Εκτός νοσοκομείων οι νοσηλευτές που εργάστηκαν μετά από επίταξη στην πανδημία

Εκτός νοσοκομείων και επίσημα βρίσκονται οι δύο νοσηλευτές που κλήθηκαν να εργαστούν στα δημόσια νοσηλευτήρια μετά από απόφαση του Υπουργείου Υγείας για δεκάμηνη επίταξή τους, κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Παρά τις έντονες αντιδράσεις, την παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη και τις προσπάθειες που κατέβαλε ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ), οι νοσηλευτές απολύθηκαν.

Η περίπτωση των δύο νοσηλευτών γνωστοποιήθηκε πριν από περίπου από ένα μήνα από την ΠΑΣΥΝΟ, με τη συντεχνία να ανακοινώνει διαμαρτυρία, η οποία ωστόσο αναβλήθηκε μετά από την παρέμβαση του Προέδρου Χριστοδουλίδη. Φαίνεται πως η βεβαιότητα ότι θα έβρισκαν λύση για το ζήτημα που είχε προκύψει δεν επέφερε καρπούς, αφού η ισχύουσα νομοθεσία δεν άφησε πολλά περιθώρια στους αρμόδιους φορείς.

Όπως αναφέρουν κύκλοι από τον ΟΚΥπΥ, καταβλήθηκαν προσπάθειες ώστε οι νοσηλευτές να συνεχίσουν να εργοδοτούνται από τον Οργανισμό και να διεκδικήσουν θέση με συμβόλαιο αορίστου χρόνου. Ύστατη προσπάθεια έγινε, όταν ο Οργανισμός πρότεινε την υπογραφή νέας σύμβασης εργασίας για τέσσερις μήνες, αλλά δεν έγινε αποδεκτή από τους ίδιους.

Υπό τον φόβο να μην ανοίξει ο Ασκός του Αιόλου, όσον αφορά την επίταξη νοσηλευτών κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ο Οργανισμός όπως και το Υπουργείο Υγείας, επέλεξαν να ακολουθήσουν κατά γράμμα τη νομοθεσία. Σκοπός που πρότειναν την υπογραφή νέας τετράμηνης σύμβαση, όπως μας αναφέρθηκε, ήταν για να δοθεί χρόνος στους δύο νοσηλευτές να παρακαθίσουν στις απαραίτητες εξετάσεις και να διεκδικήσουν θέση από αυτές που έχουν ήδη προκηρυχθεί.

Άλλωστε, η ίδια θέση είχε εκφραστεί και την πρώτη φορά που έγινε αναφορά επί του θέματος από τον ΟΚΥπΥ, ο οποίος δήλωσε υποχρεωμένος να λειτουργήσει βάσει των νομικά συμβατών διαδικασιών και πως δεν θα έκανε καμία εξαίρεση στην περίπτωση αυτή, διασφαλίζοντας τα δικαιώματα των υπόλοιπων υποψηφίων.

Τα δεδομένα αυτά, δεν μπορούν να αλλάξουν πλέον και οι δύο νοσηλευτές παρέμειναν εκτός των νοσοκομείων, ενώ από τις περιπέτειες γλίτωσε μια νοσηλεύτρια, η οποία επίσης εργάστηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, υπό καθεστώς επίταξης προσωπικού. Η ίδια, προχώρησε κανονικά σε αίτηση και εργοδοτήθηκε με συμβόλαιο αορίστου χρόνου από τον ΟΚΥπΥ.

Παρόλο που ο Οργανισμός κατέβαλε προσπάθειες να ικανοποιήσει το νοσηλευτικό προσωπικό μέσα από τις νόμιμες διαδικασίες, η Παγκύπρια Συντεχνία Νοσηλευτών (ΠΑΣΥΝΟ), θεωρεί απογοητευτική την στάση των αρμοδίων.

Μιλώντας στον REPORTER, ο εκπρόσωπος Τύπου της συντεχνίας, Θεόδωρος Πετέλης, σημείωσε πως «κατά τη διάρκεια της πανδημίας οι νοσηλευτές υπέγραφαν εξάμηνα συμβόλαια. Ήταν τέσσερα εξάμηνα συμβόλαια, για διάρκεια 24 μηνών. Στη συνέχεια τους είπαν πως τερματίζεται η υπηρεσία τους. Όταν εξαγγείλαμε την διαμαρτυρία στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, είχαμε δεχθεί τηλεφώνημα από τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη και αναμέναμε παρέμβασή του. Δεν έγινε καμία παρέμβαση επίσημα».

Όπως σημείωσε, ο ΟΚΥπΥ τους πρόσφερε ένα νέο τετράμηνο συμβόλαιο και οι ίδιοι το θεώρησαν ως κοροϊδία. «Θεώρησαν ότι τους εμπαίζουν, αφού μετά τους τέσσερις μήνες θα τους απέλυαν ξανά. Τιμής ένεκεν για όσα πρόσφεραν στον τομέα της υγείας κατά τη διάρκεια της πανδημίας, θα έπρεπε να παραμείνουν στον ΟΚΥπΥ μέχρι να διοριστούν κανονικά. Εν τέλει τους ευχαρίστησαν με το να τους αποδεσμεύσουν», κατέληξε ο κος Πετέλης.

Δειτε Επισης

Παραμένει η σκόνη στην ατμόσφαιρα-Στους 32 βαθμούς η θερμοκρασία
Στο περίμενε ακόμη οι εκπαιδευτικοί των ΚΙΕ για τη στελέχωση-Εξελίξεις την ερχόμενη εβδομάδα
Εγκατάσταση ανελκυστήρων σε 115 πολυκατοικίες, απέμειναν άλλες 253-Το αναλυτικό πλάνο του ΥΠΕΣ
Πάνω από 1,100 κλήσεις στο 1410 το 2021-Άγχος, θλίψη και δυσκολίες λόγω Covid στο επίκεντρο
Βράβευσε τοπικές αρχές, επιχειρήσεις, οργανισμούς για πράσινες δράσεις ο Πρόεδρος
Το Κόμμα για τα Ζώα χαιρετίζει απόφαση Υπουργείου Γεωργίας για πυροτεχνήματα
Στο 83,3% η θνησιμότητα λαγών που απελευθερώθηκαν-Προβληματισμένη η Υπηρεσία Θήρας
Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι
Η Υπουργός Γεωργίας ξεκίνησε συναντήσεις με παραγωγούς, αγρότες και ψαράδες
Συστηματικές αδυναμίες και παραλείψεις στη διαχείριση Natura εντοπίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία