Crash test για Μιχαηλίδου τα τετράμηνα-Οι δεσμεύσεις που καλείται να εφαρμόσει

Ένα Υπουργείο, γεμάτο ανοιχτά μέτωπα, με το μεγαλύτερο να είναι αυτό των εξετάσεων τετραμήνων, παρέλαβε την Τετάρτη η Αθηνά Μιχαηλίδου, η οποία καλείται να βρει τη χρυσή τομή, για την επερχόμενη εξεταστική περίοδο, αφού ο Μάιος δεν είναι μακριά, κατά τον οποίο αναμένεται να παρακαθίσουν στις εξετάσεις του δεύτερου τετραμήνου οι μαθητές της Μέσης Εκπαίδευσης. Την ίδια ώρα, η νέα υπουργός πρέπει να βρει και την μόνιμη λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα, καθώς το ζήτημα δεν είναι η επόμενη εξεταστική, αλλά οι επιπτώσεις που είχε η εφαρμογή του θεσμού στους μαθητές, αλλά και στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Είναι κοινώς αποδεκτό ότι ο θεσμός των εξετάσεων ανά τετράμηνο είχε ψηφιστεί, με γνώμονα να μειωθεί η εξεταστέα ύλη στο τέλος της κάθε σχολικής χρονιάς, για όλες τις τάξεις, τόσο των Γυμνασίων, όσο και των Λυκείων και Τεχνικών Σχολών, αλλά και για να διορθωθούν οι στρεβλώσεις που παρατηρούνται όλα αυτά τα χρόνια, με τα διαγωνίσματα κατά τη διάρκεια της χρονιάς. Είναι επίσης κοινώς αποδεκτό, ότι η εφαρμογή του ήταν αρκετά δύσκολη, δεδομένου ότι έγινε εν μέσω πανδημίας, ενώ η πορεία του δεν ήταν αυτή που αναμενόταν, με τα προβλήματα αντί να μειώνονται, να αυξάνονται. Σε αυτό συνέβαλλε και η στάση της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας, που έκλεινε τα αυτιά στις επικρίσεις που δεχόταν από όλους τους φορείς και συνέχιζε στην πορεία της, όπως την είχε εξαγγείλει.

Τα λάθη στην εφαρμογή του θεσμού, είχαν εντοπίσει το προηγούμενο διάστημα τόσο οι εκπαιδευτικοί φορείς, όσο και το νομοθετικό σώμα, που είχε καλέσει αρκετές φορές το Υπουργείο Παιδείας σε συνεδρίες, ώστε να βρεθεί μία λύση που να τους ικανοποιεί όλους. Την προβληματική πορεία του θεσμού αναγνώρισε, κατά την διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αλλά και ο ανθυποψήφιός του στο β’ γύρο των εκλογών, Ανδρέας Μαυρογιάννης.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης, σε όλες τις δημόσιες αντιπαραθέσεις που είχε με τους υπόλοιπους διεκδικητές της Προεδρίας, είχε εκφράσει την άποψη ότι ο θεσμός πρέπει να επαναξιολογηθεί, αφού τα αποτελέσματα δεν ήταν εκείνα που αναμένονταν. Μάλιστα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να καταργηθούν οι εξετάσεις τετραμήνων, αν αποδειχθεί ωφέλιμο για το εκπαιδευτικό σύστημα.

Με αυτή τη δέσμευση να πλανάται από πάνω της, ανέλαβε επίσημα καθήκοντα η νέα υπουργός Παιδείας και θα έρθει αντιμέτωπη με γονείς, μαθητές και καθηγητές, που έχουν ήδη ενωθεί σε ένα κοινό μέτωπο, το περασμένο διάστημα, οι οποίοι εδώ και εβδομάδες βρίσκονται σε θέση μάχης και είναι έτοιμοι να λάβουν μέτρα, αν το κρίνουν απαραίτητο, με το σάλο που προκλήθηκε τον περασμένο Ιανουάριο, λόγω της διαρροής των θεμάτων του εξεταστικού δοκιμίου, να είναι η σταγόνα που υπερχείλισε το ποτήρι.

Ουσιαστικά, η στάση που θα κρατήσει η νέα υπουργός και οι πολιτικές που θα ακολουθήσει, όσον αφορά στην πορεία του θεσμού των εξετάσεων τετραμήνων, θα αποτελέσει ένα crash test για εκείνη, αλλά και για την Κυβέρνηση, αφού αυτό που αναμένουν όλοι είναι να διαπιστώσουν αν θα τηρήσουν τα όσα προεκλογικά είχαν υποσχεθεί.

Πάντως, ο Πρόδρομος Προδρόμου, αποχωρώντας από το Υπουργείο Παιδείας άφησε αρκετές εκκρεμότητες, αναφορικά με τα τετράμηνα, με μία εξ αυτών να είναι και το νομοσχέδιο για μείωση των εξεταζόμενων μαθημάτων στο Γυμνάσιο. Ένα νομοσχέδιο που είχε κατατεθεί παλαιότερα στη Βουλή και επέφερε αντιδράσεις στους κύκλους των καθηγητών, με αποτέλεσμα να ανασυρθεί και να μπει στο συρτάρι. Ωστόσο, λίγες ημέρες πριν παραδώσει σκυτάλη, είχε ανακοινώσει την πρόθεση να το επαναφέρει.

Πλέον, εναπόκειται στην κα. Μιχαηλίδου κατά πόσο προτίθεται να ακολουθήσει την πορεία που είχε χαράξει ο προκάτοχός της ή αν εφαρμόζει το λατινικό tabula rasa και θα ξεκινήσει την πορεία της στο Υπουργείο Παιδείας, με τις δικές της θέσεις και απόψεις. Πάντως, η κα. Μιχαηλίδου θα έρθει αντιμέτωπη και με την Επιτροπή Παιδείας, η οποία ετοιμάζεται να προωθήσει συγκεκριμένες θέσεις για τις εξετάσεις τετραμήνων, ανάμεσά τους και αυτή του Παύλου Μυλωνά για κατάργηση των Παγκύπριων και αναδιαμόρφωση όλου του εξεταστικού συστήματος.

Δειτε Επισης

Πάσχα με καταιγίδες και χαλάζι-Κίτρινη προειδοποίηση από την Μετεωρολογική Υπηρεσία
Εν ψυχρώ δολοφονία στη μέση του δρόμου στη Θεσσαλονίκη-Τρεις οι δράστες, η γυναίκα πάτησε τη σκανδάλη
ΒΙΝΤΕΟ: Εκατοστάρι για άλλη μια χρονιά στην πρώτη Ανάσταση από τον Πάτερ Ηράκλη στο Παραλίμνι
Τα Πασχαλινά έθιμα της Κύπρου-«Το κάψιμο του Ιούδα από τα σημαντικότερα»
Πάσχα με ανέμους και βροχές στο καιρικό μενού
Αναμένουν απαντήσεις από την πειθαρχική έρευνα για την απόδραση κρατούμενου στις Κεντρικές Φυλακές
Το αίσθημα ασφάλειας, η αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος και η πάταξη της αππωμάρας
Με τοπικιστικά κριτήρια οι εκλογές στην Αμμόχωστο-Η πολυκοσμία στο Παραλίμνι και η μάχη του κατεχόμενου δήμου
Hθοποιός στην Τουρκία αγόρασε το σχολείο που πήγε μικρός και το διέλυσε για να εκδικηθεί τους καθηγητές
ΒΙΝΤΕΟ: Πλήθος πιστών στην ξεχωριστή περιφορά του Επιταφίου μέσα στη θάλασσα στη Νάξο