Περιμένει έκθεση για τις ενέργειες αξιωματικού στο αεροδρόμιο η Κυβέρνηση-Τα ερωτήματα στο μικροσκόπιο

Φως στο τι πραγματικά συνέβη με τον «μυστικό» αστυνομικό που διεξήγαγε άσκηση στο αεροδρόμιο Λάρνακας και κατάφερε να περάσει, όπως ισχυρίζεται, από τους ελέγχους του αεροδρομίου ομοίωμα εκρηκτικών, αναμένεται να ρίξει η έκθεση γεγονότων που ζητήθηκε, αφού τόσο από πλευράς Κυβέρνησης, όσο και από πλευράς της διαχειρίστριας εταιρείας του αεροδρομίου, εκφράστηκαν τις τελευταίες ημέρες αμφιβολίες για τα πραγματικά γεγονότα της όλης υπόθεσης.

Το θέμα αξιολογείται από όλες τις πλευρές ως ιδιαίτερα σημαντικό, ειδικά σε μια περίοδο που τα κυπριακά αεροδρόμια αρχίζουν να ανεβάζουν ρυθμούς ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου, η οποία ξεκινά με μεγάλες προσδοκίες για υψηλά επίπεδα επιβατικής κίνησης.

Όπως γίνεται αντιληπτό, το γεγονός ότι αμφισβητήθηκε με τέτοιο τρόπο, δηλαδή μέσω μιας διαρροής στον Τύπο, προκάλεσε ερωτήματα αλλά και δυσφορία στην Κυβέρνηση, αφού πριν την οποιαδήποτε υπηρεσιακή διαχείριση του θέματος, αυτό διέρρευσε στα μέσα. Δεν έγιναν, δηλαδή, όπως αναφέρει πηγή, οι ενδεδειγμένες διαδικασίες, ούτε τηρήθηκαν τα υπηρεσιακά πρωτόκολλα, πριν το θέμα δημοσιοποιηθεί και πάρει διαστάσεις, που αυτή τη στιγμή ακόμα διερευνώνται.

Πάντως η Κυβέρνηση παρακολουθεί στενά το όλο ζήτημα, χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής να έχει προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια, αφού αναμένει την ολοκλήρωση της έκθεσης γεγονότων που θα δίνει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για το τι πραγματικά συνέβη. Ένα από τα βασικά ερωτήματα που τίθενται, είναι τι ήταν αυτό που είχε στην κατοχή του ο Διευθυντής Ασφάλειας της Αστυνομίας, που δεν κατάφερε να εντοπιστεί κατά τους ελέγχους, αν αυτοί έγιναν με το σωστό τρόπο και αν ακολουθήθηκαν οι διαδικασίες που θα ακολουθούνταν σε ένα επιβάτη.

Ο όρος ομοίωμα εκρηκτικών, μπορεί να περιλαμβάνει μια σειρά από υλικά, όπως πλαστικά, που δεν είναι ανάμεσα στα υλικά που είναι ευαίσθητές οι αψίδες στα αεροδρόμια, εξηγεί πηγή. Συνεπώς, το πρώτο που θα πρέπει να ξεκαθαρίσει, είναι τι είχε στην κατοχή του ο ανώτερος αξιωματικός. Το δεύτερο ζήτημα έχει να κάνει με τη διαδρομή που ακολούθησε ο αξιωματικός εντός του αεροδρομίου. Δεδομένου ότι οι αστυνομικοί, με την επίδειξη του πάσου τους, έχουν πρόσβαση στις πύλες αναχωρήσεων από διαφορετική είσοδο, εγείρει ακόμα ένα ζήτημα που θα πρέπει να τύχει διερεύνησης, αναφέρει κυβερνητική πηγή.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, προκύπτει και ένα τρίτο ζήτημα το οποίο αναμένεται να ξεκαθαρίσει τις επόμενες ημέρες, αφού με βάση τα στοιχεία που προκύπτουν, η εν λόγω διαρροή προς τον Τύπο έγινε μετά το χρονικό διάστημα που σβήνονται τα δεδομένα του τελευταίου δεκαπενθημέρου από τα αρχεία καταγραφής του αεροδρομίου. Συγκεκριμένα τα δεδομένα από τα αρχεία καταγραφής των καμερών ασφαλείας του αεροδρομίου, διατηρούνται για δεκαπέντε μέρες και η διαρροή προκύπτει, πάντα σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, την δέκατη έκτη ημέρα, κάτι που από μόνο του εγείρει ερωτηματικά.

Όλα αυτά αναμένεται να τα διαλευκάνει η έκθεση γεγονότων, με την υπόθεση να τυγχάνει χειρισμού από την Πολιτική Αεροπορία. Αυτό πάντως που προκύπτει από πλευράς Κυβέρνησης, είναι προβληματισμός για τον τρόπο που η όλη ιστορία έτυχε χειρισμού από τα πρόσωπα που φαίνεται ότι εμπλέκονται.

Σε ένα άλλο επίπεδο πάντως, αξίζει να σημειωθεί πως μόλις την περασμένη εβδομάδα, υπήρξε έλεγχος των διαδικασιών ασφαλείας του Αεροδρομίου Λάρνακας, με την διαχειρίστρια εταιρεία να παίρνει τα εύσημα, αφού όπως διαφάνηκε από τους ελέγχους, η όλη διαδικασία πληρούσε στον μέγιστο βαθμό τις δικλείδες που θα πρέπει να ισχύουν στα κράτη μέλη της ΕΕ. Εξάλλου οι έλεγχοι ασφαλείας του αεροδρομίου, διεξάγονται τακτικότατα σε τέσσερα διαφορετικά επίπεδα.

Το πρώτο επίπεδο έχει να κάνει με τον έλεγχο που η ίδια η διαχειρίστρια εταιρεία του αεροδρομίου διεξάγει. Σε δεύτερο επίπεδο ο έλεγχος γίνεται από εξωτερικό συνεργάτη, ενώ τακτικούς ελέγχους διεξάγει και το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας και σε ένα τέταρτο επίπεδο, οι αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αυτό που αφήνεται να νοηθεί από πλευράς Κυβέρνησης πάντως, είναι πως σε καμία περίπτωση, πριν την ολοκλήρωση της έκθεσης γεγονότων και το ξεκαθάρισμα της πλήρους εικόνας για τις συνθήκες του «μυστικού» ελέγχου, δεν θα πρέπει να υιοθετηθεί από τους πολίτες η άποψη πως τα κυπριακά αεροδρόμια δεν είναι ασφαλή.

Δειτε Επισης

Πρόκληση για Υπ. Εσωτερικών οι διπλές εκλογές Ιουνίου-«Δεν θα υπάρξουν προβλήματα»
Χάθηκαν τα ίχνη της 18χρονης Χρυσάνθης από το χώρο διαμονής της στη Λευκωσία (pic)
Τους ψάχνει η Αστυνομία για κλοπή και δόλια χρήση μέσων πληρωμής (pics)
Επιμένει ως «Πρόεδρος της Μακεδονίας» η Σιλιάνοφσκα-Ακύρωσε την ορκωμοσία ο Υπ. Δικαιο΄σύνης
Μπούκαραν σε κατάστημα με μαχαίρι και απείλησαν υπάλληλο-Χειροπέδες σε δύο 23χρονους
Θετικά τα αποτελέσματα από τα μέτρα για το μεταναστευτικό-«Σημαντική μείωση στις αφίξεις»
Σ. Μάτσας: Πρέπει να βρει στοιχεία για ποινικές κατηγορίες στην υπόθεση Θανάση το κράτος
ΒΙΝΤΕΟ: Καταθέτει στην Ανακριτική για το σκάνδαλο στη Μονή ο εν αργία Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος
Ικανοποίηση ΣΑΚΣ για τον εκσυγχρονισμό του θεσμού των ΣΥΟΠ
Στο κελί για τρεις μήνες 52χρονος που ζούσε και εργαζόταν παράνομα στην Κυπριακή Δημοκρατία