Σοβαρή υλική και κοινωνική στέρηση για το 1,6% των νέων της Κύπρου-Κίνδυνος φτώχειας

Στο 6,1% βρισκόταν ο δείκτης σοβαρής υλικής και κοινωνικής στέρησης για τους νέους (15 έως 29 ετών) στην ΕΕ το 2021, με το ποσοστό στην Κύπρο να βρίσκεται μεταξύ των χαμηλότερων στην ΕΕ (1,6%) σύμφωνα με δεδομένα που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat, η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το ποσοστό ωστόσο όσον αφορά το σύνολο του πληθυσμού ήταν σημαντικά αυξημένο στο 2,6% στην Κύπρο (και πάλι ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά) και ελαφρά υψηλότερο στο 6,3% για την ΕΕ.

Το υψηλότερο ποσοστό νέων 15 έως 29 ετών που αντιμετώπιζαν σοβαρή υλική και κοινωνική στέρηση καταγράφηκε στη Ρουμανία (23,1%) ενώ ακολουθούσαν η Βουλγαρία (18,7%) και η Ελλάδα (14,2%).

Από την άλλη, το ποσοστό αυτό βρισκόταν κάτω από το 3% σε 11 από τα 26 κράτη μέλη για τα οποία υπήρχαν στοιχεία - από το μεγαλύτερο μέχρι το μικρότερο ποσοστό αυτές ήταν το Λουξεμβούργο, η Πολωνία, η Σουηδία, η Κύπρος, η Τσεχία, οι Κάτω Χώρες, η Κροατία, η Σλοβενία, η Φινλανδία, η Αυστρία και η Εσθονία.

Κίνδυνος φτώχειας μεταξύ των νέων

Το ποσοστό των νέων που διέτρεχαν το 2021 κίνδυνο φτώχειας (που ορίζεται ως το ποσοστό εκείνων με εισόδημα κάτω από το 60% του εθνικού διάμεσου ισοδύναμου διαθέσιμου εισοδήματος μετά τις κοινωνικές συνεισφορές) ήταν υψηλότερο από αυτό για τον γενικό πληθυσμό στην ΕΕ (20,1% μεταξύ των νέων έναντι 16,8% για τον γενικό πληθυσμό, μια διαφορά 3,3 ποσοστιαίων μονάδων).

Η Κύπρος ήταν μια από τις χώρες όπου το ποσοστό των νέων που διέτρεχαν κίνδυνο φτώχειας (12,2%) ήταν χαμηλότερο από αυτό στον γενικό πληθυσμό (13,8%), μια διαφορά 1,6 ποσοστιαίων μονάδων.

Σε 19 κράτη μέλη ο κίνδυνος φτώχειας για τους νέους ήταν υψηλότερος από ότι για τον γενικό πληθυσμό, με τη μεγαλύτερη διαφορά να καταγράφεται στη Δανία (12,3% στον γενικό πληθυσμό έναντι 25,6% μεταξύ των νέων) και τη Δανία (15,7% έναντι 24,6%).

Σε οκτώ κράτη μέλη, το ποσοστό των νέων που διέτρεχαν κίνδυνο φτώχειας ήταν χαμηλότερο από το ποσοστό για τον γενικό πληθυσμό, με τις μεγαλύτερες διαφορές να καταγράφονται στη Λετονία (23,4% στον γενικό πληθυσμό έναντι 17,0% μεταξύ των νέων), τη Μάλτα (16,9% έναντι 11,3%), την Εσθονία (20,6% έναντι 15,7%) και την Κροατία (19,2% έναντι 14,7%).

Πηγή: ΚYΠΕ

Δειτε Επισης

Αγγίζει τους 33 βαθμούς η θερμοκρασία-Ο καιρός μέχρι τη Δευτέρα
Εγκατεστημένες κάμερες στα πλείστα ιδιωτικά νηπιαγωγεία-Ζητά τήρηση νόμου για την παρακολούθηση η Ισότητα
Μέτρα για αντιμετώπιση αδήλωτης εργασίας και Τουρκοκύπριους συζητά το Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα
Επαναδραστηριοποίηση Μηχανισμού Διαβούλευσης με Παιδοβουλή
Πέραν των 4726 παιδιών από αρχές έτους στο ΤΑΕΠ Παίδων του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας
Υπουργείο Εργασίας: Σημαντικά οφέλη για αγορά εργασίας από τη συμμετοχή στην ΕΕ
Στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση το θέμα των πλαστών πτυχίων
Ετοιμόρροπη η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στην Αμμόχωστο
Εκκλησιασμός θα πραγματοποιηθεί στις 12 Μαΐου στην κατεχόμενη Βατυλή
Στόχος του ΡΙΚ να εξελιχθεί ο θεσμός του κυπριώτικου σκετς