Καταγγέλλει παρέμβαση της Τουρκίας στις Ευρωεκλογές ο Οζ Καραχάν-«Αποτρέπει συμμετοχή των Τ/κ»

Καταγγελία για παρέμβαση της Τουρκίας στις Ευρωεκλογές, καταγγέλλει ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής των Οικολόγων, Οζ Καραχάν. Σε δήλωση του ο κ. Καραχάν κάνει λόγο για παρέμβαση σε σχέση με τη συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων, μέσω της Γερμανίας.

Όπως αναφέρει, «κατά τη διάρκεια των Ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου 2024, έχουν οριστεί Ειδικά Εκλογικά Κέντρα κοντά στα οδοφράγματα ώστε να διευκολυνθούν οι τουρκόφωνοι Κύπριοι που ζουν στα κατεχόμενα να ψηφίσουν. Πριν από λίγο καιρό, ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ, Νιαζί Κιζιλγιουρέκ ανακοίνωσαν ότι είχαν απευθυνθεί στη Γερμανική Πρεσβεία στην Κύπρο και στο Υπουργείο Εσωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας και έλαβαν θετική απάντηση για να αποτελέσει το Ινστιτούτο Γκαίτε, το οποίο βρίσκεται δίπλα στο Λήδρα Πάλας, ένα από αυτά τα Ειδικά Εκλογικά Κέντρα».

Ωστόσο, όπως αναφέρει, «σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, σε αντίθεση με τα όσα ανακοίνωνε ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ, οι τουρκόφωνοι Κύπριοι δεν θα μπορούν να ψηφίσουν στο Ινστιτούτο Γκαίτε στην περιοχή Λήδρα Πάλας. Ο λόγος είναι ότι η απόφαση αυτή εγκαταλείφθηκε ως αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Τουρκίας και της Γερμανίας».

Διερωτάται μάλιστα, «γιατί, άραγε, το προαναφερθέν κόμμα και ο υποψήφιός του, ενώ γνώριζαν τις εξελίξεις αυτές εδώ και καιρό, επέλεξαν να τις αποκρύψουν από όλους τους Κυπρίους;»

Και προσθέτει: «Μήπως αυτό οφείλεται στις διαβεβαιώσεις που είχαν από το καθεστώς (τελικά από την Τουρκία) ότι θα τους επιτραπεί να προπαγανδίζουν ελεύθερα στα κατεχόμενα; Εδώ και μήνες, ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ προπαγανδίζει στα κατεχόμενα ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία έχει σφετεριστεί τα δικαιώματα των τουρκόφωνων Κυπρίων». Εμείς απο την άλλη προσπαθούμε να προειδοποιήσουμε και να διαφωτίσουμε τους Κύπριους ενάντια σε αυτή τη διχαστική προπαγάνδα... Με αυτές τις κινήσεις, η Τουρκία στοχεύει όχι μόνο στο να μπει σφήνα ανάμεσα στους τουρκόφωνους Κύπριους και το κράτος που νόμιμα τους εκπροσωπεί, δηλαδή την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά και να μειώσει τον αριθμό των πολιτών που ψηφίζουν».

Την ίδια στιγμή, αναφέρει ο Οζ Καραχάν, «η Γερμανία, η οποία αγνοεί τις δικές της λεγόμενες αξίες σε κάθε ευκαιρία και ηγεμονεύει την Ευρωπαϊκή Ένωση, έδειξε για άλλη μια φορά ότι υπερασπίζεται τη δημοκρατία μόνο εφόσον αυτή δεν έρχεται σε αντίθεση με τα δικά της συμφέροντα».

«Ως Κύπριοι, δεχόμαστε επίθεση από όλες τις πλευρές εναντίον της δημοκρατικής μας ενότητας στο ίδιο μας το έδαφος, σε μια ενιαία εκλογική περιφέρεια, με ένα ενιαίο εκλογικό κατάλογο και ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο... Η επίθεση αυτή γίνεται από τους κατακτητές, κάποια ξένα κράτη και τους «δικοινοτικούς» κύκλους που υποστηρίζονται από αυτούς», υποδεικνύει ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής των Οικολόγων.

«Όλες αυτές οι καταστάσεις υπογραμμίζουν τη σημασία της συνεργασίας μας ως Ένωση Κυπρίων με το Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών και το Κίνημα ΑΙΧΜΗ, για να αγωνιστούμε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για την απελευθέρωση της Κύπρου και ενάντια στην υποκρισία των κρατών που ηγεμονεύουν την Ευρωπαϊκή Ένωση», επισημαίνει και την ίδια ώρα καλεί, «όλους τους ψηφοφόρους να στηρίξουν τους υποψηφίους του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών που θα δώσουν έναν πραγματικό αγώνα στην Ευρώπη για την ενίσχυση της δημοκρατικής ενότητας των Κυπρίων ενάντια στην κατοχή».

Δειτε Επισης

Ν. Χριστοδουλίδης: Είναι καιρός να επανενωθεί το τελευταίο διαιρεμένο κράτος μέλος της ΕΕ
Αναβλήθηκε η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της ΕΔΕΚ
Απαντά σε Ερντογάν η Αθήνα για το Κυπριακό-«Η δημιουργία δύο κρατών δεν αποτελεί λύση»
Η Ελλάδα στηρίζει τις προσπάθειες Γκουτέρες για επανένωση, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές
Δεν κάνει πίσω ο Τατάρ-«Δεν γίνεται να υπάρξει υποχώρηση από την λύση δύο κρατών»
Συγκατάθεση Κυπριακής Δημοκρατίας στους κανόνες ασφαλούς λιμένα του ΟΟΣΑ για τον Πυλώνα 2
Στη δημοσιότητα το ποσό που ξόδεψε το ΑΚΕΛ για την εκστρατεία του στις Ευρωεκλογές
Με τις πρυτανικές Αρχές του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου συναντήθηκε ο Πρόεδρος
Ξεκαθάρισε το σκηνικό η Κυβέρνηση για τις δηλώσεις Μαρινάκη-«Δεν μιλάμε για σχέδιο λύσης, αλλά για προγραμματισμό»
Νέα πρόκληση Ερντογάν: «Τουρκική» η μειονότητα στη Θράκη - «Ειρηνευτική» η εισβολή στην Κύπρο