Άλλοι τρείς Κύπριοι και επτά άτομα κυπριακής καταγωγής απεγκλωβίστηκαν από το Σουδάν

Τρεις ακόμη Κύπριοι πολίτες και επτά άτομα κυπριακής καταγωγής, απεγκλωβίστηκαν από το Σουδάν και έφτασαν στην Κύπρο με πτήση της RoyalAirForce, τα ξημερώματα της Τετάρτης, με τις προσπάθειες επαναπατρισμού να συνεχίζονται.

Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος, ευχαρίστησε τον Βρετανό ομόλογό του για την βοήθεια που πρόσφερε η χώρα του.

Υπενθυμίζεται πως χθες, έγινε κατορθωτή η απομάκρυνση της πρώτης Κύπριας με την οποία συναντήθηκε, στο αεροδρόμιο της Άκαμπα, ο Κύπριος Πρέσβης στην Ιορδανία, Μιχάλης Ιωάννου, ο οποίος βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία μαζί της, μέχρι να διευθετηθούν οι διαδικασίες επαναπατρισμού της. «Μου έχει περιγράψει μια τραγική κατάσταση στη χώρα, ωστόσο η ίδια είναι καλά στην υγεία της», ανέφερε στον REPORTER ο κος Ιωάννου.

Το Υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται σε συνεχή συντονισμό με όλους τους δρώντες της προσπάθειας για απομάκρυνση πολιτών τρίτων χωρών. Δηλαδή, με τις Αρχές της Ελλάδας, του Ηνωμένου Βασιλείου, των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, της Αιγύπτου και άλλων χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να υπάρξουν επιλογές προς αξιοποίηση για επαναπατρισμό όλων των προσώπων προς την Κύπρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Μου έχει περιγράψει μια τραγική κατάσταση»-Αγωνία για τους Κύπριους στο Χαρτούμ

Το Σχέδιο ΕΣΤΙΑ και το αίτημα Ηνωμένου Βασιλείου

Πάντως, με οδηγίες της υπουργικής ομάδας, η οποία αποτελείται από τους υπουργούς Εξωτερικών, Άμυνας, Εσωτερικών, Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, έχει ενεργοποιηθεί το Ειδικό Σχέδιο ΕΣΤΙΑ, για υποδοχή και επαναπατρισμό ξένων πολιτών από το Σουδάν, μετά από αίτημα των Αρχών του Ηνωμένου Βασιλείου.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ενεργοποιείται το Σχέδιο ΕΣΤΙΑ από την Κυπριακή Δημοκρατία, αφού είχε ενεργοποιηθεί και το 2006, κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Λίβανο, αλλά και σε άλλες μεγαλύτερες ή μικρότερες επιχειρήσεις. Όπως εξήγησε ο κος Γκότσης, «με το Σχέδιο ΕΣΤΙΑ γίνεται άμεση ενεργοποίηση των υποδομών της Κυπριακής Δημοκρατίας για εκκένωση αμάχων μετά από αίτημα τρίτης χώρας και ως εκ τούτου ανταποκριθήκαμε. Το Σχέδιο, δίνει τη δυνατότητα χρήσης των υποδομών μας και η ενεργοποίηση όλων σχετικών υπηρεσιών».

Η Κύπρος, τόνισε ο κος Γκότση, λειτουργεί ως χώρα σταθμός και εάν χρειαστεί τα άτομα που φτάνουν εδώ φιλοξενούνται σε χώρους μέχρι τον επαναπατρισμό τους.

Δειτε Επισης

Πάνω από τις μισές πισίνες στην Κύπρο δεν έχουν άδεια λειτουργίας-Ζητά εκσυγχρονισμό η Βουλή
Επαναπατρίστηκαν 38 Κύπριοι από το Λίβανο-Προσγειώθηκε στη Λάρνακα το C-130
ΠτΔ: Προσήλωση για συνεργασία για ισότιμη απόλαυση δικαιωμάτων
Με πτήσεις τσάρτερ και θαλαμηγούς φθάνουν στην Κύπρο, βρετανοί που εγκαταλείπουν το Λίβανο
Σε εξέλιξη η εκκένωση Κυπρίων και Ελλαδιτών από το Λίβανο-Στη λίστα 60 πρόσωπα
Χώρες μεταφέρουν προσωπικό και εξοπλισμό στην Κύπρο για να απομακρύνουν τους πολίτες τους από το Λίβανο
Συννεφιά και ελαφρές βροχές στο καιρικό μενού-Στους 31 βαθμούς η θερμοκρασία
Σωσίβιο για τους αμάχους στη Μέση Ανατολή η Κύπρος-Πολυεπίπεδος και ανθρωπιστικός ο ρόλος της Δημοκρατίας
Ένα χρόνο μετά κι ακόμη δεν απάντησαν σε καταγγελία για παράνομο βρεφονηπιοκομικό οι ΥΚΕ
Καταγραφή ονομάτων στο παρατηρητήριο τιμών ζητά ο Σύνδεσμος Καταναλωτών