Υποβάλλονται οι υποψηφιότητες για την ηγεσία του ΔΗΣΥ-Τι προβλέπει η διαδικασία

Η υποβολή υποψηφιοτήτων ενόψει των εσωκομματικών εκλογών της 6ης Μαΐου, θα πραγματοποιηθεί σήμερα στα γραφεία του Δημοκρατικού Συναγερμού. Η επίσημη διαδικασία αναμένεται να βάλει τέλος στα κουτσομπολιά και την παραφιλολογία των τελευταίων εβδομάδων ως προς τα πρόσωπα που θα διεκδικήσουν, αλλά αναπόφευκτα θα θέσει το κόμμα, για άλλη μία φορά μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, για τα καλά σε προεκλογική περίοδο.

Σημειώνεται, μάλιστα, πως αυτή δεν θα είναι καν η τελευταία εκλογική διαδικασία στην οποία θα εμπλακεί ο ΔΗΣΥ το πρώτο εξάμηνο του 2023. Θα ακολουθήσουν και οι εκλογές σε επαρχιακό επίπεδο, οι οποίες, αν και λιγότερο σημαντικές για το κόμμα, αποκτούν ιδιαίτερη αξία για τους υποψηφίους, ενόψει των εκλογών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης το 2024, καθώς πολλοί πιστεύουν πως η εξασφάλιση ενός τοπικού αξιώματος μπορεί να προσφέρει οφέλη σε πρόσωπα που επιθυμούν να διεκδικήσουν αξιώματα στους νέους Δήμους που θα δημιουργηθούν.

Σύμφωνα με την προκήρυξη, η 8η Παγκύπρια Εκλογική Συνέλευση θα πραγματοποιηθεί για την ανάδειξη του αναπληρωτή προέδρου, των τριών αντιπροέδρων, της προέδρου της ΓΟΔΗΣΥ και των 25 εκλελεγμένων μελών του Πολιτικού Γραφείου. Δικαίωμα υποβολής υποψηφιότητας έχουν όλα τα μέλη που βρίσκονταν στο μητρώο μέχρι τις 5 Φεβρουαρίου 2023 και θα πρέπει να έχουν τακτοποιημένες τις συνδρομές τους για το 2022 και το 2023. Κάθε μέλος δικαιούται να διεκδικήσει μόνο μία θέση.

Η υποβολή υποψηφιοτήτων θα γίνει μεταξύ 9:00 το πρωί και 1:00 το μεσημέρι στα Κεντρικά Γραφεία του ΔΗΣΥ. Οι υποψήφιοι για τη θέση του αναπληρωτή προέδρου, πέραν της δήλωσης υποψηφιότητας και των 300 ευρώ που έχουν καθοριστεί ως δικαίωμα συμμετοχής, θα πρέπει να προσκομίσουν κατάλογο 75 υποστηρικτών, ο οποίος θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει τουλάχιστον επτά μέλη από κάθε επαρχιακή οργάνωση του κόμματος. Στους υποψήφιους για την αντιπροεδρία το παράβολο έχει καθοριστεί στα 200 ευρώ, ενώ οι υποψήφιοι θα πρέπει να προσκομίσουν κατάλογο 50 υποστηρικτών, εκ των οποίων οι πέντε απαραιτήτως από κάθε επαρχιακή οργάνωση. Και οι δύο αυτές κατηγορίες είχαν το δικαίωμα να παραδώσουν από τη Δευτέρα για προέλεγχο τις λίστες τους, ώστε να είναι τυπικά εντάξει κατά τη διάρκεια της επίσημης υποβολής.

Για τις αιρετές θέσεις του Πολιτικού Γραφείου και την πρόεδρο της ΓΟΔΗΣΥ δεν απαιτείται λίστα υποστηρικτών. Το ποσό για τη διεκδίκηση της αρχηγίας της γυναικείας οργάνωσης έχει καθοριστεί στα 100 ευρώ και για τα μέλη του Πολιτικού Γραφείου στα 100 ευρώ. Πέραν των πιο πάνω, όλοι οι υποψήφιοι πρέπει να προσκομίσουν αντίγραφο πολιτικής ταυτότητας, κομματική ταυτότητα ή απόδειξη πληρωμής για το 2023 και να αποστείλουν σε ηλεκτρονική μορφή πρόσφατη φωτογραφία και βιογραφικό.

Σημειώνεται ότι, βάσει Καταστατικού, ισχύει ποσόστωση 30% για τη συμμετοχή γυναικών και 30% για τη συμμετοχή νέων ηλικίας μέχρι 35 ετών για το Πολιτικό Γραφείο, αλλά όχι για την εκλογή αντιπροέδρων. Απαραίτητα στο Πολιτικό γραφείο εκλέγονται δύο μέλη από κάθε Επαρχιακή Οργάνωση εφόσον υπάρχουν υποψήφιοι.

Αρκετά μέλη έχουν ήδη δημοσιοποιήσει την πρόθεσή τους να θέσουν υποψηφιότητα για κάποια από τις θέσεις, με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στα αξιώματα της ανώτατης ηγεσίας, τα πρόσωπα δηλαδή που θα πλαισιώσουν στην πρώτη γραμμή του κόμματος την Αννίτα Δημητρίου για τα επόμενα χρόνια.

Υποψήφιοι για τη θέση αναπληρωτή προέδρου θα θέσουν ο βουλευτής και αντιπρόεδρος Ευθύμιος Δίπλαρος, το μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου και εκτελεστικός διευθυντής του Ινστιτούτου «Γλαύκος Κληρίδης» Μιχάλης Σοφοκλέους και ο πρώην βουλευτής και πρώην αντιπρόεδρος Σωτήρης Σαμψών. Θέσεις αντιπροέδρου διεκδικούν οι βουλευτές Σάβια Ορφανίδου, Φωτεινή Τσιρίδου και Γιώργος Κάρουλλας, το μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου και γραμματέας πολιτικού εκσυγχρονισμού Ξένια Κωνσταντίνου, ο τέως Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μάριος Πελεκάνος, το μέλος του Πολιτικού Γραφείου Ονησίφορος Ιορδάνου και ο πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων Μιχάλης Μιχαήλ. Αν και δεν αποκλείονται υποψηφιότητες της τελευταίας στιγμής, έχει πλέον ξεκαθαρίσει ότι πολλά από τα στελέχη που έκαναν σκέψεις διεκδίκησης το προηγούμενο διάστημα ή δέχονταν πιέσεις από άλλα μέλη για να υποβάλουν υποψηφιότητα, τελικά αποφάσισαν να μην το πράξουν.

Δειτε Επισης

Διαχείριση μετανάστευσης εκτός ΕΕ ζητούν 15 κράτη μέλη, μεταξύ τους η Κύπρος
Ακόμη ένα παραλήρημα Τατάρ-«Η ε/κ πλευρά απέρριψε προτάσεις για το Βαρώσι»
Καρογιάν: Στόχος το 7,5%+ και η εκλογή ευρωβουλευτή στις εκλογές
«SMS από πολιτικά πρόσωπα, αδελφότητες και κανονίσματα από τον Γενικό και Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα»
Απέρριψε όλες τις προτάσεις και εισηγήσεις μας ο Τατάρ-«Οι προσπάθειες δεν θα σταματήσουν»
Σ. Στεφάνου: Καθυστερεί η υλοποίηση εξαγγελιών για στεγαστική πολιτική
Καταγγέλλει παρέμβαση της Τουρκίας στις Ευρωεκλογές ο Οζ Καραχάν-«Αποτρέπει συμμετοχή των Τ/κ»
Οπαδικά τα συνθήματα στο τέμενος απαντά η Κυβέρνηση, δόθηκαν οδηγίες για καθαρισμό
Κ. Λετυμπιώτης: Συνέχιση υλοποίησης πολιτικών με την οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης
Λετυμπιώτης για την απόπειρα δολοφονίας Φίτσο-«Οι πράξεις βίας δεν έχουν θέση στην κοινωνία»