Κόντρα ΑΚΕΛ-ΔΗΣΥ για κυρώσεις σαν το παλιό καλό κρασί

Αναστάτωση, αναταραχή και ανασφάλεια, προκάλεσε η απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά και των Ηνωμένων Πολιτειών για επιβολή κυρώσεων κατά φυσικών προσώπων και οντοτήτων που ζουν στην Κυπριακή Δημοκρατία, με φόντο τις σχέσεις τους με τη Ρωσία και ένα στενό κύκλο ολιγαρχών στους οποίους παρείχαν υπηρεσίες.

Το θέμα όπως είναι φυσικό, μονοπώλησε το ενδιαφέρον των πολιτών, ενώ τις προηγούμενες ημέρες, υπήρξαν αναλύσεις και τοποθετήσεις από ειδικούς και μη, για τις συνέπειες που θα έχει αυτή η εξέλιξη, αλλά και για τις κινήσεις που θα πρέπει να γίνουν από εδώ και πέρα, σε όλα τα επίπεδα, αφενός για να μην επαναληφθούν λάθη του παρελθόντος που θα μετατρέψουν για άλλη μια φορά την Κύπρο στο μαύρο πρόβατο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφετέρου βέβαια, με όσο το δυνατό λιγότερες συνέπειες, που θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν συγκεκριμένους τομείς της οικονομίας.

Το ζήτημα που προέκυψε, ωστόσο, έχει και μια άλλη πτυχή, που ουσιαστικά επιβεβαιώνει τη μονοδιάστατη προσέγγιση με την οποία το πολιτικό σύστημα αγγίζει ευαίσθητα ζητήματα, για τα οποία θα έπρεπε, πριν υπάρξει οποιαδήποτε τοποθέτηση, να προηγείται μια ολοκληρωμένη και πλήρης μελέτη, έτσι ώστε, από τη στιγμή που υπάρχει εμπλοκή τρίτων, να μην δημιουργούν διπλωματικά επεισόδια. Θα έπρεπε δηλαδή να αποφεύγονται απρόσεκτες και επιφανειακές τοποθετήσεις, που γίνονται για τις εντυπώσεις και προς τέρψη του κομματικού ακροατηρίου.

Το θέμα των συγκεκριμένων κυρώσεων, αποτελεί ακόμα ένα παράδειγμα όψιμης λειτουργίας και ανωριμότητας του πολιτικού μας συστήματος, αφού μετατράπηκε για άλλη μια φορά σε ζήτημα ανταλλαγής ανακοινώσεων και κατηγοριών από τα δύο μεγάλα κόμματα. Στα πρότυπα των αντιπαραθέσεων που στήνονταν την προηγούμενη δεκαετία, ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ, αντάλλαξαν πυρά για το ποιος ευθύνεται για αυτή την κακή εικόνα που εκπέμπει η Κύπρος στο εξωτερικό.

Χθες, σε δηλώσεις του ο Στέφανος Στεφάνου, ανέφερε πως, «τώρα πληρώνουμε τα επίχειρα πολιτικών που ακολουθήθηκαν τα τελευταία χρόνια. Στο κυνήγι τους πρόσκαιρου κέρδους δόθηκε έμφαση στην αρπαχτή. Η Κύπρος έβγαλε πολύ κακό όνομα διεθνώς και δυστυχώς, οι προηγούμενοι κυβερνώντες απλά έκλειναν τα μάτια ή αρνούνταν ότι υπήρχε το πρόβλημα και την ίδια ώρα αρνούνταν ότι υπήρχε μέχρι και σύγκρουση συμφέροντος από αυτούς που έπαιρναν τις αποφάσεις».

Επομένως, συνέχισε ο κ. Στεφάνου, «σήμερα πληρώνουμε ένα τίμημα το οποίο θα πρέπει να αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση. Για να αντιμετωπίσουμε το θέμα πρώτα από όλα χρειάζονται καλές πρακτικές, διαφάνεια σε αυτόν τον τομέα και ασφαλώς δική μας απαίτηση είναι, όλοι όσοι οδήγησαν την Κύπρο σε αυτά τα κακά μονοπάτια, όλοι όσοι εμπλέκονται στην δυσφήμιση της Κύπρου διεθνώς, να λογοδοτήσουν. Πρέπει να γίνουν πραγματικές και σε βάθος έρευνες και οι ένοχοι να λογοδοτήσουν. Σε αυτό θα επιμένουμε μέχρι τέλους».

Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ πρόσθεσε μεταξύ άλλων πως, «το πρόσκαιρο κέρδος ωφελεί κάποιες συγκεκριμένες ομάδες, σε λίγους ανθρώπους και όντως η πρόκληση ήταν πάρα πολύ μεγάλη γιατί τα δισεκατομμύρια ήταν πολλά με τα χρυσά διαβατήρια. Αλλά εμείς πολλές φορές είχαμε επισημάνει, ότι τέτοιες πρακτικές δεν έχουν προοπτική δεν έχουν βάθος και κάποια στιγμή θα έχουν και αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία και στην χώρα μας. Τα βλέπουμε σήμερα μπροστά μας».

Όπως ήταν φυσικό επακόλουθο, στον Στέφανο Στεφάνου απάντησε ο ΔΗΣΥ, ο οποίος μεταξύ άλλων κατηγόρησε τον κ. Στεφάνου, πως η μοναδική έγνοια είναι να αντιπολιτεύεται τον Δημοκρατικό Συναγερμό και πως δεν κατανοεί ότι οι εν λόγω κυρώσεις δεν αφορούν τη χώρα μας ως σύνολο αλλά μεμονωμένα πρόσωπα που κατηγορούνται ότι ενδεχομένως διέσπασαν το αυστηρό νομικό πλαίσιο των διεθνών κυρώσεων.

Επιπλέον τον κατηγόρησε πως, «δεν κατανοεί επίσης ότι όπως διαπιστώθηκε από τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, την παρούσα κυβέρνηση και διεθνώς, η χώρα μας έκανε άλματα σε αυτόν τον τομέα τα τελευταία χρόνια σε σύγκριση με το πολύ χαλαρό πλαίσιο προ του 2013».

Το ερώτημα που τίθεται είναι σε τι εξυπηρετεί τον τόπο, οι αλληλοκατηγορίες των δύο μεγάλων κομμάτων που βρίσκονται στην αντιπολίτευση, από τη στιγμή μάλιστα που η κυπριακή κοινωνία, αλλά και οι πραγματικότητες των τελευταίων χρόνων, έχουν αποδείξει πως η ευθύνη βαραίνει και τους δύο. Από τις υποθέσεις των διαβατηρίων που ακόμα βρίσκονται στο στάδιο της διερεύνησης από τη Νομική Υπηρεσία, αλλά και από το σκάνδαλο του Al Jazeera αποδείχθηκε πως με τον ένα ή τον άλλο τρόπο οι σημερινες συνέπειες είναι απότοκο μιας πολύ κακής διαχείρισης από πλευράς της προηγούμενης Κυβέρνησης, αλλά και εκμετάλλευσης από εργολάβους, λογιστές και δικηγόρους που πρωταγωνίστησαν σε ένα φαγοπότι, από το οποίο κάποιοι αποκόμισαν πολλά, ωστόσο αμαύρωσαν το κύρος της χώρας στο εξωτερικό και κυρίως στον δυτικό κόσμο, πράγμα που βιώνουμε με καθυστέρηση σήμερα.

Όσες ανακοινώσεις κι αν βγάλει το ΑΚΕΛ, κανείς δεν ξεχνάει πως ένας εκ των πρωταγωνιστών του Al Jazeera ήταν πρώην βουλευτής και στέλεχος του, ούτε ότι επί διακυβέρνησης Αναστασιάδη, υπήρξαν πολλά κενά, λάθη και παραλείψεις για τα οποία θα έπρεπε ήδη να έχει αποφανθεί η Δικαιοσύνη...

Δειτε Επισης

Στο τραπέζι η επανεξέταση της Συρίας, μετά το πακέτο στον Λίβανο-Στις 17 Μάϊου η Υπουργική Σύνοδος
Ο κομματικός χάρτης της Λεμεσού, το κοινό μοτίβο και η μάχη του κέντρου να σπάσει το δίπολο ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ
Νέες φουρτούνες για το «Αφροδίτη», βίρα τις άγκυρες για «Κρόνο»
Στην Γκάμπια ο Τατάρ για Σύνοδο του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας
«Το σημερινό στάτους κβο δεν μπορεί να είναι η λύση και δεν είναι το μέλλον που οραματιζόμαστε»
Τη σημασία επίλυσης Κυπριακού υπογραμμίζουν τ/κ οργανώσεις
Υπουργική Σύνοδος στην Κύπρο στις 17 Μαΐου για Μεταναστευτικό
Επιστρέφει στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν, προγραμματίστηκαν για την Τετάρτη οι πρώτες συναντήσεις
Στοχευμένες ενέργειες εντός έξι μηνών ζήτησε από την Chevron ο Υπουργός Ενέργειας
Πώς θα κατανεμηθεί η ευρωπαϊκή βοήθεια στον Λίβανο-Στη διαχείριση του συριακού το μεγαλύτερο μέρος