Νέα εποχή για τη δημόσια υπηρεσία-Πότε εφαρμόζεται το νέο ωράριο και όλες οι αλλαγές

Σε νέα εποχή μπαίνει η δημόσια υπηρεσία, αφού μετά την απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής, αλλάζει το ωράριό της και γίνεται πιο ελαστικό, κατά 1,5 ώρα, κάτι που δίνει στους υπαλλήλους την ευκαιρία να προσέρχονται ό,τι ώρα θέλουν, εντός της συγκεκριμένης χρονικής διάρκειας στο χώρο εργασίας τους.

Συγκεκριμένα, όπως αποφάσισε η Ολομέλεια της Βουλής, διευρύνεται το ωράριο εργασίας στη δημόσια υπηρεσία κατά μισή ώρα πιο νωρίς σε σχέση με τα ισχύοντα. Παράλληλα διευρύνεται το ελαστικό ωράριο εργασίας, από μία ώρα που προβλέπεται σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, σε μία και μισή ώρα, από τις 7.00 π.μ./8.30 π.μ. έως τις 2.30 μ.μ./4.00 μ.μ. Παρ’ όλο που η Ολομέλεια ενέκρινε τους κανονισμούς, δημιουργήθηκε ένα γκρίζο σημείο, αφού δεν έγινε ξεκάθαρο πότε θα τεθεί σε εφαρμογή το νέο ωράριο.

«Η εφαρμογή των αλλαγών θα γίνει με τη δημοσίευση των κανονισμών στην επίσημη εφημερίδα της Δημοκρατίας. Δεν ξέρουμε πότε θα δημοσιευτούν, αλλά όποτε γίνει θα είναι για όλη την δημόσια υπηρεσία, εκτός από όσους έχουν σύστημα βάρδιας. Επίσης, όπου ο οικείος προϊστάμενος καθορίσει κάτι διαφορετικό, δεν θα ισχύσει. Και εξηγώ ότι σε μία υπηρεσία μπορεί να υπάρχει ένα ταμείο και πάει εκεί ο κόσμος και πληρώνει, είναι συγκεκριμένες οι ώρες που δουλεύει το ταμείο, που είναι 8-3. Άρα, δεν μπορεί να πάει 8:30 ο υπάλληλος. Σε υπηρεσίες που καθοριστεί από τον προϊστάμενο, δεν θα ισχύει το ευέλικτο ωράριο, στην υπόλοιπη δημόσια υπηρεσία θα ισχύει το ωράριο», εξήγησε στον REPORTER ο γενικός γραμματέας της ΠΑΣΥΔΥ, Στρατής Ματθαίου.

Άμεση εφαρμογή των αλλαγών

Ουσιαστικά, μετά την δημοσιοποίηση των αλλαγών στην επίσημη εφημερίδα της Δημοκρατίας, οι υπάλληλοι στη δημόσια υπηρεσία θα μπορούν να εφαρμόσουν αμέσως το ελαστικό αυτό ωράριο, αφού δεν υπάρχει οποιαδήποτε πρόθεση να δοθεί οποιαδήποτε περίοδος χάριτος και προσαρμογής, αφού δεν κρίθηκε αναγκαίο.

«Ό,τι ισχύει μέχρι σήμερα, ότι δηλαδή οι υπάλληλοι μπορούν να πάνε στη δουλεία τους από τις 7:30 μέχρι τις 8:30, θα ισχύει και με τις αλλαγές, από τις 7:00 πλέον μέχρι τις 8:30. Ήταν συμφωνία της ΠΑΣΥΔΥ με την Κυβέρνηση, από το περασμένο φθινόπωρο και στην πρόταση που καταθέσαμε έλεγε ότι θα έπρεπε να είναι το ωράριο μέχρι τις 9:00. Το Υπουργείο Οικονομικών είπε να γίνει μέχρι τις 8:30, για να μην υπάρξουν προβλήματα και σταδιακά, αφού δούμε ότι προσαρμόστηκε ο κόσμος, να το δούμε μέχρι τις 9:00. Θεωρώ ότι σε ένα μεταγενέστερο στάδιο θα πάμε μέχρι τις 9:00».

Με τις αλλαγές αυτές, οι δημόσιοι υπάλληλοι μπορούν να προσέρχονται στην εργασία τους, οποιαδήποτε στιγμή εντός της 1,5 ώρας που δόθηκε και να σχολνάνε μέχρι τις 4:00, αφού οι ώρες εργασίας τους υπολογίζονται σε εβδομαδιαία βάση και όχι με συμπλήρωση συγκεκριμένων ωρών ανά ημέρα.

«Μπορούν τη μία ημέρα να πάνε 7:00, την άλλη ημέρα να πάνε 7:15, μετά 7:45, έχουν ευέλικτο ωράριο και στο τέλος του χρόνου γίνεται συνυπολογισμός για τις ώρες. Υπάρχει προκαθορισμένο ωράριο οι υπάλληλοι στη δημόσια υπηρεσία και υπολογίζεται εβδομαδιαία. Κάποιος μπορεί να πάει 7:00 και να φύγει 4:00 ή να πάει 7:30 και να φύγει 2:30. Υπολογίζεται σε εβδομαδιαίο στάδιο».

Απαμβλύνεται το πρόβλημα με το κυκλοφοριακό

Κάτι που ακούστηκε στη Βουλή και θεωρήθηκε σημαντικός παράγοντας, ως προς την ψήφιση αυτών των αλλαγών είναι και το γεγονός ότι με την αλλαγή του ωραρίου, γίνεται το πρώτο βήμα για απάμβλυνση του προβλήματος με το κυκλοφοριακό.

«Θεωρώ πως σε σημαντικό βαθμό θα αποσυμφωρηθεί το κυκλοφοριακό. Υπάρχουν αρκετοί δημόσιοι υπάλληλοι, που δεν έχουν παιδιά στο σχολείο και θέλουν να έρχονται πιο νωρίς. Μέχρι τώρα δεν μετρούσαν οι ώρες αν έρχονταν από τις 7:00. Πλέον, θα μπορούν να έρχονται πιο νωρίς και θα είναι κίνητρο για εκείνους που έρχονται από τις επαρχίες και σκάλωναν στα φώτα του Καλησπέρα και έμεναν εκεί», τόνισε ο κ. Ματθαίου.

Αν και σε παλαιότερες συζητήσεις είχε γίνει μία προσπάθεια να συνδεθεί η αλλαγή του ωραρίου στη δημόσια υπηρεσία με τα σχολεία, αυτό που ξεκαθαρίζεται είναι ότι πρόκειται για μία εντελώς διαφορετική συζήτηση, που θα πρέπει να γίνει σε μεταγενέστερο στάδιο, ανάμεσα σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Σε μία τέτοια περίπτωση, που αλλάξει το ωράριο και στα σχολεία, ενδεχομένως να αλλάξει και η εικόνα που παρατηρείται στους δρόμους της Κύπρου, αφού είναι δεδομένο ότι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που παρατηρείται μποτιλιάρισμα, σε συγκεκριμένες ώρες το πρωί και το μεσημέρι, είναι λόγω των σχολείων.

Δειτε Επισης

Τέσσερις νεκροί από πυρά στο Αφγανιστάν-Ανάμεσά τους τρεις Iσπανοί τουρίστες
Ανακουφισμένοι οι τραγικοί γονείς της Σάνι Λουκ-«Είναι ακόμη πολύ όμορφη, τώρα μπορούμε να την θάψουμε»
Επεισοδιακή καταδίωξη καταζητούμενου στη Λεμεσό-Τον τσάκωσαν με παράνομο 32χρονο και με ναρκωτικά
Απολογείται τη Δευτέρα ο 50χρονος για τη γυναικοκτονία στο Μενίδι-Η κυνική ομολογία και τα κίνητρα της δολοφονίας
Στο μικροσκόπιο κλειστά κυκλώματα και τεκμήρια για τον εντοπισμό των βάνδαλων των γηπέδων Απόλλωνα και ΑΕΛ
Γιατί ο Ερντογάν μετέτρεψε την Μονή της Χώρας σε τζαμί-Ερευνήτρια εξηγεί
Η αμερικανική κυβέρνηση προειδοποιεί για πιθανή τρομοκρατική απειλή στην κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ+
Έφηβος στις ΗΠΑ πέθανε από καυτερό πατατάκι που έφαγε μετά από challenge στα social media
Έμμεσες συνομιλίες ΗΠΑ και Ιράν για την αποφυγή περιφερειακής κλιμάκωσης
Οι μεξικανικές αρχές βρίσκουν διαμελισμένα πτώματα, ανάμεσά τους αυτό υποψηφίου δημάρχου