Η απότομη προσγείωση στη πραγματικότητα των νοσοκομείων και η ανάγκη για επίλυση των προβλημάτων

Αντιμέτωποι με την πραγματικότητα, τα συσσωρευμένα προβλήματα στα δημόσια νοσηλευτήρια και τις εικόνες που δεν τιμούν τα όσα πρεσβεύει το Γενικό Σύστημα Υγείας (ΓεΣΥ), βρέθηκαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης και η υπουργός Υγείας Πόπη Κανάρη, κατά την επίσκεψή τους στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού, σε συνδυασμό με τις συναντήσεις που είχαν με αρμόδιους φορείς.

Για του λόγου το αληθές, θα έπρεπε να είναι έτοιμοι εδώ και καιρό για τα όσα θα αντίκριζαν και θα άκουγαν, αφού τα προβλήματα δεν ήρθαν εξ ουρανού, αλλά υπάρχουν, αναλύονται και συζητιούνται εδώ και χρόνια, μέσα από διαλόγους που κατά καιρούς προχωρούν οι εμπλεκόμενοι. Πλέον, γίνονται ακόμη πιο κατανοητοί οι λόγοι για τους οποίους το νοσηλευτικό και το ιατρικό προσωπικό ασκούσε πιέσεις ζητώντας άμεσα λύσεις.

Η επιμονή τους, δεν αφορούσε μόνο στα προβλήματα υποστελέχωσης αλλά και τη βιωσιμότητα των νοσηλευτηρίων, τις αλλαγές στις υποδομές και στον εξοπλισμό, ώστε τα νοσοκομεία να καταστούν πιο ανταγωνιστικά, όπως επίσης στο να δοθεί προτεραιότητα στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και στη σωστή αντιμετώπιση των ασθενών από τους Προσωπικούς Ιατρούς, με στόχο την αποσυμφόρηση των Τμημάτων Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών (ΤΑΕΠ) και να δοθεί τέλος στην ταλαιπωρία των ασθενών.

Βέβαια, τα προβλήματα αυτά δεν μπορούν να λυθούν εν μια νυκτί, αλλά θα πρέπει να τεθούν χρονοδιαγράμματα, κάτι που αναμένουν και εκφράζουν την ελπίδα τους ότι θα γίνει, οι εκπρόσωποι των συντεχνιών, με τον γενικό γραμματέα της ΠΑΣΥΝΟ Παναγιώτη Γεωργίου, να σημειώνει ότι αυτό που αναμένουν, αφού ακούσουν τους εμπλεκόμενους, είναι να παρθούν αποφάσεις και τα αποτελέσματα αυτών των αποφάσεων να είναι ορατά, αλλάζοντας την εικόνα των νοσοκομείων.

Τα προβλήματα, όπως γνωστοποιήθηκαν στον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη και την κα Κανάρη, σύμφωνα τα όσα ανέφερε στον REPORTER o γγ της ΠΑΣΥΝΟ, υπήρχαν και υποβόσκουν εδώ και καιρό, ωστόσο θα δοθεί πίστωση χρόνου στη νέα Κυβέρνηση να ακούσει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. «Αναμένουμε ότι οι συναντήσεις που θα πραγματοποιηθούν θα έχουν αποτέλεσμα, με λύσεις που θα καθιστούν τα δημόσια νοσηλευτήρια βιώσιμα. Τα προβλήματα είναι πολλά και σε περίπτωση που τα νοσοκομεία μας δεν επιβιώσουν, θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στο ΓεΣΥ και εν συνεχεία στην οικονομία του τόπου μας».

Απαριθμώντας, κάποια από τα προβλήματα ο κος Γεωργίου είπε πως, πρωταρχικός στόχος των αρμοδίων οφείλει να είναι η αλλαγή του χειρισμού των νοσοκομείων του ΟΚΥπΥ, από τον ΟΑΥ όσον αφορά κυρίως τις υπηρεσίες που προσφέρουν τα δημόσια νοσηλευτήρια και τη δυνατότητα που έχουν τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια να επιλέγουν τους ασθενείς τους. «Δεν γίνεται τα ιδιωτικά νοσοκομεία που είναι συμβεβλημένα στο ΓεΣΥ να αναλαμβάνουν μόνο τα χειρουργεία και τα κερδοφόρα περιστατικά, και τα υπόλοιπα περιστατικά να στέλνονται στα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ».

Είναι και ένα άλλο ζήτημα, που σύμφωνα με τον ίδιο, στο πέρασμα του χρόνου θα καταστήσουν ασύμφορη τη λειτουργία κάποιων νοσηλευτηρίων και αυτό είναι η έναρξη λειτουργίας καινούργιων ιδιωτικών νοσηλευτηρίων που εντάσσονται στο Γενικό Σύστημα Υγείας. «Αν δεν λύσουμε αυτά τα ζητήματα, τότε τα δημόσια νοσηλευτήρια θα έχουν πρόβλημα, δεν θα είναι βιώσιμα, θα επιφέρουν επιπλέον προβλήματα στο ΓεΣΥ και όλο αυτό θα έχει επιπτώσεις στην οικονομία του τόπου μας».

Ο κος Γεωργίου έδωσε έμφαση στην πρωτοβάθμια φροντίδα και στον τρόπο που οι ασθενείς αντιμετωπίζονται από τους Προσωπικούς Ιατρούς, που με την στάση τους προκαλούν περαιτέρω συμφόρηση στα δημόσια νοσηλευτήρια, παραπέμποντας ασθενείς στις Πρώτες Βοήθειες, χωρίς καν να τους εξετάσουν ή να τους εγγράψουν φαρμακευτική αγωγή. «Στέλνουν ασθενείς στα ΤΑΕΠ, χωρίς να τους εξετάσουν, με αποτέλεσμα να αναμένουν οι ασθενείς για ώρες στα νοσοκομεία. Εάν έκαναν σωστά τη δουλειά τους δεν θα αναγκάζονταν οι ασθενείς να πηγαίνουν στα νοσοκομεία, αλλά ούτε να περνούν την πόρτα της εισόδου τους χωρίς λόγο».

Τις ίδιες θέσεις, δηλαδή για άμεση επίλυση των ζητημάτων που, λίγο πολύ είναι γνωστά και για τα οποία εδώ και σχεδόν δύο χρόνια φωνάζουν οι γιατροί, εξέφρασε και ο πρόεδρος της Παγκύπριας Συντεχνίας Κυβερνητικών Ιατρών Σωτήρης Κούμας, κάνοντας μάλιστα ένα καυστικό σχόλιο για τις αντιδράσεις που είχαν οι αρμόδιοι, «ανακάλυψαν τον τροχό; Τα θέματα ήταν και είναι γνωστά και είχαν καταγραφεί ουκ ελάχιστες φορές. Παρόλες τις έγκαιρες προειδοποιήσεις μας, δεν εισακούστηκαν όλα αυτά που λέγαμε και το πιο σημαντικό για εμάς είναι ότι δεν τα λέγαμε ως συνδικαλιστές, αλλά ως επαγγελματίες υγείας».

Ο κος Κούμας εστίασε στις δηλώσεις της υπουργού υγείας, ότι δηλαδή θα πρέπει να τεθούν χρονοδιαγράμματα για επίλυση των σοβαρών ζητημάτων. «Αυτό περιμένουμε και εμείς και σε αυτό εστιάζουμε, γιατί τα προβλήματα είναι πολυεπίπεδα και έχουν ως αρχή το ίδιο το ΓεΣΥ, αλλά και το διοικητικό μοντέλο που ονομάζεται ΟΚΥπΥ. Θα πρέπει επιτέλους να καθοριστεί η θέση των δημόσιων νοσηλευτηρίων στα πλαίσια του Γενικού Συστήματος Υγείας».

Ωστόσο τα προβλήματα, δεν είναι ορατά μόνο στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού, αλλά παρόμοια προβλήματα, όπως είπε ο κος Κούμας, καταγράφονται σε όλα τα δημόσια νοσηλευτήρια. Σε άλλα σοβαρότερα και σε άλλα λιγότερα. «Τα προβλήματα στα δημόσια νοσηλευτήρια είναι πολλά και ας μην ξεχνάμε ότι προβλήματα υπάρχουν και στα Κέντρα Υγείας. Ενημερώθηκα ότι στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου παραμένουν μόνο οκτώ γιατροί και ότι στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου έχουμε μόνο ένα νεφρολόγο. Αυτά θα πρέπει να λυθούν επιτέλους», κατέληξε ο κος Κούμας.

Το προσωπικό των δημόσιων νοσηλευτηρίων, βρίσκεται εδώ και καιρό σε αναμμένα κάρβουνα αφού βλέπουν πως όλοι έμειναν στα λόγια και ξέχασαν τις πράξεις. Μοναδική τους έννοια, εξ όσον φαίνεται είναι να δουν πράξεις και την οφειλόμενη αντίδραση από την νέα Κυβέρνηση, ώστε να μην κλείνουν Τμήματα στα νοσοκομεία, να μην ταλαιπωρούνται ασθενείς και πρωτίστως να μην δούμε άλλες φωτογραφίες κακομεταχείρισης ηλικιωμένων ασθενών. Να γίνουν δηλαδή τα νοσοκομεία της Κύπρου, νοσοκομεία πρότυπο.

Δειτε Επισης

Εντατικοποιημένες συνομιλίες για μια πιθανή εκεχειρία στη Γάζα-Στο Κάιρο και η CIA
Σε ισχύ κίτρινη προειδοποίηση-Η πρόγνωση του καιρού μέχρι και την Τετάρτη
Ζωντανεύουν τα ορεινά χωριά-Αναβιώνουν τα πασχαλινά ήθη και έθιμα μέσα από εκδηλώσεις
«Το πρώτο Πάσχα στον καταυλισμό»-Πώς γιόρτασε η Κύπρος την Ανάσταση το 1975
Ένας στους πέντε ηλικιωμένους περνά μόνος τις γιορτές-Στο τραπέζι η υπηρεσία εθελοντή στις γειτονιές
Με ντέρμπι αλλά και φαινομενικά εύκολες μάχες οι εκλογές στη Λάρνακα-Ποιους υποστηρίζουν τα κόμματα
ΒΙΝΤΕΟ: Εκρηκτικό το βράδυ της Ανάστασης στη Λεμεσό-Έκαψαν περιπολικό, έβαλαν φωτιά σε σχολείο
Κυπριακό, μεταναστευτικό και οικονομία στο Πασχαλινό μήνυμα ΠτΔ-«Οι μέρες δεν προσφέρονται για ηχηρές διακηρύξεις»
Συστάσεις της Πολιτικής Άμυνας για αντιμετώπιση έντονων καιρικών φαινομένων
Έγινε η κλήρωση του Τζόκερ για το 1.100.000 ευρώ-Οι αριθμοί που κληρώθηκαν