Στο ίδιο βήμα Αναστασιάδης και Αβέρωφ, ενώ ψάχνει τον βηματισμό του ο ΔΗΣΥ

Σε ρυθμούς Συνεδρίου βρίσκεται πλέον ο Δημοκρατικός Συναγερμός, καθώς το 17ο Παγκύπριο Συνέδριό του θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 29 Απριλίου, στο Συνεδριακό Κέντρο Φιλοξενία. Υπενθυμίζεται ότι το συνεδριακό κομμάτι έχει διαχωριστεί από την εκλογική διαδικασία, η οποία θα πραγματοποιηθεί μια εβδομάδα αργότερα, στις 6 του Μάη. Ως εκ τούτου, το ερχόμενο Σάββατο θα αναλωθεί στη συζήτηση.

Με βάση το πρόγραμμα που έχει ανακοινωθεί, η κήρυξη των εργασιών θα γίνει στις 10:00 το πρωί με απολογισμό της απερχόμενης ηγεσίας. Τον απολογισμό θα κάνει ο απερχόμενος αναπληρωτής πρόεδρος, Χάρης Γεωργιάδης. Τον λόγο ακολούθως θα έχουν ο τέως πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας και επίτιμος πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Νίκος Αναστασιάδης, και η νέα πρόεδρος του κόμματος Αννίτα Δημητρίου. Θα ακολουθήσουν, μεταξύ 11:00 το πρωί και 3:00 το απόγευμα, οι τοποθετήσεις των συνέδρων, για τις οποίες απαιτείται προηγούμενη δήλωση, η οποία θα γίνει κατά τη διάρκεια των εγγραφών, πριν την έναρξη των εργασιών.

Στο Συνέδριο αναμένεται να γίνει μια ευρεία ανασκόπηση της κατάστασης στην παράταξη, τόσο σε σχέση με το τι συνέβη πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τις Προεδρικές Εκλογές, όσο και για τον τρόπο που εξελίχθηκε η εσωκομματική κρίση. Θα συζητηθούν επίσης προτάσεις και εισηγήσεις για το μέλλον. Στόχος για πολλούς είναι να κλείσουν οι ανοιχτοί λογαριασμοί και να μπορέσει ο ΔΗΣΥ να γυρίσει σελίδα υπό τη νέα του ηγεσία με την απαραίτητη ανανέωση.

Το γεγονός, δε, πως λίγες ημέρες μετά ακολουθεί η εκλογική διαδικασία, θα προσφέρει βήμα στις δεκάδες υποψήφιους που έχει το κόμμα (τρεις για τη θέση του αναπληρωτή προέδρου, επτά για τις τρεις θέσεις αντιπροέδρων και 66 για το Πολιτικό Γραφείο), ώστε να αναπτύξουν τις δικές τους θέσεις ενώπιον των ψηφοφόρων και να αναλύσουν το όραμά τους για τον ΔΗΣΥ της επόμενης ημέρας, παρόλο που δεν είναι αυτός ο σκοπός του Συνεδρίου, που έχει κυρίως απολογιστικό χαρακτήρα. Θα αποτελέσει, δηλαδή, κατά κάποιο τρόπο, κορύφωση της προεκλογικής εκστρατείας που τρέχει στο κόμμα εδώ και καιρό, με καθημερινές συναντήσεις και εκδηλώσεις, παρουσίες στα ΜΜΕ και δεκάδες τηλεφωνήματα.

Αυτή θα είναι και η πρώτη φορά που ο Νίκος Αναστασιάδης και ο Αβέρωφ Νεοφύτου θα βρεθούν μαζί σε μεγάλη εκδήλωση της παράταξης μετά τις Προεδρικές Εκλογές και οι τοποθετήσεις τους αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, δεδομένου ότι η μεταξύ τους αντιπαράθεση θεωρείται μία από τις βασικές αιτίες που το κόμμα περιήλθε σε εσωστρέφεια. Θα πρέπει, ωστόσο, να σημειωθεί πως αυτή η σύγκρουση σπάνια εκδηλώνεται δημοσίως και όταν αυτό συνέβη, τον περασμένο Οκτώβρη, με τον Αβέρωφ Νεοφύτου να εκφράζει δημόσια το παράπονό του για την υποστήριξη του Νίκου Αναστασιάδη στην υποψηφιότητά του, προσπαθώντας να ασκήσει πίεση στον ίδιο και στο περιβάλλον του, και τον τέως Πρόεδρο να είναι φανερά ενοχλημένος, στην Πινδάρου ήταν διάχυτη η δυσαρέσκεια, αφού θεωρούσαν αυτό που έγινε ζημιογόνο, όχι μόνο για την ίδια την υποψηφιότητα Αβέρωφ αλλά και για το κόμμα ευρύτερα.

Στην ουσία, αυτό που αντιλαμβάνονταν τα στελέχη του ΔΗΣΥ ήταν πως θα γινόταν διάχυση της σύγκρουσης σε όλα τα στρώματα της Συναγερμικής βάσης, καθώς ενστικτωδώς ο κόσμος του κόμματος θα επέλεγε στρατόπεδα, αφού θα διαμόρφωνε άποψη για το ποιος είχε δίκαιο και ποιος άδικο σε αυτή την αντιπαράθεση. Κι αυτός ο φόβος επιβεβαιώθηκε, αφού στον διχασμό που παρουσιάστηκε μεταξύ πρώτης και δεύτερης Κυριακής των Προεδρικών και στην μετέπειτα εξέλιξη της εσωκομματικής κρίσης, καθοριστικό ρόλο έπαιζε αν κάποιος «ήταν του Νίκαρου» ή «ήταν του Αβέρωφ». Ακόμη και σήμερα φαίνεται πως η στάση κάποιων ως προς το είδος της αντιπολίτευσης που θα πρέπει να ασκεί ο ΔΗΣΥ, επηρεάζεται από αυτην την αντιπαράθεση. Δεν είναι, όμως, σαφές κατά πόσον αυτό θα εκδηλωθεί κατά τη συζήτηση ή θα την αξιοποιήσουν όλοι οι παρευρισκόμενοι ως ευκαιρία για έναν επίλογο σε μια δυσάρεστη παρένθεση.

Κατά το Παγκύπριο Συνέδριο έχουν δικαίωμα λόγου όσα μέλη το επιθυμούν και εγγραφούν στον κατάλογο και, ως εκ τούτου, δεν αποκλείεται να ακουστούν απόψεις μέσα από τον φακό αυτής της αντιπαράθεσης. Αναμένεται, ωστόσο, πως τα περισσότερα μέλη θα επιχειρήσουν να αναλύσουν όλα όσα απασχολούν το κόμμα λιγότερο συναισθηματικά. Αυτή είναι και η πρόθεση των στελεχών της πρώτης γραμμής, που σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελαν να τροφοδοτήσουν εκ νέου αυτή την αντιπαράθεση, ενώ δεν φαίνεται ότι προσανατολίζονται να κάνουν κάτι τέτοιο ούτε και οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές της. Πηγές από το κόμμα εκτιμούν, πάντως, πως αν η συζήτηση ξεκινήσει ήρεμα, θα εξελιχθεί και ήρεμα.

Οι σύνεδροι έχουν, άλλωστε, πολλά να πουν, τα οποία δεν εδράζονται σε αυτή την σύγκρουση. Για κακούς χειρισμούς και «αποστάτες», για συσπείρωση και διαρροές, για την φθορά της εξουσίας, μα κυρίως για το γεγονός πως η απερχόμενη ηγεσία απέτυχε να έχει την καλύτερη δυνατή επικοινωνία με τη βάση όχι μόνο προεκλογικά αλλά και τα προηγούμενα χρόνια, όπως επίσης και για το ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν Συναγερμικοί που αισθάνονται πως η παράταξη δεν τους εκφράζει πλέον, έχουν αποξενωθεί και νοιώθουν πως ενδεχομένως δεν έμεινε πιστή στις ιδεολογικές της παρακαταθήκες. Κι αν είναι κάτι που όλοι συμφωνούν πως πρέπει να αλλάξει, ανεξαρτήτως του μηχανισμού που εισηγούνται , είναι να επιτευχθεί καλύτερη επαφή μεταξύ της κορυφής και της βάσης της πυραμίδας του κόμματος. Το λένε με κάθε ευκαιρία οι υποψήφιοι για την ανώτατη ηγεσία, το λένε οι απλοί Συναγερμικοί στους καφενέδες.

Είναι κοινώς παραδεκτό γεγονός πως για να επιτευχθεί η επιδιωκόμενη ενότητα, πρέπει όχι απλώς να ενωθούν ξανά όλα τα κομμάτια του ΔΗΣΥ αλλά και να εξευρεθούν οι κατάλληλες ισορροπίες. Αυτές που θα επιτρέψουν τους μονίμως ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας και που θα απαγορεύσουν τις υποθέσεις και τις εικασίες. Θα πρέπει η σχέση της ηγεσίας και της βάσης να λαμβάνει υπόψη τα σύγχρονα πολιτικά δεδομένα, τις τάσεις αποσυσπείρωσης στο εκλογικό σώμα και την ανάγκη για ανοιχτές πόρτες και ανοιχτά αυτιά.

Η νέα ηγεσία του ΔΗΣΥ θα είναι αντιμέτωπη με πολλές προκλήσεις. Θα πρέπει να συγκατοικεί στην αντιπολίτευση με το ΑΚΕΛ, γνωρίζοντας ότι μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων του κόμματος ψήφισαν αυτή την Κυβέρνηση, θα πρέπει να επουλώσει πληγές και να ξαναφέρει κοντά στην παράταξη κακοφανισμένους διαφόρων κατηγοριών. Θα πρέπει να συγυρίσει τον μηχανισμό και τα οικονομικά του κόμματος. Θα πρέπει να καλλιεργήσει εκ νέου συναγωνιστικά αισθήματα και να ξαναβάλει την παράταξη σε τροχιά πρωτιάς. Θα πρέπει, πάνω από όλα, να εμπνεύσει εμπιστοσύνη και να βάλει τον ΔΗΣΥ στη νέα του εποχή απαλλαγμένο από τα λάθη που τον οδήγησαν εκτός πορείας.

Δειτε Επισης

Καρογιάν: Στόχος το 7,5%+ και η εκλογή ευρωβουλευτή στις εκλογές
«SMS από πολιτικά πρόσωπα, αδελφότητες και κανονίσματα από τον Γενικό και Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα»
Απέρριψε όλες τις προτάσεις και εισηγήσεις μας ο Τατάρ-«Οι προσπάθειες δεν θα σταματήσουν»
Σ. Στεφάνου: Καθυστερεί η υλοποίηση εξαγγελιών για στεγαστική πολιτική
Καταγγέλλει παρέμβαση της Τουρκίας στις Ευρωεκλογές ο Οζ Καραχάν-«Αποτρέπει συμμετοχή των Τ/κ»
Οπαδικά τα συνθήματα στο τέμενος απαντά η Κυβέρνηση, δόθηκαν οδηγίες για καθαρισμό
Κ. Λετυμπιώτης: Συνέχιση υλοποίησης πολιτικών με την οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης
Λετυμπιώτης για την απόπειρα δολοφονίας Φίτσο-«Οι πράξεις βίας δεν έχουν θέση στην κοινωνία»
Αγκυροβόλησαν την προβλήτα στην παραλία της Γάζας οι Αμερικανοί
Επικρίσεις Volt σε Εισαγγελέα για μη δίωξη Κατσουνωτού-«Υποσκάπτει τον θεσμό που εκπροσωπεί τη δικαιοσύνη»