Με περιστατικά πνευμονίας σε παιδιά γεμίζει το Μακάρειο-Διερευνούν την αιτία

Αυξημένα περιστατικά πνευμονίας σε παιδιά προκαλούν ανησυχία σε ειδικούς, αφού παρά το γεγονός ότι μετά την πανδημία θεωρείτο δεδομένη η έντονη παρουσία λοιμώξεων στην κοινότητα λόγω των περιοριστικών μέτρων, τους τελευταίους μήνες στην χώρα μας οι παιδιατρικές κλινικές αντιμετωπίζουν καθημερινά σοβαρά περιστατικά πνευμονίας.

Η Παιδιατρική Κλινική του Μακάρειου Νοσοκομείου, έχει σχεδόν γεμίσει με παιδιά που έχουν διαγνωστεί με διαφορετικών τύπων λοιμώξεις, με την πληρότητα να φτάνει στο 80%. Πέντε από τα παιδιά που νοσηλεύονται αυτό το διάστημα στην Κλινική, διαγνώστηκαν με πνευμονία γεγονός που έχει σημάνει συναγερμό στην ιατρική κοινότητα, ώστε να δοθούν απαντήσεις για τους λόγους της σοβαρότητας των περιστατικών.

Παρόλο που η κατάσταση στο Μακάρειο Νοσοκομείο θεωρείται ελεγχόμενη, ο αριθμός των παιδιών που νοσηλεύεται τον δεδομένο χρόνο θεωρείται αρκετά μεγάλος και όπως αναφέρει ο Διευθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής, δρ. Αβραάμ Ηλία, ο αριθμός των σοβαρών περιστατικών που καταγράφηκαν από την αρχή της χρονιάς, δεν είχε καταγραφεί συνολικά τα προηγούμενα πέντε χρόνια.

Μάλιστα, κάποια από τα παιδιά (σ.σ. περισσότερα από δέκα) που είχαν διαγνωστεί με πνευμονία, λόγω των επιπλοκών που παρουσίασαν, όπως για παράδειγμα πλευρίτιδα, χρειάστηκε να χειρουργηθούν για παροχέτευση και καθαρισμό της φλεγμονής.

Τα ενδεχόμενα που εξετάζει η ιατρική κοινότητα είναι, είτε τα αυξημένα περιστατικά πνευμονίας να δικαιολογούνται λόγω της παρατεταμένης αποχής των παιδιών από το σχολείο και την αδρανοποίηση του ανοσοποιητικού τους συστήματος δεδομένου του εγκλεισμού τους κατά την πανδημία, είτε να πρόκειται για ένα άγνωστο στέλεχος της λοίμωξης, το οποίο δεν ανταποκρίνεται στο εμβόλιο που έχουν στην φαρέτρα τους οι ιατροί. «Θα πρέπει να εξετάσουμε το στέλεχος αυτό γιατί μπορεί να μην είναι ευαίσθητο στα εμβόλια. Να ελέγξουμε δηλαδή εάν ανταποκρίνεται στο εμβόλιο», είπε ο δρ Ηλία.

Οι γονείς, σύμφωνα με τον γιατρό θα πρέπει να αναζητήσουν άμεσα ιατρική εκτίμηση από τον Παιδίατρο του παιδιού τους, όταν το παιδί τους παρουσιάσει υψηλό πυρετό, επίμονο βήχα και πλευροδυνία (δηλαδή πόνο στα πλευρά από τον βήχα) ή αναπνευστική δυσχέρεια. Παράλληλα για την αποφυγή οποιαδήποτε λοίμωξης θα πρέπει να γίνεται ορθός εξαερισμός των χώρων όπως επίσης να τηρούνται τα μέτρα σωστής υγιεινής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:Έσβησε 19χρονος από κορωνοϊό-Με υποκείμενα νοσήματα το θύμα

Πάντως πιο καθησυχαστικοί για τα αυξημένα περιστατικά, εμφανίζονται τόσο ο Διευθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής Κύπρου, δρ. Αδάμος Χατζηπαναγή, όσο και ο Πρόεδρος της Παιδιατρικής Εταιρείας Κύπρου, δρ Μιχάλης Αναστασιάδης. Και οι δύο ειδικοί θεωρούν πως τα περιστατικά αυτά, ήταν αναμενόμενα λόγω της γενικής εικόνας μετά το τέλος των περιοριστικών μέτρων που ίσχυαν το προηγούμενο διάστημα με την πανδημία.

Μάλιστα, με την ιδιότητα του προέδρου της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Παιδιατρικής ο δρ Χατζηπαναγή, ανέφερε πως η αύξηση αυτή δεν είναι κυπριακό, αλλά ευρωπαϊκό φαινόμενο. «Πάντα αυτή την περίοδο καταγράφονται τέτοια περιστατικά, ωστόσο είμαι βέβαιος ότι θα μειωθούν στη συνέχεια. Δεν πρέπει να προκαλούμε πανικό στον κόσμο».

Από την άλλη, ο δρ Αναστασιάδης σημείωσε πως ήταν κάτι το αναμενόμενο, αφού οι μήνες μετά το τέλος των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας, έδειξαν πως θα έχουμε αυξημένα περιστατικά λοιμώξεων. «Ήταν αναμενόμενο να έχουμε σοβαρότερες λοιμώξεις, όπως η πνευμονία. Η ανησυχία προκλήθηκε μετά από την καταγραφή σοβαρότερης μορφής πνευμονίας. Δυστυχώς, είχαμε περισσότερα περιστατικά φέτος», είπε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: κτός νοσοκομείων οι νοσηλευτές που εργάστηκαν μετά από επίταξη στην πανδημία

Δειτε Επισης

Kινδυνεύει να τεθεί σε υπολειτουργία το Κεντρικό Σύστημα Μητρώων Κρατικών Ενισχύσεων-Καμπανάκι από Έφορο
Τελέστηκαν στη Λευκωσία τα εγκαίνια Υπαίθριου Ψηφιακού Διαδραστικού Μουσείου
Επ. Ισότητας: Στόχος να δίνονται χώρος και φωνή στις γυναίκες
Στη δημοσιότητα επιστολή ΥΠΕΣ για τ/κ κινηματογράφο έδωσε ο Δήμος Λεμεσού
Μ. Δαμιανός: Το Υπουργείο Υγείας στηρίζει προσπάθειες ιατρικής κοινότητας
«Προς αξιοποίηση η Τεχνητή Νοημοσύνη στην υγειονομική περίθαλψη»-Όσα ισχυρίζεται ειδικός
ΕΒΕ Πάφου: Καμία προσφορά για γέφυρα σύνδεσης βιομ. περιοχών Μεσογής–Τρεμιθούσας
Αυξημένη σκόνη στην ατμόσφαιρα-Έρχεται άνοδος της θερμοκρασίας
Καθησυχάζουν οι ειδικοί για τον παρβοϊό στην Κύπρο-Τα συμπτώματα και ο τρόπος μετάδοσης στα παιδιά
Απονομή σε Κύπρια 1ου Βραβείου Ισότητας Φύλων στη Ναυτιλία από IMO