Πυρ ομαδόν κατά Αστυνομίας για πειθαρχική αξιωματικού-Στο πάγο δύο χρόνια, αιχμές για συγκάλυψη

Έχουν περάσει περίπου δύο χρόνια από την ημέρα που καταγγέλθηκε αξιωματικός της Αστυνομίας, για εξευτελιστική συμπεριφορά των υφιστάμενων του και εργασιακό εκφοβισμό, υπόθεση την οποία έφερε στο φως ο REPORTER. Όπως είχε αναφερθεί σε προηγούμενα ρεπορτάζ, η υπόθεση είχε διαβιβαστεί στο Γενικό Εισαγγελέα, αφού ολοκληρώθηκαν οι έρευνες του ερευνώντα λειτουργού, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι υπέδειξε ποινικά αδικήματα, εντούτοις, διαβιβάστηκε στον Αρχηγό Αστυνομίας για οδηγίες για πειθαρχική έρευνα σε βάρος του εν λόγω αστυνομικού.

Συγκεκριμένα, τον Φεβρουάριο του 2021 είχαν γίνει μαζικές καταγγελίες (σ.σ 12) σε βάρος ανώτερου αξιωματικού της Αστυνομίας, οι οποίες έκαναν λόγο για εξευτελιστική συμπεριφορά του εν λόγω αξιωματικού προς τις υφιστάμενες του, ασκώντας μάλιστα και ψυχολογική βία.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που προέρχονται από τις τάξεις της Αστυνομίας, μετά από δύο χρόνια, ήταν προγραμματισμένη πρόσφατα η πρώτη ακρόαση ενώπιον της πειθαρχικής επιτροπής, η οποία ωστόσο, δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ. Και αυτό διότι, σύμφωνα με τις ίδιες αστυνομικές πηγές, ο εν λόγω αξιωματικός έλαβε άδεια ασθενείας και ως εκ τούτοι αναβλήθηκε η διαδικασία και ορίστηκε σε μεταγενέστερο στάδιο.

Σημειώνεται πως ο εν λόγω αξιωματικός, σε περίπου έξι με οκτώ μήνες αναμένεται να αφυπηρετήσει και σε περίπτωση που δεν δικαστεί πειθαρχικά, αυτό συνεπάγεται με αφυπηρέτηση χωρίς οποιαδήποτε ποινή (σ.σ σε περίπτωση που κρινόταν ένοχος), που ενδεχομένως να είχε αντίκτυπο στα μισθολογικά δικαιώματά του. Υπενθυμίζεται ότι ο εν λόγω αξιωματικός είχε μετατεθεί από το Τμήμα του Αρχηγείου, όπου εργαζόταν, σε άλλο τμήμα, ενώ, όπως καταγγέλλεται, μετά τις τελευταίες προαγωγές, ο εν λόγω αξιωματικός είναι προϊστάμενος τμήματος, την ώρα που ο επόμενος σε τάξη της ίδιας υπηρεσίας, έχει υψηλότερο βαθμό από αυτόν. Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με τις καταγγελίες που προέρχονται από την Αστυνομία, ο Αρχηγός δεν προέβη σε ανακατατάξεις, με αποτέλεσμα ο αξιωματικός να είναι προϊστάμενος μέλους που είναι ανώτερός του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αγνοείται η τύχη των 12 καταγγελιών κατά αξιωματικού για εξευτελιστική συμπεριφορά

Ζήτησε εξηγήσεις η Ατταλίδου

Η εν λόγω υπόθεση συζητήθηκε ενώπιον της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όπου βουλευτές έστησαν στον τοίχο την Αστυνομία και ζήτησαν εξηγήσεις, ενώ αφέθηκαν αιχμές για συγκάλυψη.

Συγκεκριμένα, η συζήτηση επικεντρώθηκε γύρω από το θέμα του εργασιακού εκφοβισμού και της παρενοχλητικής συμπεριφοράς στο χώρο εργασίας και όταν έφτασε η ώρα της Αστυνομίας να τοποθετηθεί, η βουλεύτρια του Κινήματος Οικολόγων, Αλεξάνδρα Ατταλίδου, έθεσε ενώπιον του εκπροσώπου της Αστυνομίας στη συνεδρία, Ανδρέα Αγγελίδη, τη συγκεκριμένη υπόθεση, υποδεικνύοντας πως αριθμός γυναικών είχαν καταγγείλει ανώτερο αξιωματικό για κακοποιητική συμπεριφορά και δεν έγινε τίποτα, απλώς μεταφέρθηκε σε άλλο τμήμα. Μάλιστα, του υπέβαλε το ερώτημα αν θεωρεί πως ήταν σωστός ο εν λόγω χειρισμός, να μετακινηθεί απλώς σε άλλο τμήμα ο αξιωματικός, για να το καταστρέψει και εκείνο;

Με τη σειρά του, ο κ. Αγγελίδης σημείωσε πως για τη συγκεκριμένη υπόθεση είχε ερωτηθεί και στο παρελθόν η Αστυνομία και είχε τοποθετηθεί. Εξήγησε πως αυτή τη στιγμή βρίσκεται ενώπιον πειθαρχικής επιτροπής, στην οποία συμμετέχουν μέλη της Νομικής Υπηρεσίας, του Υπουργείου Δικαιοσύνης και μέλος της Αστυνομίας (σ.σ διορίζεται από τον Αρχηγό) και σημείωσε πως από την ενημέρωση που έλαβαν, η συγκεκριμένη υπόθεση είναι στις προτεραιότητες της Επιτροπής για να προχωρήσει. Σημειώνεται, πως η εν λόγω Επιτροπή, δεδομένου πως πρόκειται για ανώτερο αστυνόμο, δεν εποπτεύεται από την Αστυνομίας, ενώ ο πρόεδρος της είναι μέλος της Νομικής Υπηρεσίας.

Σε ερώτηση της κας. Ατταλίδου πότε έγινε η αρχική καταγγελία, ο κ. Αγγελίδης απάντησε πως δεν μπορούσε να γνωρίζει το περιθώριο για το πότε έγινε η καταγγελία, για να του τεθεί το ερώτημα «όταν περάσουν τόσα χρόνια από την καταγγελία και δεν υπάρχει αποτέλεσμα, δεν νομίζεται ότι θα υπάρχει επαναθυματοποίηση; Είναι απίστευτο να περάσουν τρία χρόνια και να διερευνάται η υπόθεση από την Αστυνομία».

Ο κ. Αγγελίδης σημείωσε παράλληλα, πως η υπόθεση είχε ολοκληρωθεί έγκαιρα η διερεύνηση της υπόθεσης από τον αξιωματικό της Αστυνομίας και στη συνέχεια μεταβιβάστηκε στη Νομική Υπηρεσία και λήφθηκαν αποφάσεις και κατέληξε στην Πειθαρχική Επιτροπή.

«Μυρίζει συγκάλυψη» λέει η Ειρήνη, άφησε αιχμές η Σούπερμαν

Από πλευράς της, η πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και βουλεύτρια του ΑΚΕΛ, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, στη δική της τοποθέτηση σημείωσε πως δεν είναι καλύτερη η εικόνα που παρουσίασε ο κ. Αγγελίδης, τονίζοντας πως όποιος έχει παρατείνει για τόσα χρόνια αυτή τη διαδικασία, εγκληματεί. «Είτε είναι η Νομική Υπηρεσία, είτε είναι η ηγεσία της Αστυνομίας, είναι έγκλημα, άνθρωπος που έχει καταγγελθεί για κακοποιητική συμπεριφορά, να συνεχίζει να εργάζεται ανενόχλητος, με το χαρακτήρα που έχει».

Η βουλεύτρια του Δημοκρατικού Συναγερμού, Ρίτα Σούπερμαν, ζήτησε από τον κ. Αγγελίδη να μεταφέρει στην ηγεσία τα όσα ακούστηκαν στην Βουλή, αφού τόνισε πως ο συγκεκριμένος αξιωματικός σε λίγους μήνες θα αφυπηρετήσει και θα πρέπει να προχωρήσουν οι διαδικασίες.

Κατά τη συζήτηση αφέθηκαν αιχμές από την Ειρήνη Χαραλαμπίδου, για συγκάλυψη του θέματος, είτε από το Γενικό Εισαγγελέα, είτε από τον Αρχηγό της Αστυνομίας. Η πρόεδρος της Επιτροπής ζήτησε από τον κ. Αγγελίδη να αποστείλει γραπτώς απάντηση και να αναφέρει πότε έγινε η καταγγελία, πότε ολοκληρώθηκε η έρευνα από τον αξιωματικό, πότε ενημερώθηκε ο Αρχηγός, πότε πήγε στον Γενικό Εισαγγελέα η έρευνα, για το λόγο που διαιωνίζεται αυτή η υπόθεση και να αναφέρει ποιες θα είναι οι συνέπειες για τον συγκεκριμένο αξιωματικό, αφού αφυπηρετήσει και με ποιο βαθμό θα αφυπηρετήσει.

«Για μένα αυτό μυρίζει συγκάλυψη. Κάποιος κάνει πλάτες στο συγκεκριμένο αξιωματικό, μέχρι την αφυπηρέτηση του. Είναι υπόθεση που βγάζει μάτι και δεν ήταν σεξουαλικού περιεχομένου».

Παρών στη συζήτηση ήταν και ο πρόεδρος του κλάδου αστυνομικών της Ισότητας, Νίκος Λοϊζίδης, ο οποίος σημείωσε πως ως συντεχνία παρακολουθούν την υπόθεση και θα στείλουν επιστολή στον Αρχηγό, αφού στις τμωρίες που προβλέπονται για τέτοιου είδους υποθέσεις, είναι και η μείωση βαθμού και θα ζητούν να τελειώσει η υπόθεση και μετά να του υπογράψει τα χαρτιά για τη σύνταξη. Ο κ. Λοϊζίδης υπέδειξε πως την εν λόγω επιστολή θα κοινοποιήσει και στη Βουλή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Διώκεται πειθαρχικά, χάθηκαν στον… δρόμο τα ποινικά κατά ανώτερου αξιωματικού

Δειτε Επισης

Συνδέθηκε με δώδεκα υποθέσεις εμπρησμού κατοικιών και οχημάτων ο δεσμοφύλακας των Κεντρικών
Χειροπέδες σε 63χρονο για τους πυροβολισμούς εναντίον οχήματος στο Ζακάκι
ΒΙΝΤΕΟ: Το επεισόδιο μεταξύ δημάρχου και δημοτικού συμβούλου στη Δρομολοξιά
Στο κελί για μια ημέρα οι τρεις ανήλικοι για την επίθεση με κροτίδες σε οικία στο Κίτι
Κατήγγειλε σωματική επίθεση από τον Δήμαρχο ο Δημοτικός Σύμβουλος ΔΗΣΥ-Έδωσε στοιχεία στις Αρχές
Δεκάχρονος μαθητής ανάμεσα στα άτομα που προκάλεσαν ζημιές στο Δημοτικό Λιβαδιών
Σε εξέλιξη οι έρευνες της Αστυνομίας για τη συμπλοκή στη Λευκωσία-Εντοπίστηκαν δύο όπλα
Η μεταβολή της εκδοχής του πληροφοριοδότη για «Δημητρούι» πιθανόν ξανά στο Εφετείο-Υπό κράτηση και οι εννέα
Ζημιές στο όχημα Δημοτικού Σύμβουλου του ΔΗΣΥ στη Δρομολαξιά (pics)
Τα έκαναν γυαλιά καρφιά στο Δημοτικό Λιβαδιών-Φωτιές, σπασμένα τζάμια και σοβαρές ζημιές (pics)