εξαιρετικά δύσκολη η διόρθωση των στρεβλώσεων που δημιουργήθηκαν».

«Όλα αυτά», συμπλήρωσε, «ανήκουν στο παρελθόν και πλέον καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που παρουσιάζονται. Το Υπουργείο Υγείας, έχοντας τον ρυθμιστικό και εποπτικό ρόλο, θα πράξει ό,τι είναι δυνατό, ώστε σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς, να εξεύρουμε τις καλύτερες δυνατές λύσεις. Είναι στο χέρι όλων μας να πάρουμε τις σωστές αποφάσεις προκειμένου να πετύχουμε την βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών όπως και την έγκαιρη και ορθή προσβασιμότητα των πολιτών στο Γενικό Σύστημα Υγείας».

Οι συζητήσεις, που είχε το προηγούμενο διάστημα, με διάφορους φορείς για ζητήματα που απασχολούν το ΓεΣΥ, έδωσε τη δυνατότητα να εξετάσουν σε βάθος τα προβλήματα που παρουσιάζονται. Μέσα από την επικοινωνία αυτή, κατέληξαν σε συγκεκριμένους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαν να εξαλειφθούν οι στρεβλώσεις και η εκμετάλλευση του συστήματος από παρόχους και ασθενείς. «Υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα σε ότι αφορά στους τρόπους εξάλειψης των στρεβλώσεων που παρατηρούνται. Όπως έχω ήδη αναφέρει, θα πρέπει να εισαχθούν ποιοτικά κριτήρια ως προς τη λειτουργία του συστήματος, να εφαρμοστεί η ενδεικνυόμενη παρακολούθηση και εποπτεία(medical audit) και να τεθούν δείκτες αποτελεσματικότητας».

«Με αυτούς τους τρόπους θα αντιμετωπίσουμε τις στρεβλώσεις και το σύστημα δεν θα τυγχάνεις εκμετάλλευσης είτε από πλευράς ασθενών, είτε από πλευράς παρόχων», κατέληξε.

Δειτε Επισης

Παράπονα στην Eπ. Προστασίας για τη νομιμότητα λειτουργείας κλειστών κυκλωμάτων σε ιδιωτικά νηπιαγωγεία
Διαβεβαιώσεις Αρχής Ηλεκτρονικής Υγεία-«Εντατική εργασία για Α’ φάση Εθνικού Σημείου Επαφής»
Σκαρφαλώνει στους 37 βαθμούς η θερμοκρασία-Δεν υποχωρεί η σκόνη
Πώς τοποθετούνται οι συνταξιούχοι για το πασχαλινό επίδομα-«Ούτε οι μισοί δεν θα το πάρουν»
Δίνει μάχη με το χρόνο το ΥΠΑΝ για αντιμετώπιση της παραβατικότητας στα σχολεία-Οι δύο δράσεις στα σκαριά
Ο Μητροπολίτης Πάφου δώρισε λάδι και πουργούρι για πολύτεκνες οικογένειες για το Πάσχα
Η ΕΚΥΣΥ ζητεί τα κριτήρια που ίσχυαν πριν την τραπεζική κρίση για πασχαλινό επίδομα
Τις προκλήσεις για Κύπρο ως μικρή αγορά για φάρμακα εξήγησε στις Βρυξέλλες ο Δαμιανός
Τις πανευρωπαϊκές κάρτες αναπηρίας και στάθμευσης ενέκρινε το ΕΚ
Άρον-άρον στην Ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-«Παράνομα οι πληρωμές Μαρτίου»