Πυρ ομαδόν κατά ΥΠΑΝ για τετράμηνα-«Τραγικά αποτελέσματα, πρωτοφανής αδιαφορία»

Δεν λέει να κοπάσει η φουρτούνα στον τομέα της παιδείας, αφού μετά την γνωστοποίηση των αποτελεσμάτων των εξετάσεων τετραμήνου, οι οργανωμένοι φορείς άρχισαν να πυροβολούν αδιακρίτως κατά του Υπουργείου Παιδείας, κάνοντας λόγο για πρωτοφανή αδιαφορία και αποτυχία του Υπουργείου.

Μετά τους γονείς, που είχαν εκδώσει ανακοίνωση και ανέφεραν πως τα αποτελέσματα των εξετάσεων τετραμήνων ήταν τραγικά και αυτό είναι ευθύνη του Υπουργείου, αφού θα έχει και τραγικές συνέπειες, στο χορό των αντιδράσεων μπήκαν και οι μαθητές, οι οποίοι με τη σειρά τους σημειώνουν πως τα θύματα θα είναι οι ίδιοι.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΠΣΕΜ, «έχουν γνωστοποιηθεί από τα χθες τα αποτελέσματα των Εξετάσεων του Α’ Τετραμήνου, τα οποία δυστυχώς επιβεβαίωσαν τα όσα είχαμε προειδοποιήσει τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια διεξαγωγής αυτού του αντιπαιδαγωγικού θεσμού. Εκ του αποτελέσματος για ακόμα μια φορά οι συνέπειες αυτού του θεσμού φαίνονται στην πράξη, με θύματα εμάς τους μαθητές».

Οι μαθητές σημειώνουν ότι «τα τραγικά αποτελέσματα των Εξετάσεων του Α’ Τετραμήνου άλλωστε αποτελούν το επισφράγισμα της όλης προβληματικής  και μη επαρκούς προετοιμασίας των εξετάσεων αλλά και των ίδιων των λαθών του ΥΠΑΝ, τα οποία έθεσαν και θέτουν σε κίνδυνο το μέλλον μας. Η προχειρότητα που επέδειξαν, η τεράστια ύλη, ο βαθμός δυσκολίας των γραπτών αλλά και η διαρροή θεμάτων δικαιολογημένα προκάλεσαν αναστάτωση, ταλαιπωρία αλλά και περισσότερο άγχος στους μαθητές, οδηγώντας την πλειοψηφία από αυτούς στην αποτυχία».

Στην ανακοίνωση της ΠΣΕΜ προστίθεται πως η οργάνωση των μαθητών θεωρεί «πως δικαιωνόμαστε – δυστυχώς – όλοι όσοι διαμαρτυρόμαστε εδώ και καιρό. Μαθητές, καθηγητές αλλά και γονείς ευθύς εξαρχής ζητήσαμε, επανειλημμένα, την κατάργηση του αντιπαιδαγωγικού αυτού θεσμού. Η πρωτοφανής αδιαφορία της κυβέρνησης και του Υπουργείου αποδεικνύει πως η ευθύνη είναι ολόκληρα δική τους».

Οι μαθητές τονίζουν, παράλληλα, πως «μέσα στην προεκλογική περίοδο ακούσαμε πολλά. Είδαμε αρμόδιους και αξιωματούχους που τα προηγούμενα χρόνια που η ΠΣΕΜ έκανε τα πάντα για να καταργηθεί ο θεσμός αυτός να συμφωνούν με τις εξετάσεις, ξαφνικά, να ανακαλύπτουν πως οι εξετάσεις εξαμήνων απέτυχαν. Πολύ συνειδητά δεν τοποθετηθήκαμε εν μέσω προεκλογικής για να μην αρχίσουν πάλι μερικοί να μας «βαφτίζουν» καθοδηγούμενους κ.α».

Καταλήγοντας, η ΠΣΕΜ υποδεικνύει ότι «οι εκλογές τελείωσαν. Αναμένουμε πως, με την ανάληψη των καθηκόντων του/της νέου/ας Υπουργού Παιδείας, ΑΜΕΣΑ θα προχωρήσει στην κατάργηση των εξετάσεων και στην ουσιαστική συζήτηση για Νέο Σύστημα Αξιολόγησης των Μαθητών. Χρόνος ΔΕΝ υπάρχει. Σταματήστε να μας κάνετε πειραματόζωα».

Τα πυρά των γονιών

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα, οι οργανωμένοι γονείς είχαν εξαγγείλει ανακοίνωση, στην οποία αναφέρονταν στα αποτελέσματα των εξετάσεων τετραμήνων, σημειώνοντας πως λαμβάνοντας υπόψη την τραγικότητα των αποτελεσμάτων, η Συνομοσπονδία θα απευθυνθεί στον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στον/στην νέο/α Υπουργό Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας £με την απαίτηση να μετακυληθεί από τα παιδιά η αποτυχία των εμπλεκομένων θεματοθετών και επιθεωρητών αλλά και του Υπουργείου».

Στην ανακοίνωση προστίθεται πως πέρα από την απαίτηση για ακύρωση των εξετάσεων, αναφέρεται ότι ιδιαίτερα σημαίνον είναι και το «να μην αδικηθούν τα παιδιά μας λόγω της ανικανότητας αυτών που είχαν την ευθύνη να τα βοηθήσουν και να τα προστατεύσουν και δεν το έπραξαν».

Επαναλαμβάνεται επίσης η θέση της Συνομοσπονδίας ότι είναι πλήρως αποτυχημένη η εφαρμογή του θεσμού των τετραμήνων και ως εκ τούτου είναι αδήριτη ανάγκη για άμεση τροποποίηση της σχετικής νομοθεσίας.

Οι οργανωμένοι γονείς Μέσης επισημαίνουν «με απογοήτευση» ότι οι γραπτές εξετάσεις του Α΄ τετραμήνου «δυστυχώς επαλήθευσαν τους φόβους και τις ανησυχίες μας, διότι ακριβώς «τα αποτελέσματα των εξετάσεων μόνο τραγικά μπορούν να χαρακτηριστούν, όπως τραγικές δυστυχώς θα είναι και οι συνέπειές τους».

Ο Πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης ψέγει, σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, το γεγονός ότι παραμένουν αναπάντητες δύο επιστολές προς το Υπουργείο Παιδείας «με τις οποίες ζητούσαμε επιστάμενα όπως προβεί σε διορθωτικές ενέργειες ούτως ώστε να μη θυματοποιηθούν τα παιδιά».

Σημειώνει επί του θέματος ότι «το Υπουργείο Παιδείας, επέδειξε απαράδεκτη ολιγωρία και απουσία πρόθεσης και διάθεσης να διορθώσει ή ακόμα και να μειώσει τη ζημιά που προκλήθηκε λόγω των σοβαρών λαθών και παραλείψεων των δικών του εμπλεκομένων λειτουργών αλλά και των όλων διαδικασιών».

Στην ανακοίνωσή του το Διοικητικό Συμβούλιο της Συνομοσπονδίας αναφέρει ότι «η όλη διάρκεια της προετοιμασίας, δηλαδή, διαγωνίσματα, ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα, υπερβολική ύλη σε σχέση με τον διαθέσιμο διδακτικό χρόνο, αύξησαν το άγχος, την πίεση και την ψυχικοσυναισθηματική φόρτιση των παιδιών».

Στα σοβαρά λάθη οι οργανωμένοι γονείς συγκαταλέγουν ότι «η ετοιμασία των εξεταστικών δοκιμίων από τους θεματοθέτες έγινε πολύ πριν τις εξετάσεις και τα γραπτά κυκλοφορούσαν ανεξέλεγκτα για τουλάχιστον τέσσερις εβδομάδες πριν» και όπως είπε ο κ.  Κωνσταντίνου αυτό δεν αφορά μόνο το δοκίμιο των Νέων Ελληνικών για το οποίο ηγέρθη μέγα θέμα, αλλά για όλα τα εξεταζόμενα μαθήματα.

Επίσης, το ΔΣ της Συνομοσπονδίας, πέραν από τη διαρροή των εξεταστικών δοκιμίων, εντόπισε και κατέγραψε κι άλλα σοβαρά λάθη και παραλείψεις στη διαδικασία των γραπτών εξετάσεων.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΔΣ, τα σοβαρά αυτά λάθη αφορούν, επίσης, ότι ο βαθμός δυσκολίας γραπτών ήταν εκτός πλαισίων, απούσα ήταν η διαβάθμιση του γραπτού, η χρονική διάρκεια του γραπτού ήταν και αυτή εκτός πλαισίων ενώ οι διορθώσεις και οδηγοί διόρθωσης περιείχαν ασάφειες και παραλείψεις».

Αποτέλεσμα όλων αυτών των παραγόντων είναι «μία πραγματική αποτυχία, η οποία επιβεβαιώνεται πλέον αριθμητικά και μετρήσιμα από τους βαθμούς που πήραν τα παιδιά».

Στην ανακοίνωση και σε όσα δήλωσε ο Λοϊζος Κωνσταντίνου, σημειώνεται ότι «η αποτυχία αυτή βαραίνει αποκλειστικά το Υπουργείο Παιδείας και σε καμία περίπτωση τα παιδιά μας, τα οποία δεν πρόκειται να θυματοποιηθούν για τα λάθη αυτών που είχαν την ευθύνη της διεξαγωγής των εξετάσεων, των θεματοθετών, των επιθεωρητών και της Εποπτικής Αρχής».

«Αυτοί είχαν αποκλειστικά την ευθύνη να ελέγξουν άτομα και διαδικασίες», επεσήμανε, ολοκληρώνοντας τη δήλωσή του, ο Πρόεδρος της Συνομοσπονδίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τραγικά τα αποτελέσματα των εξετάσεων Α’ τετραμήνου για τους οργανωμένους Γονείς

Δειτε Επισης

ΒΙΝΤΕΟ: Εκατοστάρι για άλλη μια χρονιά στην πρώτη Ανάσταση από τον Πάτερ Ηράκλη στο Παραλίμνι
Τα Πασχαλινά έθιμα της Κύπρου-«Το κάψιμο του Ιούδα από τα σημαντικότερα»
ΒΙΝΤΕΟ: «Ανάστα ο Θεός»-Σείστηκαν οι εκκλησίες στο άκουσμα της Πρώτης Αναστάσεως
Πάσχα με ανέμους και βροχές στο καιρικό μενού
Αναμένουν απαντήσεις από την πειθαρχική έρευνα για την απόδραση κρατούμενου στις Κεντρικές Φυλακές
Το αίσθημα ασφάλειας, η αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος και η πάταξη της αππωμάρας
Με τοπικιστικά κριτήρια οι εκλογές στην Αμμόχωστο-Η πολυκοσμία στο Παραλίμνι και η μάχη του κατεχόμενου δήμου
Hθοποιός στην Τουρκία αγόρασε το σχολείο που πήγε μικρός και το διέλυσε για να εκδικηθεί τους καθηγητές
ΒΙΝΤΕΟ: Πλήθος πιστών στην ξεχωριστή περιφορά του Επιταφίου μέσα στη θάλασσα στη Νάξο
Ερντογάν για το πάγωμα των εμπορικών σχέσεων με Ισραήλ-«Ξέρουμε πως η Δύση θα μας επιτεθεί»