Υπό διερεύνηση φόνοι χωρίς πτώματα την τελευταία διετία-Η δύσκολη εξίσωση και η προϊστορία

«Ο φόνος είναι έγκλημα, η περιγραφή του φόνου δεν είναι», είπε κάποτε ο Αμερικανός αρθρογράφος, Gershon Legman. Συνεπώς, μεταφέροντας αυτό το γνωμικό στην κυπριακή πραγματικότητα, για την εξιχνίαση μιας δολοφονίας, δεν αρκεί η περιγραφή, οι εικασίες, οι υποψίες κτλ, αντιθέτως επιβάλλεται ο εντοπισμός στοιχείων, μέσα από τα οποία θα «δένουν» την περιγραφή του εγκλήματος, ώστε να υπάρξει στοιχειοθέτηση της υπόθεσης ενώπιον Δικαστηρίου.

Σε κάθε δολοφονία, το πιο σημαντικό «τεκμήριο», είναι η σορός του θύματος, αφού πέραν των ευρημάτων που μπορεί να δώσουν κατεύθυνση στους ανακριτές που διερευνούν μια υπόθεση, επιβεβαιώνουν το έγκλημα, σε αντίθετη περίπτωση, η μη υπάρξει πτώματος, θα αφήνει πάντα ένα παράθυρο αμφιβολίας, σε περίπτωση που οι Αρχές δεν έχουν ενώπιον του τέτοια μαρτυρία που να αποδεικνύει πέραν πάσης αμφιβολίας τη δολοφονία και στην περίπτωση που δεν εξασφαλίσουν την παραδοχή του δράστη, όσο και αν τα στοιχεία των φωτογραφίζουν και όλα συνηγορούν εναντίον του.

Μπορεί όμως μια υπόθεση να στοιχειοθετηθεί ενώπιον Δικαστηρίου χωρίς πτώμα, χωρίς ομολογία; Η απάντηση είναι ναι, όμως υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Κάτι που στην Κύπρο έγινε μόνο μια φορά, ενώ όταν επιχειρήθηκε στο πρόσφατο παρελθόν να στηθεί υπόθεση ενώπιον Δικαστηρίου, για υπόθεση φόνου εκ προμελέτης, χωρίς όμως τον εντοπισμό πτώματος, αυτή κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος.

Την τελευταία δεκαετία, η Αστυνομία, όπως αποδεικνύουν τα στοιχεία, παρουσιάζει μια μεγάλη αδυναμία στην εξιχνίαση δολοφονιών με φόντο τον υπόκοσμο, με μια σειρά από υποθέσεις να παραμένουν ανεξιχνίαστες, ενώ τα τελευταία χρόνια στην εξίσωση ήρθαν να προστεθούν οι εξαφανίσεις προσώπων, που οι Αρχές θεωρούν πως δολοφονήθηκαν, χωρίς όμως οι σοροί να εντοπιστούν ποτέ.

Η πρώτη και μοναδική υπόθεση

Γυρίζοντας το χρόνο πίσω, στο 2006, καταγράφηκε για πρώτη φορά στα χρονικά, η καταδίκη σε δια βίου φυλάκιση κατηγορούμενου, για διπλό φονικό, ανεξαρτήτως αν η Αστυνομία δεν είχε εντοπίσει τα πτώματα. Ωστόσο, ήταν τέτοιες οι συνθήκες, σε συνδυασμό με την ομολογία του δράστη, που έφεραν την καταδίκη του - πρωτόδικα - για φόνο εκ προμελέτης. Ωστόσο, η ποινή ανατράπηκε στο Ανώτατο και αντικαταστάθηκε με 25 χρόνια φυλάκιση, καθώς κρίθηκε πως δεν αποδείχθηκε, χωρίς αμφιβολία, ο φόνος εκ προμελέτης.

Ο κατηγορούμενος είχε σκοτώσει τη σύζυγο του και άλλο ένα πρόσωπο που θεωρούσε ότι ήταν εραστής της, τους οποίους μαχαίρωσε μέχρι θανάτου, ενώ στη συνέχεια είχε μεταφέρει το άψυχο σώμα της γυναίκας του σε χωράφι, όπου, αφού το τοποθέτησε σε βαρέλι, το έκαψε.

Στη συγκεκριμένη υπόθεση, ο κατηγορούμενος, ένα μήνα μετά και ενώ αρχικά αρνείτο, είχε προβεί σε ομολογία, περιγράφοντας με κάθε λεπτομέρεια το ειδεχθές έγκλημα του, ενώ υπέδειξε στους ανακριτές το σημείο που έκαψε τη σύζυγο του. Ως εκ τούτου, οι Αρχές είχαν στα χέρια τους, εκτός από την μαρτυρία του, στοιχεία που στοιχειοθετούσαν την υπόθεση. Μεταξύ αυτών, το γενετικό υλικό τόσο του κατηγορούμενου όσο και της συζύγου του που μετέφερε σε άλλο σημείο, όπως επίσης στοιχεία και μαρτυρίες άλλων προσώπων που έδεναν την εμπλοκή του καταδικασθέντα.

Ως εκ τούτου, όταν ο κατηγορούμενος αναίρεσε τη μαρτυρία του κατά τη διάρκεια της δίκης και παρά το γεγονός πως δεν ανευρέθηκαν τα οστά του ενός θύματος και δεν ήταν δυνατό να λεχθεί με βεβαιότητα αν ανήκαν σε γυναίκα ή σε άντρα, το Κακουργιοδικείο είχε ενώπιον του αδιάσειστα στοιχεία που η καταδίκη ήταν μονόδρομος.

Η δεύτερη αποτυχημένη προσπάθεια στην υπόθεση Zaidan

Περίπου δεκαπέντε χρόνια μετά, το ΤΑΕ Λεμεσού, επιχείρησε κάτι αντίστοιχο, δημιουργώντας υψηλές προσδοκίες για στοιχειοθέτηση υπόθεσης φόνου εκ προμελέτης χωρίς την ανεύρεση πτώματος, ωστόσο η υπόθεση πέρασε στην ιστορία ως μια αποτυχημένη προσπάθεια της Αστυνομίας να την απόδειξη, αφού πέραν του ότι δεν κατείχε επαρκή στοιχεία, αποσύρθηκε και βασικός μάρτυρας της υπόθεσης.

Πρόκειται για την υπόθεση εξαφάνισης του 31χρονου Σύρου Ahmed Zaidan, τα ίχνη του οποίου εξαφανίστηκαν στις 14 Φεβρουαρίου 2021, με την Αστυνομία να διερευνούσε και να οδήγησε ενώπιον Δικαστηρίου υπόθεση φόνου, με κατηγορούμενους δύο πρόσωπα.

Η Αστυνομία θεωρούσε πως έχει στα χέρια της τέτοια στοιχεία που θα μπορούσαν να στοιχειοθετήσουν υπόθεση φόνου εκ προμελέτης. Μάλιστα, για την ιστορία, αρχικά οι δύο κατηγορούνταν για απαγωγή με σκοπό τη φόνευση, ωστόσο η Νομική Υπηρεσία τροποποίησε το κατηγορητήριο, προσθέτοντας τις κατηγορίες συνωμοσία για φόνο εκ προμελέτης και φόνος εκ προμελέτης.

Ωστόσο, όπως διαφάνηκε στην πορεία, οι ανακριτές δεν είχαν στα χέρια τους ούτε επιστημονική μαρτυρία που να ενέπλεκε τους κατηγορούμενους, παρά μόνο άλλες μαρτυρίες προσώπων. Ως εκ τούτου, όταν η βασική μάρτυρας της υπόθεσης αναίρεσε την μαρτυρία της και τα όσα ισχυρίστηκε εναντίον των δύο κατηγορούμενων, η υπόθεση γκρεμίστηκε σαν χάρτινος πύργος, αφού η Νομική Υπηρεσία έκρινε πως δεν υπήρχαν ικανοποιητικές μαρτυρίες ώστε να στοιχειοθετηθεί η υπόθεση, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα την αναστολή διώξεων.

Η υπόθεση Καμπούρη

Η πιο πάνω εξαφάνιση του Zaidan, ήταν η πρώτη δολοφονία - κατά την Αστυνομία - χωρίς την ανεύρεση πτώματος, η οποία όμως παρέμεινε στη λίστα των ανεξιχνίαστων υποθέσεων.

Τον Δεκέμβριο του 2022, ήρθε να προστεθεί στην εξίσωση άλλη μια υπόθεση εξαφάνισης, με την Αστυνομία επίσης να θεωρεί πως 35χρονος Ανδρέας Χρίστου άλλως Καμπούρης δολοφονήθηκε, σε διαφορετική περίπτωση θα έδινε σημεία ζωής. Πρόκειται για μια υπόθεση που παραμένει ανοιχτή, χωρίς όμως σε αυτή τη περίπτωση να έχει κατηγορηθεί οποιοδήποτε πρόσωπο, όπως στην υπόθεση Zaidan.

Ο 35χρονος είχε δηλωθεί ως ελλείπον πρόσωπο από την οικογένεια του, ωστόσο την ίδια ώρα σε βάρος του είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψης για την απόπειρα φόνου που διαπράχθηκε τον Δεκέμβριο του 2022 στην Ορόκλινη, αφού με βάση τη μαρτυρία που παρουσίασε η Αστυνομία ενώπιον Δικαστηρίου, ήταν ο ένας εκ των δύο δραστών που έστησαν καρτέρι θανάτου σε 42χρονο, τον οποίο τραυμάτισαν τα πυρά, όπως επίσης και ένα εξάχρονο παιδί.

Οι Αρχές είχαν αναφέρει πως στο κάδρο βρίσκεται το σενάριο να έπεσε θύμα εγκληματικής ενέργειες, αφού αποτελούσε το πρόσωπο κλειδί για την ενέδρα, αφού ήταν αυτός που λάμβανε οδηγίες από τον ηθικό αυτουργό και τις διαβίβαζε στον δεύτερο δράστη, ο οποίος κατηγορήθηκε για την απόπειρα φόνου.

Ο 35χρονος μέχρι σήμερα, σύμφωνα με την Αστυνομία, δεν έδωσε σημεία ζωής, ενώ το όχημα που οδηγούσε πριν την εξαφάνιση του, είχε εντοπιστεί καμένο στην περιοχή των Βρυσούλλων. Το όχημα ανήκει στην αδελφή του και το είχε ζητήσει για να «πάει κάπου και να έρθει», όπως της ανέφερε, ενώ από τις έρευνες σε αυτό, εντοπίστηκαν ίχνη εύφλεκτης ύλης.

Στο παζλ προστέθηκε και η μαρτυρία από συγγενικό πρόσωπο, το οποίο ανέφερε στους ανακριτές πως ο 35χρονος κατονόμασε τον ηθικό αυτουργό και εξέφρασε φόβους για τη ζωή του.

Από τον Καμπούρη στον Περικλέους

Σε αυτά τα περίπου δύο χρόνια και ενώ υπάρχουν δύο πρόσωπα που παραμένουν εξαφανισμένα και η Αστυνομία θεωρεί πως δολοφονήθηκαν, στη λίστα ήρθε να προστεθεί και η τελευταία περίπτωση του 31χρονου Άγγελου Περικλέους.

Το ΤΑΕ Λεμεσού προχώρησε στη σύλληψη ενός 25χρονου, ο οποίος είχε συνάντηση με τον 31χρονο πριν εξαφανιστεί, το βράδυ της 19ης Απριλίου 2022, ενώ το επόμενο πρωί το όχημα που οδηγούσε εντοπίστηκε καμένο.

Η Αστυνομία, σε βάρος του 25χρονου, διερευνά υπόθεση απαγωγής με σκοπό το φόνο, κάτι το οποίο δείχνει πως θεωρεί πως ο 31χρονος πιθανόν να έπεσε θύμα εγκληματικής ενέργειας, αφού μέχρι σήμερα δεν έδωσε σημεία ζωής.

Οι ανακριτές έχουν στα χέρια τους μαρτυρίες για τους φόβους που εξέφραζε ο 31χρονος και πως είχε συναντήσει τον 25χρονο, με τον οποίο είχαν ανοιχτούς λογαριασμούς, ωστόσο δεν έχουν εντοπίσει νεκρό τον ελλείποντα, ώστε να κλειδώνει πέραν πάσης αμφιβολίας η δολοφονία.

Ως εκ τούτου, εναποθέτουν τις ελπίδες τους στο τι θα πει ο 25χρονος, ο οποίος όμως δεν απαντά στις ερωτήσεις των ανακριτών, οι οποίοι αυτοί τη στιγμή διερευνούν τις κινήσεις του και ψάχνουν επιπρόσθετα στοιχεία.

Ωστόσο, άγνωστο ποια θα είναι η έκβαση της υπόθεσης, αφού ο μη εντοπισμός πτώματος, σε συνδυασμό με μη παραδοχή, δυσκολεύει το έργο της Αστυνομίας.

Δειτε Επισης

Φωτιά σε μοτοσικλέτα στην Αγλαντζιά-Διερευνώνται τα αίτια από την Αστυνομία
Αδέλφια επιτέθηκαν και κτύπησαν 23χρονη στη Λεμεσό-Την απείλησαν με μαχαίρι για να τους δώσει 200 ευρώ
Αναχώρησε το πλοίο Jennifer από το λιμάνι της Λάρνακας-Μεταφέρει βοήθεια μόνο από τα ΗΑΕ
Έκρυβαν ναρκωτικά σε διαμέρισμα στη Λεμεσό-Χειροπέδες σε δυο πρόσωπα
Ακόμη μια υπόθεση εμπρησμού-Πυρπόλησαν οχήματα στη Λεμεσό
Απουσιάζει από τον χώρο διαμονής του εδώ και δύο μέρες 38χρονος Τούρκος
Ανήλικος απουσιάζει από τον χώρο διαμονής του-Ζητά πληροφορίες η Αστυνομία
Καταζητούμενοι από την Interpol εντοπίστηκαν στα κατεχόμενα
Τους έπιασαν να οδηγούν αυτοκίνητο στο οποίο τοποθετήθηκε μηχανή κλεμμένου οχήματος
Θεώρησε πως θα έστελνε λανθασμένα μηνύματα στην κοινωνία το Εφετείο εάν ανέστελλε την ποινή του 82χρονου