Παρατεταμένη σιωπή για την υπόθεση Θανάση-Επιστολή Τριανταφυλλίδη σε Εισαγγελία

Ούτε ο αδιάκοπος αγώνας 17 χρόνων της Ανδριάνας Νικολάου, ούτε το πόρισμα των ποινικών ανακριτών, μοιάζουν αυτή τη στιγμή αρκετά, να φέρουν νέα δεδομένα στην υπόθεση του 26χρονου Εθνοφρουρού Θανάση Νικολάου, που εντοπίστηκε το 2005 νεκρός κάτω από το γεφύρι της Άλασσας, στη Λεμεσό. Η οικογένεια του Θανάση, ωστόσο, όπως έχει αποδείξει έμπρακτα όλα αυτά τα χρόνια, δεν τα βάζει κάτω, αφού ορκίστηκε να κυνηγήσει την αλήθεια και να βρει τη δικαίωση με κάθε κόστος. Ωστόσο, το βασικό ερώτημα που προκύπτει αυτή τη στιγμή, δεδομένου των εξελίξεων, είναι εάν το κράτος, η πολιτεία και οι θεσμοί, θέλουν να αποδοθεί Δικαιοσύνη, αφού οι χειρισμοί δείχνουν τουλάχιστον απροθυμία.

Σε αυτό το πλαίσιο και μετά από την πικρή γεύση που άφησε στην κυρία Ανδριάνα η τελευταία συνάντηση με τον Γενικό Εισαγγελέα, όπου ουσιαστικά στάλθηκε το μήνυμα πως δεν θα προχωρήσουν οι διώξεις στην βάση του πορίσματος Μάτσα-Αγγελόπουλου, που έδειχνε ποινικά αδικήματα σε βάρος τριών πρώην στελεχών της Αστυνομίας και ενός ιδιώτη ιατροδικαστή, η μητέρα του άτυχου Εθνοφρουρού, δεν έμεινε με σταυρωμένα χέρια και δεν εγκατέλειψε τη μάχη. Και επειδή η μάχη είναι πλέον νομική, η οικογένεια είναι αποφασισμένη να εξαντλήσει κάθε νομικό της δικαίωμα, ώστε να οδηγηθούν οι ένοχοι, όπως αυτοί καταγράφονται στο πόρισμα, ενώπιον της Δικαιοσύνης. Σε αυτό το πλαίσιο προσέλαβε ως δικηγόρο τον έγκριτο Νομικό Κρις Τριανταφυλλίδη, μαζί με τον οποίο αναμένεται να καταθέσει ιδιωτικές ποινικές, εναντίον αυτών που δείχνει το πόρισμα Μάτσα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τελικά θέλουμε ή δεν θέλουμε Δικαιοσύνη για τη δολοφονία του Θανάση;

Υπενθυμίζεται ότι στην τελευταία συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στη Νομική Υπηρεσία, η μητέρα του Θανάση, έφυγε απογοητευμένη, αφού έλαβε το μήνυμα ότι δεν υπάρχει πρόθεση να προχωρήσουν οι επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας με διώξεις, σε βάρος των προσώπων, στα οποία καταλογίζει ξεκάθαρες ευθύνες το πόρισμα των ανεξάρτητων ποινικών ανακριτών.

Μετά κι από αυτήν τη διαπίστωση, η επιλογή των ιδιωτικών ποινικών διώξεων, μοιάζει μονόδρομος, με την οικογένεια, μέσω του δικηγόρου της να ζητά τον φάκελο με το ανακριτικό υλικό που έχει συλλεγεί από την Αστυνομία. Με στόχο τη συλλογή όλου του υλικού, ο Κρις Τριανταφυλλίδης απέστειλε επιστολές στον Γιώργο Σαββίδη και τον Σάββα Αγγελίδη με το σχετικό αίτημα, χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμή, κάτι τέτοιο να έχει συμβεί. Σημειώνεται πως μετά τις επιστολές Τριανταφυλλίδη προς τον Γενικό και τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα, ο Σάββας Αγγελίδης ζήτησε να συναντήσει την οικογένεια για να συζητηθούν τα επόμενα βήματα. Πράγμα που αφενός καταδεικνύει ως ένα βαθμό ενδιαφέρον για την υπόθεση, ωστόσο με βάση τα όσα ειπώθηκαν στην τελευταία συνάντηση, δεν υπάρχει αισιοδοξία για αλλαγή στάσης της Νομικής Υπηρεσίας.

Η κατοχή του ανακριτικού υλικού, κρίνεται ως ιδιαίτερα σημαντική, στην προσπάθεια για να πετύχουν οι ιδιωτικές ποινικές, αφού σε αυτό βρίσκονται όλα τα στοιχεία που θα οπλίσουν με επιχειρήματα την πλευρά της οικογένειας, απέναντι στα πρόσωπα που μέσα από τα στοιχεία, βαραίνονται με τις ευθύνες.

Μιλώντας στον REPORTER ο δικηγόρος της οικογένειας, Κρις Τριανταφυλλίδης, ανέφερε πως, «έχει σταλεί η επιστολή στη Γενική Εισαγγελία, για παράδοση του ανακριτικού φακέλου και έχει επικοινωνήσει μαζί μου ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας και μου είπε ότι ετοιμάζεται να μας τον δώσουν και μου είπε ότι θέλει να γίνει μία συνάντηση με τη Νομική Υπηρεσία και την οικογένεια με τους δικηγόρους της, για να δούμε τα επόμενα βήματα. Δεδομένου ότι η οικογένεια απουσιάζει στην Αυστραλία, για να γιορτάσει το Πάσχα, του είπα ότι όταν επιστρέψουν θα τον ενημερώσω για να κανονίσουμε τη συνάντηση».

Μπορεί η Νομική Υπηρεσία να απάντησε στην επιστολή Τριανταφυλλίδη, ωστόσο η οικογένεια κρατά μικρό καλάθι σε ότι αφορά τις προθέσεις της, δηλαδή σε σχέση με το εάν θα προχωρήσει εν τέλει σε ποινικές διώξεις, αφού αυτές θα μπορούσαν να γίνουν, ανεξαρτήτως της συνάντησης με την οικογένεια.

Υπενθυμίζεται πως το πόρισμα παραδόθηκε στη Νομική Υπηρεσία στις 15 Σεπτεμβρίου, ενώ στη συνέχεια διατάχθηκε νέα έρευνα από την Αστυνομία, η οποία διαβιβάστηκε στον Γενικό και Βοηθό Εισαγγελέα, στις 2 Φεβρουαρίου 2023. Στις 25 Φεβρουαρίου, μετά από έντονες επικρίσεις, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με την οικογένεια στην Νομική Υπηρεσία, η οποία έκτοτε, δεν έχει τοποθετηθεί επίσημα για το τι μέλλει γενέσθαι.

Πάντως, η οικογένεια εικάζει ότι στη νέα συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί το επόμενο διάστημα, ενδεχομένως να ξεκαθαριστεί η στάση της Νομικής Υπηρεσίας, τόσο κατά πόσο θα στηρίξει τις προσπάθειες των συγγενών του άτυχου εθνοφρουρού να προχωρήσουν με ιδιωτικές ποινικές, αλλά και ποια θα είναι η δική τους απόφαση προς αυτού.

Όπως δήλωσε ο κ. Τριανταφυλλίδης, «εμείς ξέρουμε τι θα κάνουμε, όμως σίγουρα αν η Νομική Υπηρεσία είναι θετική προς τις μελλοντικές ενέργειες της οικογένειας είναι θετικό και θα βοηθήσει. Πρέπει να έχουμε τον φάκελο για να προχωρήσουμε με τις διώξεις και τον ετοιμάζουν. Υπάρχουν πολλά έγγραφα, που πρέπει να φωτοτυπωθούν και να μας τον δώσουν».

Από την άλλη, το ερώτημα είναι κατά πόσο η Νομική Υπηρεσία θα επιτρέψει την καταχώρηση ιδιωτικών διώξεων, στην περίπτωση που η ίδια δεν θα προχωρήσει με διώξεις.

Στο μεταξύ, η παράδοση του ανακριτικού φακέλου, με όλες τις μαρτυρίες που έχει συλλέξει η Αστυνομία, θεωρείται βασικό σημείο, για τα επόμενα βήματα της οικογένειας, καθώς θα έχουν στα χέρια τους όσα στοιχεία χρειάζονται για να κινηθούν νομικά σε βάρος του ιατροδικαστή και των τριών αστυνομικών, στους οποίους καταλογίζει ευθύνες το πόρισμα.

«Οι ιδιωτικές ποινικές διώξεις θα είναι εναντίον όσων κατονομάζονται στο πόρισμα του κ. Μάτσα και ενδεχομένως όχι μόνο. Μπορεί να υπάρξουν άλλα στοιχεία που να διευρύνουν τον κύκλο. Ο στόχος της οικογένειας είναι να μαθευτεί όλη η αλήθεια και εκείνοι που ευθύνονται να βρεθούν ενώπιον της δικαιοσύνης. Εμείς θα το κάνουμε με όλα τα νομικά μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας», ανέφερε ο κ. Τριανταφυλλίδης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Άνοιξαν τα μάτια της τυφλής Θέμιδας με τη «Δικαιοσύνη» μας...

Δειτε Επισης

«Φτάνει, Yeter, Enough»-Το βίντεο της Κυβέρνησης με το οποίο ζητά τερματισμό της κατοχής
Έξι μηνών ο νεαρότερος αγνοούμενος, 776 άτομα δεν έχουν ταυτοποιηθεί-Το δράμα της Κύπρου σε αριθμούς
20 Ιουλίου 1974... Πενήντα χρόνια από την τουρκική εισβολή, μισός αιώνας πόνου και οργής
Τροχαίο ατύχημα στον αυτοκινητόδρομο-Έκλεισαν και οι δύο λωρίδες κυκλοφορίας
Γεννήθηκε 20 Ιουλίου 1974, λίγες ώρες πριν την εισβολή… «Δεν ξέρω πώς είναι να έχεις μάμμα και παπά»
Η επίδειξη ισχύος στα κατεχόμενα, τα αντίθετα μηνύματα και η ταυτόχρονη παρουσία Μητσοτάκη-Ερντογάν
Οδηγός εγκλωβίστηκε στο όχημά του μετά από τροχαίο-Στο νοσοκομείο πατέρας, μητέρα και παιδί
Με καρφιά το μήνυμα ΠτΔ για το θέμα των αγνοουμένων-«Χρειάζεται ειλικρίνεια που δεν υπήρξε για πολλά χρόνια»
Προανήγγειλε εξελίξεις για το Κυπριακό ο Πρόεδρος-«Είτε το θέλουν κάποιοι είτε όχι, η ΕΕ είναι μέρος της λύσης»
Το Εφετείο ανέτρεψε απόφαση Διοικητικού Δικαστηρίου για τους έξυπνους μετρητές