Ψωμάκια με ενεργό άνθρακα
06:00 - 04 Απριλίου 2023
Κάτι διαφορετικό! Συνταγή από Μαρίνα Παντελίδου
ΥΛΙΚΑ
- 130 γρ. νερό
- 130 γρ. γάλα
- 20 γρ. βούτυρο
- 10 γρ. χαρουπόμελο
- 20 γρ. ξηρή μαγιά
- 5 γρ. μηλόξυδο
- 2 γρ. ενεργό άνθρακα
- 300 γρ. αλεύρι ολικής αλέσεως
- 100 γρ. αλεύρι χωριάτικο
- 1 κ.γλ. αλάτι
- 30 γρ. διάφορους σπόρους (κολοκυθόσπορους, ηλιόσπορους, λιναρόσπορους)
ΧΡΗΣΙΜΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ
- αντικολλητικό
- χαρτί
- ταψί
- μπολ
- πετσέτα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βήμα 1
Καλύψτε με ένα αντικολλητικό χαρτί το ταψί του φούρνου και αφήστε στην άκρη. Βάλτε στον κάδο 130 γρ. νερό, 130 γρ. γάλα, 20 γρ. βούτυρο, 10 γρ. χαρουπόμελο, 20 γρ. ξηρή μαγιά, 5 γρ. μηλόξυδο και ρυθμίστε 1 λεπτό 30 δευτερόλεπτα/37°C/ ταχύτητα 3.
Βήμα 2
Προσθέστε 2 γρ. ενεργό άνθρακα και αναμείξτε 3 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 3.
Βήμα 3
Προσθέστε 300 γρ. αλεύρι ολικής αλέσεως, 100 γρ. αλεύρι χωριάτικο, 1 κουταλάκι αλάτι και αναμείξτε 10 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 4.
Βήμα 4
Στη συνέχεια, ρυθμίστε Ζύμη/2 λεπτά.
Βήμα 5
Αφήστε τη ζύμη μέσα στον κάδο για 15 λεπτά να ξεκουραστεί. Στη συνέχεια, ρυθμίστε Ζύμη/1 λεπτό.
Βήμα 6
Μεταφέρετε σε ένα μπολ, σκεπάστε με πλαστική μεμβράνη και αφήστε στην άκρη για μια ώρα να φουσκώσει.
Βήμα 7
Φτιάξτε ένα μπαστούνι με τη ζύμη, μοιράστε σε 16 ίσα κομμάτια και ακολούθως φτιάξτε τα ψωμάκια βάρους περίπου 40-45 γρ. Τοποθετήστε πάνω από κάθε ψωμάκι, λίγους από τους διαφόρους σπόρους και μεταφέρετε τα ψωμάκια στο ταψί που ετοιμάσατε. Καλύψτε με μια πετσέτα και αφήστε να ξαναφουσκώσουν για ακόμα 30 λεπτά ή όσο χρειαστεί. Στο μεταξύ, προθερμάνετε το φούρνο στους 190°C.
Βήμα 8
Ψήστε για 20 λεπτά περίπου (190°C). Τοποθετήστε τα σε σχάρα για 10 λεπτά να κρυώσουν. Στη συνέχεια, τυλίξτε σε πετσέτα να μείνουν μαλακά ή σερβίρετε.
Παραλλαγή
Μπορείτε να τα φτιάξετε διπλάσια σε μέγεθος και να τα χρησιμοποιήσετε για burger