Τέθηκε σε ισχύ το νέο ωράριο στη δημόσια υπηρεσία-Πώς επωφελούνται οι υπάλληλοι

Άλλαξε η κατάσταση στη δημόσια υπηρεσία, από την περασμένη εβδομάδα, αφού έχει τεθεί σε ισχύ ο νόμος που ψηφίστηκε από την Βουλή, πριν από το Πάσχα και αφορά στην επέκταση του ωραρίου. Με τη δημοσιοποίηση του νόμου στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας, το νέο ωράριο έχει εφαρμοστεί, με αρκετούς υπαλλήλους να το επιλέγουν. Την ίδια ώρα, στο τραπέζι υπάρχει πρόταση για επέκταση του ωραρίου εξυπηρέτησης των πελατών, ενώ παραμένει και η πρόταση για περαιτέρω επέκταση του ωραρίου προσέλευσης στη δημόσια υπηρεσία.

Εδώ και μία εβδομάδα, που έχει δημοσιοποιηθεί ο νόμος, φαίνεται ότι η δημόσια υπηρεσία έχει αλλάξει πρόσωπο. Και αυτό επειδή αρκετοί είναι εκείνοι οι υπάλληλοι που επέλεξαν να κάνουν χρήση της δυνατότητας που τους δίνει ο νόμος για να πηγαίνουν στη δουλειά τους νωρίτερα, αλλά και να σχολνάνε πιο νωρίς. Πάντως, η εφαρμογή του νόμου, αυτές τις λίγες ημέρες που έχει επεκταθεί το ωράριο, χαρακτηρίζεται επιτυχημένη από τους αρμόδιους.

«Έχει ξεκινήσει η εφαρμογή του νέου ωραρίου στη δημόσια υπηρεσία και μπορώ να πω ότι είναι με επιτυχία που γίνεται. Υπάρχει πολλή ανταπόκριση από αρκετούς δημόσιους υπαλλήλους. Ξεκίνησε από την επόμενη ημέρα που δημοσιεύτηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας, έχει μία εβδομάδα. Υπάρχει αρκετή ανταπόκριση», ανέφερε στον REPORTER, ο γενικός γραμματέας της ΠΑΣΥΔΥ, Στρατής Ματθαίου.

Υπενθυμίζεται πως, όπως αποφάσισε η Ολομέλεια της Βουλής, διευρύνεται το ωράριο εργασίας στη δημόσια υπηρεσία κατά μισή ώρα πιο νωρίς σε σχέση με τα ισχύοντα. Παράλληλα διευρύνεται το ελαστικό ωράριο εργασίας, από μία ώρα που προβλέπεται σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, σε μία και μισή ώρα, από τις 7.00 π.μ./8.30 π.μ. έως τις 2.30 μ.μ./4.00 μ.μ. Στην ουσία, αυτό δίνει τη δυνατότητα σε όσους υπαλλήλους της δημόσιας υπηρεσίας να επιλέξουν κατά πόσο θα πηγαίνουν νωρίτερα ή θα σχολάνε πιο νωρίς.

«Η αλλαγή δεν είναι αρκετά μεγάλη, αλλά έδωσε τη δυνατότητα σε πολλούς που ήθελαν να έρχονται πιο νωρίς το πρωί να έρχονται. Είναι όσοι δεν έχουν παιδιά ή έχουν μεγαλώσει τα παιδιά τους και δεν χρειάζεται να τα παίρνουν στο σχολείο και όσοι έρχονται από τις επαρχίες. Έρχονται πιο νωρίς και δεν βρίσκουν κίνηση στις εισόδους της Λευκωσίας, όπως στα φώτα του Καλησπέρα ή μετά τον κυκλικό κόμβο της Ανθούπολης».

Επωφελούνται όλοι οι υπάλληλοι

Αν και κάποιος έλεγε πως με τη συγκεκριμένη αλλαγή μπορούν να επωφεληθούν μόνο όσοι δεν έχουν παιδιά και μπορούν να σπεύδουν στη δουλειά τους νωρίτερα, θα είχε άδικο. Κι αυτό επειδή με το νέο ωράριο στη δημόσια υπηρεσία, οι δημόσιοι υπάλληλοι μπορούν να επιλέξουν την ώρα προσέλευσης και αποχώρησης από την εργασία τους, εντός του χρονικού διαστήματος που έχει δοθεί.

«Εκείνοι που έχουν παιδιά στα σχολεία, δεν μπορούν να έρχονται πιο νωρίς, αλλά μπορούν το μεσημέρι να σχολάσουν πιο νωρίς. Επωφελούνται όλοι με αυτή την αλλαγή. Βέβαια εμάς εισήγησή μας ήταν να υπάρχει επέκταση μέχρι τις 9, αλλά το Υπουργείο Οικονομικών είχε πει να γίνει 7:00-8:30 και μετά αν υπάρχει ανταπόκριση, να το εξετάσουμε για να πάμε στο 7:00-9:00».

Στο μεταξύ, στο τραπέζι έχει τεθεί μία πρόταση που αφορά στην επέκταση του ωραρίου εξυπηρέτησης των πολιτών, μισή ώρα νωρίτερα. Και αυτό έχει στόχο να ωφελήσει και τους υπαλλήλους που πηγαίνουν νωρίτερα στην εργασία τους, αλλά και τους πολίτες, που ενδεχομένως να δυσκολεύονται με το υφιστάμενο ωράριο.

«Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, ούτε στην εξυπηρέτηση του κοινού, ούτε στην παρουσίαση των υπαλλήλων. Λόγω της αλλαγής του ωραρίου παρουσίας των υπαλλήλων, είχα βάλει στο τραπέζι μία πρόταση για επέκταση του ωραρίου για εξυπηρέτηση των πολιτών, εκεί και όπου είναι εφικτό να γίνει. Η εξυπηρέτηση είναι 8:00-3:00 και η πρότασή μου είναι, αν είναι εφικτό, να ξεκινά στις 7:30. Μελετάται η συγκεκριμένη εισήγηση, σε κάποια τμήματα και πιθανό να εφαρμοστεί».

Η επανεξέταση της κατάστασης θα γίνει σε έξι μήνες από την ημέρα εφαρμογής και τότε θα διαπιστωθεί κατά πόσο ήταν επιτυχημένη η κατάσταση. Σε εκείνο το στάδιο θα τεθεί και πάλι στο τραπέζι η πρόταση της ΠΑΣΥΔΥ, για επέκταση του ωραρίου προσέλευσης, μέχρι τις 9:00 το πρωί.

Δειτε Επισης

Αλλάζει το ωράριο για τους δημόσιους υπάλληλους-Ομόφωνη απόφαση Βουλής